Šta je novo?

Zastita potrosaca kroz zakone i praksu (FAQ u II Postu)

Mogu ja za proizvod koji sam napravio ili uvezao da dajem garanciju od 2 minuta i to napišem na sajtu, medjutim, Zakon o zaštiti potrošača ima jedan član pod brojem 3 koji kaže:

"...

Одредбе уговора које директно или индиректно ускраћују или
ограничавају права потрошача која произилазе из овог закона ништаве су.

..."

Zamolio sam te da mi linkuješ proizvode, makar ova dva, a ne da mi postaviš nekakav članak sa endgadget-a koji nema veze sa životom u praksi.

Evo izvoli, pomučio sam se za tebe,

http://www.mp3-player.de/index.php?page=article&ID=286689&aid=128&pk_campaign=Geizhals&pk_kwd=286689
Garantiehinweise
Herstellergarantie: 12 Monate (1 Jahr(e))

http://www.apple.com/legal/warranty/products/germany-universal-warranty.html
Die Garantie gilt EIN (1) JAHR lang ab dem ursprünglichen Kaufdatum durch den Endbenutzer und Käufer...

Mađarska,
https://www.pcx.hu/termek/sony-mdr-ex110lpb-fekete-f-llhalgat--788303
Garancia: 12 hónap

http://www.bluechip.hu/termek/sony-mdr-ex110lp-feher#specifikacio
Garancia Garancialeveles 1 év

http://a4team.hu/beviteli_eszkoz/eger-c18156/asus/echelon_gamer_laser_mouse-p81453
Garancia 12 hónap

itd.

Kako to kazna od 900.000 evra "nema veze sa zivotom u praksi"? Posto ocito nisi shvatio, evo sustine - Italija je tuzila Apple zbog doplacivanja koje "pokriva" period nakon prve do isteka druge godine. Ta naplata je nezakonita, jer je zakonom propisana vise puta pominjana garancija od 2 godine na svaki proizvod.

Pa postavio sam ti linkove iz dve uređene zemlje EU. Ako mene pitaš, priličan im je haos po tom pitanju, ukoliko im je garancija 24 meseca, a oni svi pišu 12 meseci. To kod nas ne možeš da vidiš, a svi se žale kako je ovde haos, a u uređenoj EU ide sve po loju.

Ja sam u nedoumici, šta bi se desilo da hoću u Mađarskoj da kupim PS4? Koliku garanciju bih dobio? Nemoguće da niko nije kupovao tamo i ne može da kaže iz prve ruke.

Ima opcija sa 1 godinom i sa 2 godine. Sa nekom igricom je bila 2 godine (driveclub). Sa drugom godinu dana(minecraft). Jasno je bila oznachena garancija. Pricam o edigital.hu i mediamarkt.hu. (vijao sam klincu BELU konzolu kod nas nije bilo ludnica:))
Mislim da u ipon-u sada imash za 100k HUF (ovo je sa urachunatom AFOM) 500GB bez igrice ako se dobro secjam.

Izvini tek sada sam prochitao "hipotetichnki" da razmishljash.....A ja hteo pomognem.
Hipotetichki zabole me shta je u drugim drzhavama, kod nas je ovaj zakon i . Kome ne odgovara nek zatvori radnju/kupuje u drugoj drzhavi i .

Poslednja izmena:
To upravo pokušavam da skrenem pažnju, non stop pišu u EU je ovako, u EU je onako, ovde ništa ne valja.

Imamo sad ovaj novi zakon i uživajmo dok je tako, nervira me samo što će zbog par drkadžija koji su pronašli sebe u tome da izvlače korist na bazi prevara, nekome dokurčiti i uticaće da se izmeni, a najebaće savesni kupci.

To sto je kod nas sve skuplje nema veze sa time sto je garancija 2 god.
Ja mislim da ima veze. U prvih godinu dana reklamacija ce biti prihvacena od strane proizvodjaca jer on daje 1 god, a u drugoj godini uvoznik mora kroz cenu da se ugradi neki % za popravku uredjaja u garantnom roku. Drugu godinu mu sigurno nece priznati proizvodjac ukoliko dodje do kvara.

OGORČENI BEOGRAĐANIN Tražio sam taksi kod Palate "Albanija" i dobio odgovor: "Produži dalje, mi smo taksisti za strance" http://www.blic.rs/npkgqrp
Da li je ovo sve po zakonu?
I onda mi pricate o garancijama i saobraznosti .....
Ti su obicno cisti kriminalci koji rade u dilu s policijom. Znam za jednog koji tu obitava da je nekoj ribi hteo za voznju da uzme 7000din i nije hteo da pusti iz kola, na kraju joj je bukvalno oteo pare. Riba zvala policiju, tuzila ga, ovaj popio krivicnu prijavu koja mu nikada nije urucena jer kao ne znaju adresu stanovanja a ovaj svaki dan sedi tu s inspektorima. Ne treba ovde nista da vas cudi. Rupe u zakonu se masovno zloupotrebljavaju.

Pa postavio sam ti linkove iz dve uređene zemlje EU. Ako mene pitaš, priličan im je haos po tom pitanju, ukoliko im je garancija 24 meseca, a oni svi pišu 12 meseci. To kod nas ne možeš da vidiš, a svi se žale kako je ovde haos, a u uređenoj EU ide sve po loju.
Herstellergarantie - Manufacturer warranty. Garancija dodatna preko one koju zakon garantuje.

Haos je primarno u tome sto pogresno tumacis nemacki, a ne u uredjenju. Sva roba, osim posebno izuzete (potrsni materijal i kvarljiva roba, i sl.) ima 2 godine garancije u EU. U UK su cak pisali veliki lanci da je 1god zakonska garancija (sto i jeste bilo po zakonu u UK, valjda), medjutim dobio ih je na sudu, jer EU direktive imaju primat naspram zakona zasebnih clanica. A EU direktiva o garanciji kaze 2 godine garancije na tehnicku robu, koja nije potrosni materijal.

Samo kratko da obavestim da su mi uvažili reklamaciju za patike pukle nakon 90 dana. Idem sutra da uzmem lovu. Bravo za Inter Sport , jako ljubazni, uviđavni i rešili u roku.

Kul, dobre vesti. Ja oklevam da reklamiram detetu patike koje su krenule da se raspadaju posle 2-3 meseca (bez puno nosenja), ali posto mu noga i inace raste brzo, vec ih je i prerastao. Ali svakako bi trebalo da reklamiram, bile su 4 ili 5 hiljada, za te pare zaista ne bi smelo da se desi nista slicno. Naravoucenije je ne uzimati sitnoj deci brendirane patike, jer se ovo desilo na Pumi, ali pre toga su se slicno raspale Adidas patike.

Odmah reklamiraj.
@maddog74
Ja sam imao problem sa pomenutom radnjom... reklamiram klincu ranac posle 10 dana poceo da puca na 2 mesta... sve ok uzmu ranac i pozovu me za par dana... kad sam otisao umalo u nesvest nisam pao.
Ranac je neki lokalni snajder usio koji je verovatno imao VELIKU dioptriju... zaprestio sam inspekcijom i tek onda dobio novac nazad.

Uzeo novac danas, otišao u drugu radnju i kupio adidas barikade uz račun dve( !? ) godine garancije, jel to moguće ? Nisam znao da neko daje toliku garanciju za obuću.

Ako su ti rekli da je 2, cuti i uzivaj :D

To je zakonska duzina garancije

Da li je to neko novo "tumačenje" (tj. da li ih je neko nagazio), pošto znam da je garancija na obuću do skora bila 6 meseci, a sad je naprasno 2 godine?

Kakva je situacija sa baterijama za mobilni?
Da li su legalne garancije na baterije mobilnih telefona od 7 dana, 30 dana, 6 meseci, godinu dana?

Za obucu garancija od 2 godine je bila i u proslom zakonu. Znam da je drug iz odeljenja zloupotrebljavao to.

Naravoucenije je ne uzimati sitnoj deci brendirane patike, jer se ovo desilo na Pumi, ali pre toga su se slicno raspale Adidas patike.
Nema to veze, i nema cak ni veze sa nama :( Ja sam uzeo u Nemackoj pre 2-3 godine Adidas duramo 5. Raspale su se posle 3-4 meseca! A imam Duramo 3 iz Koreje, uzete 2008 ili 2009, do prosle godine nista na njima. Ove godine i dalje mogu da se nose, ali je moralo nesto da se usije ;)
Uzeo sam jos 6 pari Duramo 3 (nasao nekako jedva u Koreji i Australiji), vidi se da je skroz druga proizvodnja od ovog novog sajta :( hocu reci D3 je mnogo bolje pravljen nego noviji Duramo. Moze im se :(

Kakva je situacija sa baterijama za mobilni?
Da li su legalne garancije na baterije mobilnih telefona od 7 dana, 30 dana, 6 meseci, godinu dana?
Posto smo radili zakon maltene po EU recima, verovatno je kao kod njih - moze manje na kvarljivu robu. Godinu dana i 6 meseci sigurno moze. Za 7/30 dana... ne znam!

Za obucu garancija od 2 godine je bila i u proslom zakonu. Znam da je drug iz odeljenja zloupotrebljavao to.
Mislis, iznosi, preraste pa menja?:)

Nema to veze, i nema cak ni veze sa nama :( Ja sam uzeo u Nemackoj pre 2-3 godine Adidas duramo 5. Raspale su se posle 3-4 meseca! A imam Duramo 3 iz Koreje, uzete 2008 ili 2009, do prosle godine nista na njima. Ove godine i dalje mogu da se nose, ali je moralo nesto da se usije ;)
Uzeo sam jos 6 pari Duramo 3 (nasao nekako jedva u Koreji i Australiji), vidi se da je skroz druga proizvodnja od ovog novog sajta :( hocu reci D3 je mnogo bolje pravljen nego noviji Duramo. Moze im se :(

Nisam ni mislio da ima veze sa nama, prosto ih prave tako, jer znaju da ih deca u tom uzrastu ne mogu nositi duze od 6 meseci. Problem je koliko kostaju za taj bedni kvalitet.

Treba mi savet. Uzeo sam kamin koji se posle 3 meseca deformisao (zadnja strana). Imama garanciju proizvodjaca 2godine. Zvao sam ih da reklamiram proizvod i prvo su me ubedjivali da ne umem da koristim kamin, tj. da je moja greska. Nakon 10 minuta razgovora napisali su nalog i rekli da ocekujem servisera. Napomenuo sam da ne zelim da kamin popravljaju, vec da ga zamene (kupljen je pre 3 meseca). Oni insistiraju na tome da mi uredjaj poprave, sto ja odbijam. E sad ja sam im napomenuo da su po zakonu obavezni da u prvih 6 meseci daju novi proizvod ili vrate novac, medjutim oni insistiraju na tome da po politici firme nikad ne daju novi proizvod vec vrse samo popravke. Sta mi je ciniti dalje? Dal sam lose protumacio zakon gde pise da u prvih 6 meseci imama pravo da odbijem popravku i trazim zamenu ili povracaj novca? Sta da kazem serviseru kad dodje?

Treba mi savet. Uzeo sam kamin koji se posle 3 meseca deformisao (zadnja strana). Imama garanciju proizvodjaca 2godine. Zvao sam ih da reklamiram proizvod i prvo su me ubedjivali da ne umem da koristim kamin, tj. da je moja greska. Nakon 10 minuta razgovora napisali su nalog i rekli da ocekujem servisera. Napomenuo sam da ne zelim da kamin popravljaju, vec da ga zamene (kupljen je pre 3 meseca). Oni insistiraju na tome da mi uredjaj poprave, sto ja odbijam. E sad ja sam im napomenuo da su po zakonu obavezni da u prvih 6 meseci daju novi proizvod ili vrate novac, medjutim oni insistiraju na tome da po politici firme nikad ne daju novi proizvod vec vrse samo popravke. Sta mi je ciniti dalje? Dal sam lose protumacio zakon gde pise da u prvih 6 meseci imama pravo da odbijem popravku i trazim zamenu ili povracaj novca? Sta da kazem serviseru kad dodje?
Kazes mu da moze da se uveri u kvar, napise izvestaj i insistiras na novom.

Ja sam imao problem sa pomenutom radnjom... reklamiram klincu ranac posle 10 dana poceo da puca na 2 mesta... sve ok uzmu ranac i pozovu me za par dana... kad sam otisao umalo u nesvest nisam pao.
Ranac je neki lokalni snajder usio koji je verovatno imao VELIKU dioptriju... zaprestio sam inspekcijom i tek onda dobio novac nazad.

Bio sam svedok sličnog slučaja. Nije bio u pitanju ranac i prodavnica sportske opreme, već torba za laptop i prodavnica IT opreme. Isto je bio angažovan lokalni šnajder :smash:
Tako da znaš da nisi jedini sa takvim iskustvom :)

Poslednja izmena:
Hm, hvala na odgovoru, samo mi nije jasno kako zakon moze da se primenjuje retroaktivno... evo recimo deo teksta:

Jedno od pitanja koje zbunjuje potrošače je i to da li za robu koju su kupili krajem prošle godine važi novi ili stari zakon o zaštiti potrošača. Miodrag Škundrić kaže da se primenjuju oba , za one delove ugovora koji se tiču same kupovine, kao što je garantni rok primenjuje se stari zakon, ali ako se nešto desilo u ovoj godini, recimo kvar proizvodu koji je kupljen prošle godine primenjuje se novi zakon. Dakle potrošač se direktno obraća trgovcu, a ne serviseru kako je bilo predviđeno prošlim zakonom.

???
Evo sad su me zvali i kažu da je GB 7970 stigla, da mogu da dodjem po nju, i da ostaje 4 meseca garancije. Na moju opasku da po novom ZOP na novu karticu mora da se da nova garancija, oni kažu da sam kupio GB 7950 po starom zakonu, i da ne može retroaktivno da važi zakon. Kažu da je 7970 kao nova, da nema prašine na njoj, da je u full load u 60c itd.
Vaša mišljenja? Inspekcija?

Kojem starom zakonu? Zakon o obligacionim odonosima, gde je taj član (503) na koji se pozivaš, nije menjan barem 10 godina. A po kojem zakonu ti daje polovnu?

To se i ja pitam. Idem danas kod njih da vidim sta dalje.

Svakako se konsultuj sa nekim udruženjem za zaštitu potrošača, od njih ćeš dobiti pravni savet.

Kakva je situacija sa patikama koje se razlepe posle mesec dana, šta možemo da tražimo?

Pročitaj nekoliko postova iznad tvog

Vrh Dno