Šta je novo?

Zastita potrosaca kroz zakone i praksu (FAQ u II Postu)

Meni su prvo odbili reklamaciju u Conversu za starke kojima je puklo platno sa unutrasnje strane posle 10 obuvanja, naravno da su odbili i da dodjem po njih, reko im da mi ne pada na pamet da dodjem i da cu se obratiti organizaciji za zastitu potrosaca i izbaciti slike na svim drustvenim mrezama kakav skart prodaju a novodno original koji se raspadne za mesec dana....je l mozemo da vas nazovemo za 2 minuta, nije proslo ni 15 sec. mozete da birate, hocete iste, da vam vratimo novac, uzmete druge skuplje i doplatite....odjednom sve moze. Cisto sumnjam i da su ih slali na vestacenje. Bezobrazluk i jajarisanje nasih trgovaca.

Patike se ne šalju van prodavnice.
Slikaju ih i posalju mail službi za reklamacije.
Ovi jave jel se uvažava ili ne...

Sent from my HTC U Ultra using Tapatalk

Patike se ne šalju van prodavnice.
Slikaju ih i posalju mail službi za reklamacije.
Ovi jave jel se uvažava ili ne...

Sta lupas, kada odneses na reklamaciju oni moraju da ih posalju institutu sa kojim saradjuju kako bi utvrdili zbog cega je doslo do ostecenja. Ne moze njihova sluzba za reklamacije da vrsi analizu kako je doslo do ostecenja.
Kako preko slike majke ti da vidi kako je doslo do ostecenja, daj bre ljudi uzdrzite se od lupanja gluposti jos ce neko da pomisli da se tako radi.
To je kao kada bi odneo tel na reklamaciju oni ga u radnji slikaju i posalju sliku sluzbi za reklamacije da li ce da uvazi, valjda prvo ide u servis tako i obuca ide u institute zaduzene za te analize.

Ja ti kažem iz prve ruke, a ti kako hoćeš
Veruj bajkama

Kada je supruga reklamirala čizme iste su išle na procenu u Jugoinspekt. Moraju crno na belo da ti dostave odgovor i ko je vršio.

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk

Ne moraju. Sve što moraju jeste da odgovore "da/ne" na izjavu o reklamaciji, kako predlažu da se reši i koji bi rok za to bio.

Ne moraju. Sve što moraju jeste da odgovore "da/ne" na izjavu o reklamaciji, kako predlažu da se reši i koji bi rok za to bio.
Moraju da vam pokazu izvestaj institucije koja je radila analizu obuce i sta su zakljucili jer na konto toga imas pravo ako se ne slazes sa njihovom da iste za 1500 dinara sam odneses na analizu i posle sa time mozes trzisnoj i organizaciji da dostavis ako se ispostavi da je ostecenje nastalo losim kvalitetom.

Moraju da vam pokazu izvestaj institucije koja je radila analizu obuce i sta su zakljucili jer na konto toga imas pravo ako se ne slazes sa njihovom da iste za 1500 dinara sam odneses na analizu i posle sa time mozes trzisnoj i organizaciji da dostavis ako se ispostavi da je ostecenje nastalo losim kvalitetom.
Ne moraju ništa više od onoga što sam napisao. Kupac i dalje može da se ne slaže sa njihovom odlukom.

Moraju da dokažu samo ako je slučaj došao na sud i to samo u prvih 6 meseci od kupovine. Posle 6 meseci od kupovine kupac, ako se ne slaže sa odlukom prodavca, može da tuži prodavca, da angažuje veštaka za dokazivanje, itd...

Bez suda, moraju samo ono što je RazbojNick napisao i da se pridržavaju rokova i procedure zbog tržišne inspekcije.

Hvala, bas si me obradovao..:)
Nemoj da se radujes mnogo... ako ONI zaborave ili ne posalju, ili im nestane resenje, tada da.

Medjutim, ako nije prijavljena prodaja, za utvrdjivanje poreza, to nece zastareti, i ne samo da se placa porez, zatezne kamate, vec i kazne (a u slucaju nekretnina porez na prenos AP je dovoljno visok da moze i kazna zatvora slediti).

Razgranici ta dva cisto. Uzjedno, nelegalizovani objekti su posebna stvar.

Nemoj da se radujes mnogo... ako ONI zaborave ili ne posalju, ili im nestane resenje, tada da.

Medjutim, ako nije prijavljena prodaja, za utvrdjivanje poreza, to nece zastareti, i ne samo da se placa porez, zatezne kamate, vec i kazne (a u slucaju nekretnina porez na prenos AP je dovoljno visok da moze i kazna zatvora slediti).

Razgranici ta dva cisto. Uzjedno, nelegalizovani objekti su posebna stvar.

Pa nadam se da necu ici u zatvor zbog toga sto sam kupio stan..:p
Kupovina stana je odradjena na sudu, imam sudsku presudu, resenje ili kako se vec zove (ono.. u ime naroda...), prisutan i moj advokat.
Hteo sam odmah da platim porez na promet ali su mi u UP rekli da ne mogu jer prethodni vlasnik jos nije platio njegov porez.
Sad kakve veze ja imam sa njegovim placanjem-neplacanjem ne znam.
Nakon toga sam podneo zahtev za odredjivanje poreza na stan (godisnji) jer se, jelte, promenio vlasnik.
Dobio resenje za placanje poreza i redovno ga placam, ali nikad nisam dobio resenje za porez na promet.
Mozda sam trebao ja da podnesem zahtev za placanje poreza na promet..???

Pa nadam se da necu ici u zatvor zbog toga sto sam kupio stan..:p
Kupovina stana je odradjena na sudu, imam sudsku presudu, resenje ili kako se vec zove (ono.. u ime naroda...), prisutan i moj advokat.
Hteo sam odmah da platim porez na promet ali su mi u UP rekli da ne mogu jer prethodni vlasnik jos nije platio njegov porez.
Sad kakve veze ja imam sa njegovim placanjem-neplacanjem ne znam.
Nakon toga sam podneo zahtev za odredjivanje poreza na stan (godisnji) jer se, jelte, promenio vlasnik.
Dobio resenje za placanje poreza i redovno ga placam, ali nikad nisam dobio resenje za porez na promet.
Mozda sam trebao ja da podnesem zahtev za placanje poreza na promet..???
Nisam siguran, posto ne znam kako se vodilo sta, kako se vodi zajednicka imovina iskreno... (znam da je PREVISE zaostalo i za neke stvari bezobrazan ili totalno nekorektan zakon, ali ne znam dovoljno da ti kazem konkretno).

Znam da jesi u obavezi da predas zahtev za utvrdjivanje poreza, na njima je da donesu resenje kojim se odbija zahtev ili bilo sta formalno - ne da te usmeno odbiju.

Sto se tice nebuloza zakona, jedna od njih, koju slucajno znam iz iskustva sire familije, je da u slucaju da roditelj zeli da prenese na JEDNO dete imovinu, moraju supruznik i SVA ostala deca da se sloze, ISKLJUCIVO TADA, prilikom prepisa.
Ukoliko se supruznik ne slozi, ne moze se preneti.
Ukoliko se neko dete ne slozi, moze se preneti - ali to dete dozivotno ima pravo da ospori prenos! (tj. da "trazi svoj deo") I ne moze ga naknadno nikako odreci ga se :)

Zakonska je pretpostavka da je imovina supružnika u režimu zajedničke svojine i da njome ne može samo jedan supružnik da raspolaže svojevoljno, bez saglasnosti drugog supružnika. Ukoliko je reč o ugovoru o ustupanju i raspodeli imovine za života, moraju da se saglase i svi imaočevi potomci koji bi ga nasledili po pravilima o zakonskom nasleđivanju. Tako ustupljena imovina ne ulazi u zaostavštinu, što znači da ostali potomci ne bi mogli da traže bilo koji deo te imovine u slučaju da zahtevaju nužni deo.

Ako je reč o običnom poklonu, prava supružnika su ista, tj. ne može bez njegove saglasnosti, a za prava dece važi to što si napisao - da mogu da zahtevaju svoj nužni deo od imovine koja je preneta na drugog potomka prenosioca u bilo kom trenutku njegovog života.

Nije to nebuloza, to je vrlo pametno i precizno definisano.

Što se tiče gore opisanog poreza, posle deset godina od trenutka određenog u ZPPPA nastupa apsolutna zastarelost prava na utvrđivanje, naplatu, povraćaj, poreski kredit itd, potpuno nezavisno od toga da li je do zastarelosti došlo zbog propusta Poreske uprave ili zbog neprijavljivanja oporezivog prenosa apsolutnih prava, tako da u konkretnom slučaju Poreska uprava ne može ništa da uradi. Jedino treba utvrditi da li je u međuvremenu došlo do prekida zastarelosti nekom radnjom Poreske uprave, ako uopšte pošalju bilo kakvo rešenje.

I ne samo da je zastarelo pravo Poreske uprave na utvrđivanje i naplatu poreza, nego je zastarelo i krivično gonjenje za krivično delo poreske utaje, jer čovek reče da ima 20 godina od tada, a KZ propisuje da čak i krivično gonjenje za najteži oblik tog krivičnog dela, kada iznos poreza čije se plaćanje izbegava prelazi 7.5 miliona dinara, zastareva za deset godina. Kod njega je to sigurno manji iznos, tako da je i gonjenje za KD poreske utaje davno zastarilo.

Poslednja izmena:
Sto se tice nebuloza zakona, jedna od njih, koju slucajno znam iz iskustva sire familije, je da u slucaju da roditelj zeli da prenese na JEDNO dete imovinu, moraju supruznik i SVA ostala deca da se sloze, ISKLJUCIVO TADA, prilikom prepisa.
Ukoliko se supruznik ne slozi, ne moze se preneti.
Ukoliko se neko dete ne slozi, moze se preneti - ali to dete dozivotno ima pravo da ospori prenos! (tj. da "trazi svoj deo") I ne moze ga naknadno nikako odreci ga se :)

Ovo je sve samo nije nebulozno. Precizno definisano, vrlo bitna i pravična tekovina u našem pravnom sistemu.

Sent from my HTC U11 using Tapatalk

^nebuloza je sto moraju potomci odmah da se sloze, ne mogu naknadno.
(po stranu sto to uzjedno znaci da nisi vlasnik svoje imovine, i ne mozes sa njom raspolagati kako hoces)

EDIT: Izvinjavam se, vidim sada da clan 114? predvidja i zastarelost gonjenja.

Ako bi mogli naknadno da se slože to bi značilo da mogu naknadno i da se ne slože, odnosno da se usprotive, pa bi to dovelo ili do odlaganja upisa potomka na kojeg je imovina preneta ili, ako bi on i bez toga mogao da se upiše, postupaka za poništavanje upisa, sporova oko validnosti prenosa itd itd, ogromni problemi bi nastali.

Jedino ovako ima smisla.

Koji je rok za vracanje robe u prodavnicu. Konkretno fon u pitanju. 14 dana ili manje. I koja je to tacka zakona.

Ako je kupljen u samoj prodavnici, ne postoji takav zakon.
Ako je kupljen preko interneta, rok je 14 dana od dana isporuke na adresu.

Poslednja izmena:
Hvala.

Corvus Corax:

zar nije 14 radnih dana (dakle subota i nedelja se ne racunaju)?i,koliko znam,ovo vazi i za telefonski narucenu robu,tj bilo kako sem da se ode licno u maloprodaju i plati i pokupi.

^nebuloza je sto moraju potomci odmah da se sloze, ne mogu naknadno.
(po stranu sto to uzjedno znaci da nisi vlasnik svoje imovine, i ne mozes sa njom raspolagati kako hoces)

EDIT: Izvinjavam se, vidim sada da clan 114? predvidja i zastarelost gonjenja.

Izvini, možeš li da pišeš ujedno a ne uzjedno?

Sent from my iPad using Tapatalk

Što se tiče gore opisanog poreza, posle deset godina od trenutka određenog u ZPPPA nastupa apsolutna zastarelost prava na utvrđivanje, naplatu, povraćaj, poreski kredit itd, potpuno nezavisno od toga da li je do zastarelosti došlo zbog propusta Poreske uprave ili zbog neprijavljivanja oporezivog prenosa apsolutnih prava, tako da u konkretnom slučaju Poreska uprava ne može ništa da uradi. Jedino treba utvrditi da li je u međuvremenu došlo do prekida zastarelosti nekom radnjom Poreske uprave, ako uopšte pošalju bilo kakvo rešenje.

I ne samo da je zastarelo pravo Poreske uprave na utvrđivanje i naplatu poreza, nego je zastarelo i krivično gonjenje za krivično delo poreske utaje, jer čovek reče da ima 20 godina od tada, a KZ propisuje da čak i krivično gonjenje za najteži oblik tog krivičnog dela, kada iznos poreza čije se plaćanje izbegava prelazi 7.5 miliona dinara, zastareva za deset godina. Kod njega je to sigurno manji iznos, tako da je i gonjenje za KD poreske utaje davno zastarilo.

Jos ce da ispadne da sam isti ko Al Capone...,)
Nisam imao nameru da utajim porez, ali kome to pricati..
Nadam se da ce sve ovako ispasti, ne samo zbog placanja vec vise zbog mogucih komplikacija.
Hvala na odgovorima.

Kiza, mogu, sad kada sam saznao da sam pogresno pisao, hvala ;)
Ako bi mogli naknadno da se slože to bi značilo da mogu naknadno i da se ne slože, odnosno da se usprotive, pa bi to dovelo ili do odlaganja upisa potomka na kojeg je imovina preneta ili, ako bi on i bez toga mogao da se upiše, postupaka za poništavanje upisa, sporova oko validnosti prenosa itd itd, ogromni problemi bi nastali.

Jedino ovako ima smisla.
Meni nema, a mogu ti reci da nije imalo ni sestri (od tetke), koja nije potpisala (jer nije bila tu). To ostavlja otvorena pitanja i mogucnost "premisljanja", i mogu da nastanu problemi. Ako je moglo tada da se izjasni, treba da moze i kasnije da se izjasni da se odrice, "no backsies".
Ovime se bukvalno ostavlja otvoreno pitanje.

Ili se ne razumemo? Znaci, roditelj moze da prebaci na jedno dete imovinu, dete uknizi, i ona se upise. Ali TEK NAKON smrti tog roditelja, ako neko drugo dete nije potpisalo, ono moze da trazi "svoj deo"? Kako ovo nije problem?
Od trenutka potpisa ugovora, do smrti ostale dece (koja nisu odmah potpisala odricanje), bukvalno nije zatvoreno pitanje imovine?

Tako je, nije zatvoreno to pitanje. A nužni deo ti je polovina od onoga što bi taj neko stekao po zakonu da ne postoji nikakav testament, poklon itd. Jedino ugovorom o doživotnom izdržavanju lišavaš sve zakonske naslednike svakog prava na određenu imovinu koja je deo tog ugovora, oni bi jedino mogli da probaju da obore taj ugovor ali to malo teže ide.
Edit: ali ako je imovina stečena u braku onda morajaju oba supružnika da se slože.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Poslednja izmena:
^ako se izjasne pri samom ustupanju, tokom zivota, kada se i potpisuje ugovor o prenosu, odricu se prava trajno.
Ako se ne odreknu tada, odricu ga se iskljucivo smrcu.

Ili sam ja poprilicno lose razumeo, ili je ovo skroz nebulozno.

Ne, jer si imao mogućnost da vidiš šta kupuješ. Ugovor o kupovini je sklopljen u prostorijama prodavnice. Zato u tom slučaju i ne ide dokumentacija za odustanak od kupovine uz uređaj.

Nazad
Vrh Dno