Šta je novo?

Zastita potrosaca kroz zakone i praksu (FAQ u II Postu)

Ma ne nasedaj na te price... Ako nece da popravljaju, zovi inspekciju...

Znam, ali ako je u ugovoru napisano da troskove snosi kupac, i on je to potpisao, sta onda? Cemu ugovor, cemu zakon, sud ako on nece to da plati? Da li si svestan da je meni stiglo da platim 30000 za nesto sto je zavrseno pre 3,5 godine? Znaci to je normalno? Nisam znao.
Cekalo se toliko, jer je oko 30.000 prag kada salju opomene izgleda.
Zakon je pglu :(

Verovatno ne mozes nista jer se uvek vade na to fizicko ostecenje, to kad vide ja mislim da im srce zaigra jer znaju da mogu da se vade na to.
Ovo je b.l.esava zemlja, evo dogadjaja danas kod mene. Stize mi opomena iz poreske da platim prenos na apsolutna prava 20500 plus 9500 kamate. Posto poresku shvatam vrlo ozbiljno i sve placam 100% na vreme, nisam znao o cemu se radi. Pozovem, pitam, kazu nije placeno za njivu sto sam prodao pre 3,5 godine! Znaci cekali preko 3 godine da me obaveste da kupac, koji je duzan ugovorom to da plati nije platio i sad meni salju opomene i moram da angazujem advokata da pise prigovor jer drzava mene ne stiti.
Drugi slucaj, supruga odvela nanu kod neurologa, 50km (Pozarevac), on dosao na posao pijan. Nisu ni isle na zakazani pregled a do nacelnika ili direktora ne moze da dodje.
Eto, to vam je nasa drzava, ko je srecan on je pobegao odavno, ostali smo samo mi, jadnici...

Ti si po zakonu dužan da platiš porez, u praksa uglavnom to ide (ugovorom) na teret kupca. Zato se na dan zaključenja ugovora ide kod notara, pa banka(ako je preko 15000) pa PU, pa ako je kuća/stan odjava/prenos telefonskog broja itd.
Ako si u ugovor stavio da kupac to plaća, možeš da tražiš od njega(pod pretnjom utuženja) da isplati sve PU(uključujući kamate). Vidi sa kupcem da li je platio, često PU zagubi/'zagubi' podatke, pa ako ne čuvaš priznanice, nagrabusiš.

@GR44
Tvoje poimanje sveta je problem, nigde i nikada ti neće priznati reklamaciju posle 1g na mehaničko oštećenje.

Meni su na primer u SportVision priznali bez problema reklamaciju na mehaničko oštećenje(došla jedna patika izgrebana) iako sam reklamirao 5 dana kasnije.

za kapitalnu dobit rok zastarelosti je 10 godina, tako da se može dobiti nalog za plaćanje i posle recimo 9,5 godina.

Za sve poreze je zastarelost prava PU na utvrđivanje i naplatu poreza i sporednih poreskih davanja pet godina od dana kada je zastarelost počela da teče, a apsolutna zastarelost nastupa protekom deset godina. Ono što je važno je da zastarelost počinje da teče od prvog dana naredne godine od godine u kojoj je trebalo utvrditi porez ili sporedno poresko davanje, odnosno, za naplatu, prvog dana godine koja sledi za godinom u kojoj je obaveza poreskog dužnika dospela za plaćanje.

Poslednja izmena od urednika:
Sve je meni jasno, ali zar nije ugovor svetinja u zakonu, zar ne? Ako je definisano ugovorom da kupac plati, zasto i njega ne ganjaju nego samo mene? Inace ovo je radjeno maja 2015-te, pre notara. Zvao sam ga, kaze nema pare, platice do nove godine. Nekretnina je prodata preko agencije sve uredno, ja sam platio proviziju. Pitao sam prijatelja advokata, sutra mi sprema prigovor na opomenu pa valjda to nosimo u poresku. Kaze ako to ne uradim onda znaci da se slazem sa odlukom da sam ja duzan pare i mogu da mi posalju izvrsitelje. Rok je 5 dana koji tece od danas, ponedeljak je zadnji dan.
Advokat mi je objasnio da drzava hoce njene pare pa sad tresu oba drveta (kupac i prodavac) pa sa kog padne :) Ali ipak je kupac potpisao ugovor da on placa prenos pa se nadam da imam neka prava u ovoj usranoj zemlji ili sam i ja jos jedna dalabu koja placa sve poreze uredno i na vreme.

Država ne trese oba drveta po sistemu ako prođe - prođe, nego radi ono na šta ima pravo po Zakonu o porezima na imovinu. Još jednom - ti si poreski dužnik, a kupac je solidarani jemac i država ima pravo da pod potpuno istim uslovima zahteva iznos poreza od obojice, a ti zbog ugovora imaš pravo regresa od kupca ako ti budeš platio taj porez.

Kaži advokatu da pročita odredbu iz člana 42. stav 2. Zakona o porezima na imovinu, a osim toga imaj u vidu da u poreskom postupku žalba ne zadržava izvršenje, osim u izuzetnim slučajevima.

Da, objasnio mi je danas to za solidarno. Danas smo prilozili prigovor a sledece nedelje saljemo kupcu opomenu pred utuzenje. Advokat mi je rekao da je Poreska duzna da mi da odgovor kakav god da je a da imaju odakle i iz cega da mu naplate jer je predmetna nekretnina sad njegova svojina pa mogu i njega da jure za porez. U svakom slucaju ja sam zasticen ugovorom jer i ako poreska odredi da ja moram da platim, ja cu da platim i posle njega tuzim i dobijam ga 1/1 na sudu. Ako ne bude imao para ima nekretninu pa ima iz cega da se naplati.
Dakle, Sah-Mat, za mene :)

Tako je, naravno, to je pravo na regres koje sam pominjao. Samo je bilo bitno da shvatiš da ne treba da se ne inatiš previše sa Poreskom i da ne dođe do izvršenja, da ti ne bi nakarikali troškove, blokade itd itd. :)

Da li je i ranije bio taj clan 42?

Djalf, zamisli ovo... ti i firma potpisete ugovor da ces ti licno platiti porez i doprinose - moze da prodje?:) Ne moze.

Ok, razumeli smo se :) Samo nije bio jasan termin regres, mislio sam da ja posle njega licno moram da ganjam za pare a ne preko suda.
@Alfa
Karikiras zakon, nije to isto. Ovako je definisano za prenos apsolutnih prava, ne za doprinose. Prenos zastareva za 5 a apsolutno za 10 godina dok dug za doprinose ne zastareva nikad, odes u penziju sa 65 godina i oni ti kazu duzni ste 10.000 evra za doprinose.
Inace u poreskoj sve zene :)D) tako da je komunikacija bila sve ok. Inace u mojoj opstini je ovo prvi slucaj da kupac nije platio prenos, eto cekalo mene baksuza da se desi :D

Karikiram?
Ako zakon ne daje mogucmost da preneses obavezu, nemas mogucnost. A ne daje ni za jedno od ova dva poreza.

Netacno. Ugovorom je definisano (solidarno) da kupac placa prenos apsolutnih prava, samo sto ne skida odgovornost 100% sa prodavca, i zato je zakon g.lup. Ugovor je svetinja, tako da ili ce kupac da plati prenos odmah, ili posle par godina sa kamatom ili ce biti tuzen pa ce platiti prenos, kamatu i sve sudske troskove obe strane.
Pametan plati odmah manje a dalabu plati na kraju mnogo vise. Biti mangup u ovom slucaju se nikako ne isplati ;)

Ali vidis i sam da ne daje mogucnost PRENOSA KO JE OBVEZNIK. On odgovara, ali TI si obveznik (i to je itekako glupo)

U praksi cesto me mozes da isforsiras zbog suda. Inace - zelim ti brz uspeh i zaborav tog dela zivota ;) Imao sam iskustva sa firmom, pre nego je poceo PDV, za nekretnine :(

Sve je meni jasno, ali zar nije ugovor svetinja u zakonu, zar ne? Ako je definisano ugovorom da kupac plati, zasto i njega ne ganjaju nego samo mene? Inace ovo je radjeno maja 2015-te, pre notara. Zvao sam ga, kaze nema pare, platice do nove godine. Nekretnina je prodata preko agencije sve uredno, ja sam platio proviziju. Pitao sam prijatelja advokata, sutra mi sprema prigovor na opomenu pa valjda to nosimo u poresku. Kaze ako to ne uradim onda znaci da se slazem sa odlukom da sam ja duzan pare i mogu da mi posalju izvrsitelje. Rok je 5 dana koji tece od danas, ponedeljak je zadnji dan.
Advokat mi je objasnio da drzava hoce njene pare pa sad tresu oba drveta (kupac i prodavac) pa sa kog padne :) Ali ipak je kupac potpisao ugovor da on placa prenos pa se nadam da imam neka prava u ovoj usranoj zemlji ili sam i ja jos jedna dalabu koja placa sve poreze uredno i na vreme.
Zakon je svetinja, ne ugovor. Ugovorom se ne mogu menjati odredbe zakona.
Sve sto ti je vanitas napisao je tacno.
Ako taj advokat oce da ti pise prigovor, ili ne zna zakon ill želi da ti uzme pare.

Poslednja izmena:
Prigovor je napisan i odnet u poresku, nece da mi uzme pare jer je prijatelj ;) Opomenu pred utuzenje isto pise i to saljemo sledece nedelje. Nema tu frke, sve je meni jasno, ako poreska kaze da ja moram da platim, platicu ali cu i njega da tuzim da naplatim regres od njega. Opomena pred utuzenje mu je upozorenje pa kako on hoce, laksi i jeftiniji nacin ili tezi i skuplji (po njega). Meni je totalno svejedno, jeste cimanje ali sta je tu je.
Treba covek i da pazi kome prodaje danas, svasta. Zato ko je pametan on je otisao odavde jer nas najveci problem su ljudi koji ovde zive, nije ni drzava, ni ekonomske (ne)prilike vec vecina prevaranata koji samo gledaju kako ce nekog da zavrnu.

To je pravi put (tuzba). Prigovor ne moze da se usvoji nikako.

U svakom slucaju zemlja nije blesava vec ljudi naviknu drugacije pa im onda zemlja blesava.

Poslednja izmena:
Svuda u svetu porez plaća onaj koji DOBIJA novac, samo se mi pravimo pametni i ugovaramo taj porez na onoga ko kupuje. Naravno da je Zakon u tom delu apsolutno ispravan i poštuje načelo pravičnosti npr.. Prodavac je obveznik i tu ništa nije glupo.

Sent from my HTC U11 using Tapatalk

Juce mi je stigao ugovor postom i stb uredjaj za tv medjutim nisam zadovoljan uslugom. Da li mogu da raskinem ugovor u onih 14 dana posto je online porucen? Pise na ugovoru da tece od 24.08.2018 a tek juce mi je stigao uredjaj i kad sam zvao da pitam zasto je to tako kazu da se ugovor aktivira kad im se vrati i oni onda unesu to u sistem. Inace dobio sam i obrazac za raskid ukoliko zelim u prvih 14 dana ali od kad tece tih 14 dana? Od juce ili onog 24.08? Hvala

Sta da ti je stigao nakon 14 dana, ne bi imao uopste pravo na odustajanje od ugovora? Naravno da vazi tek od trenutka isporuke - tacnije, mora biti ispunjen i uslov aktivacije usluge - od datuma kada si dobio pristup poslednjem od ta dva (oprema/usluga) krece rok od 14 dana.

Poslednja izmena:
Da podelim iskustvo sa Office Shoes i Bexom. Naime, narucim obucu online u subotu i u ponedeljak dobijem mail da ce mi paket biti isporucen Bex kurirskom sluzbom sledeci dan.

Posto sam bio na poslu i ne mogu non stop da gledam u telefon, u jednom trenutku (oko 16h) vidim propusten poziv sa nepoznatog broja, pise now, znaci tek sto je prekinuo. Zovem ja odmah, zauzet broj. Zovem posle minut, opet zauzet. Probam treci put posle 5min, i dalje zauzet. Zove mene lik posle vise od pola sata, predstavlja se i pita da li je ok da mi ostavi paket u piramidi, ja reko moze, odlicno, pitam dokle rade, kaze od 12-20h. Reko, ne odgovara mi to posto sam ja na poslu od 10-20h, nekada i duze i on ce meni, pa znate gospodine, vi trebate da se javite kada vas ja pozovem.

Reko druze, jel si ti normalan? Da li mislis da cu ja ceo dan da sedim pored telefona i da cekam da me ti nazoves? Zvao sam te bukvalno 30sekundi nakon sto si me zvao, bio si zauzet. Probao sam jos par puta, sve vreme si bio zauzet. Da nisi bio zauzet odmah nakon sto si me pozvao ili da si javio pola sata ranije da ces doci tad i tad otprilike, ne bi bilo problema. Takodje, imas adresu, imas prezime, imas broj stana, mogao si da odes gore i isporucis paket.

On tu pocne nesto da mi prica, da ce da vrati paket jer nije mogao da ga dostavi. Na to sam poludeo i rekao mu da cu svaki dan da narucujem nesto i da ce svaki dan da dolazi na drugu adresu i svaki dan nece nikoga biti na toj adresi pa nek vrati paket. Nakon toga se ucutao i rekao da ce sutra isporuciti paket i evo, dosao danas na vrata, isporucio kao sto je i trebalo.

Ja razumem da se nisam javio, al ne razumem da oni ocekuju da ce neko ceo dan da lebdi iznad telefona i ceka njihov poziv. Mogu valjda da jave da ce isporuciti izmedju 14-16h na primer, da covek moze da zna otprilike kad da ocekuje. Jos sam ga zvao bukvalno istog momenta kada je prekinuo i nisam mogao da ga dobijem.

Poslednja izmena:
Omasio si temu, tvoja prica je o kurirskim sluzbama, ne o zastiti potrosaca.

Da podelim iskustvo sa Office Shoes i Bexom. Naime, narucim obucu online u subotu i u ponedeljak dobijem mail da ce mi paket biti isporucen Bex kurirskom sluzbom sledeci dan.

Posto sam bio na poslu i ne mogu non stop da gledam u telefon, u jednom trenutku (oko 16h) vidim propusten poziv sa nepoznatog broja, pise now, znaci tek sto je prekinuo. Zovem ja odmah, zauzet broj. Zovem posle minut, opet zauzet. Probam treci put posle 5min, i dalje zauzet. Zove mene lik posle vise od pola sata, predstavlja se i pita da li je ok da mi ostavi paket u piramidi, ja reko moze, odlicno, pitam dokle rade, kaze od 12-20h. Reko, ne odgovara mi to posto sam ja na poslu od 10-20h, nekada i duze i on ce meni, pa znate gospodine, vi trebate da se javite kada vas ja pozovem.

Reko druze, jel si ti normalan? Da li mislis da cu ja ceo dan da sedim pored telefona i da cekam da me ti nazoves? Zvao sam te bukvalno 30sekundi nakon sto si me zvao, bio si zauzet. Probao sam jos par puta, sve vreme si bio zauzet. Da nisi bio zauzet odmah nakon sto si me pozvao ili da si javio pola sata ranije da ces doci tad i tad otprilike, ne bi bilo problema. Takodje, imas adresu, imas prezime, imas broj stana, mogao si da odes gore i isporucis paket.

On tu pocne nesto da mi prica, da ce da vrati paket jer nije mogao da ga dostavi. Na to sam poludeo i rekao mu da cu svaki dan da narucujem nesto i da ce svaki dan da dolazi na drugu adresu i svaki dan nece nikoga biti na toj adresi pa nek vrati paket. Nakon toga se ucutao i rekao da ce sutra isporuciti paket i evo, dosao danas na vrata, isporucio kao sto je i trebalo.

Ja razumem da se nisam javio, al ne razumem da oni ocekuju da ce neko ceo dan da lebdi iznad telefona i ceka njihov poziv. Mogu valjda da jave da ce isporuciti izmedju 14-16h na primer, da covek moze da zna otprilike kad da ocekuje. Jos sam ga zvao bukvalno istog momenta kada je prekinuo i nisam mogao da ga dobijem.
Pa zar nemaš mobilni telefon ? Kada očekujem poziv nosim ga stalno sa sobom. Važno je da se ne propusti poziv jer kako si sam iskusio oni zovu većinu promaoca pa naravno da su zauzeti. Vozači imaju tačnu rutu kojom idu i ako te promaše, morali bi da se vraćaju nazad a to usporava ostale dostave. Saobraćaj znaš kakav je u Beogradu, ništa čudno što ne mogu da garantuju nikakav kraći "vremenski prozor". Pored svih mana koje mnogi vozači imaju, ovo nije njihova krivica.

Meni se slicno desilo sa BEXom mislim na to zauzece, bio sam na poslu i vracam se sa intervencije propusten poziv ma nema ni 2 minuta, zovem zauzeto, zovem 10 puta u pola sata non stop zauzeto, da bi me lik nazvao posle sat vremena, dogovorili se za sutra. Sad mi to malo bilo cudno da ih zoves odmah posle propustenog i da im je zazuzeto toliko dugo.

Za sve poreze je zastarelost prava PU na utvrđivanje i naplatu poreza i sporednih poreskih davanja pet godina od dana kada je zastarelost počela da teče, a apsolutna zastarelost nastupa protekom deset godina. Ono što je važno je da zastarelost počinje da teče od prvog dana naredne godine od godine u kojoj je trebalo utvrditi porez ili sporedno poresko davanje, odnosno, za naplatu, prvog dana godine koja sledi za godinom u kojoj je obaveza poreskog dužnika dospela za plaćanje.

Ako sam ovo dobro razumeo, nakon 10 god. od kupovine stana, ukoliko nije dobiveno resenje za placanje poreza na promet, zastareva naplata ??
Da li to znaci da PU ne moze nikako vise da posalje resenje za naplatu poreza na promet u vezi kupovine stana koji je kupljen pre skoro 20 god ??

Poslednja izmena od urednika:
Pozdrav
Reklamirao sam new balance patike kupljene pre 4 meseca u Buzz-u i kojims se na obe pete počeo listati djon.
Odbili su mi reklamaciju
Kod:
Postovani, vasa reklamacija br. Xxx/18 nije odobrena.
 Obrazlozenje: nepravilno koriscenje-odrzavanje. 
Izjasnjavamo se da nismo u mogucnosti da udovoljimo vasem zahtevu.
Da li je to nepravilno koriscenje ili nepravilno odrzavanje ???
Ili obuo si patike tvoj problem ili zaj$##@$_ si se sto si kupio u buzz-u!!!

Šta dalje ?

Pozdrav
Reklamirao sam new balance patike kupljene pre 4 meseca u Buzz-u i kojims se na obe pete počeo listati djon.
Odbili su mi reklamaciju
Kod:
Postovani, vasa reklamacija br. Xxx/18 nije odobrena.
 Obrazlozenje: nepravilno koriscenje-odrzavanje. 
Izjasnjavamo se da nismo u mogucnosti da udovoljimo vasem zahtevu.
Da li je to nepravilno koriscenje ili nepravilno odrzavanje ???
Ili obuo si patike tvoj problem ili zaj$##@$_ si se sto si kupio u buzz-u!!!

Šta dalje ?

Citao sam i slusao o bezbroj slucajeva odbijanja reklamacija za obucu kod nas. Mnogi se zale. Njihova dobra volja dal ce da odobre jer su zasticeni ko beli medvedi onim sto pise na svakoj kutiji "obuca za suvo vreme" koja pise cak i na zimskim cizmama. Ostaje ti da probas sa trzisnom inspekcijom mada sumnjam da mogu ista da urade a mozes uvek da platis sam vestacenje patika koja zna da kosta i vise od samih patika.

Nazad
Vrh Dno