Šta je novo?

Zastita potrosaca kroz zakone i praksu (FAQ u II Postu)

poz, imam jedno pitanje u vezi poste
ako se paket poslat preko post expresa vrati, da li posaljilac placa duplu postarinu, za oba smera?

da placa, mozes da odbijes onda predmet ostaje u vlasnistvu poste i ide na aukcijsku prodaju jednog dana... ja sam vec par puta odbio jer su predmeti bili vredni kao postarina

Ako pošiljalac plati poštarinu (naravno zaračuna je u otkup) i paket se vrati, onda se ne plaća dupla poštarina.

Ako pošiljalac plati poštarinu (naravno zaračuna je u otkup) i paket se vrati, onda se ne plaća dupla poštarina.

a ako ne plati nego treba primalac da plati?
verujem isto
u stvari moje pitanje je jel ima neka situacija u kojoj se placa duplo postarina

U svakojo osim u onoj koju sam napisao. Ako ne platiš i paket se vrati plaćaš duplu poštarinu. Ne računa se baš dupla koliko znam jer nemaš onaj deo poštarine za otkup.

Pa i u tom slucaju se placa dupla postarina tj. dva puta, zar ne? Plati kad salje paket i posle kad mu se vrati plati jos jednom? A posto nije ni bilo transfera novca trebalo bi po logici stvari samo da plati dva puta postarinu.

Ne, platiš kada šalješ i ako se vrati ne platiš ništa, govorim za postexpress. Zato je uvek bolje platiti poštarinu i tu vrednost dodati na cenu otkupa. Primaocu je to nebitno on će isto platiti i u slučaju kada on plaća poštarinu i kada je pošiljaoc platio i dodao je na vrednost robe.

Poslednja izmena:
Ima drugar Asus HD7970 na reklamaciji, placen skoro 40k, sad mu nude Gigabyte 280x u zamenu za tu. Da li on moze da trazi pare nazad jer 280x ne kosta toliko vec znatno manje, a i ne gotivi bas Gigabyte kao firmu? Pri tom mu se zurilo pa je kupio odmah grafu pre nego sto su mu javili za njegovu sta ce da rade pa mu je ova visak.

Poslednja izmena:
Ako nemaju istu koju je hteo/imao moze da trazi. Imao sam slicnu situaciju i uzeo sam pare nazad bez ikakvih problema.

Mislim da se računa trenutna vrednost. A ne kad si je kupio. I 280x je ekvivalent te karte.

Gleda se vrednost sa računa, a ne trenutna vrednost. Ja sam pre 6 meseci dobio pare nazad u winwinu za 6870, i to vrednost sa računa, tj. 20000.

Pa tebi je doslo kao poruceno sto 6870 nema u nabavci, maltene celu klasu si prebacio zahvaljuci padu cena u medjuvremenu.

ja mislim da niko neće bolje prodati 6870 :d prošao si extra!

Upravo zato i pitam, ko zna sta je po zakonu? Imao sam i ja slucaj da su vracali novac bez problema ali vidite koja je tu razlika u ceni, i znam da je 280x ta klasa cak i mrvicu jaca, ali 40 hiljada je 40 hiljada. Da li on po zakonu sme da insistira na povracaju novca ako karta nije identicna, jer realno uzme kintu, kupi 280x i ostane mu skoro 5k?

Poslednja izmena:
Novac sa fiskalnog je, po zakonu (sve maloprodaje su se toga držale kad je bilo frke sa hardovima). Dignute cene hardova podobro i potrošači nagrabusiše... Sad je obrnuto.

Po zakonu ako nemaju da ti daju isti uredjaj za zamenu mozes da trazis povracaj novca posto nisi obavezan da platis nesto sto ne zelis. Dakle mu kazes ako nemaju istu da trazi povracaj novca nazad i to je to. Nudice slicne grafike uz neku pricu ali samo nek ostane pri svom i bice realizovano.

Gigabyte karta ni uz najbolju volju ne moze biti isto sto i Asus karta.

Šta se desilo sa predlogom Zakona koji je bio u procesu usvajanja? Nigde se nije pojavila nova verzija, niti ima podatka od kada (ako je usvojen) zakon stupa na snagu.

Ni do sada po ZZP nije bila obavezna ambalaža. Odakle mi fiskalni ako sam kupio na daljinu (preko interneta)?

Otuda sto su duzni da ti posalju i fiskalni sa artiklom koji si kupio...

Znaš ili pretpostavljaš?

Delatnostima, za koje u smislu člana 1. ove uredbe ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase, smatraju se delatnosti iz sledećih oblasti, grana i grupa klasifikacije delatnosti iz Zakona o klasifikaciji delatnosti ("Službeni glasnik RS", broj 104/09) i Uredbe o Klasifikaciji delatnosti ("Službeni glasnik RS", broj 54/10), i to:
1) Delatnosti u okviru sledećih oblasti, odnosno grupa:

47.91 Trgovina na malo posredstvom pošte ili interneta;
.
.
.
.

http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/...videntiranja-prometa-preko-fiskalne-kase.html

Narode da li ima kakvih novina vezanih za mobilne operatere? Vidim da je Telenor promenio neke pakete...konkretno Play+ M,L,XL prebacio na Play+ 1,2,3 i tu je napravio debele izmene.Zanima me da li imam pravo na promenu tarife ili raskid ugovora obzirom da je taj paket sa 2190 porastao na 2490 dinara mesečno.

preko pošte nije obavezan fiskalni.

mickk imaš pravo na raskid, kao VIP što je odradio.

Narode da li ima kakvih novina vezanih za mobilne operatere? Vidim da je Telenor promenio neke pakete...konkretno Play+ M,L,XL prebacio na Play+ 1,2,3 i tu je napravio debele izmene.Zanima me da li imam pravo na promenu tarife ili raskid ugovora obzirom da je taj paket sa 2190 porastao na 2490 dinara mesečno.

Naravno da imaš. Svaka izmena ugovora sa kojom se 1 strana ne slaže tj ima štetu znači poništenje ugovora s' tim što ta II strana mora to da zatraži pa ako joj "nije dozvoljeno" onda da ide u proces.

Poslednja izmena:
Auuu ako je kao sa VIP-om onda moram da spremim neku bombu!!! :D imao sam i sa njima peripetije...nadam se da ću moći da promenim paket ili raskinem ugovor...

Znaš ili pretpostavljaš?
Znao ili pretpostavljao, svaki put kad sam nesto kupio od legalne prodavnice preko interneta dobio sam fiskalni racun i garanciju u paketu.

Hocete da kazete da ako vam Emmi posalje kurirom maticnu plocu on onda nije duzan ni fiskalni racun da da za nju, ni garanciju, ni porez da plati? Ne bih bas rekao da tako ide...

Naravno da nemaš pravo. Ti ostaješ na postojećem paketu i nema nikakvih promena, samo što tvoj paket više nije javno dostupan i menjaju ga ovi novi. Dakle za tebe kao korisnika se ne menja ništa i možeš da ostaneš koliko želiš na tom paketu sve dok ne odlučiš da uzmeš recimo nov telefon. Tada moraš na novi paket ali tada nisi pod ugovornom obavezom pa nemaš ni šta da raskidaš.

Nazad
Vrh Dno