Šta je novo?

Zaplenise braća!

Ne upadaju oni ko furije, nego se najave. Ako ocekujes poresku kontrolu, reci ces sestri da ne dolazi, ili da bar spakuje svoj laptop u torbu.
A pa dobro... onda cemu uopste prica ako se neko zadesi u firmi? Nece dolaziti taj dan sto rekose.

@alfa - Za iznajmljivanje/korišćenje privatnog laptopa u službene svrhe (a i auta za troškove goriva) moraš imati ugovor sa firmom, a sa druge strane, i kada iznajmiš hardver firmi, da li ćeš 'privatno' kupiti software u vrednosti XYZ € i to koristiti u službene svrhe?
Da, i sav placen softver osim MSDN-a tako koristim. Isplativije je za firmu. (35% cene softvera placa firma kroz porez na dobit (10%, nakon amortizacije od 33% krajem prve godine - 66% of 15%) i 25% poreza po odbitku na autorska prava, a ja samo porez od 29% na dividende+dobit u najgorem slucaju, mada zbog spec. situacije manje).

Teško, mada, opet postoji trag - ugovor u kome piše da si ti kao fiz.lice vlasnik tog računara pa bi trebalo da si i odgovoran za softver na njemu.
Postoji, ali mislio sam da oni furnu kad im se cefne i zateknu laptop koji mozda i nije ukljucen niti je izlozen, i ja onda treba da se smaram posle da dokazujem legalnost.

Ne vidim način kako utvrditi legalnost ako se ne krene u kontrolu fizičkih lica. Ako se svi prisutni izjasne da ne znaju čiji je računar sa nelegalnim softverom, zapleniti ga pa ako se ne pojavi niko u određenom roku, na aukciju i ćao. :)
Naivno. Bas ce neko da zapleni racunar od 300-400 evra umesto visestruko vece minimalne kazne?

Nije ideja da se to radi da bi se zaplenio comp zbog njegove vrednosti, nego da bi se utvrdio pravi vlasnik/odgovorno lice. Ako se niko ne pojavi - diskovi na secure erase, comp na aukciju ili u reciklažni centar. A ako se pojavi, onda da se propita o pronađenom softveru na zaplenjenom računaru.

Šta radi parking servis kad odnese neki krš auto za koji ti se ne isplati da ideš da platiš ležarinu od 2 nedelje + kaznu, npr?

Pa po tablicama se zna ciji je auto. A ne vidim razlog zasto bi iko dosao po svoj racunar (koji je vec zrtvovao) kad zna da ga ceka kazna koja daleko prevazilazi vrednost racunara.

Možda zbog podataka na njemu? ;)

Ako racunar nije u vlasnistvu firme i ako ne moze da se dokaze da ga firma koristi u okviru svog poslovanja, onda firma ne moze biti kaznjena zbog nelegalnog softvera instaliranog na racunar koji se zatekao u firmi. Cak i da vlasnik firme, ili zaposleni, izjavi da je racunar njegovo privatno vlasnistvo i da ga koristi za privatne svrhe, firma ne moze odgovarati i biti kaznjena.

Brate, uvatili su te sa piratskim programima, šta dalje ima da se polemiše? Igro si se i izgubio, sad fino platiš penale i to je to. ,)
Novčana kazna prelazi u zatvorsku onda kad pravosnažno osuđeni nema sredstava da istu plati s tim što se u obzir uzima ostatak duga tj. onaj deo koji nije izmiren, pa ideš da odležiš za taj deo.
Ima cenovnik koliko košta dan u zatvoru, ne znam koliko je, znači ostatak duga podeliš sa cenom dana u zatvoru i dobiješ dane. Za plenidbu imovine u srazmeri ostatka duga ne znam ali znam da ne mogu da ti plene baš sve jer se tada tebi čini šteta. Kazna mora da bude srazmerna učinjenom delu i da te nauči nečemu, a ne da te čini povratnikom i društveno beskorisnim članom tj. društvenim teretom ako ti sve zaplene.
U svakom slučaju neće biti, e ovaj nema da plati, nema veze, pojo vuk magarca!
@Jox
Ako te navataju sa piratskim sadržajem u Tabletu, Mobu, Top-u, PC.. a ti si vlasnik toga, stvar je tada vrlo prosta, dobijaš potvrdu o privremeno oduzetim predmetima (računaj na nalog za pregled stana i dr. prostorija tj. kuće) i račun da platiš penal kao fizičko lice.
Ako ti je lakše, to će da te košta dosta manje nego gazdu firme. ;)

Poslednja izmena:
Novcana kazna izrecena pravnom licu ne moze se zameniti kaznom zatvora. Ako je navcana kazna izrecena firmi, logicno je da firma ne moze ici u zatvor.

Kaznjava se i odgovorno lice u firmi, ne samo firma. Mada to sve nije glavni predmet ove teme.

Kaznjava se i odgovorno lice, ali je kazna visestruko manja nego ona za pravno lice. A odgovorno lice ne odgovara za kaznu izrecenu pravnom licu.
Pravno lice ima zaseban pravni subjektivitet, odvojen od subjektiviteta vlasnika i zaposlenih i pravno lice moze odgovarati tek ako se dokaze da je racunar sa nelegalnim softverom u vlasnistvu firme, ili da isti firma koristi pri obavljanju delatnosti.

Ma šta reče, ne može firma u zatvor? :d
Naravno da se odnosi na gazdu tj. odgovorno lice.

Saznao sam, dan u zatvoru te košta jednog Đorđa Vajferta tj. 1000 dina!

@djordje29

Verovatno sam ja pogresno razumeo da je ona poruka bila upucena meni, posto ja nisam pricao o placanju ili izbegavanju placanja kazne.

Ja sam se obratio svima koji imaju nedoumica oko ovakve situacije, da znaju kako stvari stoje, da sam mislio na tebe citirao bi te ko Jox-a, spletom okolnosti radim u policiji pa znam, doduše ne u privredi ali eto. ;)

Poslednja izmena:
Nisam primetio da neko ima nedoumicu oko toga da li izrecena novcana kazna mora da se plati. Drugo je pitanje da li moze da se izbegne samo kaznjavanje.

Ma šta reče, ne može firma u zatvor? :d
Naravno da se odnosi na gazdu tj. odgovorno lice.

Saznao sam, dan u zatvoru te košta jednog Đorđa Vajferta tj. 1000 dina!
A sto da nece mozda gazda u zatvor? Ako nema da se naplate iz firme, mogu samo da mu pljunu pod prozor

Dan u zatvoru jeste 1000 din ali ne možeš neograničeno da sediš u zatvoru. Mislim da je limit 6 meseci,dakle 180k dinara,mada se u praksi retko primenjuje.

Samo mi je neverovatno da zbog korišćenja nelegalnog softvera može da se ide u zatvor. Jel zna neko koji zakon to propisuje?

Ne znam za sam softver, ali moze u zatvor sigurno ako je sa poreske strane ostetio preko neke cifre, a ne znam napamet koja je to cifra (prilicno je niska da se igra softverom, preko nekoliko licenci Windowsa). Pogledaj u poreskom zakonu, zavisi od mnogo stvari.

I vlasnik i direktor mogu ici u zatvor ili platiti iz svoje imovine ako sud odluci da su namerno radili nesto. Nema kod nas odvajanja 'ogranicene odgovornosti" koliko ljudi misle. To se nazalost nikad nece primeniti na krupne zverke, ali na male moze. Koliko se primenjivalo.. no clue!

Ono kako odgovorno lice moze sigurno da odgovara je po logici da moze biti kaznjeno za poreske prestupe firme, prilicno velikim ciframa, izmedju ostalog. To je najlaksi deo da se sprovede, jer ce izazvati prinudnu naplatu. Dok sve dalje od toga ide preko suda.

Poslednja izmena:
^ Ako je preduzece sa ogranicenom odgovornoscu, vlasnici odgovaraju ulogom, aktivom, imovinom preduzeca, ali ne i svojom/porodicnom imovinom. Kod preduzetnika (agencija, STR) odgovara se i licnom imovinom vlasnika.

To je "na nekom papiru" i u "mislima Malih Mikica".

Nemojte mesati odgovornost prema DOBAVLJACIMA i odgovornost prema poreskoj. Prema poreskoj, i vlasnik i direktor odgovoaraju SVOJOM imovinom za porez i za kazne izrecene njima, zbog poslovanja firme.

Npr. firma ne plati neki porez... za to stoji osim kazne firme (zakonske zatezne kamate i mozda jos necega) i kazna samom odgovornom licu od nekog minimalnog iznosa do nekog maximalnog iznosa. Ove kazne su prilicne.
U stvari da citiram zakon:
Члан 111.: "Акционар, односно члан друштва са ограниченом одговорношћу који поседује 50% и више акција, односно удела одговара неограничено солидарно за неизмирене пореске обавезе зависног друштва."
Члан 112.: "За радње из става 1. овог члана одговорно лице у правном лицу казниће се за прекршај новчаном казном од 10.000 до 100.000 динара"

Po stranu sta se desava kod nas zbog manja poreskih radnika. Ako se na nekog namerace, nema "ne odgovara svojom imovinom" vise.

Poslednja izmena:
^ Jedno je KAŽNJAVANJE odgovornog lica za prestup, a drugo odgovaranje licnom pokrenom i nepokretnom imovinom, kao i imovinom supruznika ili clanova porodice za dug prema Upravi prihoda, dobavljacima... To ne sledi iz citata koji si prilozio.

Novac d.o.o. preduzeca nije vlasnikov kojim moze slobodno da raspolaze, pa reperkusije pogadjaju firmu a ne vlasnika (sem ulozenog kapitala). Pojednostavljeno, ima tu trica i kucina. ;)

Prema dobavljacima, odgovara kapital firme (vlasnik do uloga, koji je trenutno kapital firme).
Prema poreskoj, vlasnik odgovara za SVE poreze firme, svojom imovinom. Kao i za sve kazne, zatezne kamate i slicno nastale kao rezultat neplacanja poreza.
Odgovorno lice imovinom odgovara samo za svoje kazne, vec.

Vlasnik preduzeca nije poreski obveznik, pa ne moze biti kaznjen zbog neplacanja utvrdjenog poreza preduzeca. Clan 111 koji si citirao, odnosi se na jemstvo za poreske obaveze preduzeca, koja obaveza je supsidijarnog karaktera i odnosi se samo na imovinsku, a ne na krivicnu odgovornost navedenih lica. Stav 4, koji si citirao, odnosi se na jemstvo maticnog preduzeca u odnosu na zavisno preduzece.

U pravu si, ovo se odnosi na zavisne firme, ne vlasnika.

Nazad
Vrh Dno