Šta je novo?

Zaplenise braća!

Navijaj da te ne pozovu jos neko vreme, jer ce predmet da zastari. Mislim da je 2 godine rok, moguce i 3, ne bi bilo lose da neki pravnik kaze koliki je rok zastarevanja po zakonu.

Tesko, mislim da je duplo vreme maximalne kazne predvidjeno za delo :(

Ovako kaze zakon

Rokovi u kojima zastareva krivično gonjenje, odnosno u kojima nastupa zastarelost izvrsenja kazne su vrlo slicni ; zakonodavac navodi da se krivično gonjenje ne moze preduzeti kada protekne:

1. 25 godina od izvrsenja krivičnog dela za koje se po zakonu može izreci zatvor od 30-40 godina

2. 20 godina od izvrsenja k. dela za koje se može izreci zatvor preko 15 godina

3. 15 godina od izvrsenja k. dela za koje se može izreci zatvor preko 10 godina

4. 10 godina od izvrsenja k. dela za koje se može izreci zatvor preko 5 godina

5. 5 godina od izvrsenja k. dela za koje se može izreci zatvor preko 3 godine

6. 3 godine od od izvrsenja k. dela za koje se može izreci zatvor preko 1 godine

7. 2 godine od izvrsenja dela k. za koje se može izreci zatvor do 1 godine ili novcana kazna

Ovi rokovi se odnose se i na zastarelost izvršenja kazne, odnosno sa njihovim nastupanjem gasi se pravo nadležnog organa da izvrši kaznu koja je izrečena učiniocu, pravnosnaznom sudskom odlukom.

Ja bih da samo pitam za neka skorija druženja sa ovim poreskim upravama i inspekcijama, da li se nešto promenilo od pre par godina,
kako i šta rade po firmama, da li proveravaju direktno računare ili traže po računovodstvenim knjigama, ima li neko bilo kakva iskustva?

Uporedjuju racune koje imas u knjigama sa instaliranim programima.
Ukoliko ste u mogucnosti da svoj posao radite sa Linuxom i drugim slobodnim alternativama, predlazem vam da tako i radite. Nemojte se drzati komercijalnih programa i operativnih sistema. Ukoliko uspete, bicete mirni sto se poreske inspekcije tice.

Negde sam naleteo na informaciju da poreska uprava ima nameru da instalira neki njihov program na svaki racunar koji bi im slao sta je sve instalirano i da je to obavezno u svakoj firmi na svakom racunaru.. Po meni to je nedopustivo.

Nema šanse da tako nešto prođe, suprotno je i sa zakonima rs

Negde sam naleteo na informaciju da poreska uprava ima nameru da instalira neki njihov program na svaki racunar koji bi im slao sta je sve instalirano i da je to obavezno u svakoj firmi na svakom racunaru.. Po meni to je nedopustivo.
Hahahaha, IT mafia na delu....

Naravno da to ne smeju da rade. Standardno upadaju, skeniraju programe i onda uporedjuju sa racunima. Moras da imas za sve racun.
Mada, ako neces da ti pridju kompu na kome imas nesto ,zabrani usb :p

Poslednji update koji bi od mene dobili jeste "Zone Alarm installed" :d
Naravno da to ne smeju da rade. Standardno upadaju, skeniraju programe i onda uporedjuju sa racunima. Moras da imas za sve racun.
Mada, ako neces da ti pridju kompu na kome imas nesto ,zabrani usb :p
Ovo sa USB-om je dobra ideja. Naravno, kad dodju, pravis se lud "malopre je radilo, sta ste mi to uradili sa portovima"! :D

Uvek mozete da zabranite usb port, ali oni isto tako mogu da odnesu racunar pa da ga neko detaljno pretrese.
Ako ne radi usb trazice vam screenshot iz add remove programs ili screenshot iz program files ili screenshot start menija.
Zato kupite sw od koga zivite ili potrazite slobodne alternative.

Eh yooyo, pa mozes da obrises informaciju i iz a/r programa. ITd itd, ali da poenta je da se kupi ono sto koristis ili naravno nadjes slobodnu alternativu(ili sam razvijes ako imas sredstava).

A u tački 5 piše i ovo:

.."Нелегално купљен софтвер подразумева да лице које инсталира нелегалан софтвер тражи одређену надокнаду а за узврат се добија могућност коришћења софтвера од 10-20% од укупних могућности софтверског производа и решења.."

Briljantno... :d

Jel to znaci da formalno licni laptop ili npr Win8Pro tablet ne smem uneti u prostorije firme jer su u ocima ispekcije oni automatski vlasnistvo firme?

@jox: Ne, nisu vlasnistvo firme vec su podlozni proveri. Sve sto je u prostorijama firme je podlozno proveri i mora biti legalno. (ili moras imati neki revers da si primio uredjaj od treceg lica ako radis servis npr)

@mm: nisam siguran kako izgleda inspekcija firmi koje rade od kuce, a jos manje kako izgleda firma koja ne mora da vodi knjige.

Piratizovan softver je nelegalan, nebitno gde se on nalazio, ako inspekcija uoci nelegalan SW oni moraju nekog za to da kazne.

Paušalac ne mora da vodi knjige. Možda sam pogrešno upotrebio naziv firma.

Svaki preduzetnik odnosno registrovan kao preduzetnik ne vodi knjige

Da ne širimo temu, ali ne moraš biti paušalac ako si preduzetnik, maloprodaja čak i ne može da bude zbog fiskalne kase, jedino što možeš voditi knjige po sistemu prostog knjigovođstva, mada je i tu preporuka da se uzme knjigovođa.

Back to topic - ja sam paušalac, radim od kuće i na terenu kod korisnika, sve što koristim od programa je legalno, ali nigde ne nađoh info kako se na paušalce odnosi ovo kontrolisanje, konkretno zbog pravdanja troškova i nedostatka obaveze da se vode ikakve evidencije sem prihoda. Neke programe, koji su mogli da se pribave kod nas po razumnim cenama, sam platio preko računa, a neke direktno sa sajta proizvođača privatnom kreditnom karticom, tako da se vode na mene lično, e sad, kao preduzetnik bi trebalo da imam pravo da to koristim jer softver nije nelegalan, a to kako je plaćen državu nije briga. Cenim da zato paušalce i ne kontrolišu.

A druga zanimljiva stvar je kada bi mene sa mojim laptopom zatekli kod korisnika - ko tu šta ima da dokazuje čiji je računar? Logično bi bilo da se pribeleže moji podaci pa da sutra dođu kod mene u kontrolu, ali ako se neko izjasni kao fizičko lice i da je u pitanju privatni računar? Po meni, poreska bi trebalo da kontroliše samo i isključivo osnovna sredstva firme a ne ono što zatekne na terenu u kancelariji, pa isto tako bi mogli da traže i putne naloge za privatne automobile jer su ih, eto, zatekli na parkingu firme. :D

Drugo logično rešenje bi bilo da se popišu i fizička lica koja se izjasne da u trenutku kontrole koriste privatni računar, pa da se onda njima pokuca sutra na vrata od kuće i zatraže računi od popisanog softvera, ali to bi već bio SF, kad ne pitaju odakle ljudima onoliki stanovi, novi automobili i svašta ostalo, ali ajd... Srbija je ovo... sve je moguće. :d

Poslednja izmena:
Ne ne bi mogli da kontrolisu auta na parkingu firme jer ne pravdas troskove za ta auta preko racuna, nemas auta na nikakvom stanju i slicno, ako imas - onda je malo drugacija situacija zar ne?

Sa druge strane svi bi mogli da se naprave pametnim i da kazu "nemam ja pojma odakle taj racunar tu, to mora da je neko doneo". I tako za tri PShop/Corel/Autocad racunara u firmi, najgore sto moze da se desi je da ih zaplene pa dokazuju da je neko drugi kriv?

P.S. PR je duzan da postuje zakon i da za to odgovara licnom imovinom, nebitno da li vodi knjige ili ne. Knjige su tu da se utvrdi da li imas racun za kupljen racunar/softver, da li se on vodi na osnovnim sredstvima itd...

Poslednja izmena:
Ti vodis jednu logiku za auto a drugu za softver. Ja mogu da koristim svoj auto u firmi i pravdam gorivo tako, ali mi ne treba putni nalog.
Isto tako mogu i da iznajmim svoj laptop firmi.

Kod nas vazi zakon dzungle, ne verujem da se na zapadu tek tako juri, i gleda hardver koji nije na spisku firme?

Vid ovako, ti mozes sada da teras mak na konac koliko hoces, stvarno me ne interesuje da se bavim dokazivanjem da je zemlja ravna na osnovu toga kako ti koristis svoj auto.

Siguran sam da si preziveo barem dve sw/poreske manje od mene tako da bih za pocetak zarko zeleo da cujem tvoja iskustva.

Jasno sam napisao da svaki comp u prostorijama firme podleze proveri i da ne znam kako se proveravaju pausalci i oni koji ne vode knjige, ali jako dobro znam kako se proveravaju firme registrovane kao DOO.

Poslednja izmena:
Za vas koji hocete da muvate evo iz licnog iskustva kako sam ostao kratak za 15K € za dve firme koje mi nikad nisu platile poslednje racune za projekte. Firma je registrovana na nekoj adresi a tamo nema nikoga, prazan stan, i slične gluposti. Slao sam racune uredno godinama koji su se uredno vraćali na kraju i tuzio ali pošto im račun nikada nije ispostvljen a prošlo je tri godine od realizacije ugovora zbogom doviđenja. Priča mi advokat da je isto i sa poreskom, lepo registrovan na jednoj adresi, delatnost se obavlja na drugoj i gde će da dođu inspektori? Tamo gde stoji P2 333MHz i Lubuntu...Firma može da se registruje i u prostoproširenom špajizu u stanu, imaš 9m² do kojih moraš da dođeš preko nečije privatne imovine a taj može da zabrani pristup bilo kome, i moraju da nabave nalog i da zovu muriju da bi ušli. Ima rupa mali milion koje mi ne bi nikad pale napamet ali opet sve je to drhtanje.

Zato i kazem da je drzava dzungla. Mislim shvatam da ako se nadju 3 racunara "licna" sa PS/AutoCad-om u firmi a ima ukupno 5 racunara u celoj firmi da tu nesto smrdi. Ali jedno je da tu nesto smrdi a drugo da se to zakonski pokaze.

Ono sto bih hteo u stvari je da umesto odgovora tipa "***, operaterima se moze, plati, ne vredi da se zalis, uvek je tvoja greska" dodjemo do resenja tipa "kako se odbraniti ako nije moja greska, tj. kako dokazati da sam u pravu".
Npr. znaci moj racunar ako se nadje u tvojoj firmi, iako ima sav legalan softver, nema ga kupljenog preko firme vec kao fizicko lice. A ja sam svratio do tebe na kaficu.
I kako da sada ja ne gubim vreme, zbog njih/tebe da pokazujem da sam kupio taj softver?
Ili jos realnije: do mene svrati sestra, koja studira arhitekturu i ima naravno "studentsku" verziju AutoCAD-a. Kako da ja sada ne gubim zivce da im dokazem da ja uopste i ne koristim AutoCAD jer se firma uopste i ne bavi necim vezanim za dizajn?:)

Ne teram mak na konac - mislim da je jako korisno znati sta raditi u ovakvim situacijama.
Da se razumemo, ko hoce da muva njegov problem, snaci ce se. Ovo su stvarna pitanja za one koji se nadju izmedju dve vatre!

Poslednja izmena:
Ne upadaju oni ko furije, nego se najave. Ako ocekujes poresku kontrolu, reci ces sestri da ne dolazi, ili da bar spakuje svoj laptop u torbu.
Oni stvarno nemaju pojma o racunarima. Samo uzmu spisak sa jednog ili vise racunara i odnesu na proveru kod nekoga ko se razume. Posle uporede sa stanjem u knjigama i ako postoji razlika, eto prilike da razrezu kaznu.
Ima zaista mnogo nacina da ih izigras, ali nije to poenta.

@alfa - Za iznajmljivanje/korišćenje privatnog laptopa u službene svrhe (a i auta za troškove goriva) moraš imati ugovor sa firmom, a sa druge strane, i kada iznajmiš hardver firmi, da li ćeš 'privatno' kupiti software u vrednosti XYZ € i to koristiti u službene svrhe? Teško, mada, opet postoji trag - ugovor u kome piše da si ti kao fiz.lice vlasnik tog računara pa bi trebalo da si i odgovoran za softver na njemu.

Ali što se tiče ovog svraćanja u posetu, OK, javiš sestri da ne dolazi, ali evo ja radim terenski posao - praktično celog dana sam kod raznih korisnika sa svojim laptopom i recimo da me nisu obavestili da će imati kontrolu tog dana i budem prisutan. Šta onda?

Ne vidim način kako utvrditi legalnost ako se ne krene u kontrolu fizičkih lica. Ako se svi prisutni izjasne da ne znaju čiji je računar sa nelegalnim softverom, zapleniti ga pa ako se ne pojavi niko u određenom roku, na aukciju i ćao. :)

Ono što mene recimo još zanima je i kako je regulisana kontrola legalnosti softvera fizičkih lica, tj. kako je predviđeno da se utvrdi da li neko kod kuće ima nelegalni softver i koje zakonske/ustavne prepreke tu postoje? Ne pitam zato što smatram da bi trebalo svima pretresti i naplatiti harač, nego samo ne razumem ovu polovičnu borbu protiv piraterije koja se samo slomi na nekoj maloj firmi i traženju načina da izigraš nestručne inspektore. Da ne idemo dalje i u državne institucije koje su leglo piratovanih stvari...

Šta rade kad vide linux sa pratećim programima u firmi, pošto sam se prešaltovao na draft sight, svi programi su džabe, sistem je džabe, smeju da se koriste za posao, ali šta kad dođe neuki poreski inspektor i zatraži račune...

Vrh Dno