I to sto dodatno u Visti otezava celu situaciju sto su sva podesavanja izmesali onako po randomu, covece mucio sam se samo da nadjem promenu rezolucije, i koja poenta sveg tog glupiranja? A da nije cisto da ispadne da je nov sistem. U macu su sva podesavanja na jednom mestu, opcije su kategorizovane ISTO kao i ranije, i uvek znas gde da potrazis i podesis nesto. A Vista i control panel, nove ikonice i bil gejts dva tri puta kliknuo na random, da ne izgleda suvise isto kao XP...
Naprednim korisnicima koji vole da probaju puno toga, da istražuju, OS X jednostavno nema šta da ponudi
Svima toplo preporucujem da procitaju knjigu
The Art Of Unix Programming
Nema bog zna sta o programiranju, ali je odlicno stivo da bi se razumele sustinske razlike izmedju Win OS-a i Unix-a
7. OSX je document orijentisan dok je Windows application orijentisan. Ako npr u OSX-u otvoris 2 text dokumenta on je u stvari otvorio jedan text editor sa 2 dokumenta dok windows otvara 2 kopije notepada. Kada u windows zatvoris prozor ti u stvari zatvaras aplikaciju. U OSX-u zatvaranje zadnjeg dokumenta ne zatvara aplikaciju. Iz tog razloga na Mac-u mozes videti da je istovremeno pokrenuto mnooogo programa sa ili bez dokumenata i sistem se i dalje bolje ponasa nego windows.
Takodje mi je smetalo to sto se programi ne gase kada pritisnes crveno dugme nego ostaju aktivni u pozadini.
PS. sto se tice brzine, nije nista brzi od XP-a na istu masinu, cak imam utisak da radi sporije.
Nakon ovo malo koriscenja, ostavljajuci sve predrasude po strani, rekao bih da je tacno OVO (recite mi koji je ovde shortcut za copy/paste).
Ovo, rekao bih, jasno pokazuje da OSX nije namenjen kućnim korisnicima, tj. da oni nemaju prenosti od OSX-a![]()
Pa ajde realno koji je najveći problem kućnog korisnika osim ne snalaženja u nekom grafičkom interfejsu?
1. U vezi tvog "obožavam Win-ov AutoPlay"... Da li si ikada ukljucio externi HDD sa gomilom fajlova pa ti AutoPlay skenira ceo externi HDD pre nego sto izbaci doticni meni? Jos ako na tom disku ima autorun virusa, eto zabave.
2. Jodna od stvari koje mi se svidjaju na OSX-u je Command+N kreira novi folder trenutno. U windowsu, ne postoji direktan shortcut za to. Ako se ide preko context menija onda se New Folder nalazi u podmeniju za koji moras da cekas par sekudni da se otvori (dok explorer pohvata sve ikonice).
Ne, kad sam pričao o filmovima, mislio sam na DVD, ne hard disk. Mislim, kako čemu AutoPlay? Čemu OSX (i Linux) postavlja ikonicu USB flasha i ostalih diskova na desktop? Pa, da bi korisniku bila jednostavnija upotreba, zašto drugo?@Zoni:
I tako cekas pola minuta da iskenira HDD i ponudi ti pogresan film u AutoPlayu? Cemu to?
Sve je manje vise ok... ali ako bih poredio OS X i Windows, rekao bih da je OS X kao zenski gradski auto, sa automatskim menjacem, sve je na dugme, svetla i brisaci se sami pale... ima senzor za voznju u nazad, i 300 dziza bidza koje cine da u stvari auto vozi tebe, a ne ti auto. Super je stvarcica. A Windows mi je pre kao neka za*ebana masina, imas puno posla sa njom i tokom voznje i pre i posle... moras da provodis dosta vremena pod haubom, menjac je manuelni, u krivinama proklizava... ali zato si ti taj koji vozi, a ne masina.
Jos cu se zanimati sa ovim operativnim sistemom, ali da li zbog navike ili sklonosti, cini mi se da je za mene ipak Windows.
Sad lepo opljunite...![]()
Ne, kad sam pričao o filmovima, mislio sam na DVD, ne hard disk. Mislim, kako čemu AutoPlay? Čemu OSX (i Linux) postavlja ikonicu USB flasha i ostalih diskova na desktop? Pa, da bi korisniku bila jednostavnija upotreba, zašto drugo?
Možda novi XnView MP?Ljudska zamena za Acdsee nema na mac-u ili da korists dva tri programa..
Uh, koliki problemSad mi je jasno što svi stariji ljudi oko mene obožavaju Terminal..ne mogu se naviknuti na GUI :d
@zendraqla
Adium jeste super ali nije kompletna zamena, recimo za
yahoo messenger kojeg ja koristim, gubim opciju za prikazivanja slika, voice chat.....
Ljudska zamena za Acdsee nema na mac-u ili da korists dva tri programa..
Onda, jos mislim da je glupo da svaki put kada hoces da izvadis flesh memoriju iz usb-a moras prvo da izaberes Eject.
Takodje ne vidim svrhu crvenog dugmeta kada ono radi isto ono sto i zuto, ne gasi program nego ga samo smanjuje
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari