Šta je novo?

z5500 vs hifi

Covek ima para i trosi ih. Bas ga briga... neki daju na drogu, on na sistem.

Pa da u pravu si svako svoje frustracije mora nekako da sredi. :)
Neko drogom, nego skupim sistemima, neko brzim kolima. :)

Kakav bre on okoreli vlasnik taj chicha ima 50 banki gluv je ko top.

@ Gedza Znam za taj sistem. Taj bukvalno oseca muziku, hehe....
@ DM Ako odvrne to sto ima onda def jeste.

Sta mislite za dig zvuk i kvalitet istog?

Ma samo napominjem da je i stereo dobar. :)

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    18 KB · Pregleda: 74
Poslednja izmena:
@ Nikk Da, nadam se da hoce. STX je vec fantasticna zvucna koja sije dosta skuplje cd playere.
Koje plejere? Odakle ti to?
Jedan momak sa HiFi foruma koji je posedovao (mozda jos poseduje) STX kupio polovan Philips CD plejer sa TDA1541 (ne secam se koji tacno, neki iz srednje klase 80ih godina) za 50ak eura i totalno se razocarao u STX. :p

Zavisi kosta voli, topli zvuk bez detalja ili onako kako treba da bude. Znam za te Philipse, kao i Marantze da su bili isti od jeftinih ka skupljim samo se razlikovali u nekim detaljima. Zamena opamp-a cini svoje a i ukusi su razliciti. Kod mene skoro lampa se pokazala odlicnom za jazz ali je za noviju muziku ubila detalje. Pazi, ko je navikao da veruje verovace i dalje. CD player je unutra sta? Godinama ucili ljude da gramofon nesto najbolje pa i danas to tvrde. Kablovi bitni za (analgoni) zvuk pa to tvrde i dokazuju, kunu se da je tako i za dig zvuk, spdif coax i opt kao i hdmi... please....

E mene bi to bas zanimalo posto nisam kod sebe direktno poredio CD plejer i zvucnu kartu. Ne znam da li ispravno razmisljam, ali ako npr. uzmem neki CD i ripujem ga u lossless na PC, da li je to onda zapravo savrsen fajl ? Da li je fakticki svaki CD plejer taj koji ce imati neki manu zbog koje fajl nikada nece biti savrseno procitan, ako me razumete ? Da li je zvuk onda "bolji" kada snimak direktno pustam sa PC-a ili kada ga pustam sa CD-a ? Nesto sam jos ranije guglao i vidim da neki imaju slicno razmisljanje kao i ja, a sa neke druge strane neki drugi ljudi kazu kako su isprobali i vise im se dopao zvuk sa odredjenog CD plejera ..?

Zavisi kosta voli, topli zvuk bez detalja ili onako kako treba da bude. Znam za te Philipse, kao i Marantze da su bili isti od jeftinih ka skupljim samo se razlikovali u nekim detaljima. Zamena opamp-a cini svoje a i ukusi su razliciti. Kod mene skoro lampa se pokazala odlicnom za jazz ali je za noviju muziku ubila detalje. Pazi, ko je navikao da veruje verovace i dalje. CD player je unutra sta? Godinama ucili ljude da gramofon nesto najbolje pa i danas to tvrde. Kablovi bitni za (analgoni) zvuk pa to tvrde i dokazuju, kunu se da je tako i za dig zvuk, spdif coax i opt kao i hdmi... please....
Ma STX je samo nahajpovan i to prilicno, zvucna karta ko zvucna karta. ;)
Secam se da je bio neki test nekoliko kartica, STX, AudioTrak HiFi, neki Xfi, cini mi se da je kod Delije radjeno, razlike bile do 10%. :p
E mene bi to bas zanimalo posto nisam kod sebe direktno poredio CD plejer i zvucnu kartu. Ne znam da li ispravno razmisljam, ali ako npr. uzmem neki CD i ripujem ga u lossless na PC, da li je to onda zapravo savrsen fajl ? Da li je fakticki svaki CD plejer taj koji ce imati neki manu zbog koje fajl nikada nece biti savrseno procitan, ako me razumete ? Da li je zvuk onda "bolji" kada snimak direktno pustam sa PC-a ili kada ga pustam sa CD-a ? Nesto sam jos ranije guglao i vidim da neki imaju slicno razmisljanje kao i ja, a sa neke druge strane neki drugi ljudi kazu kako su isprobali i vise im se dopao zvuk sa odredjenog CD plejera ..?
Na PCju sa EACom imas mogucnost korekcije pri citanju, mada CD plejeri generalno dosta dobro citaju, tako da zvuk sa PCja generalno nece biti bolji zbog te "nesavrsenosti" CD plejera (tj samog formata).

majko mila sta vi pricate !!???
kako može cd ripovan u losles da bude savrsen fajl !!??

- sinusoida digitalnog zapisa je stepenasta , sastoji se od samplova , posle se radi interpolacija, noise shaping

- cd ima sampling rate od 44.100 Hz , sto znaci double density od gornjeg praga cujnosti coveka 20.000hz
( kao sto televizor od 50hz ima duplu ucestalost od 25 slike u sekundi koje vidi oko)

- to opet nije dovoljno neprimetno (kao npr 100hz tv), i zato je uveden 96.000hz sampling rate kao standard
a sad evo i 192.000hz

Digitalan zvuk je neuporediv sa analognim - a whole different ballgame !

Najidealnije je kupiti odmah 96/24 ili 192/24 flac sa neta i uzivati u boljem zvuku nego sto AudioCD pruza. Mada 44/16 je trenutno najlakse naci. Izlaze sada usb dac od vise k evra, pa opticki nosac zvuka polako ide u penziju.

I tih 10% je super, iskreno sta mislis da su duplo skuplji player stvarno duplo bolji po zvuku? Ne bi bilo lose probati STX za zamenjenim opampovima.
Od coveka do coveka zavisi. Ti kazes da ne valja ili je obicna karta, drugi se kunu u nju. Onaj iz Juzne Amerike poredio STX sa CA 840c. Neki bi rekli.......
Drugar iz UK, radi obradu muzike ima i STX i neke ext karte i nekoliko kineskih dac-ova pa mu STX pri vrhu.

Audiofili cuju ono sto niko drugi ne cuje. Promene uticnicu u zidu i dobiju definicju bassa...... da..... mogu reci ako nekog cini srecnim da ulaze u HiFi neka to radi. :)

Ovde ima jedan dugacki Svedski topic on Yellowtec PUC2 DACu (USB DAC), tu ima par "zagrizenih" vinilovaca koji nisu levati i ljudi koji ikada namecu svoje stavove. Svi su grupno narucili taj DAC (preko Svedskog zastupnika) i svi su odusevljeni sa zvukom, posebno ako se slusa HD resulucija, 24bit/96Hz/192kHz.
Jos niko nije priznao da je vinyl losiji ali da je granica skoro neprimjetna.

Opet, ako ti nesto vise prija ne znaci da je bolje. :) To sto je snimljeno na traku ili plocu ne znaci da moze bolje zvucati na kvalitetnoj opremi.

Poslednja izmena:
Ja sam pretpostavio da je covek mislio na "savrsenu" kopiju CDa. ;)

I tih 10% je super, iskreno sta mislis da su duplo skuplji player stvarno duplo bolji po zvuku? Ne bi bilo lose probati STX za zamenjenim opampovima.
Od coveka do coveka zavisi. Ti kazes da ne valja ili je obicna karta, drugi se kunu u nju. Onaj iz Juzne Amerike poredio STX sa CA 840c. Neki bi rekli.......
Drugar iz UK, radi obradu muzike ima i STX i neke ext karte i nekoliko kineskih dac-ova pa mu STX pri vrhu.
10% u odnosu na Xfi i nije bog zna kakav uspeh. ;)

Ne nisam rekao da ne valja, karta ko karta, manje vise kao i ostale iz tog cenovnog ranga, nikakve mudrosti tu nema, samo je debelo nahajpovana, slicno kao i CA DM svojevremeno. :D

dcolak mislis? Uh od njega smo svasta culi. :d

Poslednja izmena:

Pa originalni CD koji se snimi na PC bez ikakvih gubitaka, sta je to onda ?

Inace tu negde oko pocetka maja treba da mi stigne STX pa cu videti kako to zvuci u odnosu na X-Fi Platinum Fatal1ty Champion. Bojim se da ce tu biti nekih tesko uocljivih razlika, no nema veze, zelim da probam ...ako nista drugo mogu i malo da se poigram sa opamp-ovima pa mozda i nadjem neki za mene lepsi zvuk.

Heh.... ok.... i Oppo blu ray ovde pljuvali a napolju ko ih kupi samo reci hvale. Ovde sam pomenuo da 83 SE (moguce i 95) bude bolji od cd playera za iste pare i odmah drvlej i kamenje. Pricam sa nasim covekom koji kupio i kaze da boljeg za slicni novac nema. Lik iz Cro (tamo ima Oppo distributera) ceka da stigne 95 jer mu zvuci bolje od Rega duplo skupljih cd playera. Imas pravo da mislis da STX ne daje neki bolji zvuk..... jesi cuo kartu uopste?
Pazi, ovde vec neki osudujuju najavljeno Xonar Essence One zato sto ga ne pravi neka hifi firma. Kao da je vanzemaljska tehnologija i znanje potrebno za hifi, pa pogledaj gomilu ext kineskih dacova. Znaci, da se moze napraviti i da se pravi na tone cim ga oni izvoze ko alvu. I sam imas jedan. Sto nisi uzeo Naim ili Benchmark dac?

Kad ti stigne STX videces i kakva je razlika, da li je ima. Pazi da vecina flac sa neta i nije dobra pa moze ti se uciniti da je AudioCD bolji izbor. Opampovi mogu uticati dosta na zvuk ali i kablovi. STX ima rca pa se moze sve i svasta isprobati. DObar kabl je onaj koji ne pokupi smetnje iz etra, ne utice na zvuk nego ga ostavi onakvim kakav jeste. Ne mora biti preterano skup ali def nije medju jeftinim.

Poslednja izmena:
Heh.... ok.... i Oppo blu ray ovde pljuvali a napolju ko ih kupi samo reci hvale. Ovde sam pomenuo da 83 SE (moguce i 95) bude bolji od cd playera za iste pare i odmah drvlej i kamenje. Pricam sa nasim covekom koji kupio i kaze da boljeg za slicni novac nema. Lik iz Cro (tamo ima Oppo distributera) ceka da stigne 95 jer mu zvuci bolje od Rega duplo skupljih cd playera. Imas pravo da mislis da STX ne daje neki bolji zvuk..... jesi cuo kartu uopste?
Pazi, ovde vec neki osudujuju najavljeno Xonar Essence One zato sto ga ne pravi neka hifi firma. Kao da je vanzemaljska tehnologija i znanje potrebno za hifi, pa pogledaj gomilu ext kineskih dacova. Znaci, da se moze napraviti i da se pravi na tone cim ga oni izvoze ko alvu. I sam imas jedan. Sto nisi uzeo Naim ili Benchmark dac?
Za Oppo ne bih komentarisao, nisam pratio, moguce da tu neki gledaju iz ugla univerzalnosti, dok pak drugi smatraju da CD najbolje zvuci na CD plejeru a ne nekom univerzalcu.

Inace mislim da sam cuo skoro celu paletu Xonar kartica. :)
Ovde si u pravu, nije to nikakva mudrost, zato i ne mislim da je ASUS u tom rangu nesto bolji od ostalih kartica. Al mislim da ce svoje ime naplatiti vise od nekog tamo kineza koji mora da se bori kvalitetom jer ime nema.

Za Naim ili Benchmark para nema u ovom trenutku, a za neke sitne para mislim da kinezi najvise nude. :)

Kinezi prodaju odlican kvalitet ali za dobre pare. To sto se narucuje samo preko neta njih kosta 20x manje i ne bore se oni kvalitetom vec kvantitetom. Kod njih je kopija priznanje originalu.
Sto se tice Xonara, jasno je ciji novac Asus zeli pa se oni dokazuju. Vreme ce reci o cemu se radi.

Ne znam na koje kineze mislis, ali recimo Yulong, AudioGd tesko da je kod njih kvantitet u pitanju, s obzirom da tesko i za mesec dana prodaju uredjaja koliko ASUS STX karti za jedan dan. :)
Narucivanje preko neta i kupce moze da kosta manje, jer nema carine i ugradjivanja svakog dilera po malo. ;)
ASUS zeli novac od onih od kojih je i dosad uzimao. :)

Gvlada-o, ti stvarno mislis da se tako desavaju pomaci i da tako lako nesto jeftino rastura i baca u drugi plan neke ozbiljne uredjaje? Kad covek cita tvoje postove, zakljucio bi da si jako samouveren i izricit u svojim tvrdnjama, u najmanju ruku kao da si sve to o cemu pricas slusao bar po godinu dana kod sebe, a zapravo citao si na netu i baziras na rekla-kazala tamo nekih stranih usera noobova koji u vecini slucajeva nisu bolje ni culi od onoga sto su kupili. A zasto nisu bolje culi? Zato sto je to Zapad, i kupuje se samo novi mainstream bez razmisljanja i bilo kakvog poredjenja s necim drugim. Oni naruce nesto pa cuju sta su kupili tek kad im uruce paket i pocepaju celofan. Mozes da im sklepas i prodas sta god hoces, nece se buniti. Jednostavno su im merila niza za sve te delikatne sitnice. Svaka cast pravim poznavaocima kojih ima i medju njima. Mada oni se i ne zavitlavaju tim nahajpovanim igrackama. Isto tako se upucuju reci hvale i za mnoge PC zvucnike i druge stvari koji nemaju veze s vezom, a opet ih neki klinac sa Zapada na you tube-u ili forumima nahajpovao maksimalno. Ti zapravo mnoge stvari pljujes i omalovazavas bez bilo kakvih dokaza o nekvalitetu istih, slusnih testova, na kraju krajeva, provedenim vremenom sa nekim od tih uredjaja koje bacas u drugi plan kao inferiornije u odnosu na neke nove klince koji u najvecem broju slucaja jedino mogu da zasene nekim brojkama iz specifikacije. Svoje znanje o tome punis stranim javnim mnjenjem mase koja uopste nije kriticki nastrojena, niti moze posluziti kao merodavni pokazatelj neke apsolutne istine. Zvuk nije procesor ili graficka pa da je sve na tanjiru i da klinac od 12 godina jasno moze da vidi sta je bolje ili brze. Nesto jos nije ni izaslo, a kamoli da je iko, a najbitnije i ti cuo, a vec mislis kako ce da rasturi ovo ili ono. Po cemu ti to znas? Mnogo puta si se lozio na novotarije koje su izlazile i tipovao da su naj naj sto je svet ikada ugledao. Ne znam kako mozes takve zakljucke uopste da donosis... Jeste da je ovo samo obican forum, ali takvi zakljucci i stavovi su ti vise ishitreni nego relevantni. Ti bi silovito pohitao u bolju kvalitetniju buducnost, ali nesto tesko to ide. :)

Znam da namerno pokusavas da nerviras hi-fi masu na ovim prostorima koji citaju ove forume, ali labni ga malo. Ipak ovo citaju svakojake licnosti, i iskusne i pocetnici. Ne veruju svi u ono sto ti smatras nekim svojim postulatima i istinama by Vladavina. Vise puta si ljudima koji se nisu slagali s tobom u mnogim stvarima rekao nesto u stilu: "ti imas svoje misljenje, ja imam istinito". ,) Mene licno ne pogadja sta cu ovde da procitam od bilo koga, niti imam nameru da branim neka svoja uverenja i stavove. Uglavnom u ovim temama se sve svodi da ti prosvetljujes zatupljenu audiofilsku masu kako nemaju pojma i da ce svaka hi-tech zezalica koja izadje da bude vredna paznje, a jos gore, da bude unistitelj nekih boljih uredjaja. Nipodastavas u svojim stavovima i plocu, i kasetu, traku, pa i cd kao medij. Sve stavljas u sluzbu univerzalnosti i komfora, da ima ovoliko ili onoliko ulaza/izlaza, daljinac, da je jednom recju fensy i zadnji trzaj komercijalne industrije.

Hi-Fi se ne svodi na flac i neku asus eksternu kutiju ili nesto slicno. To je mozda tvoje shvatanje pojma hi-fija otkako se njime zanimas. Pa cak i da ga dozivljavas kao sam prevod te reci, dakle da sebe smatras samo korisnikom koji zudi za sto vernijom reprodukcijom zvuka, to opet ne znaci da ces i dobiti to iz uredjaja koji te zasenjuju u poslednje vreme. Zapravo predstavlja mnogo dublju simbiozu uredjaja i korisnika, prozetu ljubavlju prema muzici i percepciji iste, kroz njenu sto bolju prezentaciju u prostoru, i to u okviru dugogodisnjeg hobija i hiljada sati iskustva u praksi sa mnogobrojnim komponentama i sistemima, a neko ko hi-fi shvata kao sto neki IT-evac shvata pakovanje kucista od 4-5 komponenata koje ce samo utaknuti na svoje mesto, ne moze se smatrati nekim relevantnim autoritetom na polju zvuka. Nazalost...

Ajd uzdravlje. Sad nastavite da se koljete gde ste stali. Ionako je sve ovo samo presipanje iz supljeg u prazno bez bilo kakvog efekta i ishoda. :D:wave:

Ovo sto pise Vlada, o digitalnim konverterima, lampama (navodno smuljano bez detalja ili kako treba), tek nema nikakvog utemeljenja na realnosti.

Analogno vs digitalno, lampa ili cip, "smuljano" ili kako treba. Uzmemo primer gitariste, sa jednim od najfuturistickih zvukova na gitari. Pogotovo na novijim albumima. Inace, covek nije iz Srbije, gde preprodavci ovakve stvari kupe po djubristima na zapadu, lopatama tovare na kamione, i ovde preprodaju neznalicama:

edge-ac30-460-100-460-70.jpg

Vec sa zapada, i cak je dobrostojeci gitarista koji svira na trenutno najskupljoj turneji na planeti.

The Edge's stage setup.

Evo recimo spisak i godista pojacala koja koristi:

Well, of course we have the main AC30 from '64. Can't do a show without that. Then we have a '58 Fender Deluxe with a Vox speaker and a '57 Deluxe with a Jensen speaker. From there we go to a mid-'50s Fender Harvard - a very rare amp, by the way, and it sounds fantastic - and I put a Vox speaker in that. Plus, we have some early '70s Vox amps as backups."

Takodje, tu je i ostatak opreme, reverbi, corusi, kompresori, mikrofoni, i nadjite dal ima mladja sprava od 1980-tog godista :)

Ne znam stvarno zasto je covek tolika budala za analognim zvukom, i starim pojacalima, smara se i vuklja ovo preistorisko djubre sa sobom, kad "nije to to", i kad nova bolje sviraju? Trebao bi Edge da svraca na bench i da mu Vladavina objasni neke osnovne stvari o zvuku :), i kako nova fender i vox pojacala sa digitanom optickim ulazima i ritam masinama u sebi, zapravo daju mnogo bolji zvuk od starinskih lampaskih "smuljanih".

Takodje, ovde je studija o efektima koje koristi pomenuti gitarista:

A Study of The Edge’s (U2) Guitar Delay

Covek koristi trakaski delay Korg SDD 3000 iz 80tih. Zasto traku i zasto iz 80tih kad ovi noviji Korgovi, ekvivalentni ovom iz 80tih, sa digitalnim konverterima i PC sinhronizacijama zvuce bolje? Trebao bi Edge pod hitno da svrati do Nisha i da se edukuje malo sta je pravi moderan zvuk, a ne neke "smuljavine" :).

Inace, celo poredjenje je o navodnom progresu zvuka na bolje tokom godina. Stari zvuk ne valja, smuljan je a novi je zakon. Ceo progres zvuka, i pre pojave mp3-a, zapravo je krupnim koracima u nazad. Ja imam asus xonar deluxe, isti u stereu kao i stx, mnogo bolji od starog xifija, isti cipovi kao stx, pozlacen, spic ponude iz asusa, kostala karta 300£ kad se pojavila. I imam Sony pojacalo espirit 650ESD sa sonijevim AD konverterom u sebi. Smesno je i porediti. Sony jednostavno jede asus. Bolje duplo zvuci 44.1 sa sonija negoli 192 bluray sa asusa. Pa nije kvalitet samo u hercima i megapixelima.

Takodje, treba imati i adekvatnu opremu na kojoj ce moci da se cuje razlika. 192 na nekoj smesnoj opremi ili logitechu i nema preteranog smisla. To je ko da stavljas felne od ferarija na ficu u nadi da ce ovaj tako brze da ide :).

Poslednja izmena:
Izgleda da sam neke duboko povredio...... to sto vi mislite..... it doesn't matter what you think!
Bozho, iznosim svoje misljenje koje sam stekao sto slusanjem muzike, sto boraveci u nekoliko studija, na gomili proba i svirki drustva koje imam. Brat ima studio, ne samo sto snima nego i producira muziku, neki drugari sviraju violine, klavir, drugi bass gitare, bubanj, pevaju.... Sada hajpujes kako je npr Sony bolji ali ga nisi ni poredio kako treba, kakav recimo flac si pustao sa Asusa i kog? Deluxe, HDAV Deluxe ili sta? Da si stvarno pustio BluRay Audio 192/24 pao bi na dupe ali ko ne cuje, ne zna... problem je sto prica.... Sta oni koriste je njihov izbor, stvar ukusa ali ne nuzno i best of the best. Secam se teme gde pricali o legendarnoj pevacici dok bila ziva i kao, mislis da ona marila za kvaliet zvuka i sl? Ode, napije se ko dupe, peva i toliko.... kao i vecina muzicara..... muzikanata..... muzicari su skolovani. :)
Nikk.... stojim iza onog sto sam rekao. Ako volis toliko muziku idi na koncerte, sviraj ali ne brani uredjaje, narocito one koje je vreme pregazilo a ti ih i dalje koristis jer si tvrdoglav. Cela hifi industrija zivi na uvrazenim dogmama od kojih su neke istinite a druge nemaju blage veze. Otkud ti znas sta sam ja stvarno cuo ili ne? Meni nije potrebno vreme da znam sta sam cuo i da li mi se svidja. Moze biti da sam neraspolozen pa nije to to ali da mi treba nedelju dana da shvatim da li mi lezi zvuk kao tebi.... please..... zadrzi svoj stav za sebe. Ti tvoji bolji uredjaji kostaju 20x manje kad izadju sa trake, cak jedne te iste prodaju sa razlicitim cenama ali u drugacijem kucistu. Za Xonar Essence One nisam rekao da sam ga slusao vec da se nadam da ce biti odlican i da, nadam se da ce biti tako jer to uopste nije tesko. Sta ti mislis da je tvoj cd player od pre 20god neprevazidjen po zvuku, kao Bozha sto nije cuo modernije ili jednostavno vam ne prija veca rezolucija zvuka? Koji ti dokaz imas za vecinu uredjaja? Mahom hvalis polovno samo zato sto je nekad kostalo npr 2-3000dem a sada mozes da ga kupis za 200e i tesko je i sta onda? Gde si ti reper zvuka? Uporedjujes zvuk sa cd i kompa, tako sto za cd player stavis audioquest interkonekt od 1m a za komp pijacni (MG)od 5m i sada komp zvuci losije.... mada to i nije hifi nego studijska karta.... Zeljko i prica hoce da pravi novu lampu koja jos vise boji zvuk.... da, pa to je onda prirodno i visoka vernost obojenosti....
Po tebi kaseta bolje zvuci od cd.... ploca bolje od cd, tacno ali ploca vec gubi trku sa sacd i bluray audio formatima. Jesam cuo i znam sta pricam, doduse sacd nisam kod mene ali znam razliku. Ti nisi ali i dalje tvrdis da nije bolje. Civi tvrdi da ja ne razlikujem instrumente i ne znam ni deonice..... kako on to zna??? Zato sto ne secem vene za polovnim stereo uredjajima (koje bi slucajno on prodao)?
Po tebi ja vise verujem 12 godisnjaku i svoje stavove donosim na osnovu testove koje oni prave? Tesi me sto ti verujes preprodavcima koji obmanjuju da je shit dobar jer zive od toga. Za razliku od tebe uspeo sam da cujem sve i svasta, od 50e do 50k e sistema i mogu izneti neko svoje misljenje. Kad se samo setim price oko sw, koliko to prlja zvuk a koliko high end sistema danas ima sw? Nije ga bilo pre 20 god pa ne valja? Sta sa tim sto pre 120 god nije bilo hifi, niti stereo zvuka? Oces reci da su zato svi oni...........
Treba da uvazim tvoje misljenje, coveka koji recimo kaze da je Galaxy S shit jer ne moze smatrati Samsung vrednom firmom.... jednom koja je u samom vrhu tech sveta.... na osnovu predrasude stvaras stavove, kako za taj mob, tako i za surround i za sw, za dig zvuk.....

Poslednja izmena:
...it doesn't matter what you think!...

hahaha, a ..it matters what u think... jel?

ja na primer nisam nikakav audiofil, bar ne da jurim ko zna kakvu opremu i sta sve ne, ali sve sto ti napises je nesto tipa vladavina kaze ovo, vladavina kaze ono... nadam se da stvarno niko ne kupuje bilo sta po tvojim preporukama

Da stvarno Vlado oseca se neka doza kompleksa u ovim tvojim postovima...bilo bi super da si ti neki naucnik i da vidis svet drugacije u odnosu na sve ostale, tj. da ga vidis onako kako jeste, pa i da se veruje tvojim stavovima. Ovako, bas i nemaju neku preveliku dozu ozbiljnosti bas zbog tih "Vladavina has spoken" "Shut up before i slap you" i sl. ... ***a

Pisem ono sto mislim, iza toga stojim ali pisem tako da bude malo zanimljivije. Svako ima pravo da deli moje misljenje ili da je protiv toga. Moj stav znate, voli i stereo i surround ali ne koristim stereo za surround ili obrnuto. Stav da je AVR inferorniji moze samo za isti novac ali ne i da se ne moze napraviti AVR (ili pre/pwr kombinacija) koja moze biti odlicna i za stereo zvuk. Da je ploca vrhunac i da nema bolje, ne pije mi vodu.... kao i da je vrhunac hifi dostignut pre 25god i da sve sto je novo je inferiornije u odnosu na starije uredjaje. Nema tu kompleksa, samo zelje da se stvari postave na svoje mesto. Zadovoljan jesam sistemom ali me pomalo nervira kada to pljuje neko ko niti je imao, niti ima a jos manje je cuo kako to kod mene zvuci.

Poslednja izmena:
pa kako znas da bas niko nije cuo taj tvoj sistem? ne kod tebe, ali i sam si negde u prethodnim postovima rekao da je to neki ok/jednostavni/entry level, pa onda i nije neki problem naci ga i cuti

Pisem ono sto mislim, iza toga stojim ali pisem tako da bude malo zanimljivije. Svako ima pravo da deli moje misljenje ili da je protiv toga. Moj stav znate, voli i stereo i surround ali ne koristim stereo za surround ili obrnuto. Stav da je AVR inferorniji moze samo za isti novac ali ne i da se ne moze napraviti AVR (ili pre/pwr kombinacija) koja moze biti odlicna i za stereo zvuk. Da je ploca vrhunac i da nema bolje, ne pije mi vodu.... kao i da je vrhunac hifi dostignut pre 25god i da sve sto je novo je inferiornije u odnosu na starije uredjaje. Nema tu kompleksa, samo zelje da se stvari postave na svoje mesto. Zadovoljan jesam sistemom ali me pomalo nervira kada to pljuje neko ko niti je imao, niti ima a jos manje je cuo kako to kod mene zvuci.

Pa hajde ovako...da li ti misli da neko pojacalo koje je pre 25 godina novo kostalo 4000 DEM moze da se meri sa nekim danasnjim pojacalom koje kosta 2000 eura (posto je jelte 1 EUR = 2 DEM) po kvalitetu zvuka koje daje, po kvalitetu kompnenata i materijala od koga je izradjen?

Isti sistem ne zvuci isto u svakoj sobi. Nikk je cuo moj sistem. :)
Cene nisu bas takve, ono sto je pre bilo 4k dem sada je 4k e. Ne vazi samo za hifi nego za sve sto je na trzistu.
Tako da mislim da pojacalo od 4k dem od pre 25god treba uporedjivati sa sadasnjim pojacalima od 4k e. Ipak, treba dovesti oba pojacala u mint stanje i zameniti ono sto je otislo vremenom. Onda se moze pricati o pravom uporednom testu. Problem je sto su poajcala od pre 25god u mint stanju izuzetna retkost. Cesto je spolja gladac, unutra jadac.

Ma ok je to, ali da li mislis da je to pojacalo pre 25 god. bolje ili losije od danasnjeg pojacala u toj cenovnoj klasi... Dakle,zamisli da si vremeplovom otisao 25 godina u proslost kupio to novo pojacalo i vratio se u sadasnjost...i sad, onako teoretski, bolje ili nije? Vidi gledamo to iz ugla cene...dakle isto kostaju, jel ima neke razlike u kvalitetu zvuka, materijala i sl.?

audiofilska :D

Ne pusti sad to, rasprava je normalna sada :D... Dakle imamo dva pojacala:
1) Staro tacno 25 godina, frisko doneseno iz fabrike 4k DEM
2) Novo pojacalo staro 1h vremena doneseno iz fabrike 4k EUR

Sta publika misli? Koje je bolje i zasto?

EDIT: I pusitite sad ono moras da cujes da bi odredio...imamo tehnicke specifikacije i zdrav razum :D

Poslednja izmena:
Bozho, iznosim svoje misljenje koje sam stekao sto slusanjem muzike, sto boraveci u nekoliko studija, na gomili proba i svirki drustva koje imam. Brat ima studio, ne samo sto snima nego i producira muziku, neki drugari sviraju violine, klavir, drugi bass gitare, bubanj, pevaju.... Secam se teme gde pricali o legendarnoj pevacici dok bila ziva i kao, mislis da ona marila za kvaliet zvuka i sl? Ode, napije se ko dupe, peva i toliko.... kao i vecina muzicara..... muzikanata..... muzicari su skolovani. :)

Cekaj, ti meni ne dade konkretan odgovor, kako to ta jedni U2, koriste vintage sprave iz zapadnih kontejnera sa "smuljanim" i nikakvim zvukom u odnosu na nove sprave? Ili hoces da kazes, da su oni zapravo pijani muzikanti, koji nemaju pojma, i kojima umesto da na kvalitet zvuka i izbor sprava utice uvo jednog visenagradjivanog Brian Ena, koji zivi u nekom tamo Londonu, gde nema prilike da cuje nove sprave, te boluje od kojekakvih hifi dogmi, treba da zvuk producira Vladavina i njegov burazer koji ima studio u Nishu, ogromo licno iskustvo i koji zna da je to sve prevazidjeno jer je kod komsije cuo cevno pojacalo kome fale detalji :) ?

Sta ti mislis da je tvoj cd player od pre 20god neprevazidjen po zvuku, kao Bozha sto nije cuo modernije ili jednostavno vam ne prija veca rezolucija zvuka?

Da da, niko nista nije cuo, pogotovo Bozha iz centra, na 15min peske od 4 najace hifi radnje u Srbiji sa najskupljom opremom. Samo za tebe cu okaciti klip iz Korata i Usca gde mozes videti i cuti testiranje sprava koje cak ni ti nisi cuo ;). Cak sam danas planirao da odem do Usca po neke kablove, pa cu da ti usnimim maltretiranje "nepojmljivih" RX2 sa RX subom.

Sada hajpujes kako je npr Sony bolji ali ga nisi ni poredio kako treba, kakav recimo flac si pustao sa Asusa i kog? Deluxe, HDAV Deluxe ili sta? Da si stvarno pustio BluRay Audio 192/24 pao bi na dupe ali ko ne cuje, ne zna...

Da da ja hajpujem. Evo da ne bi zaludjivali decu bespotrebno, i da bi razdemistifikovali sve, ovde vam je link sa ultra kvalitetnim snimcima truehd 192/24 flac ozbiljno odsvirane i producirane klasike. Posto inace u digitaliji najvise strada klasika:

http://www.2l.no/hires/

Osim 192/24 imate iste pesme u nekoliko razlicitih formata, pa uporedite dal na logitechima cujete neku razliku i na licu mesta se uverite ko prica napamet i hajpuje.

Inace testirao sam ASUS Xonar HDAV 1.3 Deluxe koja mi je u masini, najskuplju asusovu kartu, sva pozlacena :). Spojena analogno sa pojacalom, tako da analogno/digitalnu konverziju odradjuje njen DAC. I pustah 192/24 snimke. Potom opticki spojih sa Sonijem, i slusah 44.1 . I bolje zvuci Sonijevih 44.1 nego asusovih 192/24. Dupe i oko. A razlog za to je vrlo prost. Osim sto je espirit serija iz Sonija nesto najbolje sto je Sony ikada napravio sto se tice hifi zvuka, takodje prvi AD konverteri koji su trebali da premoste jaz izmedju analognog i digitalnog su mnogo ozbiljnije radjeni i mnogo su muzikalniji, nego danasnji kada je mp3 vec pobedio. Ovo u praksi mogu da dokazem uvek, a to nije samo moje zapazanje. Da je samo suva specifikacija jedino merilo kvaliteta, onda bi mustek od 14 mega pixela iz 2011-te trebao da pravi bolje fotke od canona od 8mpx iz 2008. Da ali samo u dimenziji gosn Vladavine :).

Poslednja izmena:
Jao, koliko lupas......... prvo proveri da li je oprema U2 stara 30god i o cemu se radi. To sto ti zivis 15min od prodavnica te cini strucnjakom ...... obisao sam vecinu tih radnji i znam im vlasnike ako te nesto interesuje. Cuo sam ja dosta sprava ali naravno da nisam cuo sve sto postoji na ovom svetu. To sto uzimas studio mog brata u usta, tu ce se i zavrsiti u tvojoj zelji da ponizis ali bezuspesno. Covek radi, snima, zaradjuje i musterije su prezadovoljne. Ti ne rece koje to zvucnike imas, koji sistem a par puta sam te pitao. HDAV je odlicna surround karta ali ipak slabija od STX za stereo. Nije joj namena da radi HiFI muziku. Mozda jednostavno tvojim usima prija neki meksi, topliji zvuk sa manje rezolucije. Taj sajt je odavno poznat i to se i koristi za uporedjivanje. Sansa da ti skines 96/24 ili 192/24 pa umesto u prirodnoj da ti bolje zvuci downsamplovano na 44/16..... negde nesto ne valja..... Kao sto ne moze surround 5.1 da zvuci bolje down na 2ch tako i ovo.... reci cu da imas svoju verziju a ja istinitu koju svi mogu proveriti.
Zasto sada opet ubacujes Logiteche u pricu? Evo na Marantz PM7001 KI + MA RX2 + REL T2 sa Kimber kablovima, garantujem da ce svako primetiti razliku.

Bila skoro prica neka za kvaliet novih i starih uredjaja 1-1. Moj glas dajem novom pojacalu od 4k e. To sto je pre bilo teze ne znaci da je bolje, ako je bilo punije, ne znaci da je bolje. Sta ce biti sa najnovijim klasa D pojacalima? Daju fantastican zvuk a zbog tezine ih treba odbaciti ili dodati ciglu da se oseca? :)

Nazad
Vrh Dno