Šta je novo?

z5500 vs hifi

Da, HiFi (uredjaj) jeste najbolja stvar za slusanje muzike. Ako ne znas, HiFi znaci visoka vernost a ne stereo, surround i sl. HiFi jeste best way to go. Ako je snimljena muzika u 2ch onda je best na 2ch da se slusa, ako je multich onda multich sistem. Ovo sam ponovio milion puta, zar treba jos jedanput???

Za pocetak da se razumemo, posto ti je jelte, HIFi visoka vernost, da se razumemo:
http://en.wikipedia.org/wiki/High_fidelity
Dakle: "High fidelity—or hi-fi—reproduction is a term used by home stereo listeners and home audio enthusiasts (audiophiles) to refer to high-quality reproduction of sound "
Koji je smisao HiFy-a?
Sa obzirom da je slusanje muzike preko trake, snimka itd, simulacija stvarnosti, i nijedan zvucni ne moze da zameni zvuk stvarnog instrumenta HiFi se tu nasao kao "savrshenstvo" reprodukcije tih zvukova u kucnim uslovima.
Zasto Srround nije hifi?
Muziku je besmisleno snimiti u vise od 2ch, jel odlazi od realnosti.
I tu dolazi ono sto sam ti rekao, dva zvucnika u pitanu muzike jer covek ima dva uva. Kada bend stoji od njega njemu zvukovi dolaze iz dva izvora, levo ili desno. Dakle nema izvora zvuka od pozadi.

I to ti je sve civi objasnio. Multychannel kada je muzika u pitanju gubi smisao.
Ako volis muziku "multtchannel" moram reci da si duboko izgubljen ili da samo volis da se prosipas posedovanjem i poznavannjem skupih sistema.

Sistemi koji te okruzuju imaju smisla JEDINO ukoliko prate sliku. Samim tim potpomazu simulacij ustvarnosti.

Iskreno, ja zivim u 3D svetu tako da to za mene nije nista novo. Cujes zvuk koji se prostire u celom koordinatnom sistemu, a ne samo po visini i sirini. To sto se primecuje da je nesto dalje ili blize zato sto je tise ili glasnije (mozak to radi) isto je kao na ekranu kada zakljucis da je nesto dalje zato sto je manje ili blize zato sto je vece. Idi na wiki pa procitaj za surround sound, civi licno je ukazao na link.

Da li ti shvatas da je zvuk talas, i da se prostire kroz sve dimenzije? Izlazio iz jednog ili iz pet zvucnika. To 2d, 3d su samo markentinska imena za nivo uspesnosti emulacije stvarnosti u sluchaju igri ili filomova.

Poslednja izmena:
Da lepo procitas ceo clanak uvideo bi da pricaju kako je HiFi nastao i kako su vremenom dodati kanali za potrebe kucnog bioskopa. Visoka vernost zvuka ne samo u muzici nego i u filmovima, danas i igrama. Takodje kasnije dodaju i pc, kao i flac sto mnogi "pravi" audiofili ne priznaju.
Da lepo citas prethodne postove uvideo bi da sam jos ranije pomenuo da je zvuk talasne prirode. Zvuk putuje ka tebi, prolazi taj prostor ali ostaje u istoj ravni tj tu dimenziju ti mozes doziveti kroz vreme a ne prostor. Slika je ista na pocetku (zvucnik) i kada dodje kod tebe, samo kasni. Ako je soba neadekvatna dolazi do reverba od zidova i namestaja ali to nije idealno. Kod surround sistema zvuk dolazi iz vise ravni, te se moze reci da je 3D.
To sto kazes da nema smisla reci HiFi jer je za muziku jedino kako treba 2ch je tvoje licno misljenje i ukus. MrM je lepo rekao da vecina nije ni cula surround muziku kako treba pa pravi kiselo grozdje: "cuo sam jeftini surround sistem ali moj stari stereo je kostao vise nego ovo pre propasti Atlantide... HiFi surround je mnogo skup, ma ne valja bre to... ja imam dva uveta i zasto da pomazem kapitalistcki zapad koji pokusava samo da me zavara.... hahahah..... zeznuo sam ih sve..... moj stereo je bolji i od surrounda i bolji je od novih stereo sistema jer nema vise napretka...." eh, pa nije svuda kao u Srbiji....

Mislim da posle niza ovakih expertskih izjava najbolje dodje ona Gedzina:

Link

:)

Inace, Vlado, uvek jedna te ista prica, niko nista ne zna, kiselo grozdje, samo novo je neprevazidjeno, i tako 3k postova. Zasto bar na trenutak ne stanes na loptu i probas da budes malo objektivniji?

A sto se tice mojih 2cents' polovno vs novo, zapad vs Srbija:

Evo recimo konkretan primer. Kako to da tvoj reciver koji pruza neverovatan osecaj prostornosti i zvuka, "vishe" entry klase, kupljen relativno skoro kao nov i placen 4audiu silne novce, vec sad na zapadu koji nije Srbija, valjaju po amazonima za 399$ a na ebay i avs forumima jos jeftinije? E da, mozda zato sto je tvoj sad vec "zastareli" hdmi 1.3 model a izbaceni su hdmi 1.4 noviji modeli jelte, pa su slicni experti za zvuk sa zapada, procenili da je ovaj hdmi 1.3 u stvari smece za istocnu evropu i Srbiju, pa ga prodaju bud zasto jer reciver sa hdmi 1.4 ulazima daje mnogo bolji zvuk :). Sta mislis, koja ce mu tek biti cena za jos 2 godine? Ima da ga valja Civi za 100E na kupujem prodajem :).

Poslednja izmena:
Naravno, svako ima prava na svoje misljenje pa i da Gedza to misli.

Na Zapadu 99% skupih polovnjaka nalazis za smesni novac ili "pokupi me" varijanti a onda to u Srbiji uz dobru "reklamu" po forumima prodaju za lepu paru.

Sta onda? Reci da moj AVR ne valja? Da mu je vrednost 400$ polovan? Naravno.... kada na Zapadu ne bi masovno odstranjivali svoja stara stereo pojacala ne bi ih ni bilo toliko u Srbiji kod preprodavaca da ih hvale, dizu im cenu i grcevito brane u odnosu na nove modele. Kako to da onaj ko ima para kupi novo (ne mislim na sebe jer smo konstatovali da je ovo moje entry level, u odnosu na vase fosile je Star Trek ali to je druga prica) a polovno eventualno ako zeli neki model koji kao klinac nije mogao da ima i koji je u perfektnom a cesto i refurbished stanju.

Misli sta hoces, brani ono sto imas ali nemoj da pljujes po onom sto nemas. Pogledaj te linkove, opet se svodi nemam para pa sam kupio polovno a pre krize svi kupovali novo jer bio veci standard. Bas bilo briga nekog da se zamlacuje da juri korisceno za glavni sistem, osim ako to nije za klinca koji posao u skolu pa ako pokvari nije strasno.

Volim novo i nekorisceno i to predlazem drugima. Obnavljam opremu za terene, zasto sam kupio nove Planikine cipele kada sam mogao da (verovatno) nadjem neke polovne, koriscene za duplo manje novca? Da cukenm vo drvo, mogu i dokle god mogu nabavljacu iz prodavnice. Ako mogu prodacu i zamenicu novijim i boljim ili ako nema potrebe da se menja necu ni razmisljati o tome.

Haters gonna hate............

That's the bottom line, cause Vladavina said so.

PS: e, da Onkyo nije kupljen u 4audio nego u AV Impulsu. :p

Poslednja izmena:
Posto uzimate mene usta malo cu da pojasnim moje vidjenje i aspekt svega toga.
Kupio si pre npr godinu dana AVR i sada vredi upola manje i nisi vise u "trendu" jer npr imas stari tip konekcije HDMI. Uaaaa, prodaj to i kupi novo, jer vec to tvoje je polovno i ne vredi nicemu (po tvojim recima o polovnim komponentama). :)
Rec je o tome da je skup sport za teranje mode, a pitanje je dobitaka u kvalitetu bilo kog tipa za dobijeni novac. Nadam se da si shvatio da te je za tih godinu dana slusanje muzike kostalo na toj komponenti npr 500e. Po mom misljenju bezpotrebno bacen novac. Da uporedimo tvoj setup sa mojim od okvirno 600e i vidimo sta kako svira i za koliko para? Moj setup je kostao i pre godinu dana 600e, a kostace i sledece godine i moze samo da mu skoci cena, obzirom na nadolazece proizvode koji su sve losijeg kvaliteta. Jednostavno svira kao novi od vise hiljada eura. Doduse i on je kostao preko 5.000$ kao nov pre 20-tak godina, sto je ekvivalent danasnjih 10.000$. Cifre koje navodim su okvirne i vise sluze za primer, a ne da se neko zada uhvati za pricu nije 500 nego 450 necega.
Po pitanju visekanalnog zvuka smatram da je to licni izbor i afinitet, a ne standard. Ja sam od onih koji slusa stereo, a ponekada pustim za promenu 5.1 cisto da razbijem monotoniju i zelju da menjam nesto na sistemu. Ukapirao sam da je vise do onoga sto ti u glavi neda mira, u fazonu ma moze to bolje, a i ne mogu vise da teglim ove starudije od 50 kila. Cepanje celofana na stvarima koje imaju trocifrenu cenu je u vecini slucajeva bacanje para (cetvorocifrena cena ne znaci i adekvatan kvalitet), opet ponavljam po mom misljenju i ne mislim da sam ja parametar zdravog razuma, ali do toga me je dovelo dosadasnje skromno iskustvo.
Predlazes drugima da utuku vise para na slabiji kvalitet? Smela izjava. :) U najmanju ruku je neukusno porediti audio opremu i obucu. Mislim da ja imam cvrsta stanovista za svoje tvrdnje i u nekoj debati mislim da bi izasao kao gubitnik. Evo prva konstatacija: jesi li svestan da je tvoje pojacalo polovno i da spada u ono sto se valja kod "preprodavaca"? Po tvojim recima to ne vredi nista, jer je korisceni i sve ostalo sto ti navodis. Oslobodi se toga i pravac u radnju. :)
Sada o tome kao se kod nas dovlaci krs iz EU. Pa ako je to sve tako lako uzmi i radi taj posao i namlati milione. Prosto odes sa kamionom, utovaris lopatama sa gomila koje stoje pored puta i ovde prodas za debele pare. Prosto. Minimiziras tudji rad (kao i druge vrednosti, ukljucujuci i materijalne) i svrstavas sve ljude u prevarante i "preprodavce" koji prodaju stvari iznad realnih vrednosti, pritom uvaljuci los kvalitet narodu. Vidis to je moja konstatacija za prodavce nove robe po radnjama. Oni utrapljuju narodu sve i svasta za debele novce i koriste razmisljanja koja ti ovde propagiras (vazno je da je u celofanu, to je sigurica za miran san). Rec preprodavac stalno stavljam pod navodnike, jer se ovde cesto koristi sa negativnom konotacijom. Pa uvoznici su "preprodavci", kao i radnje i svi koji prodaju nesto. To se normalno naziva trgovac, ali za tebe je trgovac onaj u radnji, a kada neko obavi istu transakciju kao fizicko lice ti ga okarakterises kao "preprodavac".
I tako moze ceo carsaf da se pise o tvojim kontradiktornostima, ali ja cu stati ovde. :wave:

Poslednja izmena:
I tu dolazi ono sto sam ti rekao, dva zvucnika u pitanu muzike jer covek ima dva uva.

Covek ima dva slusna aparata ali oni nemaju veze i ne mogu da se porede sa brojem zvucnika jer ljudsko uho prima zvukove sa svih strana i na osnovu primljenog zvuka i dalje obrade on odredjuje da li je zvuk cuo ispred, sa strane, iza, ili iznad ili dole. Ljudski mozak zajedno sa slusnim aparatom funkcionise kao jedan ultra-multi channel dekoder zvuka. :D

Covek ima dva slusna aparata ali oni nemaju veze i ne mogu da se porede sa brojem zvucnika jer ljudsko uho prima zvukove sa svih strana i na osnovu primljenog zvuka i dalje obrade on odredjuje da li je zvuk cuo ispred, sa strane, iza, ili iznad ili dole. Ljudski mozak zajedno sa slusnim aparatom funkcionise kao jedan ultra-multi channel dekoder zvuka. :D

Nisam mislio zato, vec zato sto kada slushash muziku uzivo cujes je na dva uva sa dve strane. T.j dolazi ti sa leve ili desne strane, prednje i prima se kroz ta dva uva.

Uvo jeste to sto si rekao, ali to je za koordinaciju u prostoru a ne za slushanje muzike.

@ Gedza Necu reci da tvoj rezon nema veze ali nije sve bas tako. Ocuvani uredjaj od 5k $ pre 20 god koji je u mint stanju i dan danas je odlicna hifi sprava. Problem je sto to nije pravilo vec izuzetak. Koliko super mint uredjaja ima a koliko su krshevi? Hocemo ja i jos 3 drugara da kupimo svaki po super ocuvano pojacalo za 600e od pre 20god koje je vredelo 5k $. Hocemo li naci 4 primerka odjednom ili treba cekati eone za to?
Da, i trgovci u radnjama i trgovci preko oglasa su preprodavci (niko ne pravi sam) ali kod jednih imas garanciju i placaju porez a drugi ne (negde bi samo zbog ovog zaglavili debeo zatvor). Moj stav je ako imas novca kupi kvalitetno novo i nekorisceno a ako nemas, onda se snalazi. HiFi je skup sport, kao i igranje igrica npr pa ko kako ume i zeli. Da se napolju to baca, baca se, da se dovlaci ovde u kamionima, dovlaci se a sta onda?
Sto se tice hdmi-a.... korisna je to stavka priznaces :) Kroz jedan tanki kabl i slika i zvuk i to fantasticnog kvaliteta....

@ DM Jel ti stvarno nisi isao u skolu? Kako mozes da iznosis takve tvrdnje za zvuk, za uzi, za osecaj prostornosti i vezu sa sluhom? Ako volis muziku iskljucivo na 2ch voli je ali ne pricaj kojesta. Verovatno postoji neki medicinski ili bioloski forum, pa postavi tamo pitanje ili kad si u prolazu pored neke medicinske ustanove, med ili biol fakulteta udji pa ih zamoli da ti objasne kako funkcionise culo sluha. Ovo pricam sa najboljom namerom.

Poslednja izmena:
@ DM Jel ti stvarno nisi isao u skolu? Kako mozes da iznosis takve tvrdnje za zvuk, za uzi, za osecaj prostornosti i vezu sa sluhom? Ako volis muziku iskljucivo na 2ch voli je ali ne pricaj kojesta. Verovatno postoji neki medicinski ili bioloski forum, pa postavi tamo pitanje ili kad si u prolazu pored neke medicinske ustanove, med ili biol fakulteta udji pa ih zamoli da ti objasne kako funkcionise culo sluha. Ovo pricam sa najboljom namerom.

Ti bas volis da vredjas i provociras ljude na finjaka? Ja uopste ne kontam sta ti pises, al zato kontam da ni na jednom koncertu nisi cuo muziku od pozadi osim ako nisi trcao do wc-a da se ispisas.

Sve sto cujes od pozadi jesu refleksije.

I to isto ti je napisalo bezbroj likova na bezbroj tema, cak je i ovde napomenuto
http://forum.benchmark.rs/showthrea...vintage-vs-novo-HT-muke-pocetnicke-itd./page3
Za uživanje u delima Schuberta, Vivaldija, Wagnera, Orfa, Milesa Davisa, Brubecka, Pink Floyda... su mi sasvim dovoljna dva zvučnika jer toliko ušiju imam.
Eksplozije, helikoptere, lomljavu stakla, zveckanje, vrištanje i slične surround milozvuke prepuštam tebi.
Što se zavisti tiče, jedan moj zvučnik košta više od cele tvoje 7.1 skalamerije.

Dakle ajdmo lepo da ti ponovim.
Stavka jedan: HiFi je pokushaj STO VERODOSTOJNIJE REPRODUKCIJE ZIVOG INSTRUMENTA
Stavkla dva: Kada covek slusha ziv instrument slusha ga s' preda i sa dve strane ( leve i desne)
Zakljucak iz stavke jedan i dva : Dovoljna su dva zvucnika za slushanje muzike sve ostalo je laprdanje.

Ne znam sta vise da ti kazem, idi leci ego na drugom mestu,

Poslednja izmena:
Zakljucak iz stavke jedan i dva : Dovoljna su dva zvucnika za slushanje muzike sve ostalo je laprdanje.

Vidis, ovo uopste ne mora da znaci. Mozes reci da je dovoljan i jedan zvucnik ispred coveka i cuce isto. To da li ce zvuk da seta sa levog na desni kanal je totalno irelevantno, sto je i poenta stereo zvuka. Stereo mix je mix koji koristi 2 kanala i setanje zvucnog signala izmedju njih i pritom pravljenje nekog efekta. Ako vec poredimo sa ovom pricom o muzici onda ni stereo nema nikakvu svrhu jer coveku bend nece da se seta levo desno ispred njega vec ce da bude tu ispred njega i imace da kazem "statican" zvuk, nikakav on the fly stereo mix. Ovo je vezano za muziku koja se svira uzivo, a sta cemo reci za gomile zanrova muzike koja se pravi samplovima i ostalim in studio procesijama zvuka? Kako onda stereo moze da bude realan?
Poenta stereo zvuka je pravljenje "dubine" i slicnih efekata koji treba da razbiju monotoniju slusanja istog zvuka (mono) sa oba zvucnika. Dakle, mozda neko pokusava da napravi realistican mix slusanja pomocu 2 kanala, ali vecinom namera stereo mixa to uglavnom nije jer gomila ostale muzike uopste ne ide u tu pricu o "realisticnosti".

Heh, citira opet nekog kompleksasa koji dao gomilu para pa njegov stereo mora da zvuci bolje od surround sistema... hahahah :D
Ne lecim ego, nego ti imas svoju verziju price ja istinitu i ne mozemo se sloziti. ;)
Ovo je tacno: "Stavka jedan: HiFi je pokushaj STO VERODOSTOJNIJE REPRODUKCIJE ZIVOG INSTRUMENTA " samo nije nuzno da ima 2ch.
"Stavkla dva: Kada covek slusha ziv instrument slusha ga s' preda i sa dve strane ( leve i desne)" imam drugare koji sviraju klasicnu muziku, neki predaju u skolama, neki zive u inostranstvu i zaradjuju svirajuci a pored njih sam cuo dosta toga uzivo. Bio sam na koncertima klasicne muzike, slusao ih kako vezbaju kuci, na akademiji u posebnim sobama i u dvoranama. Najzanimljivije mi je bilo kada sam svratio na muzicku akademiju i drugar koji svira violinu me uveo u neku akusticki sredjenu sobu za vezbanje i iz njegove solo violine zvuk se odbijao i cuo sam ga sa vise strana. Na koncertima se refleksija zvuk lepo cuje kako odredjeni deo dolazi iza ledja. Na standardno losije uradjenim koncertima rok muzike, sto zbog lose opreme (klasicna muzika se izvodi na akustickim instrumentima), sto zbog loseg prostora/prostorije, tako nesto cesto nije moguce.
"Zakljucak iz stavke jedan i dva : Dovoljna su dva zvucnika za slushanje muzike sve ostalo je laprdanje." Ko zeli samo da cuje nesto, sto kaze MrM, dovoljan je i jedan zvucnik. Hoces da razbijes monotoniju uzmes dva a ako zelis 3D predjes na surround. Sta je kome dovoljno, individualno je. Ipak, ne mozemo zarad sopstvenog opredeljenja kriviti sliku realnosti.

Heh, citira opet nekog kompleksasa koji dao gomilu para pa njegov stereo mora da zvuci bolje od surround sistema... hahahah :D

Dobro svi smo kompleksasi. Njegov stereo ce u svakom sluchaju bolje u muzici zvucati od bilo kog srrounda u istom cenovnom rangu.
Na koncertima se refleksija zvuk lepo cuje kako odredjeni deo dolazi iza ledja.

To sto pricas tu moze da se postigne i sa 2.0 zvucnicima u dovoljno akostichnoj prostiriji.

Ko zeli samo da cuje nesto, sto kaze MrM, dovoljan je i jedan zvucnik. Hoces da razbijes monotoniju uzmes dva a ako zelis 3D predjes na surround. Sta je kome dovoljno, individualno je. Ipak, ne mozemo zarad sopstvenog opredeljenja kriviti sliku realnosti.

Ajd da budem precizniji, za slushanje 99 % muzike koja postoji danas, na nacin na koji je ona producirana itd, ne samo da je DOVOLJAN Stereo, nego je bil osta vise - SUVISNO, nepotrebno i sakacanje zvuka.

Vidis, ovo uopste ne mora da znaci. Mozes reci da je dovoljan i jedan zvucnik ispred coveka i cuce isto. To da li ce zvuk da seta sa levog na desni kanal je totalno irelevantno, sto je i poenta stereo zvuka.

To zavisi od produkcije do produkcije od muzickog zanra do muzickog zanra.

Ovo je vezano za muziku koja se svira uzivo, a sta cemo reci za gomile zanrova muzike koja se pravi samplovima i ostalim in studio procesijama zvuka? Kako onda stereo moze da bude realan?

Ali realniji je od Srrounda. Kako civi jednom napisa na kocenrtu imas levi i desni kanal i to je to.

HiFi nije preslikana realnost vec pokushaj docaravanja iste.

Poslednja izmena:
Dobro, polako dolazimo do pravih stvari.
Svaki stereo za isti novac ima bolji sam zvuk od surround kompleta iz prostog razloga jer je jendostavniji i sadrzi manje delova i komponenti.
Teoretski da, refleksije od zidova mogu biti dobro iskoriscene u koncertnim dvoranama a ne bas i u klasicnim sobama.
Za 2ch muziku dovoljan je i potreban 2ch sistem, za multi ch treba multi ch sistem. Ko sta voli neka izabere.
Od produkcije mnogo toga zavisi....
Na koncertu nemas kanale, imas prostor i zvucne talase.... cek on misli na zicane instrumente tj ne akusticne nego koja traze pojacalo? To zavisi od tonca, zato vecina ni ne zna o cemu pricam kad poredim sa koncertom klasicne muzike u koncertnoj sali.

I stereo i surround sistem trebaju biti HiFi a to se postize koliko kvalitetom sistema, toliko i kvalitetom materijala koji se gleda i slusa.

To je to, pokusaj realnosti ali nedostizni. Zato koliko god novca dali ne moze biti kao uzivo.

analogni zapis snima neograniceno niske i visoke frekvencije , tacnije preko 100.000 Hz
/tj. pun zvucni spektar /
Digitalni zapis se sastoji od stepenicastih uzoraka , samplova - kriva zvuka NIJE sinusoida

1# Normalno uvo cuje do ~21.000 Hz
2# Zato je za sample freq CD, kompakt diiska izabrana 44.100 Hz /otprilike 2x Dobro uvo /- Analogija je 50Hz refresh rate kod televizora vs. 25 slika/sekundi osetljivosti oka.
3# DVD ima nominalnu freq 48.000 ili 96.000 lossy AC3 ili DTS , ponegde i linear PCM => 4x dobro uvo -analogija, pogodili ste , TV sa 100 Hz

4# DVD-a i SACD imaju stereo zapis od 192.000 Hz ili 5.1 zapis od 96.000 Hz
Zvucnici za pomenuta 2 formata moraju da imaju Super Tweeter, da bi pokrili opseg

5# Impresija slusanja SACD-a ide dalje od zvučne , jer obuhvata reprodukciju Visokih harmonskih talasa
koje ne cuje uvo, ali ih cuju unutrasnji organi coveka .

6# Visoke Harmonike je MOGUĆE čuti sa ploče , jer je, jeli , analogni izvor
(AAA masterovan vinil) sa dobrog gramofona i pojačala koje može da pusti zvuk visoke freq
Naravno, Super tviter zvučnici su i ovde neophodni .

Napomena

Primetili ste da je kod SACD i DVD-a, 192.000 Hz zapis rezervisan samo za stereo mod.

- zaključak,
Budućnost audia (digitalnog) su samo veće i veće sampling frekvencije, kako bi se stepeničasta sinusoida što više približila pravoj.

da... i diskusija 5.1 HiFi vs. 2,0 HiFi je besmislena , jer se tiče samog masterovanja albuma.
ako je masterovan u 5,1 (kao Bjork- medulla) , 2,0 verzija će zvučati prazno .

Bolje bi bilo da diskutujete recimo HiEnd digital vs. hi End analog . To bi radije čitao .

Poslednja izmena:
Za Vladu: jeste skup sport i umetnost je postici zavidan kvalitet sa relativno malom kolicinom novca. Za to treba i vremena i strpljenja. Sto se tice zakonskih normi, ne razumem te. Ja kupujem regularno u Svajcarskoj od ljudi i ne krsim tamo nikakav zakon. Onda to lepo dovezem ovde i platim koliko mi carina kaze. Potom to prodam ovde tebi. Reci mi gde sam ja prekrsio zakon??? Pa to se radi u celoj evropi na isti nacin (jos u EU nemaju carine). Nemoj opet da razmisljas da sve sto drugi rade je lose i negativno. Moras uvek da provuces svoje teorije u svakom postu. Pa kad je novo najbolje i ovo je skup sport, prodaj svoj polovan AVR i pojacalo pa kupi novo. Zasto ih drzis toliko vremena??? Ispostuj svoja pravila koja propagiras drugima. Sto se tice HDMI mozda jeste dobra stvar, ali ja ga ne koristim (doduse imam ga samo na jednom uredjaju, Denon AVR-3806).

E sada sto se tice stereo i visekanalnog zvuka: za slusanje koncerta i sl je dovoljan stereo, ali pojavila se potreba pri gledanju filmova da se docara "prostornost", i tu se pojavljuju visekanalni sistemi. Ako se zeli utisak da ste u ulozi glavnog junaka i dolazi mu auto odpozadi-levo, a sa desne pucaju na njega to ce se lepo docarati sa visekanalnim sistemom. Sa stereo sistemom se zona zvuka deli na dva izvora i ima samo leva i desna. Kod visekanalnih zona ima vise i tacno mozak locira gde se nalazi izvor zvuka, sto je i cilj ovakvih sistema. Tome je namenjen i za to vredi. Pri slusanju muzike nema mnogo smisla. Ne kazem da se kod stereo sistema ne cuje lepo zvuk u filmovima, nego samo kazem da nema ovog efekta "lociranja" zvuka. Ako imate afiniteta prema bilo kom smeru niste u zabludi, svaki ima svoja opravdanja i samo koristite ono sto zelite, bez pravdanja drugima, ali i razumite ljude koji su drugaciji od vas.

Poslednja izmena:
Ako si ti kupio legalno u Svajcarskoj pa doneo ovde sa carinom i pdv pa posle prodao... to je ok... ali recimo da se prica za neke koji to ne rade. Na to se odnosi moj komentar.
Ok, stereo je ok da se slusa muzika ili koncert ali nekima moze bolje da zvuci na surroundu a koncerti narocito. Da stavimo i to po ukusu.

Napomena za analogno snimanje, zavisi na cemu se snima jer recimo ploca koja vazi za izvanredni analogni nosac nema ultra realni zvucni zapis. To ima SACD, bolje od njega tu je BluRay Audio. Tu je tek i stereo i surround na 192/24 moguc. Pricamo naravno o DTS HD Master i Dolby TrueHD formatu. Bila je tema i duskusija za plocu i savremene nosace. CD tu ispada (i jeste) inferioran ali recimo hi-res formati poput 96/24 ili 192/24 vec nisu.

Prica digitalno vs analogno je tek ... fiju fiju.... U principu sto je DAC bolji to je zvuk prirodniji. Ne mislim samo na cip vec na celu arhitekturu uredjaja. Skoro na audiohard forumu procitaj da su napravili dac za koji su okoreli vinilasi izjavili da daje isti zvuk kao sa ploce. Da li je to za pohvalu ili ne? :)

Salim se malo, kazu da ploce imaju toplinu i dusu a ja kazem da imaju ipak manje detalja od kvalitetnog dig zvuka. Meni se to nije mnogo dopalo. Ovim ne zelim svadju ploce su bolje ili nisu ali rekao sam svoj stav. Pozdravljam sve koji ih vole.

Skoro je pomenuto da dans ploce bolje zvuce jer se namenski bolje produciraju. Album sa AudioCD npr ce 100% biti prenet u mp3 a i ovako slusace se u najvecem broju slucajeva na losijoj opremi. Danas ploce ne kupuju svi vec samo okoreli vinilasi koji maltene po default imaju odlicne sisteme. Njihove usi ne bi oprostile ono sto vecina ne bi ni primetila na slabijim uredjajima. Tako da ploca dobija bolji zapis pa se stice pogresan utisak da nesto bas ne valja u dig formi. Cuo sam price ljudi koji imaju gramofone od vise hiljada evra kako cd ne moze da prismrdi ali eto culi su uredjaje ne iznad hiljadarke. Neka uporede odlican 96/24 flac koji ide u npr Naim ili Wyred4Sound dac sa zvukom sa gramofona. Pokusacu naci na koji dac se misli da je kao gramofon.

Da ne zaboravimo, nadam se da ce Asus napraviti bum sa najavljenim Xonar Essence One ext dac. To ce itekako uticati na cene uredjaja u HiFi svetu.

Nasao sam o kom dac je bilo reci http://www.euphonia-audioforum.se/forums/index.php?showtopic=8040> i http://www.euphonia-audioforum.se/forums/index.php?showtopic=8273
Ovde ima jedan dugacki Svedski topic on Yellowtec PUC2 DACu (USB DAC), tu ima par "zagrizenih" vinilovaca koji nisu levati i ljudi koji ikada namecu svoje stavove. Svi su grupno narucili taj DAC (preko Svedskog zastupnika) i svi su odusevljeni sa zvukom, posebno ako se slusa HD resulucija, 24bit/96Hz/192kHz.
Jos niko nije priznao da je vinyl losiji ali da je granica skoro neprimjetna.

Poslednja izmena:
Stvarno mislis da ce Essence One cudo da napravi u bilo cemu, a pogotovo da ce uticati na bilo koje druge cene i hi-fi trziste?

Kako to da onaj ko ima para kupi novo (ne mislim na sebe jer smo konstatovali da je ovo moje entry level, u odnosu na vase fosile je Star Trek ali to je druga prica)

Kako samo nista ne ostade od ove price kad u temu udje moderator koji se razume u problematiku :).

Izgleda da je kiselo grozdje kad znas da si pukao silne novce da bi skidao celofan, a vec samo posle godinu dana, sa garancijom mozes obrisati bulju, uredjaj ti ne vredi ni pola para koje si stukao, a neki klinac sa recimo nekim matorim JBL-om ima 3x bolji zvuk od tebe :).

Sto se tice prodavaca hifi opreme. Ne znam koji to parametar covek treba da uzme u obzir osim svojih usiju? Voleo bih da mi to gVlada razdemistifikuje. Znaci odem u radnju, sa 1200E, i covek mi pusta sta sve ima za te pare. I sve je u tom cenovnom rangu, mozda nekih 2% pomak u odnosu na racunarski sistem vec koji posedujem, a znacajno skuplje. Onda odem kod prodavca polovne robe i on mi pusti neki matori JBL, i ja kazem: ko je upalio svetlo :). Zvuk kao iz 2080 god. Umesto iz proslosti, zvuk kao iz buducnosti. I koji to jos parametar treba da se uzme sem rodjenih usiju? Nema celofan, disk sa drajverima, novi directx? Pa zvucnik se ne menja vec 50god. Uostalom, rekoh ti da sam slusao u Uscu RX2, koji je toliki star trek da je momak koga ste izlozili ovde na forumu, iste prodao i uzeo racunarske altece :). I kako neko ko sebe smatra hifi entuzijastom, pored svih opcija, izabra taj zvuk, to je tek enigma. Da si recimo otisao kod Civija na kaficu, mogao si mnogo bolje da prodjes.

da... i diskusija 5.1 HiFi vs. 2,0 HiFi je besmislena , jer se tiče samog masterovanja albuma.
ako je masterovan u 5,1 (kao Bjork- medulla) , 2,0 verzija će zvučati prazno .

Bolje bi bilo da diskutujete recimo HiEnd digital vs. hi End analog . To bi radije čitao .

My man, eto jos neko ko objasnjava i razume poentu stvari koju je slusao. Inace, samo da se nadovezem na ovo tvoje gore receno, da je kao sto je i vlada napomenuo dts hd ma i truehd sposoban za 192/24 sa sve 5.1 (a u buducnosti ce standard najverovatnije jos da se prosiri sa cak i verovatno vise kanala i ogromnim bitrate-om) pogodan i vec se odavno primenjuje za audio bluray diskove, kao i da dodam da je buducnost DXD.

@ Nikk Da, nadam se da hoce. STX je vec fantasticna zvucna koja sije dosta skuplje cd playere. Naravno, ne mislim da ce One biti bolji od Young ili Naim dac ali da ce biti jeftiniji a istog ili cak boljeg kvaliteta od slicnih entry - low mid dac i naterati ih da spuste cenu. Bice malo okorelih audiofila koji ce davati vise novca za "provereno" ali isto ili gore mada ce se i to vremenom promeniti.

@ Bozha Da nisi ti malo ljubomoran na ovo sto ja imam pa pokusavas na sve nacine da kazes kako moj sistem ne valja? :)
Moja prica nije se nista promenila, moj moderni sistem moze vise od stereo fosila. Moze da mi pruzi uzivanje u surroundu na nacin na koji vas ne moze. Stereo? Da, sa vise detalja i dubljim bassom nego sto mozes da sanjas. Marantz PM7001 KI + Monitr Audio RX2 + REL T2 sa STX (BB2111) uopste nisu za potcenjivanje, iako tvoj zavidni um bi voleo da jesu. Aj, da si cuo sta imam kod mene pa da tvrdis ali ovo je stvarno ultra kiselo od tebe.
I pre i sada ponovicu (za one koji imaju pamcenje ko zlatna ribica [3sec]) da ultra skupi uredjaji, extra ocuvani mogu biti povoljna kupovina ali to je neverovatno retko i vecina su krshevi koji imaju naduvanu cenu a neistreniran uhu mogu privuci paznju svojim jacim bass-om na 70Hz. Hocu sada 10 pojacala Marantz PM-94, po 500e svaki. Ima li ih toliko na tom "lageru"? Moram li cekati 16 god dok vlasnici istih ne pozele da ih zamene. Novih pojacala ima koliko hoces, samo ko sta zeli, kome je sta dovoljno, neka izdvoji koliko kosta.
Meni uopste nije zao novca koji sam dao za sve sto sam kupio u zivotu. Novac se zaradi i potrosi, pa dodje opet. Bogat covek je covek bogatih potreba a ne zavidnik koji pljuje ono sto drugi ima.
It doesn't matter what you think! :p

Sada iskreno, gde te pogadja moja prica pa pokusavas da pokazes kako sam se ja licno zeznuo, bacio novac i sistem mi ne valja? Uzivam u sistemu svakog dana bez pomisli da ga menjam. Nikad nisam pomenuo tvoj sistem ali ti stalno potenciras da bas ovo moje ne valja. Smeta ti stereo vs surround ili novo vs polovno ili si zadrt covek kome je bitno da neko ne bude bolji od njega? :D

Poslednja izmena:
E sada sto se tice stereo i visekanalnog zvuka: za slusanje koncerta i sl je dovoljan stereo, ali pojavila se potreba pri gledanju filmova da se docara "prostornost", i tu se pojavljuju visekanalni sistemi. Ako se zeli utisak da ste u ulozi glavnog junaka i dolazi mu auto odpozadi-levo, a sa desne pucaju na njega to ce se lepo docarati sa visekanalnim sistemom. Sa stereo sistemom se zona zvuka deli na dva izvora i ima samo leva i desna. Kod visekanalnih zona ima vise i tacno mozak locira gde se nalazi izvor zvuka, sto je i cilj ovakvih sistema. Tome je namenjen i za to vredi. Pri slusanju muzike nema mnogo smisla. Ne kazem da se kod stereo sistema ne cuje lepo zvuk u filmovima, nego samo kazem da nema ovog efekta "lociranja" zvuka. Ako imate afiniteta prema bilo kom smeru niste u zabludi, svaki ima svoja opravdanja i samo koristite ono sto zelite, bez pravdanja drugima, ali i razumite ljude koji su drugaciji od vas.

Najzad lepo objektivno sumirano, nije da i drugi nisu sto puta govorili isto ali uvek se i subjektivno provuče naginjanje ka multiju, 5.1 albumi i ostalo :D.
Ja bih u svako doba radije gledao filmove na dobrom stereu nego na z5500, ali samo čitam ovu temu i ne laprdam o tome (iako bi na ovoj temi to bio manji off nego 5.1 vs stereo :D što inače i nema smisla porediti). Tako da rasprava vam je kao kad bi ja sad nekog ubeđivao u moje mišljenje a realno veliku većinu ljudi će u filmovima više da oduševe 5.1 efekti sa logija nego kvalitetniji zvuk sa stereo sistema u istoj vrednosti :).

Ja bih u svako doba radije gledao filmove na dobrom stereu nego na z5500

Ja bih se pre vozio na Harley Davidson motoru nego u Puntu. :)
Z-5500 kosta koliko kosta, znaci pre film na njemu ili na stereo sistemu u toj vrednosti (nov za do 400e ili polovan za do 200e). Nemoj sad pre bih gledao film uz stereo sistem do 1000e nego li na Logy od 4x manje. :)
Dobar stereo, kao i surround nema za male pare s' tim sto je stereo jeftiniji od surround sistema.

Kada se iskljuci faktor novca, sta fali ovom surroundu? http://www.hometheaterdesignmag.com/content/greatest-show-earth
Zamislite kakav stereo je mogao da kupi za taj novac.... i da zvuci "bolje" od surround sistema ili tada jednostavno to vise ne moze? :p

Poslednja izmena:
@ Bozha Da nisi ti malo ljubomoran na ovo sto ja imam pa pokusavas na sve nacine da kazes kako moj sistem ne valja? :)
Moja prica nije se nista promenila, moj moderni sistem moze vise od stereo fosila. Moze da mi pruzi uzivanje u surroundu na nacin na koji vas ne moze. Stereo? Da, sa vise detalja i dubljim bassom nego sto mozes da sanjas. Marantz PM7001 KI + Monitr Audio RX2 + REL T2 sa STX (BB2111) uopste nisu za potcenjivanje, iako tvoj zavidni um bi voleo da jesu.

Vlado, moja ljubomora je jednaka ljubomori coveka koji vozi mecku S klase 2009 god i gleda kako pored njega prolazi lik u novom fiat puntu :). Ali bukvalno. Zasto ti u svakoj raspravi okrenes ka nekom kiselom grozdju, ljubomori, zavisti, itd, ja ne znam. Imao sam prilike da cujem rx2, i da uporedim sa mojim sistemom. Druze, to je dupe i oko. Takodje, kad sam jurio da kupim novo, gledah i slusah RS6, Canton Chrono Sl 590, ni na pamet mi nije padala klasa tvojih uredjaja. Seti se samo pm-a koji sam slao pre godinu ipo kad sam konacno resio da odresim kesu za hifi, i intezivno cesljao prodavnice nove opreme. Rekao sam ti doslovce: "yebiga moracu da puknem min 1200E za zvucnike, sve je sr*anje". Tad je rx2 bio 550E. A sto se tice uparivanja navodnih full range kutija, koje odlikuje kako kazu u 4audiu "snazan i dubok bas" sa jos jednim sub-om, sa stanovista ozbiljnog hifi-ja je ti je jednako logitech z5500 varijanti, rokaj bas, zanemari sve ostalo. Takodje moj sistem je fabricki 2.1 hifi, a ne custom experiment lokanog experta. Uostalom, sa stanovista koje ti zagovaras, ti vec furas zastarele komponente. Za jos god dana ce se na potrosackom zapadu voditi cak i kao vintage :), pa ce lokalni preprodavci odavde, ici sa kamionima i lopatama da ih kupe :).

Sto se tice surround zvuka. Postoji valjda kod svakog coveka neki wow efekat pri slusanju necega. Kad sam prvi put pustio surround, desio se taj wow efekat. Naravno, mora postojati i nekakav intezitet wow efekta. Moze biti, WOW!, a moze biti i wow :). Intezitet efekta se smanjuje proporcijonalno kvalitetu prednjeg sterea, iliti frontova. Ne moze me niko ubediti da ce biti isti soundstage, surround slika, i wow efekat ako su napred ovi zvucnici, ili ako su napred ovi zvucnici. U prvom slucaj surround efekat u odnosu na stereo ce biti WOW!, a u drugom slucaju ce biti jedno skromnije wow :). Ja o tome celo vreme pricam.

Poslednja izmena:
Aj da obrazložim :) za mene je dobar i svaki stereo za 400e (samo inače opet bih kupio polovno i za te novce). Ja nisam audiofil, kad bude da uzimam nešto zadovoljan bih bio sa bilo kakvim pristojnim stereom samo da ga nekako uklopim kod sebe to će biti problem (uz keš na gomili naravno :) i nalaženje/odabir). Tako da mene ni ne interesuje nešto više jer neću imati niti dati mnogo više za srazmerno sve manji dobitak. Dakle kad se već ima veća cifra (prva dovoljna za neki normalan 5.1 hifi) onda sam naravno za tu opciju i risiver pa gledaš filmove kako treba a kad je muzika slušaš samo frontove i gotovo.
Znači ono ranije sam rekao za svoju situaciju, da imam neki manji keš na raspolaganju (što je i mnogo realnije i verovatnije u skorašnje vreme od dobitka na lotou :D) radije bih žrtvovao surround efekte nego zvuk. Eto.

@ Bozha It doesn't matter what you think. :p
Nemam ni najmanju zelju za tvojim sistemom, niti sam ga ikad vredjao ali ti ocigledno imas potrebu da dokazes da tvoj jeste mnogo bolji kao Mercedes S klase od Punta. Heheh.... ako ce to uciniti srecnim tvoj zavidni ego, ok.... na danasnji veliki hriscanski praznik, popustam. :) Zelim ti puno sati presrecnog slusanja u muziku u neprevazidjenom sistemu od pre koju deceniju, kojim si zeznuo danasnji svet i svakog zivog coveka i dokazao da si kalif umesto kalifa. :D
Na Zapadu ljudi rade, zarade i onda sebi omoguce skupe stvari i time se ponose jer su postigli, zaradili i sebi omogucili. Ovde je suprotno, ili se ne radi ili se radi ali jednostavno ne ume/moze kako treba i onda se koristi ono daj da zeznem sistem, novo ne valjda, kupim polovno a to je bolje nego sada i sl. Za 20 god hvalicete danasnji high end kao nesto neprevazidjeno. Pored god u plusu, cena ce biti sa vise hiljada na par stotina evra. Srecno.....

@ Gadjan Kapiram te potpuno. Svako ima svoj rang, cilj i sl. Meni je moj sistem dovoljan i, da cuknem vo drvo, ako lepo radi nemam nameru da menjam ista. Slusao sam gomilu sistema i sto vise novca ulazes, procentualno manje dobijas. Meni ne smeta da neko voli stereo ili surround, novo ili polovno ali mi smeta kada neopravdano pljuje. Ne mislim na tebe....

@ Bozha Meni pise u sistemu sta imam i od hifi uredjaja. Daj predstavi svoj superiorni sistem, oces? :)

Poslednja izmena:
Na Zapadu ljudi rade, zarade i onda sebi omoguce skupe stvari i time se ponose jer su postigli, zaradili i sebi omogucili. Ovde je suprotno, ili se ne radi ili se radi ali jednostavno ne ume/moze kako treba i onda se koristi ono daj da zeznem sistem, novo ne valjda, kupim polovno a to je bolje nego sada i sl. Za 20 god hvalicete danasnji high end kao nesto neprevazidjeno. Pored god u plusu, cena ce biti sa vise hiljada na par stotina evra. Srecno.....

Ok, posto su ti zapadnjaci merilo svega, evo ti malo njihovog iskustva:

You won't like this answer, but here is my opinion..........I had that exact model, actually, I had both, a black and gold one and nothing since that receiver ( don't care how old it is), has measured up to what the A1 sounded like. Here are the receivers I have gone through since that time......

Onkyo TX-DS737
Denon AVR 3300
B&K AVR 202
B&K AVR 305
Marantz SR-19EX ( shoulda kept this one )
Denon AVR 5700
Denon AVR 4800
Denon AVR 4802R
Onkyo, can't remember the model, but it was about 2 years ago I owned it. It had Dolby TruHD, HDMI switching, Audissey setup.etc. It cost like $600.

Out of all these receivers.......you would think I was crazy. I thought that by upgrading to newer hardware I would have been happy, but the next and newest doesn't mean better.......I'm the jackass who wasted money and time buying/selling....hard to admit now, but it's the truth. Save your money and invest in a hdmi switcher from monoprice if that is what you need. The newer surround formats are gimmicks.....The slightest imperceptible difference isn't worth sacrificing the quality and sound the Yamaha produces.......if you don't believe me, hang on the A1 and buy your new receiver, then do A/B testing. I think you will agree.

http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?p=18525395

Ono sto ti uporno tvrdis, da novi sistemi bolje sviraju od starih, tvrdis samo ti, i to ne samo u Srbiji, nego na planeti :). Dal vishe i ti stvarno verujes u to sto pises?

Velika vecina zapadnjaka, koji uvoze programere, elektro inzinjere, itd iz Kine i Indije, nece da se zamaraju oko potrage za kvalitetnom spravom, da rovare po forumima, vec odu mahom u trzne centre, i tamo ih prodavci hipnotisu. Potrosacko drustvo je potrosacko drustvo. Tvoj skupo placeni a sad vec vintage hdmi 1.3 reciver :), koji sad ti zapadnjaci valjaju za mnogo manje od upola cene za koju su te odrali, ti je najbolji pokazatelj. Zato se sve vise ceo hifi okrece vise konfekciji nego zvuku. I to nisu zakljucili ljudi samo na forumima u Srbiji, vec i na ozbiljnim zapadnim hifi forumima.

Aj, pronadji cenu Yamaha A1 uredjaja a onda cenu ostalih i pogledaj sta je naslednik A1 modela? Z11? A/B test A1 vs Z11 je prava mera. Za 15 god moci ces da kupis Z11 kao sada A1 (ako ga nadjes).
Ne rece mi koji ultra, mega, giga sistem imas kuci?

Koji krep i koja sminka ***...ovo je prevrsilo svaku meru zdravog razuma i preslo u duboke ekstreme.

Ovo je za ljude koji ne znaju sta ce od zivota pa trose pare bez iole smisla.

@ Bozha It doesn't matter what you think.
Nemam ni najmanju zelju za tvojim sistemom, niti sam ga ikad vredjao ali ti ocigledno imas potrebu da dokazes da tvoj jeste mnogo bolji kao Mercedes S klase od Punta.

Ah taj logicki bias. Ajd batalite vise analogije sa puntom, harlijima, meckama i ostal idzidzabidzama totalno je promasena.

Ja mislim da lepo treba da se nadjemo svako po motku u ruku da se lepo pobijemo na krvavo ime pa ko zadnji ostane na nogama taj je u pravu. :)

Poslednja izmena:
Covek ima para i trosi ih. Bas ga briga... neki daju na drogu, on na sistem. Nego, i meni je dosadilo vise ovo vs ono..... aj, da nastavimo moj post koji ide na predlog da pricamo o digitalni vs analogni zvuk, dac i sl. Dao sam link za koji okoreli vinilasi kazu da je ako ne bolji onda kao sa ploce. Sta ko misli?

Prica digitalno vs analogno je tek ... fiju fiju.... U principu sto je DAC bolji to je zvuk prirodniji. Ne mislim samo na cip vec na celu arhitekturu uredjaja. Skoro na audiohard forumu procitaj da su napravili dac za koji su okoreli vinilasi izjavili da daje isti zvuk kao sa ploce. Da li je to za pohvalu ili ne? :)

Salim se malo, kazu da ploce imaju toplinu i dusu a ja kazem da imaju ipak manje detalja od kvalitetnog dig zvuka. Meni se to nije mnogo dopalo. Ovim ne zelim svadju ploce su bolje ili nisu ali rekao sam svoj stav. Pozdravljam sve koji ih vole.

Skoro je pomenuto da dans ploce bolje zvuce jer se namenski bolje produciraju. Album sa AudioCD npr ce 100% biti prenet u mp3 a i ovako slusace se u najvecem broju slucajeva na losijoj opremi. Danas ploce ne kupuju svi vec samo okoreli vinilasi koji maltene po default imaju odlicne sisteme. Njihove usi ne bi oprostile ono sto vecina ne bi ni primetila na slabijim uredjajima. Tako da ploca dobija bolji zapis pa se stice pogresan utisak da nesto bas ne valja u dig formi. Cuo sam price ljudi koji imaju gramofone od vise hiljada evra kako cd ne moze da prismrdi ali eto culi su uredjaje ne iznad hiljadarke. Neka uporede odlican 96/24 flac koji ide u npr Naim ili Wyred4Sound dac sa zvukom sa gramofona. Pokusacu naci na koji dac se misli da je kao gramofon.

Da ne zaboravimo, nadam se da ce Asus napraviti bum sa najavljenim Xonar Essence One ext dac. To ce itekako uticati na cene uredjaja u HiFi svetu.

Nasao sam o kom dac je bilo reci http://www.euphonia-audioforum.se/forums/index.php?showtopic=8040> i http://www.euphonia-audioforum.se/forums/index.php?showtopic=8273

Ovde ima jedan dugacki Svedski topic on Yellowtec PUC2 DACu (USB DAC), tu ima par "zagrizenih" vinilovaca koji nisu levati i ljudi koji ikada namecu svoje stavove. Svi su grupno narucili taj DAC (preko Svedskog zastupnika) i svi su odusevljeni sa zvukom, posebno ako se slusa HD resulucija, 24bit/96Hz/192kHz.
Jos niko nije priznao da je vinyl losiji ali da je granica skoro neprimjetna.

Poslednja izmena:
Na sta vi potrosiste Uskrsnji dan, :)
Evo malo da obradujem Vladu ;)
http://www.royaldevice.com/custom.htm
Uzgred mislim da je ovaj sistem ozbiljnije odradjen za muziku od onoga iz tvog posta.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno