DjomlaMrak
Cenjen
- Učlanjen(a)
- 26.10.2009
- Poena
- 159
Da, HiFi (uredjaj) jeste najbolja stvar za slusanje muzike. Ako ne znas, HiFi znaci visoka vernost a ne stereo, surround i sl. HiFi jeste best way to go. Ako je snimljena muzika u 2ch onda je best na 2ch da se slusa, ako je multich onda multich sistem. Ovo sam ponovio milion puta, zar treba jos jedanput???
Za pocetak da se razumemo, posto ti je jelte, HIFi visoka vernost, da se razumemo:
http://en.wikipedia.org/wiki/High_fidelity
Dakle: "High fidelity—or hi-fi—reproduction is a term used by home stereo listeners and home audio enthusiasts (audiophiles) to refer to high-quality reproduction of sound "
Koji je smisao HiFy-a?
Sa obzirom da je slusanje muzike preko trake, snimka itd, simulacija stvarnosti, i nijedan zvucni ne moze da zameni zvuk stvarnog instrumenta HiFi se tu nasao kao "savrshenstvo" reprodukcije tih zvukova u kucnim uslovima.
Zasto Srround nije hifi?
Muziku je besmisleno snimiti u vise od 2ch, jel odlazi od realnosti.
I tu dolazi ono sto sam ti rekao, dva zvucnika u pitanu muzike jer covek ima dva uva. Kada bend stoji od njega njemu zvukovi dolaze iz dva izvora, levo ili desno. Dakle nema izvora zvuka od pozadi.
I to ti je sve civi objasnio. Multychannel kada je muzika u pitanju gubi smisao.
Ako volis muziku "multtchannel" moram reci da si duboko izgubljen ili da samo volis da se prosipas posedovanjem i poznavannjem skupih sistema.
Sistemi koji te okruzuju imaju smisla JEDINO ukoliko prate sliku. Samim tim potpomazu simulacij ustvarnosti.
Iskreno, ja zivim u 3D svetu tako da to za mene nije nista novo. Cujes zvuk koji se prostire u celom koordinatnom sistemu, a ne samo po visini i sirini. To sto se primecuje da je nesto dalje ili blize zato sto je tise ili glasnije (mozak to radi) isto je kao na ekranu kada zakljucis da je nesto dalje zato sto je manje ili blize zato sto je vece. Idi na wiki pa procitaj za surround sound, civi licno je ukazao na link.
Da li ti shvatas da je zvuk talas, i da se prostire kroz sve dimenzije? Izlazio iz jednog ili iz pet zvucnika. To 2d, 3d su samo markentinska imena za nivo uspesnosti emulacije stvarnosti u sluchaju igri ili filomova.
Poslednja izmena: