Šta je novo?

Yettel Hipernet

Koji je ruter kod yettela. ZTE?

Evo.... najnovije sto saznah... kad smo vratili ZTE, sve radi normalno. Pa dal je moguce da RB ima neki problem u radi sa ovim ?

Na koliko uredjaja moze da se gleda njihova tv ( kao iris kod mts i eon na sbb ) ? To nigde ne pominju ili ja nisam nasao....

na papiru ne znam, a realno ni na jednom...

Zdravo svima! Za nekih 2 meseca se useljavam u novi stan. S obzirom da imaju samo mts kao provajdera, uzeo bih Yettel za TV i net. Manje više sam dosta pročitao na ovom forumu. Od kako postoji Yettel, da li se za 2 godine promenilo korisničko iskustvo za vas? Prevashodno me interesuje njihova TV aplikacija za koju sam čuo da je loša. Da li se na tom polju nešto popravilo ili ne? Da li i dalje postoje dečje bolesti sa manjkom brzine neta od one koja piše u ugovoru, tj. koju plaćate? I da li mislite da je potrebno da kupim dodatni ruter za npr spavaću sobu s obzirom da je svaki zid u stanu u armiranom betonu (https://www.asus.com/me-en/networking-iot-servers/wifi-6/all-series/rt-ax1800/)? Unapred hvala na odgovorima!

Pošto imaš mts infrastrukturu preporučio bih ti da uzmeš mts. Posebno što sad imaju akciju 18 meseci po 1 din za ugovor 24 meseca. Jednostavno ne vidim nijedan razlog zašto bi uzeo yetel pre nego mts. I što se tiče neta i što se tiče tv-a, a sa ovom akcijom i što se tiče cene

Pošto imaš mts infrastrukturu preporučio bih ti da uzmeš mts. Posebno što sad imaju akciju 18 meseci po 1 din za ugovor 24 meseca. Jednostavno ne vidim nijedan razlog zašto bi uzeo yetel pre nego mts. I što se tiče neta i što se tiče tv-a, a sa ovom akcijom i što se tiče cene
Potpisujem. I na sve to ne placa da nema NAT.
Eno gore kolega kukaaaaa
Kako me je** ovaj NAT, non stop recaptcha na vecinu sajtova, ide mi vise na k...
Razmisljam sto bi ovaj covek isao u Yettel pa mi pade napamet da mozda voli pesacke i hidrante.
Smetaju ti pešački prelazi i hidranti 😂

Poslednja izmena:
Da ali za sada nema CGNAT na optiki , tako da je bolje i isplativije u svakom slučaju od Yetela , a i bolji net i bolja TV

Svaki dan po par puta ovo, hidranti i sl uh, nije ranije bas ovoliko iskakalo, zadnjih nedjelju dvije ubija

Prilozi

• Screenshot_20230618_214440.jpg
    Screenshot_20230618_214440.jpg
    115.5 KB · Pregleda: 76
Si probao da restartujes ZTE dok ne dobiješ nov IP ? Koji vidiš na whatismyip.com
Možda su baš označili taj na kojem si trenutno kao bota

Sada vec ima dve nedelje kako koristim hipernet opticki internet. Pre toga sam koristio MTS opticki internet. Ne vidim nikakvu razliku izmedju MTS-a i Yettel Hipernet-a. Internet uvek radi, punom brzinom, IPTV koji koristim je i ranije radio kako treba a tako radi i sada. Svaki download je isti, torrenti rade isto. Pise da postoji cgnat ali ja kao korisnik ne vidim nikakvu razliku, sve lepo radi. Novi ruter za razliku od MTS-ovog ima mnogo bolji wifi signal, podrzava 2,4 i 5 Ghz. Vidim da mogu da namesti 8 SSID-ova ali to nisam koristio.

Torrenti ne rade isto na MTS i Yettelu zbog CG-Nat-a. Na javnom trekeru za torrente gde ima mnogo seedera nećeš primetiti nikakvu razliku, ali na torrentima koji imaju malo seedera download na Yettelu neće ni krenuti dok na MTSu hoće. Isto tako na privatnim trekerima Yettel neće moći da uploaduje pa ti ratio ode u propast. Naravno na Yettelu captcha je na mnogo sajtova zbog CG-Nat-a, tako da ćeš često kliktati na pešačke, semafore i hidrante.

Torrenti ne rade isto na MTS i Yettelu zbog CG-Nat-a. Na javnom trekeru za torrente gde ima mnogo seedera nećeš primetiti nikakvu razliku, ali na torrentima koji imaju malo seedera download na Yettelu neće ni krenuti dok na MTSu hoće. Isto tako na privatnim trekerima Yettel neće moći da uploaduje pa ti ratio ode u propast. Naravno na Yettelu captcha je na mnogo sajtova zbog CG-Nat-a, tako da ćeš često kliktati na pešačke, semafore i hidrante.
Ne pojavljuje se nikakva posebna captcha. Upload na torrent sajtovima gde odrzavam ratio, sve radi normalno - upload, barem nisam nista primetio nikakav problem do sada. Za javne trackere nikad nisam ni koristio utorrent vec real debrid i mogu da primetim da Yettel nema ogranicenja kao MTS. Kod MTS-a ako prenesem par stotina GB u kratkom periodu krene da mi ogranicava brzinu, to se veoma lepo vidi u jdownloader-u. Prvo sam mislio da to radi real debrid, medjutim kod Yettel-a uvek ide puna brzina, sto znaci da MTS ima neki oblik traffic shaping-a samo treba da dostignete limit.

U utorrentu su ostavljena osnovna podesavanja. Nista nisam dirao.
2023-06-21_18-27-24.png

Poslednja izmena:
Za malo jače od godinu dana nikad nisam naleteo na captcha

Poz, jel neko imao pre jedno 15 min prekid interneta? Meni nestao net i zovem call centar da pitam jel su neki radovi ili random, kaze cura preko zice da hipernet radi i onda sam ovo cudo od zte rutera moro rucno da resetujem i tek tada se ponovo povezao sa signalom.

Ne bih ni znao da nema neta nego je tv izbacio poruku da nema konekciju.

Jel neko primetio throttling zadnjih nedelju dana, uvece izmedju 21-23? Do pre nedelju dana je sve bez problema radilo, up/down, torrent, streaming servisi, medjutim, od pre recimo nedelju dana svako vece izmedju 21-23 imam problema gledajuci, konkretno, Twitch. Odjednom krece da bufferuje u tom nekom vremenskom periodu konstantno, toliko da ne moze da se gleda. Zasto sumnjam na throttling, sa VPN-om nestaju svi problemi. Ukljucim VPN, ponovo mogu da gledam normalno, istog trenutka cim iskljucim VPN, ponovo krece da bufferuje.

Samo Twitch? Kako ti se ponašaju drugi servisi za striming? Netflix, prime, hbo, youtube? Ne gledam tw ali sa ovim ostalima baš u tom vremenu nisam primetio ništa slično

Mozda Yettel nema dovoljno kapaciteta na linku koji koristi za peering sa twitch-om?

Ne koristim Netflix, HBO, niti Prime(Prime bi mozda najbolji pokazatelj bio s obzirom da je to Amazon isto kao i Twitch). Youtube sam pustio livestream istovremeno, sve normalno radi, samo Twitch je problem koliko mogu da primetim. Cim VPN ukljucim, sve ok, sto je interesantno.

Desavalo se i meni bez obzira na provajdera da Twitch secka/baferuje na originalnom kvalitetu (mora da se smanji na 720 ili 480), jednostavno mozda nisu pokrenuli dovoljno servera za nash region za taj stream... u tim slucajevima prioritizuju regione gde im vise placaju po view-u reklama... narocito u tim satima kada ima najvise internet zagushenja
A to sto kada ukljucis VPN da proradi bolje ima smisla jer onda si iz neke druge zemlje pa se kacis na neki drugi set servera...
Inace to nije throttling, to bi bilo kada bi ISP specificno analizirao saobracaj i odbacivao neki % paketa korisnicima koji najvise koriste, ili protokolima koje misle da su stetni i prave zagushenja, kao torrenti.

Desavalo se i meni bez obzira na provajdera da Twitch secka/baferuje na originalnom kvalitetu (mora da se smanji na 720 ili 480), jednostavno mozda nisu pokrenuli dovoljno servera za nash region za taj stream... u tim slucajevima prioritizuju regione gde im vise placaju po view-u reklama... narocito u tim satima kada ima najvise internet zagushenja
A to sto kada ukljucis VPN da proradi bolje ima smisla jer onda si iz neke druge zemlje pa se kacis na neki drugi set servera...
Inace to nije throttling, to bi bilo kada bi ISP specificno analizirao saobracaj i odbacivao neki % paketa korisnicima koji najvise koriste, ili protokolima koje misle da su stetni i prave zagushenja, kao torrenti.
Evo upravo je pocelo da se desava, kvalitet nema veze jer se desava i na 360p, probao upravo(manje ali se i dalje desava konstantno). A sto se VPN-a tice, imam VPN koji kao default IP daje nasu adresu ako se ne selektuje region, sto je upravo ono sto sam i uradio. Ostaje mi srpska IP, samo ne moja, i evo gledam najnormalnije.

Gledao malopre twitch, radi normalno bez prekida 1080p@60fps strim. Probaj da menjas dns adrese, mozda te usmeri na drugi set adresa twitch servera.

Jedino sto primecujem posle mesec dana koriscenje Hipernet-a je da mi youtube sa ranije standardnog HD kvaliteta kod MTS-a (kada je namesteno na automatsku rezoluciju) smanjuje kvalitet na 480 i 360 na Hipernet-u. Znaci ako hocu 720 ili HD moram rucno da podesim. Skyshowtime ima uvek odlicnu sliku a Netflix povremeno ima nisku rezoluciju kao da postoji problem sa internetom, posle par minuta se vrati na normalu.

Nazad
Vrh Dno