Evo vam detaljno ako nekog zanima. MTS (gde sam sad) i Yettel. Samo optika, ista brzina. U MTS zadrzavam i fiksni, u Yettel nemam fiksni (ovo mi je nebitno jer ne koristim fiksni, al eto da se kaze).
MTS mi nudi za obnovu ugovora na 2 godine 50% popusta na prvih 5 meseci, uz malo poskupljenje racuna. Total na 2 godine me iskosta 52,656 dinara.
Yettel za 2 godine, fer ponuda, sa statickom IP adresom, iskosta 31,524 dinara.
Znaci na 2 godine ustedim 21,132 dinara da predjem u Yettel.
---
E sad, pitanje je dal vredi cimanje otkaza ugovora u MTS, vracanje opreme, dolazenje Yettela da mi ubace njihovo, povezivanje svega bla bla yada yada, da bi ustedeo 21,132 na 2 godine.
I jos jedno sam pitao Yettel, da li imam pravo da promenim staticku IP adresu? I ako imam pravo, na koji vremenski period imam pravo? Nisu imali odgovor, i rekli su da ce da me pozovu da mi jave.
Nisam ja neki expert za kompjutere i sve to, ali ako dobro razumem, dinamicna IP adresa koju sam uvek dobijao celog zivota (MTS, Beotel, PostaNET, ADSL, Opticki) je samo moja, samo je ja koristim, dok se ne promeni. Kad se promeni, koristi je neko drugi, a ja dobijem drugu, i onda samo ja koristim tu drugu, dok se opet ne promeni.
Dok ovo sa Yettelom i CGNAT, koristi 10/20/50/300 ljudi istu u isto vreme, i kad se promeni, opet koristi 10/20/50/300 ljudi istu u isto vreme. I onda kad na neki sajt padne IP ban, svi sto koriste tu IP adresu su ga dobili. Ali ako uzmem staticku, onda je samo moja, i ne brinem da ce neko da napravi ****** na neki sajt i da platim i ja zbog toga. Ali onda nastaje problem da ako ja napravim ****** na nekom sajtu, onda ja ne mogu da napravim novi racun sa istom IP adresom. I jedini nacin da to resim, je da mi se promeni staticka IP adresa. I zato moram da saznam koja je Yettelova politika sa statickom IP adresom i menjanje adrese.
Eto, ako nesto gresim, objasnjavajte