Šta je novo?

Xiaomi Smart Air Fryer

Kakav je gorenje airfryer? Vidim za iste pare moze da se nadje Xiaomi, Gorenje i Delimano a nigde ne mogu da nadjem neko kvalitetno poredjenje.

Meni je sve ok iz mi air fryer-a osim mesa sa koskom. To jednostavno ne može da se ispeče do koske. Meso mora da se okreće jer odozdo ne može lepo da se zapeče. Ja sam ga uzela da bih brzo spremala hranu i služi mi da podgrejem nešto što bi na ringli zagorelo a mikrotalasnu nemam. Rerni treba 30min da se zagreje kako treba. Pekla sam cele paprike u njemu i super su ispale, pomfrit, batat isto samo mora da se protrese više puta da negde ne ostane živ krompir. I ne može krompira da se napuni do kraja jer će onda ostati živ. Kod mene je mera 600g svežeg krompira max

Ajde javi nam bas kako si zadovoljan sa saomijem,cisto sumnjam da je bolji od philipsa,ali bas me zanima.
Vazi.
Po meni jedino sto mi se svidja kod tog Philipsa je ta korpa, taj sistem kako je resen. Deluje da je kvalitno odradjeno. Lozio sam se da kuvanje kao bolje radi zbog one zvezde u posudi ali po youtubu klipovima sve je to isto imali zvezdu ili ne :D
U svemu ostalom po meni je losiji od Xiaomija.
Manja mu je korpa iako pise da je 4.1L. Nasao sam na youtubu lika kako ubacuje korpu od Philipsa u Xiaomi korpu i onda skontam da je to zato sto Philips fakticki ima 2 korpe pa je samim tim korpa manja :)
Philips nije digitalan nego se okrecu tockici. Ako omasis podesavanje ne bi trebalo da vracas u nazad ako neces da se taj sistem za okretanje pokvari, neke gumice ili sta vec ima, vec ga pustis da odradi na prazno :D Naravno niko ne moze da pretpostavi koliko puta ces ti da ga vratis unazad pa ce ti se mehanizam pokvariti a mozda i nece :)

Navodno Philips ne mora nakon nekoliko minuta da se zaustavi i izvadi korpa da se promesa hrana. Po youtubu kazu da su bolji rezultati kuvanja ako se promesa-prodrma hrana.

Samo podesavanje Xiaomija je lakse zato sto je digitalan.

Uz Xiaomi ide ona resetkica ako hoces da redjas hranu u dva reda.

Mane Xiaomija po meni mogu biti one gumice od one ploce sto idu na dno korpe. Ne znam koliko se brzo trose i da li se mogu menjati.
Nasao sam na jednom forumu da se rucka Xiaomija ljusti, cekam sliku da vidim kako to izgleda. Da li je to fabricka greska ili samo taj primerak ili mozda lose rukovanje ne znam.
Cena Xiaomija je nekih 9500 rsd a Philips je trenutno oko 15000rsd (pre par dana bio 12) Po meni suvise velika razlika u ceni cak i da je Phiips bolji :)
Napominjem da nijedan uredjaj nisam video uzivo niti sam ikad probao neki air fryer :)

PS. cini mi se da je Gorenje (digitalni) kopija Digitalnog Philipsa. Samo nema onu zvezdu na dnu korpe :)

Poslednja izmena:
Xiaomi ima predefinisanih stotinak recepata pa npr ako uključite recept za pomfit, pečeni krompir ili slično, u određenom vremenskom intervalu će početi da pišti (stići će i aplikacija na telefonu) da treba promiješati, meni se pokazalo korisno.

Kod mene je mera 600g svežeg krompira max
Pricas o nasem domacem kropmiru iz batse, sa pijace? Ne onaj kupovni zamrznuti?
Pitam te zato sto navodno samo smrznuti pomfrit moze da se lepo spremi. Domaci navodno od gore izgori a unutra ziv.

E,ovako svasta si nesto napisao pa da odogovrim:
1) Realno koji god krompir da ubacis ispecice se, samo se smrznuti-preprzeni ispece za oko 15 minuta,a recimo batat za nekih 40. Ovo pricam naravno bez ikakvog ulja, na nekih 120-140c. Uglavnom izbegavam 200 zbog akrilamida,mada ko zna da li ih ima tu uopste.
2) Zvezda znaci,imao sam Deliamano i 4x Philips, i stvarno bolje cirkulise vazduh. I tefal ima onu zanimljivu posudu,gde isto bolje cirkulise. I novi Philips,imaju onu dodatnu plasticnu zvezdu za prikupljanje masnoca,nije losa fora.
3) Koristili smo Philips jedno 10 godina,pre toga nam je dosao polovan, i jos ga koriste,mislim svaki dan, tockicku nista, tako da nema brige sa tim. Rezervni delovi za delimano ne postoje,dok je za Philips to lagano,cak i one dodatne resetke,za picu,itd itd.

Pricas o nasem domacem kropmiru iz batse, sa pijace? Ne onaj kupovni zamrznuti?
Pitam te zato sto navodno samo smrznuti pomfrit moze da se lepo spremi. Domaci navodno od gore izgori a unutra ziv.
Da na domaći mislim, kupovni ne koristim. Bude odličan promfrit ali sve zavisi i kakav je krompir. Ispadne odličan i seckan na kriške i ceo sa ljuskom ali bez 40min ne može biti gotov. Ima fora sa neta da se iseckan pomfrit prvo ubaci u vrelu vodu da odstoji 30-ak minuta pa se izvadi na suvu krpu i ostavi da se osuši. Onda baš bude onaj prvi nabubreli i hrskav. Sam uređaj je prosečnog kvaliteta, ništa posebno. Verovatno da je taj Philips kvalitetniji.

Na Ananas temi se povela prica o Air Fryerima, pa je @nikolaq45 linkovao ovu temu, kopiram poruku sto sam tamo pisao:

Ja sam uzeo na Shoppsteru tamo negde oko Crnog Petka za 9999 ili mozda 8999 din ne secam se tacno sad.

Nije losa stvarcica, ali je potreban period privikanja i ucenja sta sve moze da se sprema, ali za ovo sto sam probao nije los. Posuda je relativno mala, pa za 4 osobe mora iz vise puta da se puni, za dve osobe je dovoljna.

Przenje hlebcica ili tako nekog testa, przenje slaninice, toplih sendvica, komadica mesa, krompira, batata... cak i kuvana jaja --- to me iznenadilo da moze! Nisam probao celo pile ili tako nesto vece jos uvek, ali sam video gomilu primera na Youtubu sta ljudi spremaju, obavezno istrazite i pogledajte! Mnogo ideja i originalnih recepata.

Lako se odrzava i pere, dosta je kvalitetno izradjeno. Odlicno je sto ne greje mnogo kuhinju, i nema mnogo mirisa.

Povezuje se sa mobilnim pa moze da se aktivira i prati rad odakle god iz aplikacije, takodje u aplikaciji ima mnogo predefinisanih recepata za spremanje jela. Obavestenje za okretanje ili pola vremena stize i na mobilni.

Ima opciju 24-casovnog rada u modu za susenje voca. Ima opciju za odmrzavanje mesa sto znaci najniza temperatura 40°C, dok svi ostali fryeri imaju 80°C kao minimum, pa nisu pogodni za defrost.

Da,nisam hteo sada da se povede diskusija o tome,vec da ponekad u samom airfryeru nije potrebna toliko velika temperatura,da bi ok ispalo bilo sta. Recimo,jabuke pecem ok 20-22 minuta na 160 i budu odlicne. Nema potrebe da se ugljenisu. Brokoli,prvo na 120 da ispari,pa ga onda zapeces na 140. Itd itd. Dosta toga je iskustveno,vidis kako radi tvoj uredjaj,pa prilagodis tip pecenja. Mislim da sam i tofu od sociva na 160,nisam sada siguran 100%

Vazi.
Po meni jedino sto mi se svidja kod tog Philipsa je ta korpa, taj sistem kako je resen. Deluje da je kvalitno odradjeno. Lozio sam se da kuvanje kao bolje radi zbog one zvezde u posudi ali po youtubu klipovima sve je to isto imali zvezdu ili ne :D
U svemu ostalom po meni je losiji od Xiaomija.
Manja mu je korpa iako pise da je 4.1L. Nasao sam na youtubu lika kako ubacuje korpu od Philipsa u Xiaomi korpu i onda skontam da je to zato sto Philips fakticki ima 2 korpe pa je samim tim korpa manja :)
Philips nije digitalan nego se okrecu tockici. Ako omasis podesavanje ne bi trebalo da vracas u nazad ako neces da se taj sistem za okretanje pokvari, neke gumice ili sta vec ima, vec ga pustis da odradi na prazno :D Naravno niko ne moze da pretpostavi koliko puta ces ti da ga vratis unazad pa ce ti se mehanizam pokvariti a mozda i nece :)

Navodno Philips ne mora nakon nekoliko minuta da se zaustavi i izvadi korpa da se promesa hrana. Po youtubu kazu da su bolji rezultati kuvanja ako se promesa-prodrma hrana.

Samo podesavanje Xiaomija je lakse zato sto je digitalan.

Uz Xiaomi ide ona resetkica ako hoces da redjas hranu u dva reda.

Mane Xiaomija po meni mogu biti one gumice od one ploce sto idu na dno korpe. Ne znam koliko se brzo trose i da li se mogu menjati.
Nasao sam na jednom forumu da se rucka Xiaomija ljusti, cekam sliku da vidim kako to izgleda. Da li je to fabricka greska ili samo taj primerak ili mozda lose rukovanje ne znam.
Cena Xiaomija je nekih 9500 rsd a Philips je trenutno oko 15000rsd (pre par dana bio 12) Po meni suvise velika razlika u ceni cak i da je Phiips bolji :)
Napominjem da nijedan uredjaj nisam video uzivo niti sam ikad probao neki air fryer :)

PS. cini mi se da je Gorenje (digitalni) kopija Digitalnog Philipsa. Samo nema onu zvezdu na dnu korpe :)
Evo ti slika pre nego što sam je oljuštila i nakon toga. U sušti sve normalno funkcioniše sad kad je ručka oljuštena. Ne širi se dalje. I da... po meni ta dodatna rešetka ne služi ničemu jer se sloj ispod nje ne ispeče kako treba.

Prilozi

• A98E0D6E-26A5-4F67-BCE9-0FB0AE7889D2.jpeg
    A98E0D6E-26A5-4F67-BCE9-0FB0AE7889D2.jpeg
    479.4 KB · Pregleda: 218
  • 2C1B747C-7070-45B2-9FBF-46CB84D1ADD1.jpeg
    2C1B747C-7070-45B2-9FBF-46CB84D1ADD1.jpeg
    287.1 KB · Pregleda: 215
@bojilica
Koliko dugo imas uredjaj?
Kako ga peres i cime?

Vidim da je ta resetka dosta izderana, pa me interesuje jel to od pranja ili koriscenja ili cega vec?

31.7.2022 sam ga naručila. Perem ga većinom u mašini za suđe. Rešetkica je takvog oblika da izgleda mora da ispuca u jednom momentu ali sad kad sam je ogulila nema nikakvih problema, ne lepi se ništa za nju a na hrani ne ostaje taj crni premaz. Ostalo su mikroogrebotine od mešanja hrane. Po meni ovo nije nista posebno kvalitetan uređaj. Prednost je samo što je "pametan" tj sa telefona može da se uključi na daljinu ali je sigurno bolji od onih starih friteza na okretanje dugmića. Gledam sad njihov blender, za tu cenu 1000w uopšte nije jeftinija varijanta.

Ja porucio sa ananasa da vidim hoce li mi raditi pricu. Malo sam skeptican oko ukusa mesa, al videcemo. U krajnjem slucaju cu vratiti.

Stiglo mi ovo čudo pre neki dan. Za sad sam spremao chicken nuggetse i pomfrit, sa malčice ulja je super ispalo.
Na gornju rešetku sam poredjao piletinu, a ispod pomfrit. Piletina je bila gotova za 20ak min, pomfritu je trebalo dodanih 5-6min nakon sklanjanja rešetke.
Iskreno, kad se sprema ovako u dva reda, knap je dovoljno za dve osobe. Očekivao sam malčice veću korpu.
Eksperimentisaću dodatno ovih dana, ali mislim da neću vraćati spravicu, mislim da vredi 8500din.

Spremao pomfrit od domaceg krompira, dva puta. Prvi put bas lise ispalo a drugi put malo bolje ali nije to to. Mozda nisam potrefio recept.
Malopre spremao lovacku kobasicu (kupovnu) s kuglicama smrznutog krompira i ispalo isto ko na ulju da sam pekao.
Treba da se eksperimentise.

Domaći pomfrit posle seckanja treba uviti u suvu krpu da upije što više vlage.

Jel imate preporuku za neki fryer zapremine 5-6L? Ono sto sam nasao interesantno ali poskupo je

PHILIPS HD9260/90 Essential Airfryer XL

Spremao pomfrit od domaceg krompira, dva puta. Prvi put bas lise ispalo a drugi put malo bolje ali nije to to. Mozda nisam potrefio recept.
Malopre spremao lovacku kobasicu (kupovnu) s kuglicama smrznutog krompira i ispalo isto ko na ulju da sam pekao.
Pomfit (od sirovog krompira) pravi tako što se izabere vrsta sa većim sadržajem skroba (veći lanci koriste "russet" na engleskom, ne znam kako se zove kod nas) koji se iseče, ispere (skrob) i dobro osuši. Onda se blanšira (u vodi ili ulju) na nižoj temperaturu, pa se suši se i zamrzava i na kraju u ulju prži na višoj temperaturi (oko 180 stepeni).

Krompir koji se kupuje za pomfrit već zamrznut je prošao kroz sve faze osim poslednje. Ako hoćeš da praviš od nule pomfrit i da on bude kao iz velikih lanaca (tipa McDonalds), onda moraš da izabereš odgovarajuću vrstu krompira i uradiš ostale korake.
Na internetu se može naći temperatura i vreme blanširanja krompira za pomfrit za friteze na vruć vazduh, kao i temperatura/vreme za drugu fazu. Kako nemam ovaj aparat niti sam pokušao da pravim pomfrit na istom, pa ne bih da radim copy/paste.
- Ili kupiš zamrznut krompir baš za pomfrit i rešiš se muka.

Iseckaš pomfrit i ubaciš na pola sata u provrelu vodu bez kuvanja. Izvadiš na ubrus i osušiš ga dobro, ja ga posle toga prelijem kašikom maslinovog ulja i posolim. Pečeš 45min na 180c, protreseš više puta. Ja sam uzela sad xiaomi smart blender. Nema mnogo recepata kao što ima za air fryer.

Probao upravo smrznuti pomfrit. Malo sam ga nauljio i ubacio jednu kobasicu zajedno. Posle 15 min sve gotovo. Pomfrit poprilicno dobar. Zadovoljan sam kako je ispalo. Kapiram da ako ja umem ovako da spremim neko ko je u materiji bi to mogao MNOGO bolje ako uopste moze bolje :)

Prilozi

• pomfrit.jpg
    pomfrit.jpg
    149.7 KB · Pregleda: 160
Jel stavljate papir onaj za pecenje ili bez toga spremate pomfrit? Ja vec evo drugi put stavljam pomfrit dole, a curetinu na resetku. Prvi put sam stavio na 180C 20min i curetina je bila dobra, medjutim pomfrit se nije lepo spremio, pricam o zamrznutom. Posle sam produzio jos 5-6min na 180C i neki su bili ok, a neki ne.

Danas sam probao sve na 200C 20min, medjutim curetina je bila suva, a pomfirt opet nije ispao kako treba...

Nikako da probam sa papirom nesto, ali mislim da bi se sa papirom jos losije ispeklo, jer vazduh nema ni te rupice da prolazi. Blokira se njime strujanje vazduha.

Inace, i ja u vecini slucajeva slicno prolazim sa pomfritom kao sto si opisao.

Bez papira spremao pomfrit.
Kako spremate picu?
Uzeo kupovnu podlogu (nije smrznuto testo) i naredjao od gore sve sto treba. Testo od dole zivo a od gore ok. 180 C 12 min pa onda okrenu posto je bio zivo i jos 5 min.
Druga tura
stavio na resetku. 160C 15 min. Na pola ciklusa okrenuo posto je bilo zivo od dole. NIje bas to to. Malo je spaljena opet.

Pomfrit meni ispada odličan. Stavim 600g i u toku pečenja par puta ga promešam blago sa drvenom kaščicom. Recept je sa interneta: malo maslinovog ulja, aleva paprika so i biber.
Rešetku gornju ne koristim jer se hrana na njoj brže zapeče - osuši jer je bliža grejaču.

Koliko dugo, na koju temperaturu, koji krompir, smrznut kupovni, svez rucno secen?

Kupovni smrznuti pomfrit.
Uključim program: French frises, par minuta produžim da bude rešiji.

Kako stavljate ulje? U posudu pre nego što stavite krompir u fryer? Takođe, ako je u pitanju obični pomfrit koji se seče na komade, da li je dovoljno da se sitno iseče i da se zatim isuši suvom krpom, stavi u neku posudu, promeša sa malo ulja i onda stavi u fryer? Kupio za 9900 jer se sve razgrabilo na Ananasu dok sam razmisljao da naručim :/

Vrh Dno