Šta je novo?

Xiaomi Redmi Note 9 / 9 Pro / 9S

Ja sam pre neki dan imao sličan problem - sagovornike sam čuo, ali jako, jako slabo. Pritom nije onako kako se čuje kad mreža pređe na 2G, već skroz nešto što po prvi put čujem. Dešavalo se i da se ne čuje da zvoni kad ih zovem. Isto običan restart nije pomagao pa sam krenuo da force stop-ujem i clear-ujem data svim sistemskim app koje u svom nazivu imaju phone / call / dial i sl. Potom sam restartovao telefon i od tada je sve okej. Nije nešto posebno pametan pristup, ali je makar proradilo.

To je poznati bag kod ovog modela. Bio je poznat i u julu prošle godine kada sam planirao kupovinu, te sam odustao od njega.
Pričalo se nešto o tome da (kao) ne radi dobro proximity senzor, te to pravi probleme, tako nešto.

Koliko sam xiaomija do sada promenio uvek se na svakom neko zalio na to, a ja taj problem nikada nisam imao.

Na kraju sam ja zakljucio da to najvise zavisi od nacina kako drzite telefon dok razgovarate.
Recimo note8 mojoj zeni uvek sija ekran, a meni nikad a razgovaramo istim telefonom.

Kako su magovi marketinga nekada rekli "You are holding it wrong"

Srecom da sam telefon dobio od firme na koriscenje besplatno. Da sam dao svoje pare, vratio bih ga. Skoro pa beskoristan za razgovore. Ali ko jos danas razgovara sa telefonom...:rolleyes:

Svojim problemima bih dodao i los touch. Prvo, slabo reaguje po ivicama. Drugo, kad god iole brze kucam, tastatura pobrljavi skroz.

Probaj neku drugu tastaturu. SwiftKey, recimo. Možda bude ok.

Kako beskoristan za razgovore?
pa i mi valjda razgovaramo :)

Nisam primetio ni los touch, to ti je mozda od folije ili stakla koje koristis.
Da je losa osetljivost po ivicama ne bi dobro radile gesture a na to bi se svi zalili...

Sta znaci "pobrljavi tastatura"?

Beskoristan za razgovore jer, kao sto sam napisao u prethodnom postu, svaki treci razgovor sebe mutiram obrazom jer senzor pobrljavi i aktivira ekran.

Pobrljavi znaci da, nakon 3 meseca koriscenja, jednostavno ne mogu da kucam brzinom kojom sam navikao na prethodnom telefonu. Kucanje sa dva palca cesto tumaci kao svajp od jednog do drugog palca jer detektuje da se prst duze zadrzava nego sto stvarno jeste. Ne koristim ni foliju ni staklo, klot ekran. Gestovi zapravo rade, ali cesto ne mogu da nabodem male zone (recimo X od reklama na nekim sajtovima) koje sam ranije bez greske pogadjao na 1,16 inca manjem ekranu.

Akcelerometar i rotacija ekrana su tek prica za sebe. GPS primetno manje precizan (cesto koristim GPS log). Sve pricam u odnosu na Honor 9 koji nije uopste neka visoka klasa bio, ali me verno sluzio 3 godine.

Da ne bude da samo kudim, ima dosta stvari koje su mi extra na telefonu. Slika na ekranu mi je lepsa nego mnogi amoled ekrani koje sam gledao, HDR podrska, video toolbox, baterija ekstra, kamera sasvim ok za to koliko kosta...

Napravi jednostavan test,
okreni neki broj i rukom prekrij zonu slusalice, ako se ugasi ekran sve radi kako treba, ako se ne ugasi reklamiraj telefon.
Ja sam skoro siguran da je do nacina drzanja slusalice
xiaomi nece da ugrade senzor koji meri udaljenost vec senzor zaista mora da bude pokriven
sa tastaturom nisam imao probleme, mozda da probas da je povecas na maximum i iskljucis swype

Ma radi senzor blizine, ali nepouzdano. Naravno da gasi ekran u toku poziva kad pokrijem rukom. Ali isto tako primetim krajickom oka u toku poziva da ekran random bljesne na sekund-dva bez da sam odaljio telefon od uveta. I onda logicno obrazom dotaknem nesto sto je u tom trenutku na ekranu, a mute je nekako na najzgodnijoj poziciji.
Promenicu Dialer aplikaciju u nadi da ce mute dugme biti negde drugde. Ova stock android mi se ionako ne svidja.

Znam da radi,
kao sto rekoh to je do nacina drzanja slusalice.
problem imaju oni koji odvajaju slusalicu od uveta dok telefoniraju.

Stock sms i dialer jeste ******, moram pod hitno da menjam rom.

Obozavam ovaj telefon, na pocetku nikako da se priviknem na velicinu ali vremenom sam se navikao. Od mene cista 10ka, za taj novac je odlican. Nakon 5-6 meseci koriscenja jos radi perfektno:) 2 dana koriscenja bez problema i sat vremena punjenja, punim ga kada baterija padne na 20% :)

Generalno sam i ja zadovoljan posle 4 meseca korišćenja.

Jedina zamerka mi je što vrlo lako u toku javljanja ili držanja telefona u toku razgovora, ne znam kako isključimo mikrofon.

Redmi note 9
Prijavila mi je zena problem sa kamerom. Naime kad slika papir na kome je nesto napisano(profesor je pa salje zadatke preko google ucionice) slika bude nekako mutna. Kamera lepo izostri ali kad slika jednostavno nije to to. Sredina papira je jasna a gornji deo nekako je zamucen. Cistio sam sociva,resetovao kameru,probao gcam i open camera i rezultat je uvek isti. Zagledao sam sociva i nisam primetio da ima prasine unutra.Probao sam sva moguca podesavanja i nista.Na telefonu je poslednji miui 12. Cerka ima isti telefon na kojem je miui 11 i nema takvih problema. Doduse podesavanja za kameru su drugacija. Vredi li reklamirat telefon(uzet je pre mesec dsna preko MTS-a)?
Kad fotografise bilo sta drugo sto se nalazi slike su odlicne.

Neka odalji malo telefon i koristi opciju u kameri More - Documents i po potrebi B&W (crno-belo).

Hvala ti,probacu danas kad dodjem sa posla da joj namestim. Nesto se ne secam da sam u podesavanjima kamere video da pise negde Documents.

Jel probao neko XEU rom ili neki drugi na RN9pro?

Ljudi april mesec je, a ja jos imam januarsku zakrpu model RN9 pro.... Jel ima najave za Android 11....ili to daleko buduce vreme....

Ljudi april mesec je, a ja jos imam januarsku zakrpu model RN9 pro.... Jel ima najave za Android 11....ili to daleko buduce vreme....
Ko to zna Xiaomi je to druže. Imao sam mi a3 koji je android one uređaj, i tu su imali katastrofalnih problema. Čak su uspeli da brikuju uređaje sa a11 updejtom. Mislim šta reći. Kupio sam Redmi Note 9 pro jer mi je delovao ok na papiru. On ima solidan hardware i kvalitet izrade je odličan u ovoj cenovnoj klasi, ali software im je definitivno katastrofa. Mislio sam pošto je ovaj miui njihova izmišljotina da će podrška biti bolja, u smislu ispravke bagova. Kad ono katastrofa, bolje da ne pišem šta mislim o njima verevatno bi me banovali. Ovo je definitivno zadnji telefon koji uzimam od ovog brenda. Nisu džaba druge vodeće marke telefona skuplje. Ne volim Samsung i nikada ga nisam imao, ali ću sledeći telefon uzeti njihov zbog softverske podrške.
Ozbiljno se razmišljam da ga prodam.

Poslednja izmena:
Instaliraj neki custom ROM pa probaj.
Licno na curtani korsitim LienageOS 17.1 i nikakvih problema nemam.

I ja sam sa A3 presao na 9s, i meni ovde nista ne smeta, a hocu da ubacim xeu rom da bi dobio miui dialer i sms
ne znam kakvi bugovi muce coveka.

I ja sam sa A3 presao na 9s, i meni ovde nista ne smeta, a hocu da ubacim xeu rom da bi dobio miui dialer i sms
ne znam kakvi bugovi muce coveka.
Peca 89 je sve lepo objasnio nekoliko postova iznad da se ne ponavljam. Za ove pare slažem se nema bolje što se tiče hardvera u ovom cenovnom rangu. Telefon je softverski lošije podržan od drugih brendova. Napravili su sami sebi a i nama haos sa različitim imenima istog telefona za različita tržišta. To je za mene glupo. Nijedan njihov telefon ne dobija istu softversku pažnju.

Pitanje:
Kontakti u imeniku su ok. Međutim, kada uđem u pozive, pa dole imate one prečice (favorites, recent, contacts)...e, iz te prečice kada uđem u kontakte svi su duplirani!
Kontakte držim na sim kartici, tako je podešeno u telefonu da ih i prikazuje. Jednom nedeljno odradim sinhronizaciju sa postojećim nalogom, za svaki slučaj.
Zašto kod te opcije, kada se iz poziva uđe u kontakte, sve prikazuje duplirano, a u imeniku je sve ok (nema dupliranja)?
Nešto do podešavanja ili...?

Note 9 Pro 6/128 (MIUI 12.0.2 stable, android 10 QKQ1.191215.002)

Ne kapiram te...
Što sinhronizujes kontakte koji su na sim kartici?

Tako verovatno i praviš duplikate.
Probaj samo da koristiš Google kontakte a sim kontakte potpuno isključi, tako je i zamišljeno da se koristi.

Ako hoćeš da koristis sim kontakte onda nema sta da sinhronizujes kada su oni lokalno kod tebe.

Eto, prebacio kontakte sa SIM na Google i opet su tamo duplirani.
Ništa se nije promenilo.

Eto, prebacio kontakte sa SIM na Google i opet su tamo duplirani.
Ništa se nije promenilo.
Aufff davno resio problem i zaboravio kako ***. Pronadji jedan duplirani kontakt i proveri format broja. Imam ContactFormat aplikaciju instaliranu na telefonu, znam da mi je bila potrebna ali sam zaboravio da li sam jos nesto radio pored toga :) Znam da sam izludio od tog problema, sta god da sam podesio vecito duplirani kontakti :)

Jel postoji neki call recorder stock verzija za Miui, a da ne fleshujem cystom romove? Kod Samsunga samo flesnem indijski stock rom i imam recorder, kod Emui najlakse samo instalitam aplikaciju koja otkljuca skrivenu opciju u softveru bez mucenja i flesjovanja. Sad kod Miui nesto trazim ali ne nalazim.....
...

Sam google contact cim prepozna duplirane brojeve odmah nudi da ih sredi,
tako da i dalje ne razumem kako je moguce slucajno imati duple contacte osim ako nisu dvostruko prikazani kontakti na kartici i na google acc, a za to sam vec napisao sta je problem.

Nazad
Vrh Dno