Šta je novo?

Xiaomi Redmi Note 5 / Redmi Note 5 Pro

Kupicu Ferari i vozicu ga 60 na auto putu jer tada manje troši. Bez klime

Sent from...

A jel ostavljaš klimu u tom Ferariju kad ga parkiraš u garažu preko noći? Ne?
Što bi onda nešto što ne koristiš X sati na telefonu a što se uključuje jednim tapom na neku prečicu bilo uključeno?

Pri tom ne branim i ne podržavam gašenje mobilnoj interneta (eventualno kad ideš da spavaš..) ali čemu služi 4G signal dok si konektovalan na WiFi, u državi u kojoj ni jedna provajder ne podržava VoLTE? U odnosu na 2G + WiFi? Da nema možda 4G signal bolju penetraciju indoors od 2G?
Jel treba Location da bude na high accuracy nekome ko kola vozi 3x mesečno i tad ide na poznatu lokaciju?

Ne mozes dokazati ljudima nesto pa to ti je, auuuu Kao da sam "pricao" niz vetar. Pavell drzi sve molim te ukljuceno i budi sasvim obican korisnik smart telefona (uostalom kao 95% korisnika koje sreces svaki dan u autobusu) gde te nista zivo ne interesuje od opcija i cackanja androida (kao moj direktor, kao moja zena, itd), a ja cu vec po potrebi jer od postanka androida te opcije postoje sa razlogom i zbog toga ja volim android OS da istrazujem sve zivo, razne aplikacije za koje bi ti prvi put u zivotu cuo i ne bi ti palo na pamet sta se sve moze uraditi sa android telefonom. "Opcija" znas li sta znaci ta rec, opcionalno, a settings tebi ni ne treba, samo kupis telefon i ukljucis sve i vise nista ne dirnes narednih meseci - godina jer te mrzi i mislis da nema potrebe tamo ulaziti... Izvini, ali ja tebe po tvojoj prici i logici smatram samo prosecnim korisnikom android telefona (secas se da smo se i prepirali oko neceg sasvim levog pa te donekle i znam)... Ovo nije obican forum gde mozes cuti obicne stvari koje zna onih 95% ljudi sto sam gore pominjao, vec ovde mozes procitati masu korisnih stvari. Ako mislis drugacije idi na Ana forum sto neko pre rece. :) I vidim da si nov clan na forumu, verovatno i dosta mladji i neiskusniji, pa ti predlazem da pronadjes neki moj post iz 2003. ovde na bench-u cisto da vidis kako sam ja razmisljao pre 15 god. kad sam i ja bio mlad. :)

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Pa sudeci po tvojim postovima,predlozima kako se koristi telefon,i komentarima ostalih forumasa vidi se da si ti individua i zanesenjak takvog koriscenja koje je skroz bespotrebno i suvisno,a ne 95% korisnika andoida ,tvoja zena,tvoj direktor i ja..Ti si jedinka,niko tako ne koristi telefon covece jer je van svake pameti gasiti i paliti opcije po 100x na dan iz straha da ti se baterija ne potrosi i da imas da okacis sto veci SOT da budes ponosan na njega i tim pokazes kako ti znas da koristis telefon a 95% ljudi ne znaju jer im je SOT 7h..Ja se sa tobom nisam prepirao vec si me ti prozvao i citirao,upao si kao padobranac u razgovor kjoji sam vodio sa drugom osobom,opet davajuci svoje besmisleno misljenje i arogantno i bezobrazno se ponasajuci,tako da sam tad video o kakvoj individui se radi,a znam i takav tip ljudi,koji sve zna,sve moze,sve je radio najbolje,itd..Koga zanima kako ti koristis telefon,spamujes zadnje 3 strane i nabedjujes sve ljude ovde da je dobro to sto radis i da su neznalice jer drze upaljen 4g,mobilne podatke,itd..Dozovi se pameti i spusti se na zemlju.

neo geo vs neogeo :)
A romovi su mi umetnost :D, posebno bih izdvojio meni drage, mi-globe (modovani miui) i MoKee (kinezi developeri) koji sam uvek koristio i gotivio, jos od Mi 2s mi je daily driver, izdvojio bih i crDroid. Za sad moramo da cekamo na te romove jer jos nisu ispeglani i tek nas ceka prava poplava romova. A xposed (sapat), pazi da te ne cuju jer ovde na bench-u je to svetogrdje kod vecine korisnika androida. :D
Iskoristio bih priliku da ti se izvinim jer sam i ja preterano i burno reagovao, a nisam trebao i posle mi je bilo veoma zao jer si donekle bio i u pravu, nazalost... Samo spusti malo loptu i ne napadaj bezrazlozno i preterano bilo koga ovde na forumu (prepoznace se), a pogotovo ne bi trebalo da vredjas socijalno ugrozenu vecinu (na veliku zalost) ovde u Srbiji jer to ume bas da povredi te jadne ljude sa kojima i ti zivis i znas ih sigurno ko zna koliko. Ispadam kao neki drveni advokat i kao da ja branim nekoga, ali veruj mi da si bio preterao, a ti si i sam rekao da sam poznat sto trcim pred rudu, a to je jedan od razloga sto sam olako i zestoko opleo po tebi. :) jos jednom sry.. Dakle, tema treba da su iskljucivo mobilni telefoni i treba da se drzimo toga, zanimljivo je.... Izvinjavam se za off
@coavasic96 jos nije sredjen gcam hdr+ na prednjoj kameri, ali bice uskoro ne treba sumnjati u to...
Pa sudeci po tvojim postovima,predlozima kako se koristi telefon,i komentarima ostalih forumasa vidi se da si ti individua i zanesenjak takvog koriscenja koje je skroz bespotrebno i suvisno,a ne 95% korisnika andoida ,tvoja zena,tvoj direktor i ja..Ti si jedinka,niko tako ne koristi telefon covece jer je van svake pameti gasiti i paliti opcije po 100x na dan iz straha da ti se baterija ne potrosi i da imas da okacis sto veci SOT da budes ponosan na njega i tim pokazes kako ti znas da koristis telefon a 95% ljudi ne znaju jer im je SOT 7h..Ja se sa tobom nisam prepirao vec si me ti prozvao i citirao,upao si kao padobranac u razgovor kjoji sam vodio sa drugom osobom,opet davajuci svoje besmisleno misljenje i arogantno i bezobrazno se ponasajuci,tako da sam tad video o kakvoj individui se radi,a znam i takav tip ljudi,koji sve zna,sve moze,sve je radio najbolje,itd..Koga zanima kako ti koristis telefon,spamujes zadnje 3 strane i nabedjujes sve ljude ovde da je dobro to sto radis i da su neznalice jer drze upaljen 4g,mobilne podatke,itd..Dozovi se pameti i spusti se na zemlju.
Ja makar nesto pokusavam ljudima da pomognem na forumu godinama unazad, za razliku od tebe, citam sada sve tvoje predjasnje postove i nikada nikome nisi resio ili makar pokusao da pomognes, vec si se uglavnom svadjao i pametovao oko modela telefona. Forum ne sluzi samo da komentarises koji je kakav model telefona, vec i da se ukljucis i pokusas da odgonetnes potencijalni problem kod korisnika i resis ga.... Bio sam ipak u pravu kada sam te trebao staviti na ignore listu, ali ne, ja sam pokusao biti fin i jos ti se izvinio.. np...

Udaljavate se od teme, bez potrebe se prepirete oko nebitnih stvari, cinjenica je da smo svi razliciti, mislim da je pametno prihvatiti razlicitost.

Nego, je li neko poredio RN5 i Mi Note 3, kod nas u BiH je oko 30e razlika u cijeni, oba su 4/64GB, koji ima bolju kameru?

Ti ocigledno smatras sebe nekim posebnim korisnikom telefona jer kako kazes i sam gasis po 100x u toku dana neke opcije na telefonu u odnosu na mene i jos 95% ostalih korisnika koje mozemo sresti u autobusu koji ne gase mobilne podatke,4g,itd,to su tvoje reci.I ti si sad poseban user u odnosu na nas? :) Jos kad bi mogao da zaviris i znas mnogo vise o mom zivotu to bi ti bio pun pogodak pa ovde da iznosis pojedinosti,takav si covek..Takodje to sto pametujes po forumu i nekad pomognes nekog koju aplikaciju da instalira ne daje ti za pravo da me prozivas nicim izazvan dok sam bio u razgovoru sa sasvim drugom osobom o rangiranju telefona i plateznom moci da ne vredja ljude koji imaju skupe telefone,a ti si se nasao pametan i citirao me i izvredjao,pa si posle kad si se dozvao pameti jer ti je jezik brzi od pameti kao izvinio da bi ispao fin pred drugima ovde na forumu..I sad drzis predavanje na 3 strane kako je dobro gasiti pola opcija u telefonu i da treba drzati na 2g only samo da bi imao SOT od 15h,sto je van svake pameti,i to ti ne kazem samo ja vec dosta forumasa ovde,dovoljno baciti pogled na zadnje 3 strane ali ti grcevito pises eseje i zastupas stav da je ipak pravilno i dobro raditi kako ti radis a mi smo svi obicni korisnici i spadamo u 95% korisnika iz autobusa (citiram tvoje reci)..I na kraju ajde u pravu si,ali vrati se na temu,tema je "RN5" a ne "spaxonovo koriscenje telefona"..

Nego, je li neko poredio RN5 i Mi Note 3, kod nas u BiH je oko 30e razlika u cijeni, oba su 4/64GB, koji ima bolju kameru?

Po danu bi oba telefona trebala da imaju slicnu kameru...u slabijim svetlosnim uslovima, mislim da mi note 3 ima prednost, i zbog opticke stabilizacije i zbog manuelnog moda...video je tu negde, RN5 ima bolju stabilizaciju...sto se prednjih kamera tice, mislim da tu RN5 ima prednost... :)

Ako vec tako koristis telefon i sve to radis sto si naveo, onda ti ne treba ni jedna aplikacija za bateriju, mnogo bolje ces to sam odraditi od bilo koje power save aplikacije. Ja i nemam neko dobro iskustvo sa njima, pre sam probao i koristio vise njih i shvatio da su cista glupost.

Ova app nije klasicni battery saver bloatware. App je vrh ovog tipa, bez ikakvog bloata i sl. Znam ja na sta narod misli kad se kaze battery saver, booster i ostalo.

Od opcija tacno sto treba. Ja je imam od samog starta, ima par godina.

Ovo je tacno ono sto Spaletu treba, k'o da sam znao...[emoji16]

Sent from my Nexus 6 using Tapatalk

Evo i posle 2 dana. Fino...
Screenshot_2018-06-13-19-08-41-385_com.miui.securitycenter.jpegScreenshot_2018-06-13-19-08-50-037_com.miui.securitycenter.jpeg

Poslednja izmena:
Ti ocigledno smatras sebe nekim posebnim korisnikom telefona jer kako kazes i sam gasis po 100x u toku dana neke opcije na telefonu u odnosu na mene i jos 95% ostalih korisnika koje mozemo sresti u autobusu koji ne gase mobilne podatke,4g,itd,to su tvoje reci.I ti si sad poseban user u odnosu na nas? :) Jos kad bi mogao da zaviris i znas mnogo vise o mom zivotu to bi ti bio pun pogodak pa ovde da iznosis pojedinosti,takav si covek..Takodje to sto pametujes po forumu i nekad pomognes nekog koju aplikaciju da instalira ne daje ti za pravo da me prozivas nicim izazvan dok sam bio u razgovoru sa sasvim drugom osobom o rangiranju telefona i plateznom moci da ne vredja ljude koji imaju skupe telefone,a ti si se nasao pametan i citirao me i izvredjao,pa si posle kad si se dozvao pameti jer ti je jezik brzi od pameti kao izvinio da bi ispao fin pred drugima ovde na forumu..I sad drzis predavanje na 3 strane kako je dobro gasiti pola opcija u telefonu i da treba drzati na 2g only samo da bi imao SOT od 15h,sto je van svake pameti,i to ti ne kazem samo ja vec dosta forumasa ovde,dovoljno baciti pogled na zadnje 3 strane ali ti grcevito pises eseje i zastupas stav da je ipak pravilno i dobro raditi kako ti radis a mi smo svi obicni korisnici i spadamo u 95% korisnika iz autobusa (citiram tvoje reci)..I na kraju ajde u pravu si,ali vrati se na temu,tema je "RN5" a ne "spaxonovo koriscenje telefona"..

Poznato je da je Churchill išao za svojom decom i gasio svetla po kući.
Zamisli kada bi svaki građanin bio na tom nivou svesti = ušteda energije + green environment + ekomonski jaka država.

@spaxon

btw, sorry..bilo je jače od mene.
Mod, može brisanje posta :d

Kad slikam prednjom kamerom sa uključenim hdr+,slika bude crna.Imam RN5 China,ov prednji senzor :D
I instalirao sam sinoć Miui 10 poslednju betu,radi kao sat.Čini mi se i da su animacije kod full screen mod-a fluidnije,na miui 9 je gubilo frejmove kad bih svajpovao za home screen.

Poslednja izmena:
A1 i RN5 imaju drugacije resene antene, a i sam softver(modem) "drugacije" funkcionise... MIUI generalno ima jaci (bolji-stabilniji) signal , nego stock rom-ovi i njegovi derivati.

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

i onda neki 'ladno izjave "stock android prednost" :laugh:

meni se povraća od stock androida, em ružno izgleda, em lošiji signal, em nema milion korisnih stvari kao miui ili neki drugi skinovi.

Vec smo sazvakali ovu temu :) ali ajde, ko jos gasi wifi i osvetljenje na minusu, netacno skroz... Volim da se raspravljam sa vama bas na ovu temu jer ko imalo razmislja naravno da ima veci sot. To sto vi drzite 4G, mobilne podatke, ukljucen bluetooth, lokaciju na high accuracy ili device only, maksimum osvetljenje (bez auto) oci da vam izbije, a posle stavite ss 5-6 sati sot-a i kazete odlican sot :D Njje ni cudo da vam posle budu zute fleke na ekranu, dead pixeli, image retention, da vam iz cista mira nesto otkaze i slicno :) A ja sve to obavim u 3-4 poteza tj. klika ako mi treba 4G mobilni podaci (ako nema wifi u blizini - Unifi), gps ako idem autom negde gde mi treba, bluetooth, izadjem napolje i po suncu sam nabaci full brightness bez da ista diram... Da vam ne pricam o SAR vrednostima sto koristite 3G i 4G non-stop (vise snage vuce - vece zracenje), em vam se greje telefon vise od mog za par stepeni (u svakom momentu), em nije bas zdravo, tj. ni 2G nije "zdravo", ali je zdravije. Evo ti malo stariji health guide gde izmedju ostalog pise:
If you really care about your health:
- never use more than 2G unless required. 2G supplies EVERYTHING you need but video calls and internet services at the same quality.
- never use more than EDGE unless required. EDGE supplies about 300kbps which is good for surfing..
- never use 3G unless you really need a very fast connection.
i am NOT refering to electromagnetic waves THEMSELVES (thus canceling the effect of distant electromagnetic radiation emitting devices). all i am refering to is the heat generated by your device. electromagnetic waves have yet to be proven harmful since their frequencies are too high to harm us(that's the current assumption). the heat generated by those waves tho, is known to "fry". that is, and as i mentioned before, like the heat generated from your laptop which causes inflammations.. and .. other things.
A da ne pricam jos za LTE tj. 4G da ne trazim ipak. Dakle, samo ako ti stvarno treba tada treba da ukljucis i sporet na njega ako moze, kao ja na primer u ovim paklenim danima (kada nisam kuci ili u kancelariji gde ima klima uredjaji) ukljucujem cesto micro usb fan i hladim se veoma intezivno ;) Ali ja imam "power" u steku da se hladim, za razliku od vas, vama bi fan brze "izdahnuo" za razliku od mene :D
316712c0f42856e24d6cdbc21ddd0f5d.jpg

8ee6c09f1731ff5654a67ac861c67c20.jpg

u putpunosti se slažem s kolegom.

što će mi mobilni podaci tamo gde imam wifi?

što će mi 3g/4g mreža gde je slab signal, a isto ima wifi?

ekran uvek na automatici.

Ne treba ti nikakva mreža, ubaciš u avio mod i upališ wifi. Onaj ko telefon danas koristi i za telefoniranje, njemu treba 3G, bar je na MTS 2G užasan, ježim se da primim poziv kada vidim 2G na MTS. VUIP i Telenor su bolji na 2G, ali opet je i na njima bolji kvalitet zvuka na 3G.

Steta sto kod nas ni na jednom mobilnom operateru ne postoji VoLTE (Voice over LTE) i tada bi sve to imalo smisla, ovako....
VOLTE vs Normal Call Quality https://youtu.be/xSNPS0BfG3A

Poslednja izmena:
Mislim da je veća razlika u kvalitetu razgovora između 3G i 2G nego 4G i 3G.

Ne treba ti nikakva mreža, ubaciš u avio mod i upališ wifi. Onaj ko telefon danas koristi i za telefoniranje, njemu treba 3G, bar je na MTS 2G užasan, ježim se da primim poziv kada vidim 2G na MTS. VUIP i Telenor su bolji na 2G, ali opet je i na njima bolji kvalitet zvuka na 3G.
Evo pitanja na Quora, da li je na 3G mrezi kvalitet glasa (poziva) imalo bolji od 2G? Odgovara covek koji je radio na prvoj 3G mrezi u svetu i kaze ovako: pod pretpostavkom da imate savršenu pokrivenost od 2G i 3G, ne postoji stvarna razlika između kvaliteta glasa na obe mreže na modernim telefonima. Glas se pretvara iz analognog u digitalni i kodira se kodekom za prenos preko mreže. A kodek je koji odlučuje o kvalitetu glasa. Taj isti kodek koriste i 2G i 3G, tako da nema nikakve razlike. Jedino stariji mobilni telefoni koriste stariji kodek i ne mogu da obrade taj noviji kodek i tu se primeti slabiji kvalitet glasa... Pomenuo je na kraju HD voice na LTE mrezi (4G) iliti VoLTE i tu kaze da je svakako kvalitetniji...

Poslednja izmena:
Milion postova o bateriji na telefonu na kojem je baterija izuzetna. Ko još sa Xiaomi telefonima koristi Power Bank, niko. Da su potrebni saveti da se pregura dan pa hajde ali ovako... Ko hoće neka vadi sijalicu iz frižidera, neka ga ali neka ne smara. Lepo je čuvati stvari ali sve što je preterano je kao sama reč kaže "preterano".

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

Baš tako, baterija odlična kako god okreneš. Nego niko mi ne odgovori na moje pitanje [emoji3] Koristim program koji je neko na temi preporučio da nav bar bude u boji, navbar apps. Medjutim program neko vreme radi, ali telefon opet vrati boju nav bara na belo. Može li ovo kako da se uradi bez rutovanja. Mislim pre ili kasnije ću ga rutovati, ali sad nemam vremena za to.

Sent from my SM-N920C using Tapatalk

Noob question: Da li je potrebno da prvo punjenje baterije bude 8+ sati ili samo dok ne napuni 100%?

Nema formiranja baterije, punis koliko hoces i do kad hoces, slobodno. Prvih par puta napuni do 100%, posle toga manje vise nebitno.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

3 puta po 8 sati

/s

Ma da, chat heads su zakon, to i sto stikeri ne rade kako treba na Messenger Lite su razlozi sto nisam presao na Lite.

To bi trebalo po default-u da bude ukljuceno, cudi me sto je bilo iskljuceno.

Edit:

Neko me je pitao koliko izadje 6/64, u CN, na Taobao, je uzet za ~230e ali u paketu idu Mi Earphones i dodatni flip case, oko 210e bi bio ovako. U principu, bio sam pohlepan za 6gb memorije, mogao sam ovde uzeti 4/64 po slicnoj ceni :D

6GB verzija na Taobao drzi cenu od ~1700CNY(225e), dok je za 4/64 pala cena na ~1200CNY(160e). U trenutku kupovine, razlika je bila oko 200CNY(25e), sada je dosta veca, poprilicno je pala cena 4/64 i 3/32 verzije, ne znam sto 6gb drzi cenu..

Na AliExpress-u je i jeftinije, ~205e je 6/64. Verovatno je moglo jeftinije da se nadje tamo, ne znam, nisam licno uzimao.
Pala je cena sa 1700 na 1400, ali samo na JD.com. https://www.gizmochina.com/2018/06/...5-664gb-version-gets-a-300-yuan-47-price-cut/

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

40e dole. Sjajno.

Noob question: Da li je potrebno da prvo punjenje baterije bude 8+ sati ili samo dok ne napuni 100%?
Ako je baterija/telefon nov(a) ili je stajala, treba 2-3x isprazniti do dok se ne ugasi tel pa napuniti do kraja, da celije postignu najbolje performanse i kapacitet.

I to je to, nema formiranja, li-pol i li-ion nemaju memorijskog efekta.

Jednom mjesecno je dobro isprazniti do kraja i napuniti radi kalibracije, ne uvijek. Ja to radim na svim uredjajima koji imaju bateriju.

Temperatura je najveci protivnik batt, ko zeli da vodi racuna...

Ali nisam toliko opterecen da punim 'slabijim' punjacem. Tel svakako ne koristim dok je na fast chargeru, lakse mi je sacekati 20min, nego se zaheb@vati sa kablom i toplotom.
Sent from my Nexus 6 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Evo pitanja na Quora, da li je na 3G mrezi kvalitet glasa (poziva) imalo bolji od 2G? Odgovara covek koji je radio na prvoj 3G mrezi u svetu i kaze ovako: pod pretpostavkom da imate savršenu pokrivenost od 2G i 3G, ne postoji stvarna razlika između kvaliteta glasa na obe mreže na modernim telefonima. Glas se pretvara iz analognog u digitalni i kodira se kodekom za prenos preko mreže. A kodek je koji odlučuje o kvalitetu glasa. Taj isti kodek koriste i 2G i 3G, tako da nema nikakve razlike. Jedino stariji mobilni telefoni koriste stariji kodek i ne mogu da obrade taj noviji kodek i tu se primeti slabiji kvalitet glasa... Pomenuo je na kraju HD voice na LTE mrezi (4G) iliti VoLTE i tu kaze da je svakako kvalitetniji...

Lepo je rekao "pod predpostavkom". A sigurno nije sprovodio testove u Srbiji. Primećuje se razlika i to dosta. Pogotovo na vip i telenor koji imaju HD kvalitet u 3G. 2G na MTS je najjadnija opcija ra zazgovor. Primećuje se razlika takođe i sa klasom telefona, više klasa obično i ima bolji zvuk (Samsung i HTC odlični, iP od 7), kao i telefoni sa DAC. Samo neko ko nikad nije koristio ništa sem digitrona za razgovor, može da tvrdi da nema razlike.

Lepo je rekao "pod predpostavkom". A sigurno nije sprovodio testove u Srbiji. Primećuje se razlika i to dosta. Pogotovo na vip i telenor koji imaju HD kvalitet u 3G. 2G na MTS je najjadnija opcija ra zazgovor. Primećuje se razlika takođe i sa klasom telefona, više klasa obično i ima bolji zvuk (Samsung i HTC odlični, iP od 7), kao i telefoni sa DAC. Samo neko ko nikad nije koristio ništa sem digitrona za razgovor, može da tvrdi da nema razlike.

On lepo objasnjava za 2G i 3G mreze uopsteno, a ne pominje uredjaje koji to sprovode (to je sasvim druga tema koji telefon ima bolje zvucnike u slusalici, bolji hardver za to, DAC i sl.). Dakle, on prica samo o mrezama, a to je da obe koriste iste Adaptive Multi-Rate (AMR) kodeke i da zvuk preko tih mreza treba da daje isti zvuk. Pazi, ipak je on merodavan da o tome prica jer je covek ucestvovao u stvaranju prve 3G mreze u svetu i sam bi se hvalio i otkrio bi da je 3G mreza bolja od 2G u prenosu glasa (voice). Da sumiramo tamo gde je rekao: "Its the codec that decides the quality of voice." Znaci, sam kodek odlucuje o kvalitetu glasa tj. zvuka. Ako je kodek koji koriste Mts, Telenor, VIP taj AMR na 3G mrezi, koji je onda kodek na 2G mrezi? Nije valjda onaj stari kodek o kome on prica: Full rate (FR) ili Enhanced Full Rate (EFR)? Zasto bi mobilni operateri u Srbiji koristili stare kodeke? Trebalo bi mozda postaviti pitanje e-mejlom svim tim operaterima koje kodeke koriste na kojoj mrezi....
Edit, nasao sam vrlo zanimlji tekst u vezi toga: http://benchmark.ratel.rs/sr/govor-rezultati
Kvalitet govornog signala

Na Slici 4 prikazane su prosečne MOS vrednosti za sva tri operatora u različitim kategorijama.

Prosečne MOS vrednosti
Sl. 4 Prosečne MOS vrednosti

Postoji veliki broj metoda za kodiranje govornog signala, koje omogućavaju njegov efikasniji prenos. Koji kodek će se koristiti zavisi od kvaliteta radio signala, raspoložive mrežne tehnologije i kapaciteta mreže. Da bi upotrebljeni kodek omogućio najbolji mogući kvalitet govornog signala potrebni su dobri radio uslovi, određeni radio resursi kao i da kodek bude podržan na obe strane konekcije – u mreži i na korisničkom terminalu (mobilnom telefonu). Kada je kapacitet mreže ograničen, operatori koriste kodeke sa efikasnijom kompresijom govora, što nepovoljno utiče na kvalitet govornog signala. Izbor kodeka ima direktan uticaj na kvalitet govornog signala, koji se izražava MOS vrednošću (od 1 do 5, veća vrednost je bolja). AMR WB (Adaptive Multi-Rate Wideband) kodek pruža najbolji kvalitet govornog signala.

Telenor je imao najbolji kvalitet govornog signala u svim kategorijama, za njim slede Vip mobile i Telekom Srbija. Ovaj rezultat je posledica tehnologije i kodeka koji su se koristili za realizaciju govornog servisa. Telenor je koristio AMR WB kodek u više od 90% govornih odbiraka u velikim i malim gradovima i 88% govornih odbiraka na putevima. Telekom Srbija i Vip mobile su koristili AMR WB kodek u manjoj meri, što je rezultovalo lošijim kvalitetom govornog signala u odnosu na Telenor.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno