Šta je novo?

Xiaomi Redmi Note 5 / Redmi Note 5 Pro

Ma okej, svaki covek ima neko svoje koriscenje, ali bilo je kod njega dosta potenciranja o bateriji i onda ljudi koji se ne razumeju misle da imaju pokvaren telefon / falicnu bateriju / ploca riknjava, kada izvuku za dan 7-8 sati.

Ma on stedi svuda. :d 2G only, gasi wifi, gasi internet, osvetljenje stalno u minusu. Nije ni cudo sto je na RN4 imao po 15h SOT-a :d
Vec smo sazvakali ovu temu :) ali ajde, ko jos gasi wifi i osvetljenje na minusu, netacno skroz... Volim da se raspravljam sa vama bas na ovu temu jer ko imalo razmislja naravno da ima veci sot. To sto vi drzite 4G, mobilne podatke, ukljucen bluetooth, lokaciju na high accuracy ili device only, maksimum osvetljenje (bez auto) oci da vam izbije, a posle stavite ss 5-6 sati sot-a i kazete odlican sot :D Njje ni cudo da vam posle budu zute fleke na ekranu, dead pixeli, image retention, da vam iz cista mira nesto otkaze i slicno :) A ja sve to obavim u 3-4 poteza tj. klika ako mi treba 4G mobilni podaci (ako nema wifi u blizini - Unifi), gps ako idem autom negde gde mi treba, bluetooth, izadjem napolje i po suncu sam nabaci full brightness bez da ista diram... Da vam ne pricam o SAR vrednostima sto koristite 3G i 4G non-stop (vise snage vuce - vece zracenje), em vam se greje telefon vise od mog za par stepeni (u svakom momentu), em nije bas zdravo, tj. ni 2G nije "zdravo", ali je zdravije. Evo ti malo stariji health guide gde izmedju ostalog pise:
If you really care about your health:
- never use more than 2G unless required. 2G supplies EVERYTHING you need but video calls and internet services at the same quality.
- never use more than EDGE unless required. EDGE supplies about 300kbps which is good for surfing..
- never use 3G unless you really need a very fast connection.
i am NOT refering to electromagnetic waves THEMSELVES (thus canceling the effect of distant electromagnetic radiation emitting devices). all i am refering to is the heat generated by your device. electromagnetic waves have yet to be proven harmful since their frequencies are too high to harm us(that's the current assumption). the heat generated by those waves tho, is known to "fry". that is, and as i mentioned before, like the heat generated from your laptop which causes inflammations.. and .. other things.
A da ne pricam jos za LTE tj. 4G da ne trazim ipak. Dakle, samo ako ti stvarno treba tada treba da ukljucis i sporet na njega ako moze, kao ja na primer u ovim paklenim danima (kada nisam kuci ili u kancelariji gde ima klima uredjaji) ukljucujem cesto micro usb fan i hladim se veoma intezivno ;) Ali ja imam "power" u steku da se hladim, za razliku od vas, vama bi fan brze "izdahnuo" za razliku od mene :D
316712c0f42856e24d6cdbc21ddd0f5d.jpg

8ee6c09f1731ff5654a67ac861c67c20.jpg
Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Sprdate čoveka oko gašenja svega, a meni se vratila trauma kada sam pre jedno 7 godina koristio HTC wildfire I sve to morao da gasim da bih izvukao 3-4 sata Sot :-D.

Gesendet von meinem HUAWEI VNS-L21 mit Tapatalk

Kazem, nije stvar samo u sot-u vec i o bespotrebnom i preteranom arcenju samog uredjaja, jer moj telefon ce imati duzi vek trajanja od djilkosevog i moci ce da se koristi nekoliko godina, dok njegov godinu-dve (ako i toliko) i moze slobodno u kantu (ili bar neki deo, displej zbog zutila, baterija od precestog punjenja, ploca od pregrevanja).... Moji prethodni telefoni i dalje mogu da se normalno koriste (nista nije menjano, cak ni baterija), RN4 koristi moja zena, a moj sin RN3 Pro (razbijeno malo staklo na ekranu ali to nema veze sa ovim). Recimo ja djilkosev telefon da ga on prodaje polovnog nikada ne bih kupio. To je samo primer djilkos, da ne shvatis pogresno ili kao recimo ja intezivno koristim jacu vibraciju (za sve) na telefonu i crkao mi je vibra motor na RN4, sasvim logicno (radi i dalje, ali mora cesto da se lupne kako bi proradio). Tako i vi koristite 24/7 - 365 sve poukljucivano i logicno je da ce nesto kad-tad otkazati, pre nego meni zbog vecih temperatura samog uredjaja jer mu i dusu uzimate... :)

Poslednja izmena:
spaxone, preteruješ i to ozbiljno. Telefon je tu da služi tebi, a ne obrnuto. Neće mu ništa biti ako je popaljeno sve u pozadini, jedini deo koji se nešto više 'troši', a koji je poslednjih par godina komplikovan za zamenu je baterija. Današnji telefoni su ionako jednosezonski komad tehnike, pa mi je u principu svejedno koliko će da traje. Tu je uostalom i garancija ako nešto crkne prerano.

spaxone, preteruješ i to ozbiljno. Telefon je tu da služi tebi, a ne obrnuto. Neće mu ništa biti ako je popaljeno sve u pozadini, jedini deo koji se nešto više 'troši', a koji je poslednjih par godina komplikovan za zamenu je baterija. Današnji telefoni su ionako jednosezonski komad tehnike, pa mi je u principu svejedno koliko će da traje. Tu je uostalom i garancija ako nešto crkne prerano.
Meni sluzi i to sasvim isto, kao i tebi i svima vama, uvek sam online, razgovaram na telefon, dobijam sms, email, nema u nicemu "oskudice" tj. nikakve tu razlike nema izmedju mene i vas. Ja ga bas arcim i to dobro i to se vidi se po sot-u. Pricam da je glupo biti lenj i sa par klikova i poteza po potrebi kada ti STVARNO zatreba odredjena funkcija ukljuciti nesto (mobilnu mrezu, gps, bluetoth, itd) ili iskljuciti kada ti to stvarno ne treba. Treba znati pametno koristiti pametan telefon, a ja to umem da radim i nista mi ne fali, a pogotovo sot-a mi ne manjka (za razliku od nekih)... [emoji39]

Poslednja izmena:
Sve bi ja vas u RNP Pancevo pa bi vam baterija trajala 5 dana....

Послато са GT-I9300 уз помоћ Тапатока

Evo ti jedan primer, dolazi mi jedan od direktora, stariji covek sa nekim budzetskim lenovo smart telefonom, kojem u principu sluzi samo za razgovore, sms, da procita vesti i sl. Jaooo spale ti se bas razumes u telefone, ajde vidi sto mi se toliko trosi baterija, ne moze baterija da mi izdrzi ni jedan ceo dan i reklame iskacu kao lude. Odmah, ali odmah sam znao sta je problem, sve mu je zivo bilo ukljuceno iako realno coveku to nista ne treba, ukljucena mu navigacija (high accuracy), bluetooth mu ukljucen, 3G/4G i podaci mu ukljuceni, baca mu reklame na svakih minut. Pitam ga ja sve lepo, da li vam trebaju mape i koliko cesto ih koristi, kaze jednom u mesec dana i to mozda, zatim da li koristite neki bluetooth uredjaj u kancelariji ili autu mozda, kaze ma nemam ja od toga nista, dalje pitam ga da li kada nema wifi kada je u pokretu negde dali koristi surfovanje, vesti, vreme, da li mu treba odmah i sad neki email ili sl. Kaze, ma ne treba mi to, samo kada je u kancelariji i kada je kuci (gde ima wifi). Naravno, sredio sam mu sve to, a zakljucak sami zakljucite. Za par dana on dolazi kod mene u kancelariju i kaze mi, e svaka ti cast, sada telefon punim na dva dana, a ne kao pre dva puta na dan.... i nista mu ne fali.....

Poslednja izmena:
Kod mene isto sve to uključeno, i nema nikakvih reklama. Znaš i ti da reklame ne dolaze kad se uključi bluetooth ili data-transfer. Što bih se uostalom zamarao oko gašenja tih stvari bez potrebe, ako telefon izdrži dnevno korišćenje?

Kod mene isto sve to uključeno, i nema nikakvih reklama. Znaš i ti da reklame ne dolaze kad se uključi bluetooth ili data-transfer. Što bih se uostalom zamarao oko gašenja tih stvari bez potrebe, ako telefon izdrži dnevno korišćenje?
Nemaju veze reklame sa ovom pricom uopste, vec sam samo rekao sta je coveka mucilo... A za reklame svi znamo sta i kako. A to ko koliko ima sot (konkretno u mom slucaju high usage sot, a tvoj recimo moderate usage sot), zavisi od "zamaranja" i "nezamaranja", eto lepo si rekao i dosao do zakljucka..... Da ne stavljam smajli da me ne razumes pogresno jer ovde se na forumu sve uglavnom pogresno razume, kao i npr. da ja ne merim ovde kome je duzi pa da bacimo i merimo i to mi stvarno nije namera, neko hvaljenje i sl. vec pricamo o upotrebi i koriscenju na efikasan nacin mobilnih telefona, njihovim karakteristikama, aplikacijama, svemu ostalom vezano za to, itd....

Poslednja izmena:
I ja smanjujem sverlinu ekrana jer me ubija glava. Na max je samo napolju, u kući na 10,20,30% i sve to ručno, automatsko mi ne odgovara jer je uvek jače nego što mi treba. Isto i na laptopu pa imam ukućana sa kojima se raspravljam oko toga [emoji16]
Ali 4g ne diram, net mi uvek treba, a ako wifi pukne a isključeni mi mobilni podaci, eto propuštenih obaveštenja. Al što ne mogu da se odviknem čišćenja rama to je čudo jedno. Još sad ovo upravljanje navigacijom i zaključavanje aplikacija da se ne mogu optimizovati bez da svaku ponaosob ne uklonim i opet ne mogu da se odviknem... Bolest.

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Da li ima negde da se kupi zaštitno staklo za ovaj model u NS? Našao sam jedino u 3gstore, ali pitanje je da li imaju u radnji.

Poslednja izmena:
Da Bojilice, svako koristi telefon na drugaciji nacin i shodno svojim potrebama i prilikama. Slicno ga i ja koristim kada se recimo vozim gsp-om i kada sam silom prilika bez auta jer tada sam prinudjen kako bih prekratio vreme i koliko-toliko olaksao sebi putovanje kuci ili vec gde idem... Ovako standardno autom (gde nemam priliku uopste da koristim 4G i sto bih jer nemam potrebu) na posao i sa posla kuci jer wifi imam i kuci i na poslu, a bluetooth ima fm radio transmitter i koristim ga za razgovore u autu. Kada stignem na odrediste vidim viber poruke, mejlove i sve sto mi je sa neta. Takodje, kod prijatelja svi imaju wifi, u parkicima gde se igra moj sin ima Unifi i skoro svuda nabasam na isti. U kaficu, ma gde god da se okrenes maltene tu je neki wifi.... :)

Poslednja izmena:
Kupicu Ferari i vozicu ga 60 na auto putu jer tada manje troši. Bez klime

Sent from...

Pa naravno da ces tako da vozis, vidis koliko je skupo gorivo.. :D

Kontam ja Spaxona, on to radi na neki svoj nacin i izvuce duzi sot, ali mnogi ljude, kao sto on kaze, mrzi da konstanto pale i gase nesto, pa stalno drze upaljenim...a kad imas neki ovakav telefon sa 4000mah baterijom, mislim da je i to skroz ok, zato sto sigurno mozes da izvuces 7h sot-a... :)

U krajnjem slucaju, posle 2-3 godine koriscenja, promenis bateriju za 10e i mozda ekran za 15e i telefon barem sto se tice tih delova radi opet kao nov... :)

Kupicu Ferari i vozicu ga 60 na auto putu jer tada manje troši. Bez klime

Sent from...
Vozi ga prijatelju 500 na sat svo vreme, ali pre ce ti nestati goriva. Zato cu ja 100 na sat i sa povremenim ubrzavanjem na 500 (obilazenje kamiona i sl.) i mahacu tebi usput jer si ti stao odavno, a ja imam jos za ko zna koliko kilometara. ;)
@unique93 Ps, evo jedan novi vic. Pita devojka decka sta da mu kupi za rodjendan, ali bas nesto skupo, a ovaj kao iz topa: Litru dizela. :D

Poslednja izmena:
Što se ljutis? Salim se malo, samo napred sa tim tvojim korišćenjem.
Ps Nemoj obilaziti te kamione. Znaš li koliko manje troši kada si u zavetrini?

Sent from...

Što se ljutis? Salim se malo, samo napred sa tim tvojim korišćenjem.
Ps Nemoj obilaziti te kamione. Znaš li koliko manje troši kada si u zavetrini?

Sent from...
Hehe, dobro pitanje i konstatacija ovo zadnje ps... :) Ne, ja se nikada ne ljutim samo karikiram, opusteno ;)

Meni je velicina SoT-a totalno nebitna stvar. Vazno mi je da telefon arcim i da on izgura od jutra do veceri,jer uvek ide na punjac tokom noci bilo da mi je ostalo 10% ili 50% baterije.

Послато са Redmi Note 4 уз помоћ Тапатока

Meni je velicina SoT-a totalno nebitna stvar. Vazno mi je da telefon arcim i da on izgura od jutra do veceri,jer uvek ide na punjac tokom noci bilo da mi je ostalo 10% ili 50% baterije.

Послато са Redmi Note 4 уз помоћ Тапатока
I ja ga isto arcim, pretpostavljam i vise nego mnogi zbog sot-a, e sad ko ga korisnije koristi pitanje je.. ja cu reci da ga ja iskoristim maksimalno, dok ce neko sa svim ukljucenim opcijama i sto treba i sto ne treba reci da on ipak iskoristi vise potencijala telefona, kao sale sa ferarijem :)

Ja isto gasim Wi-Fi i podatke ukljucujem po potrebi, mada je to jedan od razloga iz kojih P9 Lite najstrasnije zabada, kad se ukljuci net i navrnu notifikacije telefon je neupotrebljiv jedno 5-10sekundi, onda pride poizbacuje iz memorije i ono malo aplikacija sto inace drzi..

Podatke iskljucujem jer ih nemam neogranicene, 2GB. Wi-Fi gasim kada nema Wi-Fi-ja(nocu iskljucujem Wi-Fi na ruteru, ne pitajte me sto :D) vise iz navike, nego iz potrebe za stednjom baterije..

Poslednja izmena:
Baterija je odlična, čak i meni sa lošim mts signalom. Stvarno nemam potrebe da instaliram greenify, amplify i ostale aplikacije za štednju baterije. I još nešto , da li neko koristi neki od programa za menjanje boje nav bara? Ja koji god program da sam probao, on promeni boju ali posle krene opet da prikazuje defaultnu belu!? Nikako da konstantno radi.

Spale legenda, barata materijom. [emoji106][emoji16] Sve je to OK i razumijem, ali ti jedino mogu skinuti kapu ako to sve automatizujes, da automatika misli za tebe. (Tasker ili Macrdroid).

Ne znam da l' koristis, ja je imam instaliranu ali je OFF uglavnom.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.teqtic.leandata

Mnogo dobra app.

Sent from my Nexus 6 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ja sam izvukao 7h sota za dva dana koriscenja. 4g non stop upaljen, osvetljenje od 50 do 100% zavisi da li sam u kuci ili napolju. Neko normalno koriscenje, razgovori, viber, instagram, fb

Spale legenda, barata materijom. [emoji106][emoji16] Sve je to OK i razumijem, ali ti jedino mogu skinuti kapu ako to sve automatizujes, da automatika misli za tebe. (Tasker ili Macrdroid).

Ne znam da l' koristis, ja je imam instaliranu ali je OFF uglavnom.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.teqtic.leandata

Mnogo dobra app.

Sent from my Nexus 6 using Tapatalk
Bas cu da je probam, vidim dobre komentare za nju pa da pokusam da automatizujem nacin koriscenja... ;) Mada ja sam automatizovan sam po sebi kroz godine koriscenja android telefona, ruka i prsti sami idu na navbar i quick settings :D

Bas cu da je probam, vidim dobre komentare za nju pa da pokusam da automatizujem nacin koriscenja... ;) Mada ja sam automatizovan sam po sebi kroz godine koriscenja android telefona, ruka i prsti sami idu na navbar i quick settings :D

Ako vec tako koristis telefon i sve to radis sto si naveo, onda ti ne treba ni jedna aplikacija za bateriju, mnogo bolje ces to sam odraditi od bilo koje power save aplikacije. Ja i nemam neko dobro iskustvo sa njima, pre sam probao i koristio vise njih i shvatio da su cista glupost.

Zadnje 2 strane Spaxon se pravda forumasima zasto gasi sve na telefonu jer zeli duze trajanje baterije i ubedjuje da je to bolje nego ne gasiti mobilne podatke,ne drzati mrezu na 4g,itd..Pa za sta se uzima telefon,da vise stoji na leru nego da radi,nisi dobio telefon svemirske tehnologije pa da ga palis samo kad zelis da ga vidis kako je lep i odmah gasis da bi ga sto duze imao ocuvanog,vec telefon od 200e koji je napravljen da sluzi,kao tenk je dizajniran,i baterija,ekran,mreze..Da ne sme da se drzi stalno upaljena 4g mreza,mobilni podaci,i sve to sto si nabrojao odavno bi bio apel od strane proizvodjaca oko toga.Tehnologija napreduje i nisu to telefoni od pre 6-7 god pa ne smem ovo-ne smem ono,moram da ugasim ovo da imam sto vise baterije jer mi slaba baterija,razgovaram po 3-4 minuta jer ce mi duzi razgovor istrositi i zagrejati bateriju,pa to je ludilo da postanes rob telefonu i da se toliko opterecujes da non stop gasis i palis funkcije u toku dana..Verovatno takav odnois imas i prema televizoru,palis i gasis 100 puta na dan,jer zelis da ga odmoris da bi sto duze trajao_Odgledas vesti pa ugasis,posle pola sata hoces da gledas nesto na nekom kanalu ali samo 45min jer ce se zagrejati i ekran zraci,itd,po 30-40 puta na dan..A kako vozis auto,pravis pauze na svakis 20-25 min jer se motor zagrejao,podignes haubu,pa malo u setnjicu dok se ne ohladi..Opusti se i koristi telefon i tehniku sa kojom raspolazes slobodno kao sto se i koristi,nemoj izmisljati toplu vodu..

Jel postoji neka gcam da joj radi i prednji hdr+?

Sent from my Redmi Note 5 Pro using Tapatalk

Da li za tu gcam o kojoj sam citao uglavnom pozitivne komentare,da bi se instalirala , mobilni mora da se rutuje?

Zadnje 2 strane Spaxon se pravda forumasima zasto gasi sve na telefonu jer zeli duze trajanje baterije i ubedjuje da je to bolje nego ne gasiti mobilne podatke,ne drzati mrezu na 4g,itd..Pa za sta se uzima telefon,da vise stoji na leru nego da radi,nisi dobio telefon svemirske tehnologije pa da ga palis samo kad zelis da ga vidis kako je lep i odmah gasis da bi ga sto duze imao ocuvanog,vec telefon od 200e koji je napravljen da sluzi,kao tenk je dizajniran,i baterija,ekran,mreze..Da ne sme da se drzi stalno upaljena 4g mreza,mobilni podaci,i sve to sto si nabrojao odavno bi bio apel od strane proizvodjaca oko toga.Tehnologija napreduje i nisu to telefoni od pre 6-7 god pa ne smem ovo-ne smem ono,moram da ugasim ovo da imam sto vise baterije jer mi slaba baterija,razgovaram po 3-4 minuta jer ce mi duzi razgovor istrositi i zagrejati bateriju,pa to je ludilo da postanes rob telefonu i da se toliko opterecujes da non stop gasis i palis funkcije u toku dana..Verovatno takav odnois imas i prema televizoru,palis i gasis 100 puta na dan,jer zelis da ga odmoris da bi sto duze trajao_Odgledas vesti pa ugasis,posle pola sata hoces da gledas nesto na nekom kanalu ali samo 45min jer ce se zagrejati i ekran zraci,itd,po 30-40 puta na dan..A kako vozis auto,pravis pauze na svakis 20-25 min jer se motor zagrejao,podignes haubu,pa malo u setnjicu dok se ne ohladi..Opusti se i koristi telefon i tehniku sa kojom raspolazes slobodno kao sto se i koristi,nemoj izmisljati toplu vodu..
Ne mozes dokazati ljudima nesto pa to ti je, auuuu Kao da sam "pricao" niz vetar. Pavell drzi sve molim te ukljuceno i budi sasvim obican korisnik smart telefona (uostalom kao 95% korisnika koje sreces svaki dan u autobusu) gde te nista zivo ne interesuje od opcija i cackanja androida (kao moj direktor, kao moja zena, itd), a ja cu vec po potrebi jer od postanka androida te opcije postoje sa razlogom i zbog toga ja volim android OS da istrazujem sve zivo, razne aplikacije za koje bi ti prvi put u zivotu cuo i ne bi ti palo na pamet sta se sve moze uraditi sa android telefonom. "Opcija" znas li sta znaci ta rec, opcionalno, a settings tebi ni ne treba, samo kupis telefon i ukljucis sve i vise nista ne dirnes narednih meseci - godina jer te mrzi i mislis da nema potrebe tamo ulaziti... Izvini, ali ja tebe po tvojoj prici i logici smatram samo prosecnim korisnikom android telefona (secas se da smo se i prepirali oko neceg sasvim levog pa te donekle i znam)... Ovo nije obican forum gde mozes cuti obicne stvari koje zna onih 95% ljudi sto sam gore pominjao, vec ovde mozes procitati masu korisnih stvari. Ako mislis drugacije idi na Ana forum sto neko pre rece. :) I vidim da si nov clan na forumu, verovatno i dosta mladji i neiskusniji, pa ti predlazem da pronadjes neki moj post iz 2003. ovde na bench-u cisto da vidis kako sam ja razmisljao pre 15 god. kad sam i ja bio mlad. :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno