Šta je novo?

Xiaomi Redmi Note 3

O cemu pricate pa ne kupujete u radnji nego na buvljaku.
Inace meni miui 8 kineski radi za sve pare svaki petak update , sad sam na 6.7.14 beta.

Upravo tako. Nema fiskalnog nema ni garancije!

Ne forumašim u ovoj oblasti već čitam jer hoću da kupim nov telefon i upravo se spremam danas da ga tražim po prodavnicama od reputacije, odnosno od tradicije što je predpostavka da će raditi i u narednom periodu i moći da obezbede dvogodišnju garanciju. Imao sam slučaj da mi je fiskalni skroz izbledeo i nisam uspeo da ostvarim garantno pravo na crklu bateriju u telefonu, od tada sve račune i garantni list kopiram u boji. Pre jedno 7 godina sam imo problem sa jednom Nokijom kupljenom u uglednoj radnji koja je i na zvaničnoj Nokijinoj listi, nakon dve bezuspešne popravke zatražio sam nov aparat pri trećoj reklamaciji, servis je odbio uz obrazloženje da nisam priložio garantni list, oni su ga sklonili, ja foto kopiju, poziv inspekciji i upozorenje prodavcu da ću poslati mail direktno Nokiji i to na finskom, centrali u Hrvatskoj i sedištu u Mađarskoj, dobio sam odmah nov aparat koji je besprekorno služio potom.

Sve garancije ala JA garantujem, majke mi i slično su bez pokrića i čisto čin dobre volje koja prestaje pre ili kasnije. Recimo, ti prodavci sa KP uvezu neku količinu fabrički problematičnih telefona, i ako treba izvršiti zamenu aparata i to više komada, teško da će iko i hteti i moći to da uradi, a zakonski nema pomoći. Platiću zato više da se poštedim eventalnih neprijatnosti bez obzira što konkretni telefoni su se pokazali ne kvarljivim, jednako gledam i na kupovinu preko Alija i slično, da je cena duplo niža pa ajd.

Ćao, da li bi mogao da mi kažeš koje radnje gledaš, jer u onoj gde sam ja gledala (u Beogradu, Balkanska ulica) daju telefon bez fiskalnog (cena sa sajta +20%) sa garancijom od jedne godine "pošto je to kineski telefon", sve po zakonu naravno... Kupovina preko kp ne dolazi u obzir, samo se još dvoumim da li da naručim sa njihovog zvaničknog sajta, pa me zanima i tvoje mišljenje... :)

Pozdrav, uzeo redmi note 3 pro juce. Pokupio sam 7.3.7 update sinoc i ostavio ga pred spavanje na 92%, jutros se budim, baterija na 70%. U battery usage, android system i android su bili po 50 i 40% , ostalo nista. Je l ima nesto sto ne znam ili je battery drain na ovom modelu jednostavno preveliki? : )

Pozdrav, uzeo redmi note 3 pro juce. Pokupio sam 7.3.7 update sinoc i ostavio ga pred spavanje na 92%, jutros se budim, baterija na 70%. U battery usage, android system i android su bili po 50 i 40% , ostalo nista. Je l ima nesto sto ne znam ili je battery drain na ovom modelu jednostavno preveliki? : )

I jos nesto, ako mi u settings stoji pod model number "redmi note 3" a ne pro, je l to znaci da mi je uvaljena obicna verzija? : ) procesor je "hexa core max 1.8ghz" , to bi trebalo da je snapdragon 650 ili ne? : )

Potpuno se slažem sa ovim što je milkobgd napisao. Samo ne vidim kako posle toga može da se napiše "Upravo tako. Nema fiskalnog nema ni garancije"
Kupovao sam telefone u Kini a i od švercera. U oba slučaja kao postoji garancija ali ja ih kupujem kao da je nema jer jasno je da je muka ostvariti je.
Kao što je milko rekao, nećemo se sigurno uzdati u naše zakone kada već kupujemo švercovanu robu. Uzdamo se u lično poštenje osobe od koje kupujemo, tj u njihovu želju za pozitivnom kritikom.
A to što sam ja dobio neki papir a neko drugi nije, to ništa ne znači. Šta ja da radim sa tim papirom? Da idem u Mađarsku? Ili će prodavac ispoštovati ono što je obećao, ili ne.
Ja sam pozvao prodavca (Veru u ovom slučaju) i rekao joj da imam problem. Ona mi rekla da spakujem telefon sa svim papirima i da joj pošaljem. Tu se sad javlja još jedan problem. Robu šaljete tamo nekome ko vam je to isto poslao uz otkup. Opet morate da mu verujete i to samo na osnovu ocena sa kp i na osnovu glasa koji ste čuli preko telefona?!
Ja sam nokiu poslao Veri i u poruci na kp joj opisao problem (svetla mrlja na svetloj pozadini), njen muž iz nekog razloga na nekom papiru (koji je stigao do mene) napisao da softver brljavi i da se telefon gasi, ovi u servisu proverili i vratili telefon sa izveštajem o popravci. Onda se Vera izvinjavala i rekla da mogu ponovo da joj pošaljem. Naravno da me mrzelo. Tako da ja od te papirne garancije imam još samo plaćene dve poštarine.

@nikitref
Znam ja da je zakonski period dve godine. Zašto onda "ugledne prodavnice" daju kraću garanciju? Znači da ću ja morati da se preganjam sa njima nakon te jedne godine, pozivam se na zakon i inspekcije. Ili tako smanjuju broj reklamacija. Kupac pogleda garanciju, ona istekla, uhvati se za novčanik i ode u servis.

Ama ljudi nijedan Xiaomi telefon nije ušao legalno u zemlju osim onih naručenih od Kineza na koje je plaćena carina (ili nije ali imaju pečat da su je prošli). E to tek imaju garanciju :)

O čemu vi pričate, kineski telefoni ispod ruke i garancija!

@valeksandar
Ne znam sta nije jasno? Nemas fiskalni znači ne možeš da ostavris pravo na garanciju.
Evo ovde imaju neka pitanja i odgovori http://www.ceps.rs/pitanja-i-odgovori
I naravno posle je pitanje kako sve ovo ostvariti jer zivimo u Srbiji u kojoj sve funkcioniše napola?

Poslednja izmena:

Iskljuci google backup i restartuj telefon.

@milkobgd
Nije da je bitno, ali čini mi se da je gigatron prodavao mi4. Samo sa nekom svemirskom cenom naravno.

@valeksandar
Ne znam sta nije jasno? Nemas fiskalni znači ne možeš da ostavris pravo na garanciju.
Evo ovde imaju neka pitanja i odgovori http://www.ceps.rs/pitanja-i-odgovori
I naravno posle je pitanje kako sve ovo ostvariti jer zivimo u Srbiji u kojoj sve funkcioniše napola?

Telefon ministarstva, sektor za zaštitu potrošača nije moguće dobiti iz razumnog broja okretanja broja, desetak puta, pa sam pozvao tržišnu inspekciju gde mi je ženski glas rekao da prodavac može da stavi garancijski rok od godinu dana, što je protivurečno zakonu i odgovorima u gornjem linku, a na kupcu je izbor da li će izvršiti kupovinu pod tim rokom garancije. Takođe mi je napomenula da se u krajnjoj instanci mora ići na Sud jer oni nemaju previše mogućnosti da ostvre pravo u korist kupca.

Ćao, da li bi mogao da mi kažeš koje radnje gledaš, jer u onoj gde sam ja gledala (u Beogradu, Balkanska ulica) daju telefon bez fiskalnog (cena sa sajta +20%) sa garancijom od jedne godine "pošto je to kineski telefon", sve po zakonu naravno... Kupovina preko kp ne dolazi u obzir, samo se još dvoumim da li da naručim sa njihovog zvaničknog sajta, pa me zanima i tvoje mišljenje... :)

Tako je, vodio sam raspravu sa prodavačicom i uputila me je na vlasnika da bi dobio odgovor kako se vrši prodaja sa kraćim rokom garancije od zakonskog. Po mom tumačenju iščitanog zakona rok mora biti 2 godine, tako stoji i u Niktref-ovom linku, mislim da žena sa kojom sa razgovarao u tržišnoj nije u pravu, po akcentu i dikciji zaključujem da nije validan poznavalac problematike što nije za čuđenje.

Treći prodavac u Sremskoj izdaje garanciju na 2 godine, nisam pitao za fiskalni ali se on podrazumeva pri legalnoj kupovini u zvanično registrovanom pravnom subjektu.

Ni jedan prodavac nema RN 3/32 PRO trenutno na stanju, u Sremskoj imaju sa 16 giga. Nemam trenutno više vremena da se bakćem, ako neko ima saznanje gde se može naći top model, bio bih zahvalan za informaciju, ko zna, možda se rešim i na KP ali isključivo oči u oči, ništa pošte i slični rizici.

Poslednja izmena:
kakvi rizici.

pogledas profil na KP, prodavac ima ~700 pozitivnih. u proseku svaki 10ti kupac ostavi ocenu.

Kad sam uradis matematiku, narucis sa KP ili sednes na avion, kupis u kini.

Ne razumem tu logiku, kupac hoce telefon hardwerskih mogucnosti kao AAA flagship, da ga plati ispod 200e i jos da ima garanciju vise od 1god koliko cak u madjarskoj daju uvoznici Xiaomi-a.

Pro nije zvanicna oznaka od Xiaomi-a. Svi su redmi note 3 po procesoru ih razlikujes hexa core max 1.8ghz je 6 jezgrni snapdragon.

u additional settings - backup & restore - pa "back up my data" ? Iskljucim, al cim izadjem iz settings pa se vratim vidim da je ponovo ukljuceno, what's the catch?

To ces morati da vidis sa ostalima kako je kod njih, nemam xiaomi kod sebe da proverim.

Pozz, da se malo i ja ukljucim u temu oko svercovanih telefona... pre par meseci sam ovde postavio pitanje da se proverte telefoni od Vere, jer sam isto hteo da pazarim RN3 od nje ali sam odustao posle par poruka sa njom u vezi IMEI-a...na kraju sam narucio iz kine PRO preko Iliona, clana ovog foruma i prezadovoljan sam... u prilogu je prepiska mene i Vere, pa vi zakljucite.

Prilozi

• 1.png
    1.png
    213.7 KB · Pregleda: 207
  • 2.png
    2.png
    232.2 KB · Pregleda: 196
Ne znam zasto ali i kod mene prikazuje na imei.info da je 2/16gb i da je sa mtk procesorom iako je u pitanju 3/32gb sd varijanta.. svasta :D

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Vec receno, imei.info nema dobru bazu za Xiaomi telefone.....I preko njih se ne moze pouzdano proveriti.Skoro za svaki Xiaomi telefon pokazuje pogresno_Odavno poznato....

A sto im je tek tacna baza za cpu. Za Helio X10 pokazuje quad core.Nisam znao da imam quad core, a ne octa core... ;'(

Ja sam uzimao od Vere, drugi put kažem da sam već njen kupac i skinem 1.100 dinara, valjda je toliko mogla da skine i pošalje mi telefon sa punom cenom, ja platim ali i pošaljem joj SMS sa prepiskom i ona mi uredno vrati 1.100 din. Nisam imao potrebe za reklamacijom ali jednostavno sam spreman na ne daj bože slanje za SU i čekanje, jednostavno imam poverenje u današnju tehniku, oni što mi radi iz kutije, verujem da će raditi koliko meni treba a to nije dugo. Tri, četiri meseca telefon naj duže... :)

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Mozda je tako, ali 2 RN3 telefona iz kine sam proverio na istom sajtu i pokazuje tacno svaku karakteristiku...

Imaju oni bazu, ali im nije tacna...Za moj telefon pise da je Xiaomi i nema karakteristika...

Da baza im je losa...kupovao kod Vere i sve je ok.

Sent from my Redmi Note 3 PRO

0e56d9d4af9b9b95f2612f792397e1f9.jpg

Novi update :)

Koristi li ko mokee na SD ?

Vrh Dno