Šta je novo?

Xiaomi Pocophone X3 NFC

U zadnje vrme mi baterija traje krace, jedva izgura 7 sati sota a bilo je i preko 9. Da li je mozda zeznuo nesto a11 i miua 12.5, da li ce mozda da pomogne hard reset posto ga nisam radio?

Samo da dodam, na preporuku (@BobRock9x) sam instalirao Spark Email umesto Gmail. Radi odlicno i sada imam notifikacije. Znaci da je ipak do app, a ne do telefona.

Pa moguće i da je do kombinacije app i MIUI, pošto im je Gmail postavljen kao sistemska (default mail) app.

Ne kontam ljude, kad se radi veći sistemski update mandatorno je da posle uradite factory reset, ostaju repovi nekompatibilnih aplikacija i ko zna još čega, zato uređaji znaju da brljaju. Nađite vremena i uradite FR, imaćete manje problema.

Ne kontam ljude, kad se radi veći sistemski update mandatorno je da posle uradite factory reset, ostaju repovi nekompatibilnih aplikacija i ko zna još čega, zato uređaji znaju da brljaju. Nađite vremena i uradite FR, imaćete manje problema.
Dzaba. prezvakana tema 1000 puta. I pored svog pisanja i svega pojedini ne odustaju i nece da urade FR.

Dzaba. prezvakana tema 1000 puta. I pored svog pisanja i svega pojedini ne odustaju i nece da urade FR.

Zato sto to nije procedura od 2 koraka i 2 minuta. Danas ljudi slikaju kao sumanuti, treba samo slike sacuvati a da ne pricam ostalo ko ima bitne stvari, poruke, gomilu instaliranih aplikacija koje treba ponovo instalirati, podesavati, ovo ono, ima tu svasta. Tako da po meni opravdano sto mnogi ne mogu da se nakane na to, a svakih par meseci nesto izbacuju pa treba raditi FR cesto, niko nije dokon toliko, ispade covek rob telefonu..

Nije u dva koraka i dva minuta, ali je posao od pola sata, sat, imam 82 aplikacije, sve podesim za max sat vremena, slike su na sd kartici, poruke bekapujem. I ne radi se to svaki dan pa da je mukotrpan posao... Ako hoces da radi kako treba mora se ispostovati procedura...

Nije baš to tako eto. Npr kod iOS-a to ne mora. Odnosno 99% slučajeva na iOS-u nije tako.

Zašto kod androida se pokarabasa verujem da ni oni ne znaju.

Jel neko uspeo od vas da aktivira VoLTE pozive?
Ja sam koristio VoLTE par nedelja, MTS mreza u pitanju i na kraju sam ga ugasio zbog brojnih problema. Na Xiaomi i drugim uredjajima ima problema sa VoLTE uslugom, na ovom forumu imas citave teme vezane za VoLTE servis u okviru MTS, Telenor mreze i sl. Generalno, za nas telefon moras da ukucas neki kod kao kada zoves neki broj sto mozes da nadjes na netu kako bi najpre dobio opciju u okviru Settings za aktivaciju VoLTE na telefonu, a onda treba i preko operatera da izvrsis aktivaciju samog servisa. Da li je do Xiaomi-ja ili operatera ili oba navedena ne znam u svakom slucaju posto sam svakako morao do MTS poslovnice nesto, pritom resih da iskorisitm priliku da ugasim VoLTE (sto mozes i preko MTS sajta, verovatno i Telenor-a bez odlaska u poslovnicu), uglavnom agentica MTS-a mi je rekla da je brdo ljudi iskljucilo VoLTE zbog raznih problema, neki vise ne cuju sagovornike, ja danima nisam mogao da posaljem obican SMS ili posalje jedan SMS u 20 poslatih recimo, ljudi ne mogu da me dobiju uopste iako imam mrezu sve vreme i sl. Ona sama je rekla da nema veze ni sa proizvodjacem telefona jer su dolazili korisnici Samsunga, iPhone-ova, Vivo-a, Oppo-a, Huawei, ma navedi koga hoces... Ko god da dodje da se zali za bilo sta, oni mu prvo deaktiviraju VoLTE za svaki slucaj, show :). Tako da mozes da probas, mozda kod tebe bude radilo sve ok, ali znaj da ogroman broj ljudi to masovno iskljucuje, jer je nekom to automatski ukljuceno (tipa Omorika korisnicima u okviru MTS-a koji imaju novije modele Samsung-a). Kod mene je servis ok radio prve nedelje, mada nisam primetio nijedan benefit bukvalno, sem sto u toku razgovora imas stalno 4G (sada bez VoLTE kada razgovaram sa nekim i imam 4G, posle nekog vremena mi iskljuci mobile data), neki korisnici kazu da je bolji kvalitet razgovora i da manje trosi bateriju sam razgovor, ali kazem ja nista od toga nisam uvideo.

Sto se tice Factory Reset to jeste vremenski zahtevna procedura koja zahteva i dosta koncetracije i popisivanja dosta stvari, pogotovo za ljude koji imaju ogroman broj aplikacija i koji koriste telefon i za posao. Ja recimo imam preko 100 aplikacija (nijednu igricu bukvalno, ni one fabricke nemam), 90% njih su aplikacije gde ti je neophodno logovanje. Meni bi za FR bilo potrebno bar 2h posla, da sve zivo ispodesavam kada prethodno backup-ujem sve sto mi je neophodno i pored toga sto mi se slike recimo automatski backup-uju na Google Photos svakodnevno pa makar ne mislim o tome jer im placam onih 210 dinara mesecno za 100GB prostora posto imam brdo slika i fajlova vezanih za Google account. Ja na telefonu saltam svakodnevno izmedju privatnog i poslovnog naloga i meni jeste zezancija procedura FR-a iako je to jednom po update-u sistema, ali telefon za sada radi ok i tek ako krene zesce da baguje, odradicu FR jer nemam drugu opciju, ovako sljaka ok bez FR-a i to je to...

Koristio sam Samsung S6 5 godina pre ovog telefona, imao 3 update-a OS-a za to vreme i brdo Securiy Patch-eve i nikada nisam odradio FR, a telefon je radio regularno. Mada je to ipak Premium telefon, ali ni to nije garancija da ce raditi valjano, daleko od toga. Tako da ne postoji nigde zvanicno da je FR operacija koja se podrzumeva posle update-a OS-a, to bi sami proizvodjaci naglasili pri update-u da je tako, ali ima logike odraditi tako nesto ako telefon pocne zesce da baguje kako bi se resetovalo citavo stanje telefona, svi pozadinski sistemski procesi, aplikacije i njihovi servisi itd.

Poslednja izmena:
Pričajte šta želite, programeri znaju da se nakon svakog prelaska na novi sistem treba ili je poželjno uraditi FR. Zato imate probleme, beckupujte redovno podatke, fotografije itd na cloud ili externi hdd pa će manje glava da boli. PRIMER: Kako kad ubacujete kuvani rom, clean install? Odradi se bekup za svaki slučaj i sve se briše prilikom instalacije.

Ja sam koristio VoLTE par nedelja, MTS mreza u pitanju i na kraju sam ga ugasio zbog brojnih problema. Na Xiaomi i drugim uredjajima ima problema sa VoLTE uslugom, na ovom forumu imas citave teme vezane za VoLTE servis u okviru MTS, Telenor mreze i sl. Generalno, za nas telefon moras da ukucas neki kod kao kada zoves neki broj sto mozes da nadjes na netu kako bi najpre dobio opciju u okviru Settings za aktivaciju VoLTE na telefonu, a onda treba i preko operatera da izvrsis aktivaciju samog servisa. Da li je do Xiaomi-ja ili operatera ili oba navedena ne znam u svakom slucaju posto sam svakako morao do MTS poslovnice nesto, pritom resih da iskorisitm priliku da ugasim VoLTE (sto mozes i preko MTS sajta, verovatno i Telenor-a bez odlaska u poslovnicu), uglavnom agentica MTS-a mi je rekla da je brdo ljudi iskljucilo VoLTE zbog raznih problema, neki vise ne cuju sagovornike, ja danima nisam mogao da posaljem obican SMS ili posalje jedan SMS u 20 poslatih recimo, ljudi ne mogu da me dobiju uopste iako imam mrezu sve vreme i sl. Ona sama je rekla da nema veze ni sa proizvodjacem telefona jer su dolazili korisnici Samsunga, iPhone-ova, Vivo-a, Oppo-a, Huawei, ma navedi koga hoces... Ko god da dodje da se zali za bilo sta, oni mu prvo deaktiviraju VoLTE za svaki slucaj, show :). Tako da mozes da probas, mozda kod tebe bude radilo sve ok, ali znaj da ogroman broj ljudi to masovno iskljucuje, jer je nekom to automatski ukljuceno (tipa Omorika korisnicima u okviru MTS-a koji imaju novije modele Samsung-a). Kod mene je servis ok radio prve nedelje, mada nisam primetio nijedan benefit bukvalno, sem sto u toku razgovora imas stalno 4G (sada bez VoLTE kada razgovaram sa nekim i imam 4G, posle nekog vremena mi iskljuci mobile data), neki korisnici kazu da je bolji kvalitet razgovora i da manje trosi bateriju sam razgovor, ali kazem ja nista od toga nisam uvideo.

Sto se tice Factory Reset to jeste vremenski zahtevna procedura koja zahteva i dosta koncetracije i popisivanja dosta stvari, pogotovo za ljude koji imaju ogroman broj aplikacija i koji koriste telefon i za posao. Ja recimo imam preko 100 aplikacija (nijednu igricu bukvalno, ni one fabricke nemam), 90% njih su aplikacije gde ti je neophodno logovanje. Meni bi za FR bilo potrebno bar 2h posla, da sve zivo ispodesavam kada prethodno backup-ujem sve sto mi je neophodno i pored toga sto mi se slike recimo automatski backup-uju na Google Photos svakodnevno pa makar ne mislim o tome jer im placam onih 210 dinara mesecno za 100GB prostora posto imam brdo slika i fajlova vezanih za Google account. Ja na telefonu saltam svakodnevno izmedju privatnog i poslovnog naloga i meni jeste zezancija procedura FR-a iako je to jednom po update-u sistema, ali telefon za sada radi ok i tek ako krene zesce da baguje, odradicu FR jer nemam drugu opciju, ovako sljaka ok bez FR-a i to je to...

Koristio sam Samsung S6 5 godina pre ovog telefona, imao 3 update-a OS-a za to vreme i brdo Securiy Patch-eve i nikada nisam odradio FR, a telefon je radio regularno. Mada je to ipak Premium telefon, ali ni to nije garancija da ce raditi valjano, daleko od toga. Tako da ne postoji nigde zvanicno da je FR operacija koja se podrzumeva posle update-a OS-a, to bi sami proizvodjaci naglasili pri update-u da je tako, ali ima logike odraditi tako nesto ako telefon pocne zesce da baguje kako bi se resetovalo citavo stanje telefona, svi pozadinski sistemski procesi, aplikacije i njihovi servisi itd.
Znači bolje da i ne probam dok ne reše.Inače našao sam to u vezi koda,kucao al opet nisam dobio opciju.Moguće da je do samog MTS pa ima problema.Sestra i zet su na A1 mreži ,on Samsung ona Honor i VoLTE im radi super.Nemaju problema

Pričajte šta želite, programeri znaju da se nakon svakog prelaska na novi sistem treba ili je poželjno uraditi FR. Zato imate probleme, beckupujte redovno podatke, fotografije itd na cloud ili externi hdd pa će manje glava da boli. PRIMER: Kako kad ubacujete kuvani rom, clean install? Odradi se bekup za svaki slučaj i sve se briše prilikom instalacije.
Ubacujes kuvani rom, naravno da moraš raditi clean install, pogotovo ako ideš na neki AOSP, skroz drugačija baza.

Ovde ti se ne menja baza, ovde ide samo incremental update.

Pitanje jedno...

Jel kad ti dodje update aplikacije na play store-u, jel ti nju obrises celu prvo clear cache and data, pa instaliraš ili klikneš na update samo?

E tako i na sistemu kad dodje update od 500-1000mb ne brises sve. To što oni zeznu, to je već nešto do njih, pa svako malo factory reset.

Kada se radi upgrade sa jedne na drugu verziju Androida(A10 na A11) FR je skoro pa obavezan. Kada se radi upgrade na istoj verziji Androida-a nije obavezan.

Pa dobro...Ko to kaze da je skoro pa obavezan? Hajde vise da demistifikujemo to - obavezan, procedura...

Dakle, pitanje za sve, gde je bilo koji proizvodjac naveo da je FR obavezan kada se azurira bilo sta, pa i kada se prelazi na novi android? Znaci, molio bih samo konkretno da se napise a ne da se vrti neka neobavezna prica.

Zaboravih - " ali ima logike odraditi tako nesto ako telefon pocne zesce da baguje kako bi se resetovalo citavo stanje telefona, svi pozadinski sistemski procesi, aplikacije i njihovi servisi itd."

Da, slazem se sa ovim. I to vazi za sve, ne samo za telefone. Probas da nadjes gresku, zasto se nesto desava sto ne bi trebalo...ako ne umes, ne da ti se, ne zelis da gubis vreme...klin instal...

@otkaz Upravo tako, ovo je i bila poenta mog prethodnog posta. Kaze neko "programeri savetuju" i slazem se, ima gomila blogova na netu kako se savetuje FR nakon bilo kog update-a OS-a, ali to nije nigde zvanicno propisano. Evo ja sam kao neki "programer u pokusaju" i radim na razvoju Android app zadnjih 10 godina. U firmi imamo sjaset telefona, svih mogucih proizvodjaca. Ne mozete da zamislite kakvo opterecenje trpe ti uredjaji na kojima radimo svakodnevno, pogotovo tokom procesa debaggiranja aplikacija recimo. Nikada nismo radili FR nijednog uredjaja nakon redovnog update-a na narednu verziju Androida i svi uredjaji rade regularno. Dakle, NEMA ZVANICNE POTVRDE da ovo treba raditi, postoje samo preporuke ljudi i o tome mozemo da diksutujemo ovde godinama. To vam je isti fazon kao sto imate more blogova kako treba puniti telefon da li od 0-100, da li uvek do 70-80%, kada najvise odlazi baterija zbog nepravilnog punjenja itd. i naci cete sjaset kontradiktornih saveta na ovu temu na netu.

Na nekim od tih testerskih telefona u firmi sam ja licno ubacivao razne custom ROM-ove i tada jesam radio kompletan WIPE cash-a i sve po proceduri i to je sve ok i mora tako. Ali, FR nakon update-a sa Androida 10 na 11 ili bilo koji drugi update definitivno nije propisan nigde ili meni nesto zestoko promice sve ove godine...

Znaci, to sto se javljaju problemi je posledica loseg update-a, koji nije testiran za recimo sve telefone za razlicite zemlje i trzista kojima je namenjen i pisali smo i o tome. Oni puste tipa GLOBAL verziju, pa kako kome zapadne i zato je fazon da ako telefon krene naglo da ti bag-uje nakon update-a ne mozes nista drugo da uradis sem FR-a i nadas se da ce to popraviti stvari...

Da je FR obavezan valjda bi sam Xiaomi, Samsung ili ko god kada preuzmete update dopisao i recenicu - "Nakon ovog update-a je potrebno uraditi FR telefona kako bi sve radilo regularno u suprotnom ne garantujemo stabilnost OS-a na vasem uredjaju i potencijalne probleme"... Narocito posle alve negativnih komenatara korisnika nakon svakog veceg update-a narocito na novu verziju OS-a. Nadam se da ovo zvuci logicno?

Poslednja izmena:
Stvarno su napravili komplikovano za zvukove (poruke, zvono, mail itd itd) s ovim 12.5 update-om ili A11 sta god je od ta dva

Šteta što sam prodao telefon pre ovog 12.5, ali baš nikakav problem nisam imao posle prelaska na a11.
Imam gomilu aplikacija čija reaktivacija je mukotrpan posao i fr ne dolazi u obzir. Slike su svakako na Google photos.

Meni telefon radi bez ikakvih problema. Čim sam ga uzeo prvo sam "deplotovao" sve što je bilo bezbedno da se ukloni (uputstvo sa xda), od Muia samo je theme app ostao. I da se nadovežem da ni jedan proizvođač nije zamislio da korisnici posle apdejta rade factory reset, 90% korisnika ni ne zna šta je to, čak ni ne razlikije reset i restart.

Svako ima svoja iskustva, to da li kolektiv drnda ili ne drnda 30,50,150 uređaja je subjektivni stav tog kolektiva. Neko je napisao već, jeste, proizvođač rebne update i naravno da kaže nema potrebe za clean install, jer znaju da je fifti-fifti, nekome neće praviti probleme a nekome hoće, moraju i oni da žive od servisa recimo. Suma sumarum, moje subjektivno mišljenje koje praktikujem već duugi niz godina, nakon prelaska sa 1 verzije androida na sledeću, FR mandatoran..jer tada nema problema. A nažalost probao sam i sa tim filozofijom da ne radim FR kod više proizvđača i uvek je bilo nekih problema, tako da eto subjektivno iskustvo je tako, respektujem one koji tvrde da nisu imali probleme. Ali definitivno svaki veliki update je problemstičan i to se vidi po forumima.
I da neko od moderatora je pitao? DA radim clear keš i data za aplikacije koje skidam sa play, dok pro varijante ne diram često jer nemaju glupih reklama u sebi.

DA radim clear keš i data za aplikacije koje skidam sa play, dok pro varijante ne diram često jer nemaju glupih reklama u sebi.
Ovo je suludo raditi. Gubljenje vremena veliko, da kad odradim to stalno ispočetka moram da podešavam aplikaciju.

Upravo tako, mislim da su svi ovde shvatili da je pitanje slučaja samog uređaja i koliko je update kvalitetno istestiran pre nego je pušten u etar. Dakle, nekim ljudima je Factory Reset obavezan, drugima nije. Ja sam naveo primer sjaset telefona koje koristimo u firmi, a dodaću još i sve ljude sa kojima radim i družim se - niko od njih ne radi FR nakon update-a OS-a i niko se pritom nije žalio. Zaključak je da je ovo svakako opcija za rešavanje potencijalnih problema, ako telefon poblesavi nakon velikog update-a poput naredne verzije Androida i sl. Da se svaki update kvalitetno istestira, do problema ne bi dolazilo i ne bi bilo potrebe za FR-om. Proizvođač je u fazonu da mora da daje tu softversku podršku nekoliko godina, zavisno od samog modela, ali njemu je u interesu da kupuješ iznova i iznova, zato se i štancaju svakodnevno modeli kao nikada ranije.
Tako da kako ko misli da treba, FR je ponavljam uvek poslednja opcija ako ništa drugo ne može da reši problem, ali ne znači da će i taj proces rešiti sve.
Ja sam odmah nakon MIUI 12.5 update-a imao problem sa abnormalnom potrošnjom baterije prvi i možda sledeći dan i nakon toga su se stvari same stabilizovale, a nisam pritom istraživao šta mi to toliko "jede bateriju" jer sam bio na odmoru i imao pametnija posla.

Brisanje keša i podataka aplikacije pri svakom update-u istih je definitivno po meni bespotreban postupak. Ukoliko nakon update-a app ne radi kako valja, proveriš u okviru recenzija ili sa nekim ko koristi istu app da li se javlja i kod njega problem, a ako je problem samo kod tebe, jednostavno reinstaliraš iliti obrišeš, pa ponovo instaliraš app sa GP-a ili bilo kog drugog marketa, a ima ih i više nego dovoljno...

Ja nikada nisam radio FR i mislio sam da ci resiti nekoliko bagova na A11 i zeznem se naravno.uradim FR i ne dobijem nista,bagovi ostali a ja izgubio vreme nepotrebno sve podesavati kako je bilo,tako da ubuduce ne radim FR.

Ovo je poenta cele filozofije:
"Proizvođač je u fazonu da mora da daje tu softversku podršku nekoliko godina, zavisno od samog modela, ali njemu je u interesu da kupuješ iznova i iznova, zato se i štancaju svakodnevno modeli kao nikada ranije."
Računaju da ćemo menjati uređaje svakih 6-12mes. Tako da vaše mišljenje je da je to nepotrebno a moje eto nije. Doduše prošlo mi je 300tinjak telefona kroz ruke tokom poslednjih 20 godina ali nije to toliko bitno.
Da s vratimo na temu x3 nfc, prelaziti ili ne na a11?

Ovo je poenta cele filozofije:
"Proizvođač je u fazonu da mora da daje tu softversku podršku nekoliko godina, zavisno od samog modela, ali njemu je u interesu da kupuješ iznova i iznova, zato se i štancaju svakodnevno modeli kao nikada ranije."
Računaju da ćemo menjati uređaje svakih 6-12mes. Tako da vaše mišljenje je da je to nepotrebno a moje eto nije. Doduše prošlo mi je 300tinjak telefona kroz ruke tokom poslednjih 20 godina ali nije to toliko bitno.
Da s vratimo na temu x3 nfc, prelaziti ili ne na a11?
Nemoj ni u kom slucaji,jede bateriju kao keks...Pregrejava se nenormalno sto nisam do sada video i osetio kod ni jednog telefona...Bukvalno malo neku aplikaiju otvoris greje kao lud...Nit sam igrice igrao nit yt koristio...Upropastise fon nacisto...

Nemoj ni u kom slucaji,jede bateriju kao keks...Pregrejava se nenormalno sto nisam do sada video i osetio kod ni jednog telefona...Bukvalno malo neku aplikaiju otvoris greje kao lud...Nit sam igrice igrao nit yt koristio...Upropastise fon nacisto...
Neverovatno! Jesi radio FR prilom prelaska sa A10 na A11?

Meni se na A11 npr bolje ponasa telefon nego na A10, ni jednom nije zagrejao ne znam ja koliko, sve u granicama normale.
I to na zahtevnijim igrama...
Ima nekih sitnih/strenutnih bagova ali se to nekad samo od sebe resi... Mada mozda je i do 12.5 Miui-a

Nazad
Vrh Dno