Šta je novo?

Xiaomi mi3/mi4

Pa, koji mu je naziv? Ako je cancro onda bi trebalo da moze

Guglao sam i to "cancro" u medjuvremenu, i nisam siguran. Pazi, isti je hardver 99%. Jedina je razlika sto ovaj njegov nema 3g, samo 2g i lte (ali ne nase frekvancije). Digli smo sad w10, da ga isprobamo :)

Isteklo mi je vreme za modifikaciju posta pa ću novi. Fora je što ortaka zeza nekad prednja kamera dok koristi Skype. Zato smo hteli da se igramo za rom-ovima. Nažalost, ni na W10 ne radi, štaviše Skype blokira potpuno prilikom video poziva. I još jedan problem, mikrofon ne radi u toku Viber poziva. Javio mi je nakon toga da mu prijavljuje nadogradnju sistema na noviji, probeće nakon toga da li radi, ako ne, vraćamo se na android. Flašovaću mu Ivanov aosp pa da vidimo, reče čovek i ako dobije ciglu nije problem...

Nece dobiti ciglu, samo ako vec ima W10, onda neka vrati na miui po proceduri kako treba, uz onaj mi flash tool. Pa onda nek instalira CWMRecovery, ili TWRP i onda ivanov rom iz recoverija.

Zamrela tema a ovaj telefon je sad povoljniji nego ikad a uopšte nije loš (nakon što se rešite kineskih sr@nja s njega).
Uglavnom, hteo sam da podelim s vama jednu interesantnu opciju koju sam pronašao, možda je već neko spominjao ranije,
u podešavanjim za bateriju ima opcija da se namesti automatsko isključivanje i uključivanje telefona, ja recimo ne koristim telefon
u periodu od 12h u ponoć do 6h ujutru pa sam namestio da se sam u tom periodu isključi i mogu da kažem da ovo čini čuda za
bateriju. Sa normalnim korišćenjem telefona izdrži bez problema 3 dana a probao sam i sa minimalnim korišćenjem, znači net i
mailovi na kompu a telefon samo za sms i pozive, izdržao je 6 dana sa isključivanjem noću, extra stvar.

Razmišljam o kupnji Mi4, pa imam neka pitanja.

1. On se vjerovatno još prodaje bez zaključanog bootloadera, jer je malo stariji mob ? To ovisi koji su ROM kinezi stavili gore, pa ću morati provjeriti. Od koje verzije kineskog MIUI-a je zaključan ?

2. Ako je otključan bootloader mislim staviti zadnji stable global odavdje http://en.miui.com/download-240.html
Jel taj OK, imate li preporuku fluidnijeg i boljeg ROM-a sa dobrim trajanjem baterije ?

3. Ima li neki drugi način za brisanje (wipe) svega s mobitela prilikom flešovanja osim flash toolom i fastbootom ?

4. Zbunjuje me malo onaj Kitkat, nisam se još bavio flešovanjem pa me zanima da li se time mijenja i verzija Androida u podlozi ili se samo promjeni MIUI a kitkat ostane isti ? Recimo da bih htio Android 5.1.1 i novi MIUI preko.

5. Bateriju hvalite, netko je par strana prije napisao da je nezadovoljan zvukom, šta biste općenito mogli još reći o ovom mobitelu ? Čuo sam da je crna verzija s vremenom gubila boju prilikom struganja po đžepovima, zato je bila povučena iz prodaje.

Da odgvorim, iako vec dugo nemam telefon.
1. Koliko ja znam nijedan nije zakljucan, i treba da moze da se prebacuje iz kineske u internacionalnu verziju ROMa i obrnuto. Instalaciom TWRP recovery, ili CWM recovery mogu se instalirati custom ROMovi. Posto telefon ima dve sistemske particije od po 650mb valja, uz pomoc cwmrecoverya moze da se repartionise i napravi jedna od 1.2gb particija sto je potrebno uraditi za sad mozda vecinu custom romova.

2. Mozes staviti taj rom, za miui romove nije potrebno ono reparcionisanje memorije, vec se samo reflashuje rom uz pomoc mi recoverya. Sasvim su stabilni romovi, sa ovog sajta:http://xiaomi.eu/community/forums/miui-weekly-rom-releases.103/ bitno je da je za model CANCRO (mi3/mi4).

3.moze uz pomoc cwmrecovery ili twrp, ali onda ako ubacis ROM u internu memoriju on ce biti izbrisan, pa neces imati sta instalirati ( pod uslovom da hoces bas sve da izbrises) .

4. sad mi se cini da je za mi4 verzija androida 6.0 , bar tako vidim na onom sajtu sto sam postavio u odgovoru na zadnje pitanje. Android je verzija 6, a miui valjda verzija 7, s tim da je taj android malo modifikovan po meni miui ima cak i neke naprednije funkcije od cistog androida.

5. Po meni zvuk je sasvim uredu, ja nisam imao nikakvih problema, sve se culo izvrsno za moje potrebe. Crni model je jako tesko pronaci.

Ako ne treba reparticionirati za onaj Global ROM sa en.miui.com odlično, pomoću tog mi recoveryja bi trebalo biti lako. Ali time se neću riješiti kineskih aplikacija hmmm.
Ovi svi ROM-ovi koji su sa xiaomi.eu stranice zahtjevaju reparticioniranje, jel tako ? Ali dobro ako bootloader nije zaključan ne mogu puno zabrljati valjda...

Znači uz sve novije ROM-ove MIUI-a dolazi i Android 6, pošto je to novi operativni sustav možda je još bagovit, radije bih 5.1.1, ali mislim da ima jako puno izbora za Mi4....nisam još koristio, ali ovako prema pogledanih desetina video komentar u zadnjih 7 dana mogu reći da mi se MIUI sviđa.

Za zvuk se valjda mislilo na zvuk prilikom snimanja videa, evo ovdje primjer na 08:25 https://www.youtube.com/watch?v=784Sxl3xeU8
Ali to se možda ispeglalo kasnijim update-om.

Poslednja izmena:
a te stranice xiaomi.eu ne treba reparticionisanje jer je to miui rom, bez kineskih aplikacija, ima mozda jednu ili dve. Reparticionisanje treba uglavnom za custom romove na bazi cistog androida, romove kao Cyanogenmod, i derivati, uglavnom romovi sa xda sajta. mislim da nema miui rom sa android 5.1 verzijom za mi4. Zasto bi 6 bio bagovit? nije on toliko nov, vec se planira i novija verzija.

Sta ti konkretno nije dobro sa zvukom na ovom videu?

Čuo sam da bi android 6 trebao biti dobar za baterije općenito, ali još uvijek nalijećem na negativne komentare forumaša koji su pokušali staviti android 6, kao da im je stvorio neke probleme. To ne moraju biti točne njihove izjave, ali....

Nadam se da ostaje ona aplikacija ''Security'' na global xiaomi.eu ROM-u, čini se korisna, uostalom ona ima engleski jezik.
Mi možeš dati točan link teme i uputa za skinuti i instalirati taj ROM bez kineskih applikacija za koji ne treba reparticioniranje.
Preporuča se wipe u procesu instalacije tog ROM-a napraviti, šta ne ?

Zvuk na videu djeluje šumovit i škripav, na momente, ali to je možda i do vjetra ili puno ljudi unaokolo koji ispuštaju zvukove sa svih strana.

Android 6 je izisao dosta ranije nego je xiaomi odlucio da ga koristi uz miui, tako da ja mislim da nema nikakvih problema. Mozda su te kritike bile na racun aosp android 6 verzije.

Ja ti preporucujem da stavis poslednji weekly ROM http://xiaomi.eu/community/forums/miui-weekly-rom-releases.103/ za cancro. svakako ima security aplikaciju i na engleskom je, mislim da ima i hrvatski jezik.

kakav ti sad imas rom na tvom telefonu? ali bas ako hoceh global rom, i da sve bude cisto, onda moras skinuti fastboot rom http://en.miui.com/a-234.html skines mi4 latest global stable ili latest global developer rom, s tim sto je stable 4.4 verzija androida, a developer 6. mislim da na stable verziji nemas root opciju directno iz telefona vec moras instalirati neki updejt, dok za developers ima. kad skines taj fastboot rom, onda uz pomoc flash toola instaliras, prati uputsvo sa tog sajta odakle si i skinuo rom.

Sada imam neki stari mobitel sa androidom 2 točka nešto.

Koja je po tebi lakše izvediva procedura za nekoga tko prvi puta fleša, ova sa en.miui.com global stable ROM uz fastboot wipe i čistu instalaciju, ili ona procedura sa cancro weekly ? Postoji i cancro stable na xiaomi.eu stranici, zar ne ? Aha, dakle MIUI i Android su spojeni, nerazdvojivi....(Root pristup mi nije toliko bitan).

Ne znam da li si upućen u Mi4c mobitel, on mi je konkurent ovome. Mi4 me dođe 30 dolara jeftinije, više bih volio standardan tip konektora za punjenje nego onaj koji ima Mi4c. Kako bi ocijenio konstrukciju kod Mi4, premium je ali neki kažu da se i taj metal izgrebe, kao i plastika odpozadi, pod uvjetom da ne želim zaštitne maske. Čini mi se da Mi4c ima nijansu bolju kameru po nekim videima, ali to bi još malo provjerio, nije velika razlika ? Bočne tipke su metalne ili...jel su kvalitetno izrađene ?

Poslednja izmena:
Pa sad, ja kad sam kupio svoj telefon, on je bio kineski global. Onda sam ja uz pomos fleshtoola stavio fatboot developer rom ( global stable ima sve google aplikacije a ja jedino koristim playstore tako da mi sve ne trebaju ) onda sam skinuo sa onog evropskog sajta weekly rom stavio u unutrasnju memoriju rom, i direktno uz pomoc mirecovery fleshovo taj weekly. Izrada mi4 je odlicna, telefon nije lak, pa odlicno lezi u ruci. Istina je da metal sa strane moze da se ogrebe, ali ako telefon nosis u torbici ili dzepu bez kljuceva novcica ili bilo cega metalnog, ni taj metal se nece ogrebati. Dugmici sa strane su metalni. U vezi m4c ne znam nista tako da ne mogu pisati o njemu. Sto se tice kamere, postoji mi2raw aplikacija koja ne znam da li radi na mi4c . Ta aplikacija sluzi da sa njom fotografises raw ( sirove) fotografije, nadam se da znas nesto o tome. Kasnije ih obtadis i fotke su vrh. Ni ova kamera na mi4 nije losa

Poslato uz pomoc smart frizidera

Ti si i jednu i drugu proceduru odradio kod sebe. Nešto sam pročitao ono oko fastboota i flashtoola, čini se lako. Gdje sam ono pročitao da treba raditi na 64bitnom računalu neko flešovanje, i da li je još šta potrebno ?
Jel ti koji puta pao negdje a da je bio bez zaštite ? Pročitao sam neki komentar da metalne futrole i ovi metalni djelovi mobitela znaju prenositi vibracije nakon pada i da puca ekran ili nešto kao ovome jednogodišnjem korisniku Mi4: https://www.youtube.com/watch?v=vPtZrrfquZQ

Da ja sam to odradio kod sebe, nije stvarno tesko. Samo pratis uputstvo. ja sam vec ranije imao jedan xiaomi telefon to je bio mi2. Nije bitno da li je 32bitni ili 64bitni racunar.
Nije mi ispadao teleon, mozda jednom sa kreveta dole na tepih, visina nekih 30cm, nista mu nije falilo, no to ni nije merodavno.

http://en.miui.com/a-234.html

Na ovoj temi za fastboot update, nije baš 100% jasno napisano gdje se stavi ovaj ROM koji se tamo skine. Da li u mob ili na kompjuter ?
Znači, samo treba pastati adresu do tog ROM-a u MiFlash tool koji je instaliran na PC-ju. Znam da za mijenjanje operativnog sustava PC-a važi ono da je bolje instalirati na čisto istovremeno radeći wipe svega, jer tada je veća vjerovatnost da će sve sjesti na mjesto kako treba nego kada radimo samo upgrade preko postojećeg operativnog sustava. Tako da mislim da je također preciznije raditi na taj način i na mobitelu - što se postiže ovim fastboot načinom.

Jel postoji neka jednostavna opcija da se provjeri ako je bootloader slučajno zaključan, u slučaju da poželim staviti neki ROM sa Xda foruma ?

I u vezi Rootanja, pročitao sam negdje da se može to jednostavno samo preko opcija u mobitelu dozvoliti root za neke aplikacije po želji. Znači, kako bi bilo najjednostavnije rootati Mi4, bez da stavljam onaj neki developer ROM ?

Poslednja izmena:
Taj rom skines npr na Desktop, onda ga otpakujes da svi fajlovi budu u jednom folderu. Onda pokrenes flash tool, i kliknes na browse, imat ces dve opcije browse i advanced, prvo kliknes browse i onda tamo postavis da ti bude taj folder sa desktopa, kasnije odaberes advaced i onda odaberes skriptu.Da ne pisem evo ovde imas bolje objasnjenje http://xiaomi.eu/community/threads/guide-flashing-rom-using-miflash-mi2-3.19287/ Nadam se da ce ti biti jasnije

Ali ne usuđujem ga se kupiti zbog tog ''Sound buga'', koji izgleda još uvijek postoji. Spomenuli su i na PhoneArena review-u, na 12:19 i 15:15 :
https://www.youtube.com/watch?v=q64BcEbjCRE

Zatim ovdje novija tema, još nije popravljeno, a bilo je i u modelu Mi3 istog problema:
http://en.miui.com/thread-78027-1-1.html
http://en.miui.com/thread-33935-1-1.html

Ako je lošija kamera smanji se rezoluciju na HD pa bude bolji framerate video snimanja, a slika opet OK,... ali ovo kad ti nešto kvari zvuk nema puno pomoći, ispast će slabo snimljeno.

Što se tiče cijene, sada je došao na vrlo povoljnu, muva se tu oko 170 dolara (za hrvatsku) sa uključenim svim troškovima, isto koliko i Redmi 3.
Ali sve mi se čini da ću se odlučiti za Mi4c (190$), ili možda Redmi 3 (170$).

Poslednja izmena:
Stigao mi je Mi4 2GB sa 4.4.2, MIUI 7.00.55.00 stable + google apps, sad bi hteo da stavim noviju verziju sistema ako radi kako treba?
Koju verziju preporucujete?
Nasao sam da je ovo zadnja, sad ne znam dal je ovo Android 6.0 ispod skina?
http://en.miui.com/download-240.html

Poslednja izmena:
Ja imam taj V7.1.2.0.KXDMICK ail to ti je samo onaj miui, to kad instaliras ne menja se verzija androida!

Koliko vidim 6.0 MIUI 7.2 je jos uvek u beta verzijama?
Jel se ne brisu podesavanja kad se radi update ROM-a preko updater app na telefonu?

Mislim da se ne brišu ali davno je to bilo kad sam intalirao...

Da li je neko menjao digitajzer na Mi3, ili zna neki servis u NS koji je voljan da se bavi time? Hoću da malo osvežim fon, jer je i dalje adekvatan za moje potrebe, ali su primetni tragovi korišćenja.

Imam fon već duže vreme, ali mu je naprslo zaštitno staklo iznad Mi logoa i zvučnika, ne radi mu volume up taster i leđa su mu okrnjena na par mesta.

Poručio sam i stigla su mi sa eBay-a sva tri dela, volume flat kabl, digitajzer i leđa, ali kad sam zvao par servisa, kažu da menjaju samo ceo displej, a ekran na mom fonu je OK, neću da ga menjam za neki krš.

Zna li neko servis raspoložen da se bavi time?

Nisam siguram ali mislim da na dobrom delu ovih savremenijih telefona digitajzer i ekran su zalepljeni i ne isplati se čačkati ih je se samo napravi veće s****, ako je digitajzer puko kad kreneš da ga odlepljuješ on će se skidati u delovima a okolo će ostajati oni sitni komadići stakla i to nema šanse da se očisti... Možda su i odvojeni, kažem, nisam stručnjak ali ako bi se kladio onda bi rekao da su zalepljeni.

Hvala ti na informaciji.

Obići ću nekoliko servisa, valjda će neko biti raspoložen.

Koji je/su najbolji, najstabilniji custom ROM za Mi4, samo da nije neki MIUI jer ga ne volim? Koji koristite/preporučujete?

Nudi mi telefon update na V7.5.1.0 MXDMIDE, da li je neko odradio update?

Moze li mi neko reci da li je ovo original ili neka fake verzija:
http://www.aliexpress.com/store/pro...ad-Core-Snapdragon-801/609089_2052686069.html
Razmisljam se da ga uzmem, narucio bih ga mozda kod drugara u Austriju da izbegnem nasu carinu koja racunam ima da rebne bar 50-60e odokativnom metodom (ako ga ne ukradu pre toga). Moze li neko ko ga ima da opise ukratko koje su mane trenutno sa softverom, vidim da se pominju neki bagovi tipa zvuk na snimanju videa i sl.
Sad trenutno koristim Lumia 640DS, ali bih ga menjao jer su aplikacije generalno dosta lose na Win10 a nema nekog smisla vracati se na 8.1. Ovako sa MI4 mogu nekad da stavim Win10 pa i probam sta je i kako.

Nazad
Vrh Dno