Šta je novo?

Xiaomi Mi A2 (root, unlock bootloader-a i konverzija na 6X prvi post)

@hawaii
Okej, posto neces da pises, ja cu.

Chipsetovi, CPU deo:

Kirin 960-4xA73 na 2.4GHz+4xA53 na 1.8GHz u 16nm procesu.

Snapdragon 660:

4xA73 na 2.2GHz+4xA53 na 1.8GHz u 14nm procesu.

Sto se toga tice, efektivno su isti.

Razlika u GPU-u, ako postoji, je nebitna jer su oba GPU-a dovoljna za lagodno igranje u FullHD rezoluciji, a nijedan nije top-end GPU.

Treba uzeti u obzir da su Snapdragon chipovi optimizovaniji sami po sebi, a i Android je najbolje optimizovan za Snapdragon, tako da izmedju SD 660 i Kirina 960, ja bih bez razmisljanja uzeo SD 660.

Razlika u memoriji, UFS 2.1 moze biti na P10, a i ne mora, Huawei je skrtario i stavljao i eMMC 5.1.
Cak i ako je UFS 2.1, to znaci u da ce u praksi biti brze ucitavanje aplikacije koje nisu u ram-u, ali ne preterano, vecina ljudi ne bi videla razliku. Neka bude da se pogodi da taj P10 ima UFS 2.1.

Ekran-oba koriste kvalitetan IPS, rezolucija je ista. 18:9 i velicina je na strani A2.

Kamera- verovatno je bolja na P10, mada je na 6X(A2) skroz okej.

Dizajn-ocigledno na strani A2.
Softver-ocigledno na strani A2.
Podrska-ocigledno na strani A2.
Rezervni delovi-ocigledno na strani A2, za Xiaomi se preko Alija uvek moze naci jeftin i dobar deo.

Suma sumarum:

Na P10 je bolja kamera(nisam siguran za ovo), eventualno memorija ako zapadne UFS 2.1, sve ostalo je na strani A2 :)
Nek bude i prednost to sto ima 3.5mm izlaz, kao i prosirivu memoriju, mada ako bude barem isti zvuk kao na A1, dzabe drugim telefonima 3.5mm izlaz.

Samo da odgovorim sa zakasnjenjem coveku, posto me proziva.

Suma sumarum:
nm - nebitni, malo je Kirin bolji (i pored EMUI-a)
memorija - P10
kamera - P10
baterija - P10
ekran - A2
Dizajn - subjektivno; eto zensko, prati modu, pa se ipak odlucila za P10 pored G6, P20 lite i sl.
Softver - ako gledas po brzini, onda A2, ako gledas brdo opcija i sminku, onda definitivno P10
Podrska - nebitna za 90% ljudi
Rezervi delovi - nebitno za 99% ljudi, ako se pokvari ide u servis ili kantu

Blago tebi kad tako lepo znas da objasnis :)

Inace, sto je proizvodni proces nizi, to je bolji, 16nm je losije od 14nm ;)

Zavisi doduse gde se proizvodi, za desktop GPU vazi da je TSMC 16nm bolji od GloFo 14nm, ovde ne znam gde se proizvodi Qualcomm chip, a gde Kirin, pa ne mogu da tvrdim, sve u svemu SD 660 je u najmanju ruku isti kao Kirin 960.

Sad je i baterija bolja na P10, zanimljivo, mora da ce tih 200mAh da naprave veliku razliku, nema veze sto je Snapdragon optimizovaniji, sto Emui neretko ima battery drainove i sto SD 660 ima nesto nizi klok na jacim jezgrima, sto je radjen u nizem procesu i sto je Snapdragon najoptimizovaniji od svih chipova. Nek bude da zbog 6" na A2 bude losija autonomija, to ce biti pola sata u vrh glave, barem je to bitno, a podrska nebitna :)

Odavno nisam video da neko toliko lupeta, zanimljivo je, nastavi molim te :)

Poslednja izmena:
Samo da odgovorim sa zakasnjenjem coveku, posto me proziva.

Suma sumarum:
nm - nebitni, malo je Kirin bolji (i pored EMUI-a)
memorija - P10
kamera - P10
baterija - P10
ekran - A2
Dizajn - subjektivno; eto zensko, prati modu, pa se ipak odlucila za P10 pored G6, P20 lite i sl.
Softver - ako gledas po brzini, onda A2, ako gledas brdo opcija i sminku, onda definitivno P10
Podrska - nebitna za 90% ljudi
Rezervi delovi - nebitno za 99% ljudi, ako se pokvari ide u servis ili kantu
Vala ako mislis da je EMUI sminka, onda iz Huawei-a bas ne znaju da sminkaju [emoji23]

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Pa napravi anketu na vecem broju ljudi (ali ne ovde na forumu) jel im se vise svidja EMUI/MIUI/Samsung Experience ili stock pa javi...

Da uradimo anketu mase, koja je u odnosu na populaciju foruma neuporedivo manje tehnicki pismena(sto nije uvreda, to ne govori nista lose o nekom, jednostavno ih ne interesuje tehnika, to je okej) i da se vodimo time da je to ispravno?

Jos jedna zanimljiva konstatacija :)

Pa telefone ne kupuju tehnicki pismeni vec masa. I ne pricamo o ispravnosti i kosmickoj pravdi nego ceni A2, ako si zaboravio.

Koliko vidim pricali smo o tome da li se ljudima vise svidja Emui/SE(TW), od stock-a.

Sto se cene tice, opet cu reci, A2 s obzirom na sve sto nudi, ima okej startnu cenu koja ce pasti prilicno posle nekoliko meseci :)

Koga briga sta masa kupuje, danas ionako marketing prodaje mnogo bolje od kvaliteta, vazi za svaki proizvod koji se masovno prodaje, pa i za mobilne telefone :)

Poslednja izmena:
I rest my case : )
Twitter-I-rest-my-case-c7c3a5.png

A1 se u pocetku kod nas prodavao za 225 evra. Znaci, cena mu je pala nesto preko 50 evra, od septembra. Nije bas da tako brzo padaju cene...S tim sto ce A2 u pocetku sigurno ici fino preko 300, verujem cak i 4/32.

Pa napravi anketu na vecem broju ljudi (ali ne ovde na forumu) jel im se vise svidja EMUI/MIUI/Samsung Experience ili stock pa javi...

Ovo bi jedino imalo smisla kada bi se radilo na tehnicko pismenijoj masi (od proseka) koja je imala iskustva sa svim iteracijama Androida i to u okviru istih verzija tj pandana u momentu. I prakticno bi svi morali da podju od stock verzije, pa da cene prednosti i mane funkcionalnih i sminkerskih modifikacija koje proizvodjaci donose.

Na jednom domacem sajtu pojavili su se Mi A2 i A2L po cenama od 275e i 225e.

Pojavio se i u nekim prodavnicama, bar prema mobilnom svetu...cena 255e za 32gb i 265e za 64gb model...sto je skroz ok za pocetak... :)

Vezano za poređenje procesora, benchmark testovi nisu uvek validni, ali u ovom slučaju dovoljno pouzdani, i samo treba da uporedis telefon sa SD660 naspram drugog sa K960 , na istom testu i vidiš da je CPU deo jedno 15-20% bolji, dok je GPU dobrih 50% jači...kod P10... Što je i logično, i nema nešto mnogo da se dalje objašnjavamo barem po pitanju snage procesora...zagrevanje i potrošnja energije su druga priča...

P Smart

A, pa dobro, svakako ok cena...A2 ne verujem da ce biti mnogo skuplji.. :)

Vezano za poređenje procesora, benchmark testovi nisu uvek validni, ali u ovom slučaju dovoljno pouzdani, i samo treba da uporedis telefon sa SD660 naspram drugog sa K960 , na istom testu i vidiš da je CPU deo jedno 15-20% bolji, dok je GPU dobrih 50% jači...kod P10... Što je i logično, i nema nešto mnogo da se dalje objašnjavamo barem po pitanju snage procesora...zagrevanje i potrošnja energije su druga priča...

P Smart
Jeste, ali ta razlika u GPU-u se vidi samo u zahtevnim igrama, tipa PUBG ili nesto slicno, za normalno koriscenje je nebitna.
Ja sa SD 636 igram sve normalne igre, ne AAA titlove i sve radi kao podmazano. Igrao sam i PUBG, na low radi odlicno, SD 660 bi verovatno mogao na medium, Kirin na high. Osim toga, jaci GPU(kad se predje odredjena granica, recimo GPU u SD 625/Kirin 659, ispod toga su slabe GPU), sve preko toga je nebitno za svakodnevno koriscenje.

Jeste, ali ta razlika u GPU-u se vidi samo u zahtevnim igrama, tipa PUBG ili nesto slicno, za normalno koriscenje je nebitna.
Ja sa SD 636 igram sve normalne igre, ne AAA titlove i sve radi kao podmazano. Igrao sam i PUBG, na low radi odlicno, SD 660 bi verovatno mogao na medium, Kirin na high. Osim toga, jaci GPU(kad se predje odredjena granica, recimo GPU u SD 625/Kirin 659, ispod toga su slabe GPU), sve preko toga je nebitno za svakodnevno koriscenje.

kako vas ne mrzi ?

Ma sve to stoji, ja samo da ne bude neke zabune da je SD660 bolji od K960...

:d

P Smart

Nisam napisao da je u globalu bolji, vec da je bolji za ono sto vecini treba. Efikasniji, dovoljno jak GPU/CPU, zna Qualcomm sta radi, SD 710 je naslednik SD 660, ima samo dva A75 jezgra za perf cluster i pet A55 za efficiency. Performanse ce biti slicne sa SD 660, a efikasnost jos povecana.

On topic:

Ne znam sto se ljudi zale na cenu, konkurencija napravi inkrementalni napredak, podigne cenu isto ili vise, Xiaomi napravi uredjaj druge klase prakticno, ljudi se zale sto je 50e skuplji, porede sa drugim modelima istog proizvodjaca, gluposti..

Nisam napisao da je u globalu bolji, vec da je bolji za ono sto vecini treba. Efikasniji, dovoljno jak GPU/CPU, zna Qualcomm sta radi, SD 710 je naslednik SD 660, ima samo dva A75 jezgra za perf cluster i pet A55 za efficiency. Performanse ce biti slicne sa SD 660, a efikasnost jos povecana.

On topic:

Ne znam sto se ljudi zale na cenu, konkurencija napravi inkrementalni napredak, podigne cenu isto ili vise, Xiaomi napravi uredjaj druge klase prakticno, ljudi se zale sto je 50e skuplji, porede sa drugim modelima istog proizvodjaca, gluposti..

jer nokia 6.1 plus NE SME da kosta ni 1e vise od a2, a ne 100e skuplji.

U Kini je cena X6 (6.1+) i MiA2 ista - 1699 yuana. E sad, kako se te cene prevode u EU, da li kompanije taksiraju isto ne znam, mada je sve ocekivanje da ce 6.1+ biti kod nas 35k.

U Kini je cena X6 (6.1+) i MiA2 ista - 1699 yuana. E sad, kako se te cene prevode u EU, da li kompanije taksiraju isto ne znam, mada je sve ocekivanje da ce 6.1+ biti kod nas 35k.

bice MINIMUM 100e sqplja od a2, ako ne bude svakom qpujem po pivo.

Ma taj fon nije ni u rangu RN5, nije ni za poredjenje sa A2.

A2 je N7+ klasa, ako ne i bolji, videcemo poredjenje kamere.

Poslednja izmena:
Ma taj fon nije ni u rangu RN5, nije ni za poredjenje sa A2.
Nemoj gresiti dusu, dobar je, i u rangu sa RN5 ali ne vredi te nove naravno [emoji16] Uglavnom A2 bolja solucija....

Nemoj gresiti dusu, dobar je, i u rangu sa RN5 ali ne vredi te nove naravno [emoji16] Uglavnom A2 bolja solucija....

Nije, kamera je tu negde sa RN5 Pro(RN5 ima bolju kameru od RN5 Pro) koliko se secam, baterija losija dosta, ima notch, manji ekran, ne vidim po cemu je bolji fon od RN5.

Imao sam priliku da ga uzmem, odlucio se za RN5, jednostavno je kompletniji fon.

Nije, kamera je tu negde sa RN5 Pro(RN5 ima bolju kameru od RN5 Pro) koliko se secam, baterija losija dosta, ima notch, manji ekran, ne vidim po cemu je bolji fon od RN5.

Imao sam priliku da ga uzmem, odlucio se za RN5, jednostavno je kompletniji fon.
Nije bolji ali su u rangu, manji bezeli, stock android, iako gotivim i miui pored njega. Iskreno juce gledam slike sa Mi4c koji je nov bio 120e i RN5 i bolje fotke mi4c pravio, tako da kamera na ovim uredjajima nije neki bitan faktor, osrednja je i to je to. Poenta je da se 6.1+ ne moze gledati kao klasa ispod RN5, ali vec u odnosu na A2 vec moze...

Vrh Dno