Šta je novo?

Xiaomi Mi 9T / Mi 9T Pro (Prvi Post: Gcam, TWRP...)

Pa čovek voli MIUI, verovatno.

Prošlo je vreme Nexusa i AOSP ROM-ova. MIUI mi odgovara, jer ima sve što mi treba. :)

Ma ljudi ja sam na poslednjem Xeu weekly MIUI 12.5 Android 11.
Sve je to ok, sve radi fino i fluidno. Baterija preko noći izgubi 5 do 7%
Telefon je Mi 9t Pro, star 15 meseci, dosta se koristi.

Prošlo je vreme Nexusa i AOSP ROM-ova. MIUI mi odgovara, jer ima sve što mi treba. :)
Slažem se apsolutno, nije mi jasno zašto ljudi toliko hejtuju MIUI. Meni se bas sviđa, ima sve što treba, taman neki balans, ni premalo ni previše... Fluidan dovoljno...

Što se tiče aosp romova puno odvlače vremena uvek na nekom nešto baguje koliko god da se developer trudi... Pa onda ajde da probam drugi da vidim i tako u krug
Vrati se na miui 11, potrajaće dok Xiaomi to ispegla (ako uopšte ispegla). Sa brojem modela koje štancaju podrška će im biti sve sporija i gora.
Najbolja solucija. Zadnji MIUI 11 i to je to, dok ne izađe miui 12.5 koji kao rešava sve probleme :)

Ma ljudi ja sam na poslednjem Xeu weekly MIUI 12.5 Android 11.
Sve je to ok, sve radi fino i fluidno. Baterija preko noći izgubi 5 do 7%
Telefon je Mi 9t Pro, star 15 meseci, dosta se koristi.
Trebalo bi oko 4% da potroši(nije velika razlika svakako). mada je tebi verovatno i baterija malo oslabila.

Poslednja izmena od urednika:
Što se tiče aosp romova puno odvlače vremena uvek na nekom nešto baguje koliko god da se developer trudi... Pa onda ajde da probam drugi da vidim i tako u krug

Na primer RR i Lineage po meni prednjace.. MSM takodje hvale ali meni nije legao ni posle 3 pokusaja.. Ni Miui nije tako dobar kao sto pises, ali ok,da ne ide tema u off.. Voleo sam i ja nekad Miui sve dok nisam probao RR..Podesis jednom i to je to, zasto bi odvlacili vreme. Ali mnogima stvara konfuziju kad vide obilje podesavanja na RR i onda isfrustriranost kako sve to podesiti..

Na primer RR i Lineage po meni prednjace.. MSM takodje hvale ali meni nije legao ni posle 3 pokusaja.. Ni Miui nije tako dobar kao sto pises, ali ok,da ne ide tema u off.. Voleo sam i ja nekad Miui sve dok nisam probao RR..Podesis jednom i to je to, zasto bi odvlacili vreme. Ali mnogima stvara konfuziju kad vide obilje podesavanja na RR i onda isfrustriranost kako sve to podesiti..
Dok sam bio na mi 9 koristio sam RR, clean flashovao u novembru i to je to.. Sledece update nijesam ni pokusavao da skidam ili radim dirty jer uvijek postoji mogucnost da nesto zeznu(sto je najcesci slucaj) ili da dirty uopste ne može da se odradi ndgo mora clean.. Jednostavno nikad ne znas kad ce se zadesiti da moras da radis clean flash.. Zato sam rekao sad na mi 10 sebi, nema cistom romova i to je to.. Preko godinu dana flashovanja i cimanja sa tim.. Najvise me smori sto ne mozes da se vezes za jedan rom i kazes e taj cu da koristim jer uvijek ili nesto zeznu ili mkras da radis clean.. Smorili su vise..
Miui ima svojih bubica, ne kazem.. Na svakom aosp romu je bolja baterija bila nego na bilo kom miui.. Ali isto tako i aosp, itekako znaju da imaju problema..
Nego smorih sa pricom veceras haha.. Sry..

Mi 10

Android je igranka a fabricki romovi su dosadni. Ko nece custom rom na androidu nek uzme 3310.
Ja sam za varijantu stalna menjanja romova dokle god ne budes zadovoljan. Na svakom androidu sam nalazio custom romove koji su idealni a imao sam preko 30 androida, od onih matoroca zivih do ovih novijih.

Sent from my SM-N935F using Tapatalk

Procesi koji rade u pozadini. Pogotovo ako su vezani za net. Morate to ogranicavati. Zenin Note 8t izdrzi dva dana sada kad sam ogranicio procese a kad smo pazarili malo vise od jednog dana. Morate se malo potruditi:) proucite procese. Verovatno su zeznuli oko te optimizacije

Verujem da nema veze sa tim, ja kada krenem da spavam gasim i internet i ukljucujem avion..
Jednostavno od nekog abdejta sve je otislo gde ne treba. Ja nikakvu aplikaciju nisam instalirao ima 6 meseci sigurno sve je kao i pre samo sto baterija ide kao luda, ali to je kako sam procitao kod mnogo ljudi slucaj.
Evo bas sada upravo sam usao da pogledam i od zadnjeg punjenja najvise mi je baterije izvuklo ''android system'', tako da definitivno imaju nekog koljaca baterije u samom zadnjem ili predzadnjem abdejtu, mozda i sa namerom ko zna, a verujem da je sa namerom cim ne resavaju..

Znam. Isti problem sam imao, pa sam prešao na Mi 10T. Nažalost, povećanje u dimenzijama mi ne odgovara (ne staje u kontroler za dron) i vraćam se na Mi 9T.

Stavio sam xiaomi.eu_multi_HMK20MI9T_V12.0.6.0.QFJCNXM_v12-10 i za sada mi se čini da je baterija dobra. Čim Mi 9T ponovo postane daily driver, testiraću ga više ovih dana.

Daj javi bas me zanima sta se desava. Da bar znam da ce problem da resi da vratim telefon na fabricka bas bih se potrudio i iscimao oko toga da sve sacuvam i da ga vratim na fabricka pa posle da vratim ono najbitnije, al ovako kada ne znam ne cima mi se bas toliko badava..

Vrati se na miui 11, potrajaće dok Xiaomi to ispegla (ako uopšte ispegla). Sa brojem modela koje štancaju podrška će im biti sve sporija i gora.

Kako ? Mislim ukratko samo, pretpostavljam da je potrebno da se uradi fabricki reset to jest da se sve pobrise, jel procedura jednostavna ukratko me samo zanima, ili mora da se telefon otkljucava, povezuje sa PC-jem da se aka nesto duze i slicno ili moze jednostavno da se uradi, ako je jednostavno onda bih potrazio sta i kako i da se trsim bede sa baterijom, pre sam punio bateriju na tri dana sada moram svaki dan.

Poslednja izmena:
Ja kad udjem god u ovu temu priča se o bateriji pa eto 9 od 10 puta[emoji1787][emoji1787]

Meni nije jasno kao da živite u šumama, bez struje pa i ako je potrebno da ga dopuniti 15tak minuta gdje će sigurno se dopuniti 20+%

Na miui 12 sam prešao čim je došao i baterija ista, izdrzi dan hladno, a koliko navečer ode nikad nisam ni gledao, jer ili je na punjaču ili ću ga u autu dopuniti kad krenem ako treba [emoji16]

I opet nije isto gledati 2 sata youtube ili igrati igrica jer tu akumulator vam neće pomoći, ili koristiti ga onako poruke/pozivi tako da ne možete porediti nikako koliko kome traje jer ne koristite ga isto [emoji16]

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Masis kompletnu poentu oko baterije sa ovim postom.
Cinjenica je da su sa nekim abdejtom zeznuli bateriju to jest nesto u sistemu tako da i u idle i u radu vuce mnogo vise nego pre tako da nema veze sta ko i kako koristi u svakom slucaju se trosi nego pre da li ga ostavio i ne koristio da li nesto radio na telefonu..
Druga stvar verujem da svako od nas kupuje telefon sa namerom da mu baterija traje sto vise i duze i da ima sto vise ciklusa punjenja - praznjenja to jest da izvuce vise.
Tako kako ti predlazes je smrt za bateriju dopunjavati ga samo, nek curi brzo i samo rokaj dopunjavaj sa brzim punjacem koji je sam po sebi smrt za bateriju, sta sad ko ga sisa samo nek se okrece.. ja zelim da izvucem da mi baterija bude dobra bar 2 godine, a ne da je sa godinu dana unistim da vec ima ciklusa punjenja praznjenja koliko i godina dana..

Zadnja stvar ako se koristi nesto zahtevno kao viber video poziv, onda telefon u ovakvom stanju treba da mi bude non stop na punjacu, baterija opada u procentima paralelno sa minutima, da bude jasnije 1 min 1% baterije, 30 min 30% baterije itd. Bruka sta su napravili od sasvim solidne baterije.. prica oko toga da je baterija prsla ne pije vodu takodje, punio sam na svaka 3 dana sto je smesno, tako da nije ni blizu da je prsla, nije kao iz fabrike naravno ali kada bi popravili problem bio bih jako blizu starim ostvarenjima a dobro se secam da su ljudi kacili ovde i po 8 do 9 sati SOT-a, sad ne mogu 3 da sastavim...

Da li je kod njega moguce vratiti se na stari sistem od ranije ili je nemoguce kao kod recimo S7 koji ne mogu da vratim na stariju verziju androida

Kako ? Mislim ukratko samo, pretpostavljam da je potrebno da se uradi fabricki reset to jest da se sve pobrise, jel procedura jednostavna ukratko me samo zanima, ili mora da se telefon otkljucava, povezuje sa PC-jem da se aka nesto duze i slicno ili moze jednostavno da se uradi, ako je jednostavno onda bih potrazio sta i kako i da se trsim bede sa baterijom, pre sam punio bateriju na tri dana sada moram svaki dan.

Fabrički reset ne vraća na MIUI 11. Moraš da skineš stock ROM i uradiš fleš iznova (najbolje koristeći zvaničan Mi Flash Tool-a, najjednostavnije i najveća šansa da posle uspešno bootuje).

Da li je kod njega moguce vratiti se na stari sistem od ranije ili je nemoguce kao kod recimo S7 koji ne mogu da vratim na stariju verziju androida

Moguće je. Nema aktiviran anti-rollback.

Pa onda je to toliko jednostavno. Vratite se na stock koji vam odgovara za bateriju i cekajte stock za 12 koji bude valjao.

Zna li neko koji je najbolji A11 baziran AOSP što se baterije tiče za mi 9t?

Послато са Mi 9T помоћу Тапатока

Svi su više manje isti, isti osnova. Sve zavisi koliko čist rom želiš, i šta ti treba od dodatnih opcija. Ja koristim aosp extended i zadovoljan sam kako radi, a i baterija mi je ok.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Razmišljam da ponovo probam neki isključivo zbog baterije. Poznato mi je šta koji nudi od opcija - ne treba mi bogznašta. Samo stabilnost u radu i dobra baterija

Probaj ovaj aosp extended. Ja sam se prebacio na njega, najviše zbog dozvola koje je miui počeo da namešta po svom nahođenju i još nekih sitnica a i falio mi je čist android. Međutim ovde je baterija odlična, rom brz, od mana AOD. Meni je pravio battery drain u nekoj od prvih verzija, e sad dal je to srednjeno ili ne... ne znam, isključio sam ga. Preporuka za vanilla verziju + nik gapps (core verzija).

Ako te nešto konkretno zanima, pitaj.

Ne znam da li se dešavalo nekom već, ali imam poslednja 3 dana problem sa baterijom kakav nisam do sada imao ni na jednom telefonu. Kada telefon skinem sa punjača prilično mi lepo radi po pitanju autonomije baterije dok ne dođe do nekih 50 i loji procenat i onda se telefon bukvalno izgasi. Kada ga probam upaliti, uglavnom uspe, ali pokaže da je na 1%. I onda kada ga utaknem u punjač, što je i najzanimljivije, za par min ode na preko 50%. Jel zna neko o čemu se radi i jel imao sličan problem? U pitanju je Mi9t Pro sa Miui 12.0.3 Global u sebi, tel nije rutovan.

Edit: I da dodam da sam trenutno na skijanju i tel mi je sve vreme u džepu na izuzetno hladnom vremenu, pa ne znam da li može biti povezano, ali do sada mi se ništa slično nije dešavalo.

Послато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Pazi, moguće da je RR za Mi 9T super ispeglan i da sve radi bez greške. Pogotovu sa treble opcijom i sa fabričkim blobs (ne znam kako se kaže na srpskom :)). Nisam probao custom rom na ovom telefonu tako da ne mogu da pričam.

Što se tiče MIUI 11 meni je odličan, taman koliko treba opcija i za sada nisam našao nijedan bug, baš mi je što se kaže legao. Tu i tamo zna da štucne ali nije opasno, veoma retko. Čitao sam ranije da je MIUI živa katastrofa međutim ne mogu da se složim sa tim... Možda je nekad bio, ovo mi je prvi Xiaomi.

Pre ovog telefona sam imao Lenovo Zuk Z2, to je bio ok telefončić, žestoko osakaćen fabričkim rom-om. To je pravi užas od softvera, MIUI je apsolutno savršenstvo u odnosu na njega. E za njega je spas bio XDA i 4pda, bilo koji custom rom je bio bolji od stock-a. Nije bio treble varijanta pa nije bio ni bugfree. Neke fabričke opcije nisu radile. Duga je priča šta je radilo šta nije da ne idem u off. Uglavnom tada sam isflešovao brdo romova kroz par godina dok konačno nisam našao jedan koji takođe nije bio savršen ali je bio solidan. Ali sam se smorio sa flešovanjem, zato sam rekao uzimam nešto kasvetnije sledeći put i ne pipam ništa :).
Dok sam bio na mi 9 koristio sam RR, clean flashovao u novembru i to je to.. Sledece update nijesam ni pokusavao da skidam ili radim dirty jer uvijek postoji mogucnost da nesto zeznu(sto je najcesci slucaj) ili da dirty uopste ne može da se odradi ndgo mora clean.. Jednostavno nikad ne znas kad ce se zadesiti da moras da radis clean flash.. Zato sam rekao sad na mi 10 sebi, nema cistom romova i to je to.. Preko godinu dana flashovanja i cimanja sa tim.. Najvise me smori sto ne mozes da se vezes za jedan rom i kazes e taj cu da koristim jer uvijek ili nesto zeznu ili mkras da radis clean.. Smorili su vise..
Miui ima svojih bubica, ne kazem.. Na svakom aosp romu je bolja baterija bila nego na bilo kom miui.. Ali isto tako i aosp, itekako znaju da imaju problema..
Nego smorih sa pricom veceras haha.. Sry..

Mi 10
Apsolutno se slažem.
Android je igranka a fabricki romovi su dosadni. Ko nece custom rom na androidu nek uzme 3310.
Ja sam za varijantu stalna menjanja romova dokle god ne budes zadovoljan. Na svakom androidu sam nalazio custom romove koji su idealni a imao sam preko 30 androida, od onih matoroca zivih do ovih novijih.

Jeste, za nekog ko ima pre svega vremena i strpljenja da podešava sve iznova po ko zna koji put :)

Mislim da je svakako bolji MI 9T sa MIUI sistemom nego 3310 ;-)

Ko šta voli nek izvoli... Ne volim da kažem za druge koji nešto ne rade što ja radim da treba da se vraćaju u kameno doba ili da koriste 3310

Ma svakako, opusteno. Salu na stranu, ja volim custom romove na bilo kom telefonu jer fabricki uglavnom nesto zakine a i izazov je custom rom:)

Probaj ovaj aosp extended. Ja sam se prebacio na njega, najviše zbog dozvola koje je miui počeo da namešta po svom nahođenju i još nekih sitnica a i falio mi je čist android. Međutim ovde je baterija odlična, rom brz, od mana AOD. Meni je pravio battery drain u nekoj od prvih verzija, e sad dal je to srednjeno ili ne... ne znam, isključio sam ga. Preporuka za vanilla verziju + nik gapps (core verzija).

Ako te nešto konkretno zanima, pitaj.

Hoću da ga isprobam. Što se SOD ekrana tiče u poslednje vreme uključujem opciju da se AOD ekran uključi kad telwfon podignem sa stola ili ga izvadim iz džepa. Jednostavno - na svakom ROM-u AOD pojede 2.5-3% baterije po satu što je za mene previše

Ne znam da li se dešavalo nekom već, ali imam poslednja 3 dana problem sa baterijom kakav nisam do sada imao ni na jednom telefonu. Kada telefon skinem sa punjača prilično mi lepo radi po pitanju autonomije baterije dok ne dođe do nekih 50 i loji procenat i onda se telefon bukvalno izgasi. Kada ga probam upaliti, uglavnom uspe, ali pokaže da je na 1%. I onda kada ga utaknem u punjač, što je i najzanimljivije, za par min ode na preko 50%. Jel zna neko o čemu se radi i jel imao sličan problem? U pitanju je Mi9t Pro sa Miui 12.0.3 Global u sebi, tel nije rutovan.

Edit: I da dodam da sam trenutno na skijanju i tel mi je sve vreme u džepu na izuzetno hladnom vremenu, pa ne znam da li može biti povezano, ali do sada mi se ništa slično nije dešavalo.

Послато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока
Такво изненадно пражњење са 40, 50, па чак и 20 посто на нулу је обично симптом цркавања батерије и значи да батерија треба да се мења.
Батерије иначе не треба излагати веома хладном времену тако да док скијаш телефон остави у соби.

Mi 9T Tapatalk

Potvrđujem, klasično ponašanje na hladnoći.

Ima malo i do baterije, mada je hladnoća glavni krivac.

Moj pretprošli telefon, Redmi Note 3 MTK je isto tako obarao bateriju i gasio se na hladnoći, a kada malo dođe sebi i upalim ga, on prikazuje 35% baterije.

Dva telefona posle njega, Redmi 5+ i ovaj 9T nikakav problem sa hladnoćom nemaju, tako da ti definitivno baterija nije baš skroz dobra.

Nikako mi nije jasno kako nemate vremena da instalirati aosp ili uradite format data a sve zbog ponovnog podesavanja? 5minuta instalacija, 20 min skidanje aplikacija i logovanje ponovo na njih ( ako su socijalne) , sve ostalo ako imate neke fotke, muziku, dokumente to sve moze npr sutra kad dodjes kuci sa posla, nakacis fon na komp i prebacujes dok se prebacuje malo svrljas po note i eto.

^
Meni je recimo format i ponovno podešavanje telefona ozbiljno smaranje, takođe treba mi mnogo vremena da podesim telefon u stanje u kojem je bio pre toga. Koristim bezbroj aplikacija, "tonu" podataka i imam puno naloga koje usklađujem, treba mi veruj mi 2-3 dana po nekoliko sati za sve to. Vremena za te stvari baš i nemam previše tako da…

Kapiram da postoje ljudi koji imaju vremena, nije ima smaranje i mnogo manje podešavaju telefon od mene, pa im je format i ponovno podešavanje telefona normalna stvar. Isto tako verujem da su većina na ovom forumu i to je sasvim u redu i moj post uopšte ne govori da ne treba tako da se radi. Samo hoću da kažem da postoji i grupa ljudi kojima je to "nužno zlo" i bavi se time samo u slučaju kada postoje ozbiljni razlozi za tako nešto (veliki update, neki problem na telefonu i sl.)

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Vrh Dno