Šta je novo?

Xiaomi 15/15 ultra

"Xiaomi introduces “Night God” as the internal codename of Xiaomi 15 Ultra while it positions this upcoming smartphone to revolutionize smartphone photography. Lu Weibing the president of the company has introduced official groundbreaking camera innovations which position the device as a top performing imaging tool. Eight lossless focal lengths and 28x lossless zoom capabilities combine with ACES LOG color management features to make the Xiaomi 15 Ultra the most innovative smartphone imaging solution available in the market."

"
Master Portrait Mode and ACES LOG Color Management

Xiaomi is taking portrait photography to the next level. According to Lu Weibing, the Master Portrait Mode on the Xiaomi 15 Ultra will deliver even better results than its predecessor, offering a professional-grade bokeh effect and humanistic approach to colour science.

Moreover, Xiaomi has confirmed that the Xiaomi 15 Ultra will be the first Android phone to support ACES LOG—a color management system developed by the Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Previously exclusive to Apple, ACES LOG ensures true-to-life color reproduction and seamless color grading in professional video production. The Xiaomi 15 Ultra will also be the first Android phone to receive Oscar ACES certification."

A navodno je rekao -According to Mr Lu " After the release of 15 Ultra, the Ultra of other competitors can no longer be called Ultra."

Nisu skoro davali ovako jake izjave, bice zanimljivo.
Nažalost čist PR hajp, svaka slika i svako poređenje što je bilo leaked do sada pokazuje na i dalje ispod prosečnu kontrolu hajlajtova, bokeh izmaši u najjednostavnijim uslovima+ su lagali da je 100mm već je 90-92mm zbog čega je tako lako i izgubio od X200P u poređenjima što sam gledao

Onda IMX858 i JN5 mogu sami da nabiju u nos, meni to u kineskom telefon od 1k+ evra prodavati nećeš ma imao deset HP9. Ne kupujem kineski samsung a ni epl već ono što vredi novac koji se traži. :)

Ne kupujem kineski samsung a ni epl već ono što vredi novac koji se traži. :)
(ne)kupuj šta hoćeš, niko ti ne brani 😁 činjenica je da će i ove godine imati najjači hardver.
čudan i malo nelogičan, da, ali i dalje najjači od svih.

reci mi šta ostali imaju bolje?
Vivo koji je izbacio 1" senzor i i dalje fura 3 kamere i odbija da stavi četvrtu, ili možda Oppo koji izbegava da stavi 200mpx HP9 i biće inferiorniji u odnosu na sve ostale što se zuma tiče?

fizika ti ne dozvoljava da staviš nešto veće od jn5 u telefon ako želiš da imaš vrhunsku glavnu kameru, vrhunski zoom I odličan makro.

možda bi bio srećniji da su izbacili UW skroz? 😁 onda bi se žalio kako nemaju UW lens.
možeš da odeš u R&D da Kinezima pa taman da smislite rešenje kako da se pokriju sve fokalne distance od 12mm-120mm.
1000019700.jpg1000019701.jpg1000019703.jpg

Poslednja izmena:
Najnovije informacije govore da 15 Ultra nece imati makro na 200mpx telefoto??

Navodno ~50 cm minimalna distanca za fokus.
Za poredjenje, Vivo x200 pro je na ~15cm na tele lensu.

ako je tako, ne cudi sto su zadrzali floating 3x ali brate... ovo dosta menja stvari.

15u za 100mm plus fotke, 14u za sve ostalo.

a sa druge strane, Oppo je odložio predstavljanje telefona.
da li izbegavaju Xiaomi ili spremaju nešto specijalno, ko zna.
nadam se da je ovo drugo.

Poslednja izmena:
@psychofedex sutra cemo sve da znamo. Daj neki link za prezentaciju. U koliko sati pocinje?
Za Oppo se ocekuje nesto veliko (ultra model), videcemo u aprilu ako ne odloze prezentaciju.
Moje misljenje je da su oppo i vivo namerno stavili prezentaciju u aprilu, da prodje "boom" za 15u, taman mesec dana.

Daj neki link za prezentaciju. U koliko sati pocinje?
sta sam ja ovde, Xiaomi predstavnik u Srbiji? :D de znam kad je :D ne interesuje me previse jer se sve zna, samo evo taj sugavi makro da li ga imaju ili ne. vise me zanimaju cene i pokloni za preorder :D
Za Oppo se ocekuje nesto veliko (ultra model), videcemo u aprilu ako ne odloze prezentaciju.
nadam se, Xiaomi me malo smorio sad sa 15u. mislim, i dalje je odlican telefon, ali bas jako malo, ako uopste i ima razloga prelaziti sa 14u na 15u. previse kompromisa i cudnih odluka u odnosu na 14u. sa 14u su isli sve na max, a sa 15u vec stednja.
za mene mozda i bolje, da se ne zaletim da uzimam 15u sad nego da gledam Oppo i Vivo. samo sto ovi bas kasne, dok ga predstave i izbace, dok ja to porucim i stigne ovde, vec ce se sve znati za 16u :D

Najnovije informacije govore da 15 Ultra nece imati makro na 200mpx telefoto??

Navodno ~50 cm minimalna distanca za fokus.
Za poredjenje, Vivo x200 pro je na ~15cm na tele lensu.

ako je tako, ne cudi sto su zadrzali floating 3x ali brate... ovo dosta menja stvari.

15u za 100mm plus fotke, 14u za sve ostalo.

a sa druge strane, Oppo je odložio predstavljanje telefona.
da li izbegavaju Xiaomi ili spremaju nešto specijalno, ko zna.
nadam se da je ovo drugo.
Vivo X100 Ultra - 12cm, X200 Pro 14cm, Xiaomi 15 Ultra - 50cm.

OPPO FX7U 25cm 35cm

FX8U ne znam, biće hardverski telemacro svakako (fx7u je samo softverski bzscvjj)

Neću da zvučim kao drveni advokat OPPO grupe jer i meni smeta što nije mart ali koliko sam razumeo april je i planiran odavno zbog minija i drugih produkata

A izvor za 92mm:
Apparently, the effective aperture of the 200 MP borescope of the Xiaomi 15 Ultra is 9.4 mm!

It is located exactly between the 8.84 mm of the vivo X100 Ultra and the 9.9 mm of the HONOR Magic7 RSR. The effective focal length calculated from the effective aperture is 24.44 mm and the focal length equivalent to 35 mm is 92.38 mm.

The selector is 100 mm with 1.08x digital zoom.

Podsetnik da bi Xiaomi mnogo pre da ti proda auto nego telefon 😏

Nemam ništa protiv Xiaomija samo očekujem više za novac koji traže. Ne možeš da budeš najskuplji kinez a da daješ JN5 i IMX858 sa onom selfi kamerom i leica authetnic modom koji bih koristio u 15% slučajeva, u ostalih 85% mi ostaje mod za koji si i sam rekao da treba da se izbaci - znači ništa. Nisam ni ljubitelj Vivo telefona ali pre bih uzeo X200P nego 14U. Za 15U ne znam..

Poslednja izmena:
Vivo X100 Ultra - 12cm, X200 Pro 14cm, Xiaomi 15 Ultra - 50cm.

OPPO FX7U 25cm 35cm
Xiaomi 15 Ultra 10cm na 3x*
meni smeta što nije mart ali koliko sam razumeo april je i planiran odavno zbog minija i drugih produkata
ma de planiran, juče ili prekjuče zvanično odložili.
a danas zvanično izbacili da ultra opet ne ide globalno, samo u Kini.
svakako jedva čekam jer 15u definitivno preskačem, barem do aprila-maja, kad vidim kakva su BBK braća.
A izvor za 92mm:
Apparently, the effective aperture of the 200 MP borescope of the Xiaomi 15 Ultra is 9.4 mm!

It is located exactly between the 8.84 mm of the vivo X100 Ultra and the 9.9 mm of the HONOR Magic7 RSR. The effective focal length calculated from the effective aperture is 24.44 mm and the focal length equivalent to 35 mm is 92.38 mm.
a ovo je glupost. iz Xiaomija su potvrdili da je 100mm.
u najgorem slučaju je 98.9mm, podaci iz cam2api-ja.
1000019865.jpg

Xiaomi 15 Ultra 10cm na 3x*

ma de planiran, juče ili prekjuče zvanično odložili.
a danas zvanično izbacili da ultra opet ne ide globalno, samo u Kini.
svakako jedva čekam jer 15u definitivno preskačem, barem do aprila-maja, kad vidim kakva su BBK braća.

a ovo je glupost. iz Xiaomija su potvrdili da je 100mm.
u najgorem slučaju je 98.9mm, podaci iz cam2api-ja.
Pogledajte prilog 482649
Ok odlično ako nije 92mm jer od OPPOa imam alergiju na digital crop

Delay ne znam čemu ni šta peglaju, mislim da kasni softver jer još ni februarski sp nismo dobili jer rade na 15.1 verziji (ogroman apdejt)

Inače nisam uspeo malopre da edit poruku, da se razumemo i sa BBK sam u lav hejt vezi, OPPO mi je tek nakon godinu dana legao kada sam se navikao na sve što (ne) treba i opet imam previše zamerki - dobili su brand trust koliko su ga i izgubili kod mene, dakle 50/50. Ako neko izbaci nešto bolje svakako ću da uzmem ali trenutno nema ništa bolje od Hasselblad (default+schemes) po meni + ColorOS 15 mi je za razliku od 14 tako lepo legao :)

A tih 10cm na imx858 mi ne znači puno nažalost

Ok odlično ako nije 92mm jer od OPPOa imam alergiju na digital crop

Delay ne znam čemu ni šta peglaju, mislim da kasni softver jer još ni februarski sp nismo dobili jer rade na 15.1 verziji (ogroman apdejt)

Inače nisam uspeo malopre da edit poruku, da se razumemo i sa BBK sam u lav hejt vezi, OPPO mi je tek nakon godinu dana legao kada sam se navikao na sve što (ne) treba i opet imam previše zamerki - dobili su brand trust koliko su ga i izgubili kod mene, dakle 50/50. Ako neko izbaci nešto bolje svakako ću da uzmem ali trenutno nema ništa bolje od Hasselblad (default+schemes) po meni + ColorOS 15 mi je za razliku od 14 tako lepo legao :)

A tih 10cm na imx858 mi ne znači puno nažalost
Zbog cega ti ne znaci 10mm na omx 858?

Zbog cega ti ne znaci 10mm na omx 858?
1/2.51"' i veličina pixela. Ne razumem se mnogo ali makro magnif bi morala da bude ogromna da bi izgledalo komforno tj. mislim da neće originalni fajlovi izgledati kao da slikaš na x100u npr

1/2.51"' i veličina pixela. Ne razumem se mnogo ali makro magnif bi morala da bude ogromna da bi izgledalo komforno tj. mislim da neće originalni fajlovi izgledati kao da slikaš na x100u npr
aj sad preteruješ 😂 ne fali mu apsolutno ništa i odličan je makro.
naravno, bilo bi bolje da je na 200mpx makro pa da možeš da uhvatiš i sa ISZ-om, ali je ovaj floating odličan.

Prilozi

• IMG_20240925_164245.jpg
    IMG_20240925_164245.jpg
    156.9 KB · Pregleda: 25
  • IMG_20240926_162125.jpg
    IMG_20240926_162125.jpg
    153.9 KB · Pregleda: 25
  • IMG_20240924_223303.jpg
    IMG_20240924_223303.jpg
    52.9 KB · Pregleda: 23
  • IMG_20240924_222922.jpg
    IMG_20240924_222922.jpg
    171.6 KB · Pregleda: 24
  • IMG_20240608_181128.jpg
    IMG_20240608_181128.jpg
    121.5 KB · Pregleda: 26
  • IMG_20240608_153613.jpg
    IMG_20240608_153613.jpg
    222.3 KB · Pregleda: 27
  • IMG_20240514_184241.jpg
    IMG_20240514_184241.jpg
    359.1 KB · Pregleda: 27
  • IMG_20240803_182200.jpg
    IMG_20240803_182200.jpg
    101.4 KB · Pregleda: 24
  • IMG_20240608_163330.jpg
    IMG_20240608_163330.jpg
    186.5 KB · Pregleda: 28
  • IMG_20240511_192515.jpg
    IMG_20240511_192515.jpg
    129.8 KB · Pregleda: 30
aj sad preteruješ 😂 ne fali mu apsolutno ništa i odličan je makro.
naravno, bilo bi bolje da je na 200mpx makro pa da možeš da uhvatiš i sa ISZ-om, ali je ovaj floating odličan.
Pa da al aj

32MP OV32B 1/3.12" Selfie cam ponovo,

OV32B, JN5 i IMX858 :)

Pa da al aj

32MP OV32B 1/3.12" Selfie cam ponovo,

OV32B, JN5 i IMX858 :)
zasto konstantno skreces sa teme? jesmo li pricali o makro ili selfi fotografiji?

je li ja treba da idem sad kad ti kazes nesto da skrenem sa teme i da kazem e ali aj Vivo nema 1" type senzor, imaju 1/1.3, bas je los. Ili e Oppo ima smece senzor na drugom tele, ne moze da se meri sa 200mpx hp9 na Xiaomiju i Vivu?
je li bi bio srecniji da su ga izbacili i pustili telefon sa 3 kamere samo?
IMX858 je odlican senzor, ne znam cemu konstantno spamovanje kao da je ne znam ni ja kakav.

i na kraju krajeva, sta znas o JN5? samo se za jedan telefon zvanicno zna da ga koristi i to kao tele lens.

bukvalno se ne zna nista, i moze da se desi da bude znatno bolji nego trenutni UW na 14u, zbog nove tehnologije.
a nova tehnologija je i razlog zasto je Vivo presao na manji lyt 818 i nije ostao na lyt900, i ako se to meni ne svidja.

ovde ces imati ogromnu glavnu kameru, imaces tele za makro i za brze fotografije gde ce pokupiti dosta svetla zbog f/1.8 i imaces 200mpx na 100mm za portrete i sve ostalo.
I onda mozes da pomislis "Dzaba Oppu veliki senzor na 3x kad ce ga ovaj sa 4.3x oduvati i u portretima i u zumu i u nocnim fotografijama i u svemu".

The new battery features an industry-leading 10% silicon carbide content and its capacity has grown by 17% to 6,000mAh (global models are expected to have a 5,410mAh unit). It keeps the same 90W wired and 80W wireless charging support as the 14 Ultra, though.

Hahahahah ponovo ista priča.. Kinezi najjači na svetu. Kao evo vam uređaj po duplo vecoj ceni u EU ali zato ćemo vam staviti i manju bateriju :)

I dalje sam ubeđen da je ovo dogovor sa apple I Samsung taborom

The new battery features an industry-leading 10% silicon carbide content and its capacity has grown by 17% to 6,000mAh (global models are expected to have a 5,410mAh unit). It keeps the same 90W wired and 80W wireless charging support as the 14 Ultra, though.

Hahahahah ponovo ista priča.. Kinezi najjači na svetu. Kao evo vam uređaj po duplo vecoj ceni u EU ali zato ćemo vam staviti i manju bateriju :)

I dalje sam ubeđen da je ovo dogovor sa apple I Samsung taborom
pisao sam već o ovome.
Austrija i Mađarska imaju neke glupe regulative što se baterija tiče, da li transport, zaštita, nemam pojma šta je, i kod njih moraju da se prodaju telefoni sa manjim baterijama.
izuzetak su dual cell baterije jer su to dve baterije, zato OP13 može da se prodaje sa 6k mah.
i zbog Austrije i Mađarske je Xiaomiju lakše da samo pusti komplet global uređaj sa manjom baterijom.
inače bi morali da imaju jednu verziju za EU, drugu za Global, treću za Kinu, a i ovako su frljavi sa ažuriranjima, tek bi se onda pogubili.

a razlika u ceni je carina. i S25u u Koreji košta 130k RSD, kod nas je 165k+.

još bolji primer iPhone 16pm što u Americi košta 1200 dolara, a kod nas 190k.
a Kinezi na svoju robu ne plaćaju dodatne dažbine.

zato u EU pa poručivanje sa wondamobile ili trading Shenzhen pa će mu cena biti 700-800e.

Poslednja izmena:
Jaka tržišta Austrija i mađarska pa moraju zbog njih da osakate sve global modele.. više mi se čini da je razlog extra stekanje i bedno izvlačenje više love. Videćemo kako će biti sledeće godine kada Samsung ubaci 6k bateriju.

Kinezi uvek ostaju Kinezi

Jaka tržišta Austrija i mađarska pa moraju zbog njih da osakate sve global modele.. više mi se čini da je razlog extra stekanje i bedno izvlačenje više love. Videćemo kako će biti sledeće godine kada Samsung ubaci 6k bateriju.

Kinezi uvek ostaju Kinezi
ma jok, Vivo je isto imao problem ali su oni ispali korektni pa su imali više verzija.
u Mađarskoj i Austriji su prodavali x200pro od 5300mah, a u Češkoj, Italiji, Španiji, Francuskoj od 6000mah.

Što se tiče cene i tu je prazna priča oko carina. Carina,carina a onda kada je akcija svi ti isti telefoni mogu da se uzmu za 500e nižu cenu a da trgovac opet zaradi.
Ne može nešto koštati 850e u Kini sa sve porezom a ovde 1500e i to pripisati carini.
Čist primer su pixel uređaji ( znam i da oni moraju na kraju da uvezu uređaj iz kine ali opet...).Do skoro su bili 1 = 1 odnos cena USA( kada se doda sales porez ) vs EU , a sada je razlika oko 100e, a ne duplo kao kod kineskih lopova.

Auu bre pa ja cekam X15 nece valjda i njemu da smanje bateriju sa 5400mAh?
Ako se to desi onda ponovo veliki telefon, Oneplus 13 definitivno....

Što se tiče cene i tu je prazna priča oko carina. Carina,carina a onda kada je akcija svi ti isti telefoni mogu da se uzmu za 500e nižu cenu a da trgovac opet zaradi.
Ne može nešto koštati 850e u Kini sa sve porezom a ovde 1500e i to pripisati carini.
Čist primer su pixel uređaji ( znam i da oni moraju na kraju da uvezu uređaj iz kine ali opet...).Do skoro su bili 1 = 1 odnos cena USA( kada se doda sales porez ) vs EU , a sada je razlika oko 100e, a ne duplo kao kod kineskih lopova.
hahaha ne znam stvarno, evo sta Perplexity kaže.
poprilično sve ima smisla

1000019895.jpg1000019896.jpg

Sve to stoji.. i onda OnePlus koji je u Kini 650$ košta u USA 900$ u EU 1000e( sa popustom 900e ) a ne kao xiaomi koji je tamo 850$ a ovde 1500e.
Kinezi su jako mnogo poleteli, a nesreća je što smo pali pod njihov marketing.

a sto se tice lopovluka, i dalje imam stav da su pravi lopovi Samsung, Apple i Pixel.
prodaju inferiornije telefone u svakom smislu po istoj ili vecoj ceni od Kineza.

ranije jeste bilo drugacije, bili su ti "flagship killeri" sa istim CPU-om i ramom a losijim ekranima, zvucnicima, kamerama itd pa su nudili iste performanse za manje para.

Ali sada, gde imas telefon sa boljim kamerama, boljim ekranom, boljim hardverom (zvucnici, hladjenje, vise rama i memorije) itd. jednostavno ne moze da kosta manje od ostalih.

Sve to stoji.. i onda OnePlus koji je u Kini 650$ košta u USA 900$ u EU 1000e( sa popustom 900e ) a ne kao xiaomi koji je tamo 850$ a ovde 1500e.
Kinezi su jako mnogo poleteli, a nesreća je što smo pali pod njihov marketing.
i tu je manje vise srazmerno.
Oppo find x8 pro u Kini kosta 850, u Evropi 1200.
Xiaomi 15u ce tamo biti 900e, u EU 1400e pocetna cena koja nikad nije ta.
U Spaniji prosle godine, zvanicna cena 1400e, a u preorderu je bio 25% jeftiniji, plus camera kit, plus Xiaomi watch 2 za nesto manje ispod 1100e.
evo ga, nasao sam i to
a znam da sam jos gledao linkove ostalih zemalja da je nesto bilo dzaba.
Pa i kod nas u A1 je za kes bio 130k plus trotinet od 300e kao poklon.

za razliku od Samsunga koji daje punjac :D i da, uz Xiaomi bar foliju preko ekrana, masku i 90w punjac. samo to bi te za Samsung kostalo dodatnih 200e.
1740672816232.png

Kamera neka bude u rangu x100u i da global verzija ne dobije sakaćenje baterije i biće top.

Kamera neka bude u rangu x100u i da global verzija ne dobije sakaćenje baterije i biće top.
kamera će biti bolja od x100u, ali dali je dovoljno bolja, to je pitanje.
baterija već jeste osakaćena 😂

kakav dizajn kamera kit-a 🤩

1000019897.jpg1000019898.jpg1000019899.jpg1000019900.jpg

@psychofedex
Ne mogu Apple, Samsung i Pixel da budu lopovi kada imaju sw a xiaomi ima smece od sw.. nije sve u hw, ne znam kako to nekim ljudima ne može da uđe u glavu :)

Još jedno pitanje da li ROG phone 9 sa baterijom od 5800mah zaobilazi tu famoznu regulativu u Austriju? Vidim sada stvarno i oni imaju dual bateriju :) zanimljivo svakako.
I dalje mislim da bi poštenije bilo da su samo batalili ta 2 nebitna tržišta i gurnuli u svaki primerak 6k bateriju. Ali očito su odradili cost benefit analizu.

Edit: Honor Magic7 Lite ima 6600mah single bateriju, tako da teorija sa dual baterijama pada u vodu.
Kinezi ko Kinezi, prevara na svakom koraku.

Prilozi

• Screenshot_20250227-175643.png
    Screenshot_20250227-175643.png
    1.3 MB · Pregleda: 29
Poslednja izmena:
Nece ni Vivo nadmasiti Vivo :D
bedak za bateriju, mozda bude interesantno ako bude dobrih dilova za preorder.

Ne mogu Apple, Samsung i Pixel da budu lopovi kada imaju sw a xiaomi ima smece od sw.. nije sve u hw, ne znam kako to nekim ljudima ne može da uđe u glavu :)
si koristio flagship Kineza pa da vidiš kakav je softver?

ako si koristio neke redmi, Poco i ne znam koje telefone, to razumem. ali onda uzmi i uporedi ih sa Samsung A, J serijom i telefonima sličnog ranga.

na 14u ne fali apsolutno ništa što Samsung ima.

neke stvari naravno rade drugačije ali Samsung nema apsolutno ništa gde možeš da kažeš da je bolje.
ili čak i da ima, mizerno je malo.
Još jedno pitanje da li ROG phone 9 sa baterijom od 5800mah zaobilazi tu famoznu regulativu u Austriju? Vidim sada stvarno i oni imaju dual bateriju :) zanimljivo svakako.
dual cell plus nije zvanično dostupan u Austriji u zvaničnim radnjama.

Honor Magic7 Lite ima 6600mah single bateriju, tako da teorija sa dual baterijama pada u vodu.
Kinezi ko Kinezi, prevara na svakom koraku.
single cell ali nije zvanično dostupan u Austriji.
ovo su modeli koje Honor ima u Austriji

1000019904.jpg

a evo ti Magic 7 pro, koji jeste dostupan u Austriji, kako im se baterija razlikuje po regionima
1000019903.png

smanjite malo hejt prema Kinezima 😂

Xiaomi sam koristio bezbroj puta, još od mi4 i redmi 4x.. nikada oni neće imati valjan sw jer im je kreativnost drugačija, gotive stvari koje zapadni svet ne gotivi.

Pa da.. mogli su samo da izbegnu 2 nebitna tržišta na kojima verujem da ne prodaju više od 1000 primeraka ali naravno više im se isplati da osakate bateriju. Kinezi.. isto je uradio i honor. Smešna priča.

Koliko je ovo ustvari glomazan telefon i ako su ga nekako stavili u 75mm širine.. nije ni čudno što najjači igrači izbegavaju ovakav hw.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno