Šta je novo?

Xiaomi 15/15 ultra

Xiaomi sam koristio bezbroj puta, još od mi4 i redmi 4x
u to vreme je Samsung imao Touchwizz za koji ljudi i dalje govore da je i dalje najgori skin koji je ikad postojao, a meni nikad ništa nije falilo.
ni posle sa Samsung Experience - meni bilo super, većina ga mrzela.
i kad je bilo vreme custom rom-ova, lineage-a I ostalih, ja sam uvek koristio Samsungove portove.
tebi verujem da ti se MIUI ili kako se tad zvao gadio, i meni se isto gadio na sam pogled, ali se nekoliko mojih drugara se kune u tu eru i te telefone.

ja sam imao sreću da sam od Samsunga uvek koristio Note seriju, od dvojke do 10ke pa onda s22u i s23u i uvek su bili koliko toliko dobri telefoni.

zato su moji kući imali A i J serije i ježio sam se svaki put kad ih uzmem u ruke i kad treba nešto da uradim na tim telefonima.

tad i jesu bile veće razlike između skinova jer su svi hteli da budu drugačiji i imali različite ideje šta je bolje a šta gore.
a s obzirom da u poslednjih 3-4 godine se ne zna ko koga više kopira, te razlike su minimalne.

jedino mogu da razumem naviku, da se neko navikne na jedan skin pa da mu je teško da promeni i da se navikava ponovo, ali i to je toliko isto na androidima da je bukvalno pitanje estetike.

a što se samog rada tiče, HyperOS mnogo ozbiljan, i dizajn i rad.
kad uzmem sestrin s23u, imam osećaj kao da je 4 generacije razlike između telefona, a ne jedne. koliko je hyper tečan, kakve animacije ima, i generalno izgled ikonica i svega, Samsung deluje nekako dečije.

opet, estetika i dizajn su lični izbor, a rad, fluidnost, funkcionalnost su manje-više činjenice, a to Xiaomiju ne manjka uopšte.

Loznica hejtuje jer zna da je Xiaomi bolji i od Samsunga, iPhonea, ali nije vise ona cena kao kad je bio Mi4 :D
Ni ja nemam nikakve zamerke na MIUI u poredjenju sa OneUi 6 , cak ni nisam koristio Xioami za HyperOs. OPPO sam koristio davno, i po meni najbolji Kineski telefoni su OPPO i Xiaomi.

Naravno da Xiaomi flagship radi mnogo bolje od jeftinih Xiaomi modela, posebno sa prelaskom na nabudženi MIUI aka HyperOS. Generalno je tako kada je Android OS u pitanju, a i logično je da skuplji modeli rade bolje i brže.
Ali ne mogu tek tako da verujem Kinezima da će npr. 14/15 Ultra ceo svoj vek ažuriranja raditi podjednako dobro, tačnije sumnjam da postoji realna mogućnost da vremenom nešto namerno upropaste, kako bi primorali korisnike da pređu na noviji model. Mislim, to ne rade samo Kinezi, praktično svi brendovi imaju istoriju takvih ''poteza'', ali Xiaomi-u nekako najmanje verujem na polju softvera.

zasto konstantno skreces sa teme? jesmo li pricali o makro ili selfi fotografiji?

je li ja treba da idem sad kad ti kazes nesto da skrenem sa teme i da kazem e ali aj Vivo nema 1" type senzor, imaju 1/1.3, bas je los. Ili e Oppo ima smece senzor na drugom tele, ne moze da se meri sa 200mpx hp9 na Xiaomiju i Vivu?
je li bi bio srecniji da su ga izbacili i pustili telefon sa 3 kamere samo?
IMX858 je odlican senzor, ne znam cemu konstantno spamovanje kao da je ne znam ni ja kakav.

i na kraju krajeva, sta znas o JN5? samo se za jedan telefon zvanicno zna da ga koristi i to kao tele lens.

bukvalno se ne zna nista, i moze da se desi da bude znatno bolji nego trenutni UW na 14u, zbog nove tehnologije.
a nova tehnologija je i razlog zasto je Vivo presao na manji lyt 818 i nije ostao na lyt900, i ako se to meni ne svidja.

ovde ces imati ogromnu glavnu kameru, imaces tele za makro i za brze fotografije gde ce pokupiti dosta svetla zbog f/1.8 i imaces 200mpx na 100mm za portrete i sve ostalo.
I onda mozes da pomislis "Dzaba Oppu veliki senzor na 3x kad ce ga ovaj sa 4.3x oduvati i u portretima i u zumu i u nocnim fotografijama i u svemu".
ma nisam skrenuo sa teme već sam tada pročitao da je ov selfie i dalje, izvini naglašavam od sada 😂

Naravno da Xiaomi flagship radi mnogo bolje od jeftinih Xiaomi modela, posebno sa prelaskom na nabudženi MIUI aka HyperOS. Generalno je tako kada je Android OS u pitanju, a i logično je da skuplji modeli rade bolje i brže.
Ali ne mogu tek tako da verujem Kinezima da će npr. 14/15 Ultra ceo svoj vek ažuriranja raditi podjednako dobro, tačnije sumnjam da postoji realna mogućnost da vremenom nešto namerno upropaste, kako bi primorali korisnike da pređu na noviji model. Mislim, to ne rade samo Kinezi, praktično svi brendovi imaju istoriju takvih ''poteza'', ali Xiaomi-u nekako najmanje verujem na polju softvera.
Pa evo Mi11 2021 Januar a dobio je HyperOS

ali vidiš, recimo ako Kinezi nešto u*eru, Oppo, Xiaomi, nebitno, dosta je veliki negativni odziv, krenu svi Kinezi da ih napadaju i da šize po njihovim društvenim mrežama i često se ispravljaju stvari jer moraju da održavaju ugled u Kini zbog velike konkurencije i ponosa, bar što se flagshipa tiče.

dok Samsung i Apple mogu da unakaze prošlogodišnje modele, EU će nešto tamo malo da ih kazni, da im uzme malo para, tebi kao krajnjem korisniku to ne znači ništa i a posle 2 godine imaš pola telefona od onoga što si kupio jer je normalno da kupuješ novi telefon svake godine.
a svake godine prošlogodišnje modele osakate.

evo ti primer S serije, tri godine iste glavne i 3x kamere, i svaki put kao nova serija slika bolje, a u stvari fotka isto kao prošlogodišnji i model pre njega na početku, pre nego što ga ugaze ažuriranjima da bi se reklo kako najnoviji model najbolje fotka.

Kako mi je lep ovaj zeleni... Sva sreća pa je mala baterija pa će me sprečiti od hroničnog nagomilavanja telefona.

@psychofedex sta si resio, uzimas 15u ili cekas ultre od oppo i vivo?
mislim da ću da čekam. da nemam već 14u, verovatno bih uzeo 15u.
za sad me ne privlači previše, više me zanima šta ostali nude.
možda više Oppo nego Vivo jer mi se ne sviđa veliki razmak između glavne 35mm i 85-100mm, koliko će već staviti telefoto.
koliko god mi se svidela ideja da je glavna na 35mm, fali još jedna kamera da popuni prazninu.
a taman se i onaj šef iz Oppo-a pohvalio budućom ultrom, pa ćemo da vidimo.
ako se BBK ne pokaže, onda ću da pazarim 15u, taman dok prođu inicijalni testovi i da vidim šta se priča po telegramu.

Kolega Loznica je pao pod uticaj Pixel marketinga. A hejtuje Kineze. 😁
Salu na stranu, jedini prevarant je Samsung sa bukvalno razlicitim telefonima na razlicitim trzistima. Exynos u EU skuplji u odnosu na SD u nekim drugim zemljama. Kako da ne. I to sve prolazi nazalost. Plus sto je ranije bilo razlike i u kamera senzorima ako se ne varam. Ne znam kakva je sada prica po tom pitanju.
Takodje je kolega malo previse subjektivan kada su Pixeli u pitanju. Ja bih rekao bez razloga jer daleko od toga da jedini imaju sredjen softver. Cesto se porede babe i zabe. Nase nebitno trziste nikoga ne zanima. Tu su Apple i Samsung, uz malo Saomija i Honora. Ostali na nivou statisticke greske. Kao i taj cuveni Pixel na globalnom nivou. Na zapadu ovi najveci/najpopularniji YT kanali cesto i nemaju priliku da probaju najbolje modele kineskih proizvodjaca. Sto nikako nije fer u nekom konacnom poredjenju. Kolika je verovatnoca da ce na kraju godine vecina opet Ultra model Samsunga proglasiti za najbolji? 🙂
Kinezi su daleko ispred ostalih. Gledaju da udovolje svima ali to nikada nece niko ziv moci da uradi. Sabotiraju ih na svim poljima. Vidite samo sta se radi u auto industriji. Zapad ne zna i ne moze na fer plej nacin da se izbori sa konkurencijom.
A sto se 15 Ultra modela tice, deluje bas brutalno. Napucan na max.

1000014126.jpg
što ga radi ovaj ej-aj breee kako prejako jaje na oko (1/1.95'' 70mm 50mp (levo) 1/1.4'' 100mm 200mp (desno) - 30x zoom)

konan na šaomiju urađen savršeno, skoro se razmazo ko aca lukas

Poslednja izmena:
aj sad preteruješ 😂 ne fali mu apsolutno ništa i odličan je makro.
naravno, bilo bi bolje da je na 200mpx makro pa da možeš da uhvatiš i sa ISZ-om, ali je ovaj floating odličan.
Tako sam i mislio, makro je fenomenalan.
Pa da al aj

32MP OV32B 1/3.12" Selfie cam ponovo,

OV32B, JN5 i IMX858 :)
Mislim da softver utice 90% na konacnu.fotografiju, senzori na telefonima su toliko mali da je skoro dostignut hardverski limit.

Xiaomi 12T Pro годинама је код мене, а ето рецимо ни да он није пунокрвни "flagship", ради феноменално и након свих саботажа које ми је одрадио Xiaomi...

14u vs 15u kamere na 17:09.

15u za nijansu bolji highlight control na glavnoj kameri, ali ova 200mpx telefoto je haos za sada, ili je isto kao 14u ili gore.
trebace im par azuriranja da srede senzor.
ajde da im oprostis, prvi put ga koriste. I Vivu je trebalo par meseci da srede tele na 100u.

ja ovde vidim još mesta za još veće kamere 😁
1000019941.jpg

bilo bi dobro da se vrate na dizajn kamere kakvu je Mi 11 Ultra imao
1000019942.jpg

bez ovog ekrana, sa još više mesta za kamere nego što ih ima sada.

Pa vidiš da su strpali mikro Mi 11 Ultra u taj kamera modul :D

14u vs 15u kamere na 17:09.

15u za nijansu bolji highlight control na glavnoj kameri, ali ova 200mpx telefoto je haos za sada, ili je isto kao 14u ili gore.
trebace im par azuriranja da srede senzor.
ajde da im oprostis, prvi put ga koriste. I Vivu je trebalo par meseci da srede tele na 100u.

Dok im fokus ne bude AI off zoom - ništa

1000014199.jpg
Ja zaista ne želim da budem u pravu ali ljudi..da vas na isti pr mažu već godinama.. sećam se bre šaomijevih reklama "breathing night mode" za video pre 4-5 godina..kikiriki najtgod..

Pogledajte prilog 482830
Ja zaista ne želim da budem u pravu ali ljudi..da vas na isti pr mažu već godinama.. sećam se bre šaomijevih reklama "breathing night mode" za video pre 4-5 godina..kikiriki najtgod..
postaješ malo naporan 😂

tražiš fotografije i primere gde konstantno prozivaš telefon.

evo sad ti ja vraćam sa nekoliko drugih primera
1000019947.jpg1000019948.jpg1000019949.jpg1000019950.jpg1000019951.jpg1000019952.jpg1000019953.jpg1000019954.jpg

šta je za tebe "Najt god"? nešto što Samsung radi, da pretvori noć u dan?
ili ovo što Vivo radi, da izoštrava maksimalno i pravi veštačke detalje oversharpening-om?

ja recimo ovde vidim Xiaomijeve prirodne fotografije, onako kako stvari noću treba da izgledaju, gde sharpening nije na +100 da bi se "videli detalji".

možda ti se ovakve fotografije više sviđaju, vidi kako su lepe i oštre i pune detalja

1000019955.jpg1000019956.jpg

postaješ malo naporan 😂

Pogledajte prilog 482849Pogledajte prilog 482850Pogledajte prilog 482851Pogledajte prilog 482852Pogledajte prilog 482853Pogledajte prilog 482854Pogledajte prilog 482855Pogledajte prilog 482856

ili ovo što Vivo radi, da izoštrava maksimalno i pravi veštačke detalje oversharpening-om?

ja recimo ovde vidim Xiaomijeve prirodne fotografije, onako kako stvari noću treba da izgledaju, gde sharpening nije na +100 da bi se "videli detalji".

možda ti se ovakve fotografije više sviđaju, vidi kako su lepe i oštre i pune detalja

Pogledajte prilog 482857Pogledajte prilog 482858
ne volim Vivo uopšte. meni treba OPPO night mod koji radi i koji ne stane na pola shutter speeda za razliku od ostalih, videćeš već kad kupiš Find X8 Ultru 😏

ne volim Vivo uopšte. meni treba OPPO night mod koji radi i koji ne stane na pola shutter speeda za razliku od ostalih, videćeš već kad kupiš Find X8 Ultru 😏
je li to na ovaj OPPO night mode misliš?

1000019958.jpg1000019957.jpg

Zato sam i napisao,

OPPO najt mod KOJI RADI, na Findu i ne radi baš 😂

Pravio je bolje portrete i slično noću i od Viva ali mnogo su zeznuli taj shutter speed/iso..ako su zaista rešili to - konkurencije bez
jeste druže, da baba ima mu*a.
Oppo bolji, ali kad radi ali uglavnom ne radi.
Oppo bolji ali kad bi imao veće senzore.
Oppo bolji ali su mi zeznuli camera app pa moraš da se dovijaš štapom i kanapom da fotografišeš.

sve mi jasno.

postaješ malo naporan 😂

Pogledajte prilog 482849Pogledajte prilog 482850Pogledajte prilog 482851Pogledajte prilog 482852Pogledajte prilog 482853Pogledajte prilog 482854Pogledajte prilog 482855Pogledajte prilog 482856

Pogledajte prilog 482857Pogledajte prilog 482858
Slazem se da je naporan. Jel on taj telefon pa uporedjuje slike?

Slazem se da je naporan. Jel on taj telefon pa uporedjuje slike?
to je misterija :D

tvrdio da ima i da ga je prodao, ko ce ga znati.
uglavnom je cinjenica da izvlaci iz konteksta i bira samo ono gde moze da oplete po Xiaomi-ju :D

jeste druže, da baba ima mu*a.
Oppo bolji, ali kad radi ali uglavnom ne radi.
Oppo bolji ali kad bi imao veće senzore.
Oppo bolji ali su mi zeznuli camera app pa moraš da se dovijaš štapom i kanapom da fotografišeš.

sve mi jasno.
uopšte nisam rekao da je OPPO bolji sada. niti me zanima da li je.. isključivo stilski pričam. što može da bude i bilo koji drugi brend.

to je misterija :D

tvrdio da ima i da ga je prodao, ko ce ga znati.
uglavnom je cinjenica da izvlaci iz konteksta i bira samo ono gde moze da oplete po Xiaomi-ju :D
Svidja mi se tel kako izgleda, al ovaj ga bas jadi. Ako poredu slike sa neta ili recezenata, nek se mane jer nije reprezentativno. Ako je dosao da uzdize druge marke a da skrnavi ovu, daj te mu malo odmora, ban na par dana

Svidja mi se tel kako izgleda, al ovaj ga bas jadi. Ako poredu slike sa neta ili recezenata, nek se mane jer nije reprezentativno. Ako je dosao da uzdize druge marke a da skrnavi ovu, daj te mu malo odmora, ban na par dana
Saću krenem za jutub da snimam samo za vas, nemamo mi u giztopu šaomije nikad nismo imali ne znamo šta je to

Vrh Dno