Šta je novo?

Xiaomi 15/15 ultra

Odakle ovi podaci o cijenama i scooter-u? U HR obicno budu bezveze ti pokloni za preordere....ali scooter bi mi pasao a taman gledam mozda uzeti Xiaomi 15.

Moze li molim link negdje na to ako ima ili su to neke insider informacije? Nije da Vam ne vjerujem, samo mi je gotovo pa nevjerojatno :D

Cena kao prošle godine. Što nije loše. Taj mali xiaomi 15 se pokazao kao dobar telefon.. šteta što ima na sebi miui skin koji je po meni i dalje najgori skin na nekom android telefonu.

Cena kao prošle godine. Što nije loše. Taj mali xiaomi 15 se pokazao kao dobar telefon.. šteta što ima na sebi miui skin koji je po meni i dalje najgori skin na nekom android telefonu.
Sta fali Hyper Os-u?
Brz, fluidan, ta prica o losem skinu je malo paase.
Pisem kao neko ko je ima Mi8, Mi9T, Mi10, Samsung s22, Samsung S21fe, od pre 7 meseci Xiaomi 14.
Svi su radili fantasticno, Samsungov sistem zdere bateriju, trajanje katastrofalno.

"Xiaomi introduces “Night God” as the internal codename of Xiaomi 15 Ultra while it positions this upcoming smartphone to revolutionize smartphone photography. Lu Weibing the president of the company has introduced official groundbreaking camera innovations which position the device as a top performing imaging tool. Eight lossless focal lengths and 28x lossless zoom capabilities combine with ACES LOG color management features to make the Xiaomi 15 Ultra the most innovative smartphone imaging solution available in the market."

"
Master Portrait Mode and ACES LOG Color Management

Xiaomi is taking portrait photography to the next level. According to Lu Weibing, the Master Portrait Mode on the Xiaomi 15 Ultra will deliver even better results than its predecessor, offering a professional-grade bokeh effect and humanistic approach to colour science.

Moreover, Xiaomi has confirmed that the Xiaomi 15 Ultra will be the first Android phone to support ACES LOG—a color management system developed by the Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Previously exclusive to Apple, ACES LOG ensures true-to-life color reproduction and seamless color grading in professional video production. The Xiaomi 15 Ultra will also be the first Android phone to receive Oscar ACES certification."

A navodno je rekao -According to Mr Lu " After the release of 15 Ultra, the Ultra of other competitors can no longer be called Ultra."

Nisu skoro davali ovako jake izjave, bice zanimljivo.

Sta fali Hyper Os-u?
Brz, fluidan, ta prica o losem skinu je malo paase.
Pisem kao neko ko je ima Mi8, Mi9T, Mi10, Samsung s22, Samsung S21fe, od pre 7 meseci Xiaomi 14.
Svi su radili fantasticno, Samsungov sistem zdere bateriju, trajanje katastrofalno.
Uh jedini razlog zasto sam isao sa xiaomi 14u na vivo x100u je taj mrtvi hyperos.
Globalna verzija je osakacena, vjerojatno i najgori skin na androidu na nasem trzistu.
  • nema screen on time
  • ne podrzava smart unlock
  • ako stavis nova launcher nema gesta
  • nema nacina ujediniti kontrolni centar i notifikacije u jedno
  • galerija aplikacija uzasno dizajnirana
  • double tap to wake i sleep radi samo na lockscreenu i to samo na nekim temama
To je samo par stvari kojih se sjecam. Što je najluđe kad se stavi eu rom svi ti problemi su sređeni.
Dolazimo do zakljucaka da je globalni rom bezveze sklepan.

Modeli koji se prodaju u Srbiji legalno, da li dolaze sa eu ili global romom?

Global. EU rom o kome priča Brus Vejn je zapravo debloatovani kineski Rom koji flesujes sam posle otključavanja bootloadera.

"Xiaomi introduces “Night God” as the internal codename of Xiaomi 15 Ultra while it positions this upcoming smartphone to revolutionize smartphone photography. Lu Weibing the president of the company has introduced official groundbreaking camera innovations which position the device as a top performing imaging tool. Eight lossless focal lengths and 28x lossless zoom capabilities combine with ACES LOG color management features to make the Xiaomi 15 Ultra the most innovative smartphone imaging solution available in the market."

"
Master Portrait Mode and ACES LOG Color Management

Xiaomi is taking portrait photography to the next level. According to Lu Weibing, the Master Portrait Mode on the Xiaomi 15 Ultra will deliver even better results than its predecessor, offering a professional-grade bokeh effect and humanistic approach to colour science.

Moreover, Xiaomi has confirmed that the Xiaomi 15 Ultra will be the first Android phone to support ACES LOG—a color management system developed by the Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Previously exclusive to Apple, ACES LOG ensures true-to-life color reproduction and seamless color grading in professional video production. The Xiaomi 15 Ultra will also be the first Android phone to receive Oscar ACES certification."

A navodno je rekao -According to Mr Lu " After the release of 15 Ultra, the Ultra of other competitors can no longer be called Ultra."

Nisu skoro davali ovako jake izjave, bice zanimljivo.
Jaka izjava. I za 14u su pricali slicno, pa na kraju nije bilo to to.
26. je prezentacija, videcemo na sta ce ultra da "lici.
Ti generalno imas tri "prave" ultre na trzistu: oppo, vivo i xiaomi.

Jaka izjava. I za 14u su pricali slicno, pa na kraju nije bilo to to.
26. je prezentacija, videcemo na sta ce ultra da "lici.
Ti generalno imas tri "prave" ultre na trzistu: oppo, vivo i xiaomi.
nikad nisu tako rekli 😂 Lu je za 14u rekao da je jak, jak telefon, doduše tek je postao generalni direktor pa možda nije ni smeo da kaže nešto više 😁
ali sad baš direktno udaraju na konkurente, što je poprilično zanimljivo.

pa na kraju nije bilo to to.
zavisi.
ako upoređuješ zum kvalitet i mogućnosti sa Vivom, da, Vivo je bolji, jer jednostavno ne možeš protiv takvog hardvera.
e sad, što se samog kvaliteta slike tiče, izgleda, procesinga, škakljiva tema.
i dalje ću u 4 od 5 slučajeva izabrati Xiaomi pre Viva.
Neko drugi pet od pet, neko treći ni jednom 🤷

Videcemo, videcemo.
Ma za slike zavisi od dosta slucajeva, ne mozemo tek tako da kazemo da je jedan tel najbolji u svim slucajevima, bez obzira na situaciju.
Ko se razume u doradu slika, moze iz svake slike izvuci max i na kraju mu je svejedno da li je dolazeci 15u ili neki iz vrha ponude.
Za konkurenciju (oppo i vivo) je dobro sto 15u izlazi za tri dana, a njihovi modeli tek za malo vise od mesec dana.
Nisam ocekivao da cu ovo reci, ali gledacu prezentaciju 15u.
P.s. @psychofedex ti rece da uzimas x200u, pa ces preci na 15u? 😅

P.s. @psychofedex ti rece da uzimas x200u, pa ces preci na 15u?
tako sam planirao, ali će me sestra ubiti ako joj još budem odlagao 14u tako da ću možda pazariti 15u odmah, videću kakva je ponuda u A1 za preorder. 😂
telefon mi se više menja zbog OS-a, baš bih da isprobam originos. na kamere na 14u stvarno nemam zamerki.
a i ne mogu više crni telefon 😭

Uh jedini razlog zasto sam isao sa xiaomi 14u na vivo x100u je taj mrtvi hyperos.
Globalna verzija je osakacena, vjerojatno i najgori skin na androidu na nasem trzistu.
  • nema screen on time
  • ne podrzava smart unlock
  • ako stavis nova launcher nema gesta
  • nema nacina ujediniti kontrolni centar i notifikacije u jedno
  • galerija aplikacija uzasno dizajnirana
  • double tap to wake i sleep radi samo na lockscreenu i to samo na nekim temama
To je samo par stvari kojih se sjecam. Što je najluđe kad se stavi eu rom svi ti problemi su sređeni.
Dolazimo do zakljucaka da je globalni rom bezveze sklepan.
Sta je smart unlock?

Mislim da je kad imaš pametni sat i približiš se telefonu on se otkljuca.
Da to isto može da se veze i za lokaciju

Poslednja izmena:
Ova verzija za boju pola pola lepo izgleda, lepo su uklopili ili cisto bela.
Sistem kamera na papiru izgleda dobro.

Ova verzija za boju pola pola lepo izgleda, lepo su uklopili ili cisto bela.
Sistem kamera na papiru izgleda dobro.
zapravo ne baš 😭😓

ne mogu da im oprostim što su skinuli varijabilnu aperturu.
sve sam se nadao da će da iznenade danas na predstavljanju, da će ipak biti VA ali džaba, nema.
f/1.6 je baš preveliki otvor za toliki senzor. kao imaju algoritme i softver da reše soft ivice i fokus, ali ne verujem da je softver u stanju da to ispegla kao fizički otvor.
IMG_20250224_230131.jpgIMG_20250224_230120.jpg

sad zamisli da ti je glavna kamera permanentno na 1.6.
treba da ima barem dva koraka, makar to bilo 1.6 i 4.0, ali mora da ima.

zoom će biti predobar, 100mm idealan i za portrete i za dalje objekte ali to onda čini 3x beskorisnim.
jer zašto bi koristio 3x kad možeš da odeš korak u nazad i da fotkaš sa boljim senzorom na 4.3x.

ok, floating lens I macro na 10cm, ali 4.3x ima fokus na 20cm što mu dođe skoro na isto.
zamisli bubu koju slikaš sa 3x na 10cm udaljenosti.
istu tu bubu sa 20cm udaljenosti sa 4.3x, imaćeš bukvalno isti ugao, istu daljinu, isto sve.

plus slabiji UW ali ajde, uw je realno i najbeskorisniji Lens.

tako da ono. 14u mi je i dalje vrh, 15u nedovoljna zamena.
osim ako nisu softverski napravili neku magiju.

15u za predobar zoom, 14u za sve ostalo.
daleko od toga da je 15u los, samo meni cini mi se nedovoljan upgrade. bar za sad, cekamo sample-ove.

Koliko vidim sa klipa ponovo ima onaj ekran sa 4 čudno zaobljena ćoška. Lošije rešenje za ekran na telefonu nisam video još od xiaomi 14 ultre. Ne kapiram zašto Kinezi to guraju na telefone..

@psychofedex
Najveće prednosti 15 Ultra će biti mnogo veći senzor 4.3x telefoto kamere, i naravno - bolji čipset u kombinaciji sa primetno većom baterijom.
Ali ovo što si nabrojao uglavnom jesu mane, verovatno će sa 16 Ultra spojiti sve najbolje karakteristike 14 i 15 Ultra modela u jednu celinu, klasika.

14 Ultra će biti ozbiljno dobra kupovina kada još malo padnu cene, ali prava šteta što nema npr. 5500 mAh bateriju.

Koliko vidim sa klipa ponovo ima onaj ekran sa 4 čudno zaobljena ćoška. Lošije rešenje za ekran na telefonu nisam video još od xiaomi 14 ultre. Ne kapiram zašto Kinezi to guraju na telefone..
si probao nekad? ekran je predobar. kad klizis prstom, sam navodi, klizi kao po ledu. nema zapinjanja, seckanja, milina.

@psychofedex
Najveće prednosti 15 Ultra će biti mnogo veći senzor 4.3x telefoto kamere, i naravno - bolji čipset u kombinaciji sa primetno većom baterijom.
Ali ovo što si nabrojao uglavnom jesu mane, verovatno će sa 16 Ultra spojiti sve najbolje karakteristike 14 i 15 Ultra modela u jednu celinu, klasika.

14 Ultra će biti ozbiljno dobra kupovina kada još malo padnu cene, ali prava šteta što nema npr. 5500 mAh bateriju.
pa da.
mislim, ko kupuje prvi put, 15u naravno. sa 14u na 15u je stvarno upitno vredi li.
mada me bas zanima kako ce resiti aperturu na glavnoj kameri. a cisto sumnjam da ce neko od ovih review-era da se bave time. to jedino na telegramu kad ljudi dobiju telefone ili tipa Frank na twitteru, ali ko zna kad ce on da kupi telefon.

si probao nekad? ekran je predobar. kad klizis prstom, sam navodi, klizi kao po ledu. nema zapinjanja, seckanja, milina
Jesam, ali na kratko u xiaomi radnji. Čim sam ga uzeo bio sam u fazonu koliko ružno izgleda, kao neki izbačeni sapun iz rama.. po meni najgore rešenje za bilo koji telefon, čak i onaj Samsung s6 edge je imao bolje rešenje od ovoga što Kinezi guraju.

@psychofedex

Na GSM Areni u specifikacijama kamere navode ovo:
50 MP, f/1.6-f/4.0, 23mm (wide), 1.0"-type, 1.6µm, multi-directional PDAF, OIS
50 MP, f/1.8, 75mm (telephoto), 1/2.51", 0.7µm, dual pixel PDAF (10cm - ∞), OIS, 3.2x optical zoom
200 MP, f/2.6, (periscope telephoto), 1/1.4", 0.56µm, multi-directional PDAF, OIS, 4.3x optical zoom
50 MP, f/1.8, (ultrawide), 1/2.76", 0.64µm, dual pixel PDAF
TOF 3D, (depth)

Izmenili su podatke za nove UW i telefoto module, ali je zanimljivo da za primarnu kameru i dalje stoji da ima varijabilnu blendu. Možda znaju nešto što mi ne znamo.

Bedaque. To je (bila) jedna od boljih karakteristika Ultra modela, ali videćemo šta su uspeli da urade sa 15U primarnom kamerom.

Nazad
Vrh Dno