Šta je novo?

Xiaomi 13T/Pro

Zanimljivo poredjenje kamera izmedju xiaomi 13t i 14t. Pustiti video od 5 minuta, ako vas video snimanje toliko ne interesuje. Ono što je primetno je da su fotografije na 13t prirodnije, a na 14t oštrije, i bogatije bojama, pa samim tim možda lepše oku. Ali da li to znači da su nešto mnogo bolje ? Ne bih rekao, jer u galeriji imamo filtere, pa možemo dobiti slične rezultate, a nivo detalja je isti. Uglavnom hocu da kažem da ko ima 13t po meni ne treba da ga menja za 14t, a ko nema on ce svakako da kupi 14t jer je 50-tak evra razlika u ceni.

Na nekim slikama mi se više sviđa 13t kako je napravio fotku a na nekim 14t.
Minimalne razlike u pitanju.
Samo što boje oštrije na 14t što reče @Taske95

Zanimljivo poredjenje kamera izmedju xiaomi 13t i 14t. Pustiti video od 5 minuta, ako vas video snimanje toliko ne interesuje. Ono što je primetno je da su fotografije na 13t prirodnije, a na 14t oštrije, i bogatije bojama, pa samim tim možda lepše oku. Ali da li to znači da su nešto mnogo bolje ? Ne bih rekao, jer u galeriji imamo filtere, pa možemo dobiti slične rezultate, a nivo detalja je isti. Uglavnom hocu da kažem da ko ima 13t po meni ne treba da ga menja za 14t, a ko nema on ce svakako da kupi 14t jer je 50-tak evra razlika u ceni.

Meni se lično manje sviđa balans bele na 14T. Ta toplija nijansa zna da pojača boje i slike izgledaju zasićenije, ali izgubi se na realnosti. Boje budu prilično drugačije nego u stvarnosti. Po danu slike budu atraktivnije, izgledaju zasićenije i detaljnije, ali noću dosta zatamni sliku. Na ovom snimku video je bolji na 13T, pogotovo noću. Čak i na prednjoj kameri. Mislim da u noćnom videu nije problem samo topliji ton, nego i sočivo kao da je manje sposobno. Možda zbog manjeg pixela (na 13T je 1.22um,a na 14T 1.0um). U suštini, zadovoljniji sam kamerom na 13T.

I meni to izašla. Srb region. Pro

Sta jel ko instalirao? Update, pa sto ne bi instalirali ako smo dobili, meni bolja baterija ovako na prvu, smanjene su ikone font je drugaciji, uglavnom meni je super.

Da li je neko imao slican problem kao ja, u pitanju je 13T model. Aplikacija kamere je nakon 6-7 meseci od kupovine telefona pocela da baguje na nacin sto kad se hoce fotografisati nesto ako se telefon pomera da se uhvati kadar slika na telefonu secka i kasni u odnosu na pomeranje telefona, kada se okine fotografija aplikaciji treba nekoliko trenutaka da izvrsi fotografisanje, a zatim kada se udje u galeriju telefonu je potrebno sigurno i 10ak sekundi da izvrsi obradu slike i pokaze je u punom kvalitetu. Kasnije se taj problem javio i pri snimanju, npr. snimak 1080p u 60fps jednostavno secka i kasnije kada se pusti taj snimak na snimku se vidi da bukvalno secka i zastajkuje. Problem sa fotografisanjem sam delimicno resio instaliranjem Gcam za ovaj model, ali se od skoro i na toj aplikaciji poceo pojavljivati isti problem.

Da li je neko imao slican problem kao ja, u pitanju je 13T model. Aplikacija kamere je nakon 6-7 meseci od kupovine telefona pocela da baguje na nacin sto kad se hoce fotografisati nesto ako se telefon pomera da se uhvati kadar slika na telefonu secka i kasni u odnosu na pomeranje telefona, kada se okine fotografija aplikaciji treba nekoliko trenutaka da izvrsi fotografisanje, a zatim kada se udje u galeriju telefonu je potrebno sigurno i 10ak sekundi da izvrsi obradu slike i pokaze je u punom kvalitetu. Kasnije se taj problem javio i pri snimanju, npr. snimak 1080p u 60fps jednostavno secka i kasnije kada se pusti taj snimak na snimku se vidi da bukvalno secka i zastajkuje. Problem sa fotografisanjem sam delimicno resio instaliranjem Gcam za ovaj model, ali se od skoro i na toj aplikaciji poceo pojavljivati isti problem.
Dešavalo mi se, doduše veoma retko, da imam sličan problem sa kamerom. Ne baš u toj meri. Restartujem telefon i sve se vrati u normalu. Ali baš rako, nije.

Obrisi kes od camera app i restartuj telefon pa probaj opet.

Zanimljiva stvar.

Alamy neće da mi prihvati 2-3 fotografije slikane 13T, kaže da kvalitet istih nije dovoljno dobar i da ne prolaze QC (quality control)

Sa druge strane u portfoliu i dalje imam dosta fotografija koje sam slika P30 Pro koje su bez problema prošel Alamyjev QC ali kod 13T to izgleda nije slučaj.

Fotografije u pitanju koje je Alamy odbio imate ovde na forumu na onoj temi gde se kače fotografije načinjene mobilnim telefonima, na poslednje dve strane čini mi se.

Probaću baš da slikam sa 50mpx kamerom da vidim šta će Alamy da kaže na te fotografije:ROFLMAO:

Nista od navedenog nije pomoglo, niti restarovanje niti brisanje kes memorije. Nisam napomenuo u galeriji ima veci broj fotografija, oko 5000 i zauzetost memorije telefona 110gb od 256 gb ukupno. Jedino sta mislim da je najveci problem jeste sam procesor, odnosno da aplikacija kamere nije najbolje uskladjena sa radom procesora.

Nista od navedenog nije pomoglo, niti restarovanje niti brisanje kes memorije. Nisam napomenuo u galeriji ima veci broj fotografija, oko 5000 i zauzetost memorije telefona 110gb od 256 gb ukupno. Jedino sta mislim da je najveci problem jeste sam procesor, odnosno da aplikacija kamere nije najbolje uskladjena sa radom procesora.
Vrlo čudna situacija, i moj telefon je prepun ali kamera radi kao sahat, niti baguje a ni ne zastajkuje, EU verzija 1.0.15.0.

Ja nikad nisam imao taj problem, a ako ti nije pomoglo ovo što ti je hibrid preporučio (+ brisanje keš memorije u cleaner-u), onda je pitanje šta je tu zapravo problem, ne znamo ni koju verziju kamere imaš i koji sistem. Ajde ovako, uključi tamo u postavke, gde je baterija, performance mode, zatim isključi i uključi telefon, pa testiraj opet kameru i javi nam da li se nešto promenilo. Više će da ti troši bateriju na tom modu, ali nema veze, ocu samo da vidim da li je do procesora, pa cemo dalje da vidimo. Nema veze što imaš 5000 slika, to je ništa za ove naše komponente.
Moja verzija sistema je EU 1.0.15.0, a kamera 5.1

Desilo se to i meni jednom do sada ali brisanje cachea plus restart je rešilo problem

Ja nikad nisam imao taj problem, a ako ti nije pomoglo ovo što ti je hibrid preporučio (+ brisanje keš memorije u cleaner-u), onda je pitanje šta je tu zapravo problem, ne znamo ni koju verziju kamere imaš i koji sistem. Ajde ovako, uključi tamo u postavke, gde je baterija, performance mode, zatim isključi i uključi telefon, pa testiraj opet kameru i javi nam da li se nešto promenilo. Više će da ti troši bateriju na tom modu, ali nema veze, ocu samo da vidim da li je do procesora, pa cemo dalje da vidimo. Nema veze što imaš 5000 slika, to je ništa za ove naše komponente.
Moja verzija sistema je EU 1.0.15.0, a kamera 5.1
Probao sam sa ovim tvojim savetom, da stavim na najbrze performanse i restartujem telefon, sto mogu da primetim jeste da mozda malo manje secka pri fotografisanju, dok je kod videa isto sve ostalo.
Sto se tice sistema i verzije kamere isto je sve kao i kod tebe

Hm ne znam onda šta može da bude, ja inače snimam u 1080p 60fps. Pretražio sam malopre indijske i globalne forume, da vidim da li se neko i tamo žalio na taj tvoj problem, i ima ih par, ali svi preporučuju ista logična rešenja koja su ti ovde već napisana. (izbriši gcam za početak, za svaki slučaj).
  • brisanje keš memorije i podataka za galeriju i kameru, pa restart telefona.
  • u kameru kad udješ, ideš u podešavanja pa restore default settings
  • jedan kao rešenje nudi da se u podešavanja rama isključi ona ram ekstenzija, mada pretpostavljam da si to već uradio, meni je to prvo što uradim kad kupim telefon.
I to je to u suštini, što se nudi kao rešenje. Ako si sve lepo odradio ovo gore što piše, ja bih još probao u camera settings kad udješ, videćeš video encoder opciju, pa probaj da staviš na H.265 ako ti je do sada bilo na H.264 codec, možda to pomogne. Ako ne - reklamacija, šta drugo da ti kažem.

Obrisao sam keš memoriju od aplikacije Galerija, bilo je svega 20 i nesto mb, posle toga kamera radi odlicno. Ako dodje ponovo do problema javljam. Gcam nisam brisao, ali postoji verovatno mogucnost da i ona pravi problem, pa zbog nje sama aplikacija kamere ne radi kako treba. Ne znam da li je neko od vas probao Gcam, ja imam neku verziju koja je navodno bas za 13t konfigurisana, daleko daleko bolje fotografije pravi nego sistemska aplikacija kamere, a posebno kada su u pitanju portret fotografije i fotografije sa telefoto sociva.

@vlado_ jes da probam, pa da napravim problem kao i ti ;) Šalim se, koristio sam modifikovani gcam za xiaomi mi9t, ali on je imao snapdragon procesor, a gcam najbolje radi na tim procesorima. Na 13T nisam probao, jer je MediaTek procesor, a i teško mi je da poverujem da je neki Rakeš ili Abdulah toliko dobro modifikovao gcam, da slika bolje od one fabričke, koja ima i Leica filtere itd. A i treba imati poverenja u njih, jer se onda postavlja pitanje, gde je njihov interes tu ? Ako hoćeš okači fotografije ovde sa gcam i fabričkom, pa baš da uporedimo. ps: drago mi je da si rešio problem.

Poslednja izmena:
čovek koristi uporedo i gcam (koji inače zna da zeza na mtk) i čudom se čudi što kamera bague... svašta.

Pre neko veče snimio sam 4 klipa u 4k rezoluciji u prosečnom trajnaju od 4-5 minuta i baterija kaput.
Da se vratim na kratko na ovo

Sinoć snimanje, 4-5 klipova, 4k@30fps, baterija pala 10-15tak%, (sa nekih 65% na nekih 50+%), telefon se zagrejao ali ništa strašno i plus bez štucanja
Ovo je tada bio neki trenutni bag samo izgleda

čovek koristi uporedo i gcam (koji inače zna da zeza na mtk) i čudom se čudi što kamera bague... svašta.
Izvinjavam se sto sam izneo svoj problem, ne razumem se toliko u telefone kao ti, hvala sto si nas sve prosvetlio. Samo da napomenem i kod drugara, koji nema instaliran Gcam, isto se desava, tako da...

Nazad
Vrh Dno