Šta je novo?

Xiaomi 13T/Pro

Nije Xiomi 13T krš. Jeste dosta slabiji od iPhona ili Samsunga, ali za ove pare je sasvim solidan fon. Ja sam zadovoljan. :)
Pa ako gledaš hardver, onda nije krš. Sa druge strane softver je druga priča, tužna priča, kojoj ni rebrending nije pomogao.

Možda mi nećeš verovati, ali kod mene sve lepo radi, mislim, i hardverski i softverski. Ne znam što se ljudi toliko žale na softver, kad ja nisam naišao ni na kakav problem po tom pitanju. Stvarno.
Evo, reci mi jednu stvar koja se tiče softvera i ne radi kako treba, pa da ja probam kod sebe, baš da vidim neće li dobro raditi...

Da čovek ne poveruje - svima osim neni board ne prikazuje moju poslednju poruku. Dok je ja vidim. Neverovatno! Baš se pitam u čemu je šema...?

Evo, reci mi jednu stvar koja se tiče softvera i ne radi kako treba...

Evo, setio sam se jedne stvari koja me nervira, a nikako da to poprave - VoiceShutter u aplikaciji za kameru. Kad se uključi, dok je app za kameru rezidualna u RAM-u, ostaje uključen. Ali, čim se app za kameru izbriše iz RAM memorije i pokrene ponovo - ta daaa - VoiceShutter opcija je isključena. Ja je uključim ponovo, ali čim se Camera iobriše iz RAM-a, i ponovo uključi, VoiceShutter opet isključen. I taaako u kruuug! Really, really annoying! Dobro, može da se instalira druga aplikacija za kameru, ali mi se to ne radi, zbog drugih opcija koje stock app za kameru ima...

Ja sam primetio jednu zanimljivu stvar.

Radi se o dropowanju wifi signala o čemu sam pisao da mi se dešavalo pa sam posle update kad je došao Hyper OS i posle full reseta delimično to rešio jer mi se nije dešavalo toliko često ali se dešavalo.

Međutim prebacio sam telefon na France da bi povukao update i ostavio sam ga na France regionu jer sam zaboravio da ga vratim na Srbiju.

Nijednom mi se nije desio wifi drop.

Vratim telefon na Srbiju, u roku od 24h dva puta mi ispadne sa wifi mreže i ne može da se poveže dok se telefon ne restartuje.

Vratim ga ne France, odmah se poveže i ne ispada.

Zanimljivo...
Meni se nikad od kad sam ga kupio nije desilo da ispadne iz WiFi-a. Osim, naravno, kad izađem iz stana. Ali, čim uđem u stan WiFi veza se automatski uspostavi...
Meni je muka samo ovaj moj Ubee modem-ruter, sa kojeg ne mogu izvući više od 150 Mbps. Ali, tako je i ranije bilo.

Ja imam 3-4 wifi mreže na koje se kačim, na svakoj se dešavalo dok je region bio na Srbija postavljen.
Evo sad pratim baš nedelju dana i jače kako sam ga vratio na France uopšte nema dropa.

Nisam dirao podešavanja na ruterima niti bilo šta čačkao, jednostavno samo promena regiona.

1.0.11.0 UMFEUXM trenutna verzija kod mene

I kod mene 1.0.11.0 UMFEUXM.
Zaista velika zagonetka kod tebe. Nemam pojma kako bih to objasnio...

Evo, setio sam se jedne stvari koja me nervira, a nikako da to poprave - VoiceShutter u aplikaciji za kameru. Kad se uključi, dok je app za kameru rezidualna u RAM-u, ostaje uključen. Ali, čim se app za kameru izbriše iz RAM memorije i pokrene ponovo - ta daaa - VoiceShutter opcija je isključena. Ja je uključim ponovo, ali čim se Camera iobriše iz RAM-a, i ponovo uključi, VoiceShutter opet isključen. I taaako u kruuug! Really, really annoying! Dobro, može da se instalira druga aplikacija za kameru, ali mi se to ne radi, zbog drugih opcija koje stock app za kameru ima...
Čisto da pitam - uključena je preserve settings opcija u podešavanjima kamere?

Ne nađem tu opciju... Gde se nalazi?

P.S.
Našao. Uključeno je.

Prilozi

• Screenshot_2024-08-16-16-14-27-866_com.android.camera.jpg
    Screenshot_2024-08-16-16-14-27-866_com.android.camera.jpg
    47.2 KB · Pregleda: 48
Samo da odgovorim ovima koji mi govore da je trebalo pre kupovine da iščitam recenzije, mišljenja korisnika, da ne kupim telefon čim se pojavio, da bih svakom našla manu i sl.
Ovaj konkretan model se pojavio u jesen 2023., a kupila sam ga u martu 2024. Dakle, čekala sam!
To što pričate da je trebalo da iščitam, ali i odgledam na YouTube-u, radila sam mesecima. Ali, ograničenja koja telefon ima (prvenstveno na kamere mislim), niko nigde nije spomenuo jednom rečju, ni pokazao (bilo direkt u video snimku, bilo print screen-om ekrana), uključujući i zvaničnu specifikaciju proizvođača. U tom smislu smatram da sam prevarena, da telefon nije saobrazan specifikacijama, a da su i domaći i strani recenzenti slučajno ili svesno prećutali šta je trebalo da se prećuti.
I da, ovo je prvi telefon kod kojeg ističem mane, jer su prećutane i jer je koštao kao da je bez tih mana - nisam dobila "koliko para, toliko muzike".
Za prethodne svoje telefone nisam reč lošu rekla, niti se osećala prevarenom, jer za nekih 250 do 300 evra više nisam ni očekivala.
Plus, rekoše za ovaj telefon da će ga update-ovima poboljšati, a dešava se suprotno. Za mene je to čisto iživljavanje nad korisnicima.
Sad sam kupila Žao mi i nikad više!
Tako biva to najcesce, jer recezenti nece da iznose prave mane da ne bi sledeci put bili odbijeni od tog proizvodjaca, ili neki recezenti jednostavno nemaju vremena da sve istestiraju pa im nesto promakne. Saosecam se sa tobom jer sam ja tako prosao sa huawei (ima tema posebno) ista prica sa flegsipom, i neces mi vrv njihova podrska je bila losa. Ali sad kad je proslo 2 godine, sad su sve ispeglali i sad radi onako kako je trebao pre 2 godine kad je kupljen za paprene pare kao nov. Sad me tesi to sto sam bio, kako se kaze kod nas, Strpljen=spasen. Savetujem i tebi da se malo strpis, mozda se isplati

Tako biva to najcesce, jer recezenti nece da iznose prave mane da ne bi sledeci put bili odbijeni od tog proizvodjaca, ili neki recezenti jednostavno nemaju vremena da sve istestiraju pa im nesto promakne. Saosecam se sa tobom jer sam ja tako prosao sa huawei (ima tema posebno) ista prica sa flegsipom, i neces mi vrv njihova podrska je bila losa. Ali sad kad je proslo 2 godine, sad su sve ispeglali i sad radi onako kako je trebao pre 2 godine kad je kupljen za paprene pare kao nov. Sad me tesi to sto sam bio, kako se kaze kod nas, Strpljen=spasen. Savetujem i tebi da se malo strpis, mozda se isplati
Ali što se tiče kamere, to je to. Kamera za ovu klasu je super. Sad, kad na recenziji čuješ hvalospeve, očekuješ kameru kao na telefonu od 1500€. Recenzija kamere je u skladu sa klasom. U ovoj klasi kamera je takva (manje - više). Kod 13T je još i bolja. 13t pro ima malo jaču konkurenciju zbog iste kamere a jače cene, ali i on je veoma konkurentan.

Možda mi nećeš verovati, ali kod mene sve lepo radi, mislim, i hardverski i softverski. Ne znam što se ljudi toliko žale na softver, kad ja nisam naišao ni na kakav problem po tom pitanju. Stvarno.
Evo, reci mi jednu stvar koja se tiče softvera i ne radi kako treba, pa da ja probam kod sebe, baš da vidim neće li dobro raditi...
Problem I jeste u tome što se iz nekog razloga softver (ako poredimo istu verziju) ne ponaša identično.
Dodatni problem je što svaki ozbiljniji apdejt zahteva reset telefona.

Izgleda da u HyperOS-u ima mnoštvo opcija od kojih nisu sve "usaglašene" jedna s drugom, tako da jedna koja je uključena onemogućuje uključivanje druge. Ne znam kako bih drugačije objasnio što nekome neka opcija radi, dok kod drugog ne radi. Ne znam... nisam pametan... :\

I dalje sam mišljenja da je za tebe A55 bio bolji izbor, brži procesor koji je prednost 13T je tebi nebitan, a kamera bih rekao bmda bi bila po tvom ukusu.

Samo da se nadovežem, ukoliko neko ima dilemu između ovih telefona, s obzirom da imam 13T i A54. Ukoliko ovo ne pravi ogromnu razliku (GSM arena):

"The Galaxy A55 and A54 have very similar camera setups at first glance. Both phones have an OIS-enabled 50MP main camera with a 1/1.56" sensor and 1.0µm pixels, sitting behind an f/1.8 lens. However, the two sensors are not identical. The A55 uses a Sony IMX906, whereas the A54 uses either Samsung's own GN5 or the Sony IMX766."

Slike na A54 su za čitavu klasu, i to minimum, lošije od xiaomi-a. To je razumljivo, s obzirom na inicijalnu razliku u ceni. Ali ako su jako slični A54 i A55 što se kamera, tj. slika tiče, onda nije za poređenje sa 13t. Ovo što sam naveo sa GSM-a uzimam sa zadrškom, samo koristim kao poređenje.

Ovo letovanje supruga i ja slikali dete često (prvo nam je). Ona se nervirala prvih par dana, i odustala od slikanja kada je videla "iste" slike kod nje i kod mene.

Izašla nova nadogradnja za 13t pro EU

Prilozi

• IMG_20240820_115455_159.jpg
    IMG_20240820_115455_159.jpg
    30.4 KB · Pregleda: 31
Za običan 13T ništa. Za sad.
Koliko su ono rekli da će podržavati 13T/Pro sa update-ima i sigurnosnim zakrpama za Android? 2 godine,, 3 godine??

Ako se ne varam, podrzavace valjda 5 godina update-a i 3 sledeca OS update-a (zakljucno sa A17)

O, pa to je solidno. Ja sumnjam da ću ga imati toliko dugo. :)

Ljudi,jel zna neko kad ce njihov naslednik da stigne kod nas?
14t Pro i 14t...neki pisu 26. avgusta...ali nista 100% sigurno

Vidim da ljudi nisu bas zadovoljni sa ovim Hyper OS-om... ja sam pre neki dan pazario Mi 13T, i došao je sa instaliranim Miui 14. Znaci, za sada nije vredno prelaska na taj novi OS?

Ni ja nisam nezadovoljan HyperOS-om. A nisam bio nezadovoljan ni MIUI-em. Što se mene tiče, nisu morali menjati. I ja, naravno, uvek redovno ažuriram, čim izađe nova verzija. Jer i aplikacije se ažuriraju na poslednju verziju OS-a.

zadnje azuriranje na 13 T globalnom modelu sa oznakom 1.0.6.0 mi je popravilo bateriju , pa sigurno za 20-30% da ga ne ureknem

Vrh Dno