Šta je novo?

Xiaomi 13T/Pro

Oko fotografije je najveca fora postprocesuiranje u softveru koji zelis...Nema te kamere koja odmah daje sliku kakvu zelis. Od prvih telefona sa kamerama, gde su sliike bile n
gotovo neupotrebljive, do sadasnjih telefona je potreban samo dobar kadar i dobar fokus. Ako je jos dinamicki opseg dobar, fotka je odlicna posle obrade. Sa puno profi fotografa u bliskoj okolini ( ja se amaterski bavim fotografijom) svima iz iskustva kazem, samo kadar i dovoljno kvalitetna kamera i ostalo je obrada. Snapseed ili editor iz agalerije koji je na HyperOS dobio mnooogo dobrih opcija i slika je super za minut, dva, kada znas sta radis.
Konkretno imam 13T i fokus je dobar, OIS takodje, dinamicki opseg odlican, testiran u toliko situacija da bi se cudili, jer ono ni Kusturica ne bi mogao da smisli :)
Sve u svemu, ni profi fotoaparatom nemas odmah gotovu fotografiju, sve traze dodatnu obradu...
Samsung ima postproces takav da je sve spremno za drustvene mreze i interesantnije za gledanje. Prebacite iste slike sa samsunga i xiaomija na komp, pa pogledajte jednu pored druge i tek tada cete moci da vidite ko kave slike pravi, jer samsung drugacije i displlej podecava da im boje deluju mnogo izrazenije...
Po svemu sto sam citao na netu, s obzirom na identicne kamere u 13T i 13T pro, sa istim softverom za obradu, forke su iste i vise razlike ima u tome koje kako podesio neku sitnicu (bilo neki filter ili nesto slicno).
Cak i 13T ima 8200 ultra kome je ISP sa Mediatekom dodatno sredjen za Xiaomi .
Izvinite svi za duzi post, samo sam imao potrebu da se izjasnim po pitanju fotografije, jer nije sve u samom telefonu...

Naprslo mi je zaštitno staklo i prvi put sam stavio Hydrogel film. Oduševljen sam kako se lako stavlja i kako izgleda. Samo još da štiti dobro... Doduše, dva sam upropastio i tek treće stavio kako treba, ali na Aliju 5 komada 250 dinara, pa nije skupa škola.

Ovo je zajednička tema i za običan 13T i za 13T Pro. Očigledno da ima razlike.

Delimično tačno. Jeste problem do softvera, ali se ne radi o potrebi za atraktivnijim fotkama za društvene mreže. Mogla bih do jutra da pišem koje sve zamerke na kamere imam, od lakoće korišćenja (da ne moram istu scenu da slikam 15 puta da bih dobila 1 odgovarajuću fotku), do brojnih ograničenja, koja u specifikacijama nigde nisu naznačena, a morala bi biti.

Mogu da biram režime "Fotografija", "50MP", "Noć", "Portret", "Panorama"... Nemam "Macro" režim ili "Telephoto" režim. Ne znam kako bih izabrala baš tu telephoto kameru, pa odgovorila da jesam probala. Jedino što mogu da kažem je da sam sve što je ponuđeno isprobala, da rezultatima nisam zadovoljna, a da je fotografisanje sa ovim telefonom za mene mučenje, a trebalo bi da bude uživanje. Da, ako Vam je promaklo, problem sam pokušala da rešim i instaliranjem više verzija profi podešenih G-Cam-a, ali uzalud.
Ni Gcam nije pomogao?

Naprslo mi je zaštitno staklo i prvi put sam stavio Hydrogel film. Oduševljen sam kako se lako stavlja i kako izgleda. Samo još da štiti dobro... Doduše, dva sam upropastio i tek treće stavio kako treba, ali na Aliju 5 komada 250 dinara, pa nije skupa škola.
je li onaj tzv.samoregenerirajući hidrogel film i kako radi senzor otiska prsta preko hidrogel filma?

Oko fotografije je najveca fora postprocesuiranje u softveru koji zelis...Nema te kamere koja odmah daje sliku kakvu zelis. Od prvih telefona sa kamerama, gde su sliike bile n
gotovo neupotrebljive, do sadasnjih telefona je potreban samo dobar kadar i dobar fokus. Ako je jos dinamicki opseg dobar, fotka je odlicna posle obrade. Sa puno profi fotografa u bliskoj okolini ( ja se amaterski bavim fotografijom) svima iz iskustva kazem, samo kadar i dovoljno kvalitetna kamera i ostalo je obrada. Snapseed ili editor iz agalerije koji je na HyperOS dobio mnooogo dobrih opcija i slika je super za minut, dva, kada znas sta radis.
Konkretno imam 13T i fokus je dobar, OIS takodje, dinamicki opseg odlican, testiran u toliko situacija da bi se cudili, jer ono ni Kusturica ne bi mogao da smisli :)
Sve u svemu, ni profi fotoaparatom nemas odmah gotovu fotografiju, sve traze dodatnu obradu...
Samsung ima postproces takav da je sve spremno za drustvene mreze i interesantnije za gledanje. Prebacite iste slike sa samsunga i xiaomija na komp, pa pogledajte jednu pored druge i tek tada cete moci da vidite ko kave slike pravi, jer samsung drugacije i displlej podecava da im boje deluju mnogo izrazenije...
Po svemu sto sam citao na netu, s obzirom na identicne kamere u 13T i 13T pro, sa istim softverom za obradu, forke su iste i vise razlike ima u tome koje kako podesio neku sitnicu (bilo neki filter ili nesto slicno).
Izvinite svi za duzi post, samo sam imao potrebu da se izjasnim po pitanju fotografije, jer nije sve u samom telefonu...
Hvala na izdvojenom vremenu i trudu da mi izložite neke značajne pojedinosti.
Lično nisam spremna, ili nisam bila spremna (nužda zakon menja), da svaku fotografiju obrađujem kako bih bila zadovoljna njenim izgledom, a još i pre nego što nastane da se mučim i slikam po 15 puta isti kadar. Pa, to je noćna mora!
Telefon u današnje vreme smatraju ličnim asistentom, a ne mučiteljem. Valjda treba on da opslužuje mene, a ne ja njega :( .
A što se foto-aparata tiče (imam poluprofi Olympus sa dobrom pratećom opremom) nikada fotke nisam imala potrebe da obrađujem, čak ni da ih crop-ujem, a hiljade i hiljade njih sam upload-ovala i na svoj travel blog i na brojne turističke sajtove i forume.
O.K., ako je dodavanje potpisa, ili kolažiranje, obrada, onda to jesam radila, prvo redovno, drugo jako retko.

Pa ako pokusavas makro fotografiju bez makro kamere, onda nije cudno sto pokusavas po 15 puta.

Nego mene interesuje jel realno da u 4K30, telefon iz 2023. godine i to midrange (ne neka budzet klasa), ne moze da snima vise od 6 minuta?
Cudno mi da ne moze ni u 60fps, ali ajde. To namerno zakidaju. Mada je i to nenormalno u evo 2024-oj.

Ne nalazim brzom pretragom na netu, jel moze jos neko to da potvrdi? Da nije neka opcija ukljucena (tipa Dolby Vision i slicno, log, cinematic, sta god) zbog koje ne moze duze od 6 minuta?

Poslednja izmena:
Bogami ima razlike izmedju 13t i 13t pro.
Tamni delovi se bolje vide na 13t pro,nocne slike to pokazuju.
Za Samsung si u pravu, slika na displeju telefona i vecem.ekranu totalno razlicite, boje na vecem displeju deluju dosta ispranije.

Pa ako pokusavas makro fotografiju bez makro kamere, onda nije cudno sto pokusavas po 15 puta.

Nego mene interesuje jel realno da u 4K30, telefon iz 2023. godine i to midrange (ne neka budzet klasa), ne moze da snima vise od 6 minuta?
Cudno mi da ne moze ni u 60fps, ali ajde. To namerno zakidaju. Mada je i to nenormalno u evo 2024-oj.

Ne nalazim brzom pretragom na netu, jel moze jos neko to da potvrdi? Da nije neka opcija ukljucena (tipa Dolby Vision i slicno, log, cinematic, sta god) zbog koje ne moze duze od 6 minuta?
Nema nikakvog vremenskog ograničenja. Ograničenje može biti preostali prostor. Ja sam snimao 20 minuta u 4K rezoluciji i nikakvih problema nisam imao.

Prilozi

• Screenshot_2024-05-16-15-10-56-154_com.miui.gallery.png
    Screenshot_2024-05-16-15-10-56-154_com.miui.gallery.png
    64.2 KB · Pregleda: 71
Za Samsung si u pravu, slika na displeju telefona i vecem.ekranu totalno razlicite, boje na vecem displeju deluju dosta ispranije.
Tako je, fotke nikako nisu iste na ta dva telefona koje vecina korisnika 13T pokusava(iz ne znam kog razloga) da predstavi, u svemu je ipak bolja Pro verzija.

13T

Na osnovu recenzija najkompetentnijih svetskih recenzenata, ja sam pisao da su kamere na 13T i 13T pro skoro identične i da su neprimetne nijanse rezlika. Lično nisam imao prilike da ih poredim.
Bas na tim recenzijama se vide razlike.

Prilozi

• Screenshot_20240516_192656_Chrome.jpg
    Screenshot_20240516_192656_Chrome.jpg
    51.2 KB · Pregleda: 59
  • Screenshot_20240516_192648_Chrome.jpg
    Screenshot_20240516_192648_Chrome.jpg
    45 KB · Pregleda: 81
Mnoooogo sam ih pogledao, što preporučujem svakome PRE odabira telefona. Da ne prepričavamo i ne spamujemo temu više, koga zanima, pogledaće...

levo s23 desno 13T (nazivi slike krecu sa img)

20240516_230214.jpg IMG_20240516_230235.jpg

20240516_230331.jpg IMG_20240516_230321.jpg

20240516_230456.jpg IMG_20240516_230437.jpg

Da li se samo meni cini ili 13T ima bolji dinamicki opseg i bolje hvata svetlo?
Jedino ti mozes da komentarises koliko su boje verne realnim...

na s23 su realnije boje

Nema nikakvog vremenskog ograničenja. Ograničenje može biti preostali prostor. Ja sam snimao 20 minuta u 4K rezoluciji i nikakvih problema nisam imao.
Kod mene na 13T postoji ograničenje. Znači, unutrašnja memorija prazna, u smislu bez korisničkih fajlova. Video u 4K se automatski isključuje tačno u sekund na 6. minutu.

Da li se samo meni cini ili 13T ima bolji dinamicki opseg i bolje hvata svetlo?
Jedino ti mozes da komentarises koliko su boje verne realnim...
Ja nešto na osnovu ovih par slika ne mogu da stvorim jasno mišljenje. Prva slika sa flašom je definitivno bolha na 13T. Vidno jasnija i lepše boje. Druga slika sa flašom je sličnog kvaliteta. Meni se lično više sviđa sa S23, ali stvar ukusa. Treća slika slika je ubedljivo bolja na S23. Bolje boje, balans bele, sve...

1. slika flase u mraku
- okolne stvari (suhomesnato na tanjiru, stolice u pozadini, stvari u hodniku) definitivno su ostrije na s23
- slika je svetlija na 13t
- i iz nekog razloga mi fokusirane stvari (flase i case) deluju lepse na 13t

2. slika flase na svetlu
- okolne stvari (suhomesnato na tanjiru, stolice u pozadini, stvari u hodniku) definitivno su ostrije na s23
- ostalo mi deluje priblizno isto

3. slika ruke
- boje su nerealne na 13t (imaju neku zutu nijansu, ruka ima boju kao kod osobe obolele od zutice, inace i decu kada slikamo nekako im je boja koze sivo/zuta, neprirodna)
- ruka ima vise detalja na s23 (linije/bore/pore po ruci su vidljive na s23, 13t ih pegla)

Ono sto sam primetio, podesavanja na kojima su slikane slike su razlicita (sto je normalno/na auto su podesavanja):

1. slika
2024-05-17_01-33-14.jpg

2.slika
2024-05-17_01-34-21.jpg

3.slika
2024-05-17_01-35-06.jpg

na s23 su realnije boje
A sve ostalo bolje na 13t.
Definitivno, malo bolje slike pravi s23 u odnosu na 13t.
Ali ta dva telefona nisu za poredjenje, cenovno ni u kategorijama.
Uporedite s23 sa 13t pro, iznenadiecete se, iako ni ta dva nisu u istoj kategoriji.
S23 se gadja sa Xiaomi 13, a 13t pro sa s23 fe od koga je bolji u svim aspektima.

Poslednja izmena:
Pa do ekrana je. Amoled, IPS ili VA nikada ne mogu dati isti prikaz. Uz to veliki ekran može biti i 6 bita, dok su na telefonima uglavnom 10.

A sve ostalo bolje na 13t.
Definitivno, malo bolje slike pravi s23 u odnosu na 13t.
Ali ta dva telefona nisu za poredjenje, cenovno ni u kategorijama.
Uporedite s23 sa 13t pro, iznenadiecete se, iako ni ta dva nisu u istoj kategoriji.
S23 se gadja sa Xiaomi 13, a 13t pro sa s23 fe od koga je bolji u svim aspektima.
pazi, ja uopste ne ulazim u cenovne kategorije, sta se sa cim poredi itd...
ja poredim samo slike u cilju da vidim zasto 13t pravi "lose" slike. i sta je to losije... zasto je losije? zasto od 15 slika jedna bude zadovoljavajuca?
po nekima pravi losije slike i od mate 20 pro koji je star 4-5god

pazi, ja uopste ne ulazim u kategorije, sta se sa cim poredi...
ja poredim slike u cilju da vidim zasto 13t pravi "lose" slike. i sta je to losije... pravi losije slike i od mate 20 pro koji je star 4-5god po nekima
Ne znam za 13t, ali 13t pro pravi vrhunske fotografije.
Dimensity 9200 ocigledno.bolje obradjuje fotografije od slabije procesora u 13t.

Mate 20 Pro prži sa bojama. Bukvalno slikaš sa 13T, odeš na edit, Vibrance, i podigneš slajder na max, dobiješ ono što Huawei daje kao stock sliku. Gledano na ekranu, deluje fantastično, ali kada uporediš sa realnim bojama koje gledaš očima, daleko od toga.
Ne da je Xiaomi neki šampion realnosti prikaza, što se vidi po balansu bele gore na fotkama, samo govorim da je percepcija takva da se svima više dopadaju "nagruvane" fotografije, gde je nebo jarko plavo i trava se zeleni kao posle prolećne kiše.
E sad da je Xiaomi mogao da ponudi Vivid mod koji bi nudio ovakve slike za one koji vole, mogao je...

pazi, ja uopste ne ulazim u kategorije, sta se sa cim poredi...
ja poredim slike u cilju da vidim zasto 13t pravi "lose" slike. i sta je to losije... pravi losije slike i od mate 20 pro koji je star 4-5god po nekima
Ne znam za 13t, ali 13t pro pravi vrhunske fotografije.
Dimensity 9200 ocigledno.bolje obradjuje fotografije od slabije procesora u 13t.
Mate 20 Pro prži sa bojama. Bukvalno slikaš sa 13T, odeš na edit, Vibrance, i podigneš slajder na max, dobiješ ono što Huawei daje kao stock sliku. Gledano na ekranu, deluje fantastično, ali kada uporediš sa realnim bojama koje gledaš očima, daleko od toga.
Ne da je Xiaomi neki šampion realnosti prikaza, što se vidi po balansu bele gore na fotkama, samo govorim da je percepcija takva da se svima više dopadaju "nagruvane" fotografije, gde je nebo jarko plavo i trava se zeleni kao posle prolećne kiše.
E sad da je Xiaomi mogao da ponudi Vivid mod koji bi nudio ovakve slike za one koji vole, mogao je...
Ima nas koji ne volimo te vristece boje.
Trava, lisce, nebo...toliko su pojacane boje da mene bole oci.

Urke da li je bolje Xiaomi 13 ili 13T , molim te za iskrenu preporuku dok još mogu da korigujem porudzbenicu !?
Brate, 13-tica je pravi flegship telefon, uzmi ga, neces pogresiti.
Procesor, kamere, brzina punjenja, izrada, sve je vrhunski.
13t i 13t pro su odlicni telefoni, ali klasa ispod.

Nazad
Vrh Dno