Šta je novo?

Xiaomi 13 Ultra

Proday

Uticajan
Učlanjen(a)
02.01.2005
Poena
1,805
Posto je predstavljanje upravo u toku a u 13 temi ga nema, reko da otvorimo temu i za ovo cudo tehnike. Ocekujem svakog momenta gomilu unbonxinga i previewa.
Inace pocelo da smara kako se predstavljanje telefona pretvorilo samo o pricanje o kameri. Ako moderatori smatraju da je prikladno, neka obrisu ovu temu pa dodaju na 13/pro i ultra.
Zivo me zanima u kojoj meri ce da pristigne/ugrozi S23 Ultru.

Ево линка за уживо праћење, причају о камерама већ сат времена, иначе може да се купи маска/додатак да телефон буквално постане фотоапарат..

Mislim da je hardverski gledano trenutno najbolji telefon na svetu.
A pocetna cena u Kini je samo 795e (12/256), 860e verzija sa 16/512GB, 970e 16/1TB.

Ово су цене, сад не знам који је курс кад се преведе у Јевреје... 🤣

Prilozi

• Screenshot_20230418_141242_YouTube.jpg
    Screenshot_20230418_141242_YouTube.jpg
    98.5 KB · Pregleda: 102
20230418-151138.jpg

Zanimljiv kamera sistem na papiru...

Huawei je banovan, eto Xiaomi-ja da ga zameni. Ako softverom isprate odlican hardver kamera, eto domaceg zadatka za sve proizvodjace.

A selfi kamera i dalje u 2017toj otprilike. 1080p 30fps. Pohvala za USB Type-C 3.2. Pocinje da smara ovo prvo predstavljanje u Kini pa za pola godine u Evropi. Koja je poenta toga? Ne secam se da je ranije bilo tako. Cene jedne za jedno trziste, a skroz druge za drugo trziste.

12/256GB Kineska verzija 1200$

Mislim da je neumesno porediti Xiaomi sa Huawei-em koji je pred ban po meni i Samsung ostavio u prašini. Ovo je dobar fon, ali opet nekako mi mirise na Aliexpress.

Screenshot_20230418_211443.jpg
Овај то каже за сваки телефон, али ајде, време ће показати...

Meni je malo sus što nisu u prezentaciji poredili sa S23 ultra nego sa Oppom i ajfonom. Pogotovo 10x gde su upoređivali sa Appleom umesto nekim telefonom koji ima optički 10x
Ne sumnjam da je dobar telefon ali sumnjam u one fotke što su izbacivali ovih dana i isto tako su verovatno dosta obrađene.
Samo da ne bude na kraju od cele priče da je poenta u Leica filteru-presetu.

Već sada su telefoni sa flagship kamerama ispred dslr i milc aparata(što se tiče društvenih mreža), nema pregorelog neba ili zatvorenih senki, fotka odmah spremna za izradu ili deljenje, stabilizacija videa vrhunska, live hdr, bukvalno ne nosim više aparat na putovanja, nemam terabajte raw fajlova koje čuvam, samo izvadim telefon i to je to, uhvaćen momenat a to je ono što je meni najbitnije. Fotke na kompu i tv-u odlične, pola njih ni ne ume da provali čime je fotkano...20230416_120325.jpg20230416_122830.jpg20230416_123751.jpg20230416_103615.jpg20230416_134856.jpg20230416_132606.jpg20230415_152958.jpg20230415_162553.jpg20230415_163143.jpg20230415_152324.jpg

Šteta što oppo x6 pro nikad neće doći u EU. Deluje kao mnogo lepši i bolji mob od ovog xiaomi čuda

Poslednja izmena:
Meni je malo sus što nisu u prezentaciji poredili sa S23 ultra nego sa Oppom i ajfonom. Pogotovo 10x gde su upoređivali sa Appleom umesto nekim telefonom koji ima optički 10x
Ne sumnjam da je dobar telefon ali sumnjam u one fotke što su izbacivali ovih dana i isto tako su verovatno dosta obrađene.
Samo da ne bude na kraju od cele priče da je poenta u Leica filteru-presetu.
Pa i Googlov Gcam je vise softver (filter) nego HW. Realno ako su rezultati dobri, koga briga kako je do toga doslo. Evo par slika sa "klot" trinaestice, Leica vibrant vs authentic.

IMG_20230415_122940.jpg
IMG_20230415_123021.jpg
IMG_20230415_130345.jpg
IMG_20230415_130354.jpg

Definitivno interesantan uredjaj, mozda najinteresantniji od Xiaomija jos od Poco F1 (doduse skroz drugi segment i prica, ali evo meni licno).

Vratili su se osnovama, nema displeja pozadi, tako nekih interesantniih funkcija, vec samo, kratko i jasno - kamera sa opcijama telefoniranja, dakle direktan napad na P60 Pro, Art.
Na temu fotografija, najbolje slike koje sam ikad slikao, u zivotu, su mi bile sa Poco F1 gcama, jerbo senzor je onaj famozni Sony IMX 363 koji su svi skoro pixel iimali, i jednostavno radi madjiju sto nocu sto danju, a imao sam i iPhone 13 Pro, S21+ i P40 Pro, Pro+, i P30 Pro.

Sto se kaze, sad se bitka bije nocu - svi telefoni lepe slike daju, ali upravo nocu je problematicno. I generalno taj spori shutter speed, to je rak rana svih androida, i naravno video snimci u poredjenju sa ajfonom. Ne kazem da su losi, samo nekonzistentni cesto, i to svako ko je koristio ajfon, voleo ih ili ne voleo, mora da prizna (plus sto aplikacije tj drustvene mreze, kad slikas iz njih, a na androidu su, daju uzasan kvalitet slike, dok kod ajfona to nije slucaj, zbog nacina kako pristupaju camera API-u, tj. screenshotuju viewfinder pa cropuju).

Po meni je ovaj Ultra definitivno kolekcionarski predmet, to se i vidi, kvalitet kutije tj pakovanja, cena, izrada, aksesoari. Cak ni cena nije toliko strasna kad se pogleda sta sve ide, a kod Samsunga je klot, bez punjaca, pa se snalazi, a cena je malcice slabija samo u odnosu na 13 Ultra.

Steta sto ga nema kod nas, a i kad bude bice neko okrnjeno pakovanje sa nabijenom cenom.
Od mene cista desetka, ako gledamo u vakumu gde se takmici samo protiv prethodnih Xiaomi 13, 12, 11 flagshipova, ultri, jer su konacno pogodili i izgled, i brending, i segment u kome se takmice.

A ako gledamo u svetu gde postoji konkurencija u vidu S23 Ultra, 14 Pro (a kroz 5 meseci i 15 Pro), vrlo verovatno je samo poslastica za Xiaomi fanove (i to regularne, a ne ekstremne, sto si po meni morao da budes da pljunes onoliki kes za 13 seriju Xiaomijevu), sto je ok.

Kamo srece da se vrate i Mix i Max, da pokriju ostale segmente.

13U na papiru izgleda odlicno, osim prednje kamere, gde je video kriminalan, ali ostalo je sasvim okej. Ima dosta androida ove godine gde su specifikacije odlicne, ali ih nema kod nas, nego samo u Kini.

Prednja kamera koja snima u full HD u 30fps na uređaju koji nazivaju "kamera sa opcijom telefoniranja" je smešno. Ako su rešili da izbace "Ultra" model, onda sve na njemu mora biti ultra. Kineski pilićari, nikada oni neće biti na nivou iPhone-a i Samsunga, koji ozbiljno rade na optimizaciji svog softvera prema hardveru koji ugrađuju u svoje uređaje, odavno više nije poenta samo napucati hardver.

Jel potvrdjeno da je 1080p30fps?
Bas kriminalno ako ne moze da se namesti ili gcam barem, koji li su senzor to iskopali?

Senzor ima mogućnost da snima 4k 60fps ali oni to onemoguće namerno iz samo njima poznatih razloga.

Prednja kamera koja snima u full HD u 30fps na uređaju koji nazivaju "kamera sa opcijom telefoniranja" je smešno. Ako su rešili da izbace "Ultra" model, onda sve na njemu mora biti ultra. Kineski pilićari, nikada oni neće biti na nivou iPhone-a i Samsunga, koji ozbiljno rade na optimizaciji svog softvera prema hardveru koji ugrađuju u svoje uređaje, odavno više nije poenta samo napucati hardver.
Joj uf. Ajmo redom kamera jeste nažalost full hd ali u 60fps hvala bogu te nije 30fps. Da je žalosno jeste, ja lično koji nisam snimio više od tri videa prednjom kamerom sa zadnje bih voleo da ima 4k prednje snimanje ali boze moj tako ultra samsung ima ultra sporo punjenje pa je idalje ultra zar nije? Druga stavr je ta da da MIUI za budžet telefone je krš odnosno pretežak skin ali isti taj MIUI pogotovu verzija 14 pa još na premijum telefonu je bukvalno skoro na nivou One UI bukvalno fale neke mrvice da budu jednaki tako da ta priča kineski pilićari, softvera im je ovakav onakav itd je malo dosadna posle skoro 4 godine. Kineski pilićari su bili do Mi 10 modela e a onda su samo krenuli na bolje svakom sledećom generacijom. Ove godine su ispeglali i kameru upotpunosti na svim modelima 13 serije. A jedina prava zamerka 13 ultra modelu jeste ekran i to je sve što može da se zamera manje više jer kvalitet ekrana (potrošnja je malko veća ali malko i sam ekran više vuce na crveno da tako kažemo dok samsungov ne ali i on zna nekada da viče na plavo zbog veličine plavih emitera tako da eto to je neki manjak kvalitet) nije na nivou samsungovog E6 koji je u xiaomi 13 pro modelu, sve ostalo je bukvalno na premijum nivou. I da se razumemo ne želim stvarno opet da pišem gde sve samsung "pilićari" jer oni pilićare tamo gde niko od vas ne vidi i lepo vam gurnu 4k 60fps video prednje i svi srećni, a to je tužno jer da taj isti samsung ne sakati sam sebe imali bi ne ultra telefon nego mega giga kada se pogleda kojoj sve tehnologiji oni imaju pristup.

@mikiekim
Punjenje od 45w je daleko od ultra sporog i više je nego dovoljno za s23u koji se puni noću jer za jedan dan šta god da mu radiš, baterija ne može da se potroši. I da ima 200w punjenje, opet bih ga punio noću na 2w jer mi je potpuno nebitno dal će se napuniti za 16 min ili 6h dok spavam.
Sa druge strane, jako mi je bitno da ultra steady video bude u što većoj rezoluciji (iPhone i Samsung 2k 60fps a 13ultra 1080p 30fps), portret video 4k a kod 13U 1080p, i naravno ono što je najbitnije, da sve to radi kako treba bez pulsiranja af, bez stuttering-a i glitch-eva. Da ne spominjem sada još milion nekih sitnica vezanih za one ui, među kojima su dex i one opcije da isečeš subjekat sa fotografije jednim potezom...jednostavno uhvatio sam se za kamere jer oni nazivaju 13u kamerom sa telefonom a ne obrnuto, znači ovaj telefon će kupiti neko kome je bitna samo kamera a ne punjenje, zvučnici, ir port i šta ti ja znam...I onda upali prednju kameru a ono probija belo nebo, rezolucija na nivou 2018te, filter za peglanje kože na max i slične gluposti, nedopustivo.

Vrh Dno