Šta je novo?

Xiaomi 13/Pro

Identicna situacija. Sto se kamere tice, malo je gora po pitanju Leica filtera. Nije zutilo intenzivnije ali jeste slika za nijansu mračnija. Jedino sam imao velik problem sinoc sa fokusom na nocnim slikama. Nece da fokusira. To se nikad nije desavalo. Ovu scenu sam pokusao 4-5 puta da uslikam i odustao, mutno.

image.png

Evo ista lokacija slikano u junu, obe su slike cropane zbog osoba na njiuma:

image.png

Poslednja izmena:
Ovo im je nova kamera. Dat cu mu šansu. U najgorem slucaju, probat cu instalirati stariju kameri. Koga interesuje, na ovom linku ima nekolio verzija pa se moze probati. Nije da ima neke radikalne razlike ali ko ce ga vise znati: https://www.apkmirror.com/apk/xiaomi-inc/camera-xiaomi/

Za sad je sve ok, pa neka stoji. Baterija i dalje super. 120Hz performance mod.

image.png

Odustajem. Dinamic range je od prvog dana jako loš, ali ako oktobarske slike izgledaju grozno, onda ovo više lici na sabotazu. Ne znam da li su na ovaj nacin gurali kupovinu ultra modela ali je sramotno da ovako sve gori dok su boje (by the way, leica vibrant) slabijeg intenziteta nego real life. Kako su samo to postigli. Svaki telefon je kritiziran, pogotovo zadnjih godina, kako ima nerealne boje. Ovo je sa i bez AI, sa i bez HDRa. HDR više przi slike.

Profulan fokus ipak nije slucaj nocnih slika. U toku dana ofula.

Ovako treba, 100% crop:

image.png

..a ovo nekad okine:
image.png

Ovo se ni jednom nije desilo jos od Maja.

Mislim, ovo su boje jeseni.. wtf

image.png

image.png

Sta se na ovoj desilo samo oni znaju, ne kontam života mi sto je ovako grozno.

image.png

100% crop

image.png

In real life izgleda bajkovito. Kao da snima recimo 10x manje informacija pa su i boje i dinamic range jako siromašni. Senzor (nekad) ima oštrinu ali to je sve. Ovim slikama lightroom ne moze pomoci.

Odustajem. Ovo je kamera za slikanje dokumenata i to je to.

Ako ovako izgleda jesen, kako ce izgledati zima.

Odustajem. Dinamic range je od prvog dana jako loš, ali ako oktobarske slike izgledaju grozno, onda ovo više lici na sabotazu. Ne znam da li su na ovaj nacin gurali kupovinu ultra modela ali je sramotno da ovako sve gori dok su boje (by the way, leica vibrant) slabijeg intenziteta nego real life. Kako su samo to postigli. Svaki telefon je kritiziran, pogotovo zadnjih godina, kako ima nerealne boje. Ovo je sa i bez AI, sa i bez HDRa. HDR više przi slike.

Ovako treba, 100% crop:

image.png

..a ovo nekad okine:
image.png

image.png

image.png

image.png

100% crop

image.png

In real life izgleda bajkovito. Kao da snima recimo 10x manje informacija pa su i boje i dinamic range jako siromašni. Senzor (nekad) ima oštrinu ali to je sve. Ovim slikama lightroom ne moze pomoci.

Odavno sam odustao od Xiaomi telefona za slikanje kao primarnu stvar prilikom kupovine telefona. Supruga ima 12x i selfi je jeziv a glavna ima isto ovako presvetle boje. Ludilo...
Prešla je na Gcam port i razlika ke nebo i zemlja... Sramota za Xiaomi.

Prsnula kamera skroz. Meni se place :(

image.png

image.png

Ovo je nekad iz Juna:

image.png

Ako neko zna kako se vratiti na android 13 i cam v4 a da ne stavljam custom rom, da ne krsim garanciju. I ako sam ga dobio na poklon, placen je skupo, oko 800-900€, pa mi se neda nosati narednih godinu i pol bez garancije. Ovo ovako je lame.

Hvala puno.

Prsnula kamera skroz. Meni se place :(

image.png

image.png

Ovo je nekad iz Juna:

image.png

Ako neko zna kako se vratiti na android 13 i cam v4 a da ne stavljam custom rom, da ne krsim garanciju. I ako sam ga dobio na poklon, placen je skupo, oko 800-900€, pa mi se neda nosati narednih godinu i pol bez garancije. Ovo ovako je lame.

Hvala puno.
Lepo probaj BSG Gcam i ne beri brigu. Nije sjajno i verovatno ne mozes da promenis precicu za kameru ali boze moj :)

Ovako treba, 100% crop:

image.png

..a ovo nekad okine:
image.png

image.png

image.png

image.png

100% crop

image.png

Kakav je ovo trash? Mislim da ni moj stari Mi 10 nije pravio ovako lose fotke. Imam ponudu da menjam Pixel 7 Pro za Xiaomi 13 Pro al nema sanse kad vidim ovo.

Evo par slika sa mog 13 Pro posle update-a na Android 14 (doduse sam rucno uradio update same Leica Camera aplikacije pre toga)

Prilozi

• IMG_20231007_173122.jpg
    IMG_20231007_173122.jpg
    257.7 KB · Pregleda: 57
  • IMG_20231007_172819.jpg
    IMG_20231007_172819.jpg
    187.5 KB · Pregleda: 61
  • IMG_20231014_125001.jpg
    IMG_20231014_125001.jpg
    129.5 KB · Pregleda: 69
Moguce da je bug. Da je ovo neka rana beta verziaj softwarea. Nije mi u samom pocetku bilo jasno kako mi je MIUI verzija na Androidu 13 novija nego sto je sada. Sada je 14.0.5.0 a bila je na androidu 13: 14.0.9.0.

Ali sve oko kamere je sada drugacije. KAda slikam sa 3.2x kamerom, slika sa glavnom i zoomira 3.2x. I onda moram staviti prst prekriti glavnu kameru da se prebaci na 3.2x.

Probam ovu MGC kameru koju je kolega postavio pa javim. Ali ne dozvoljava da se vratim na 4.x kameru.

Moguce da je bug. Da je ovo neka rana beta verziaj softwarea. Nije mi u samom pocetku bilo jasno kako mi je MIUI verzija na Androidu 13 novija nego sto je sada. Sada je 14.0.5.0 a bila je na androidu 13: 14.0.9.0.

Ali sve oko kamere je sada drugacije. KAda slikam sa 3.2x kamerom, slika sa glavnom i zoomira 3.2x. I onda moram staviti prst prekriti glavnu kameru da se prebaci na 3.2x.

Probam ovu MGC kameru koju je kolega postavio pa javim. Ali ne dozvoljava da se vratim na 4.x kameru.
Ima drugih GCam portova, pa treba probati i druge da vidis da li imas pristup svim senzorima.

Ja to govorim za xiaomi kameru. Nece da koristi 3.2x upravo kao da je gcam za ž neki telefon.

Skino sam ovu: MGC_8.9.097_A11_V13_ENG

Koristi ispravnu optiku. Pise samo 2.8x ali to je 3.2x. Nije bitno sta pise. Main camera je ok. Ultra wide isto. Jedino ne znam ima li 50MP mod ali ima dosta podesavnja. U developer opcijama stotinjak stvari za stimati. Probam prvo ovako defaultno pa javim.

Probam sam 4-5 MGC kamera ali na zalost, sve imaju isti problem. Kresaju ponekad ili uopste ne snime slike. A nekada ako snime, pise na telefonu:

.pending-1693248785-_PXL_1160091090330_1697643985407_1769091141476.jpg

Fajl se ne moze otvoriti. 0KB.

Ono sto sam uspio slikati, rezultati su bili puno bolji. Evo neko basic poredjenje, sta je u sustini problem sa Leica filterom.

MGC / Xiaomi kamera HDR ON / Xiaomi kamera GDR OFF
image.png

Cak i ako radim pixel peeping, koji je meni nebitan, MGC daje vise detalja.

MGC / Xiaomi defaultna
image.png

Moze biti debata sta je realnije ali Xiaomi defaultne slike nisu ni blizu real life boja. Ispranije su plus "mrak" kada je HDR off.

Ako ima kakav fix za MGC, da se moze stabilizirati, bilo bi extra. Druga kamera skroz.

Probam sam 4-5 MGC kamera ali na zalost, sve imaju isti problem. Kresaju ponekad ili uopste ne snime slike. A nekada ako snime, pise na telefonu:

Ono sto sam uspio slikati, rezultati su bili puno bolji. Evo neko basic poredjenje, sta je u sustini problem sa Leica filterom.

image.png

MGC / Xiaomi defaultna
image.png

Moze biti debata sta je realnije ali Xiaomi defaultne slike nisu ni blizu real life boja. Ispranije su plus "mrak" kada je HDR off.

Ako ima kakav fix za MGC, da se moze stabilizirati, bilo bi extra. Druga kamera skroz.
Probaj neku drugu gcam, sigurno ima neka kojoj rade sve opcije na Xiaomiju 🙂

Ajd probam. Hvala.

Gledam da odradim downgrade sa "choose update package".

Ali mu ne vidim UMCMIXM verziju. Ako mu zveknem global, npr:

Xiaomi 13 GlobalStableRecoveryV14.0.7.0.TMCMIXM13.05.6 GB2023-04-27

Sta ce se desiti :D

image.png

MGC / Xiaomi defaultna
image.png

Definitivno je MGC i lepsi i realisticniji i bogatiji detaljima/ostrinom.

Sacuvaj Boze da ne mogu da za flagship kao sto je Xiaomi 13 naprave kameru da valja.

Jesi probao mozda neki hard restart od kad imas telefon ( a nakon nekih vecih update-ova)?

Telefon je resetovan nekoliko puta. Resetujem ga svaku put nakon veceg updatea jer svaki put nesto brljavi ako ga ostavim kako jeste nakon updatea. I sada sam kada sam presao na Android 14.

image.png

MGC / Xiaomi defaultna
image.png

Covece al se vidi razlika

Evo jos jedno poredjenje. (sorry za nered, pravim desk, cekam drugi nosac za drugi monitor pa da sredim kako valja):

image.png

image.png

image.png

image.png

image.png

Sto kaze kolega Gorth, ganjat cu kakvu GCM da radi. Isplati se.

Sta se ovo desava, posle poslednjeg azuriranja stalno mi izlazi iz kamere ne mogu ni da slikam. Inace telefon Xiaomi 13 pro

Sta se ovo desava, posle poslednjeg azuriranja stalno mi izlazi iz kamere ne mogu ni da slikam. Inace telefon Xiaomi 13 pro
Kakva šteta, da hardverski gledano, toliko dobar telefon, ima tako glupe softverske bagove.
Nadam se da serija 14 sa HyperOS-om neće imati takve bagove, jedva čekam da vidim prva iskustva. Uostalom, i serija 13 će dobiti HyperOS nadogradnju, nadam se generalnom poboljšanju na softverskom planu kod ovog proizvođača.

Mozes li pregaziti postojecu kameru nekom sa liste? Meni neda, nakon instalacije, da pokrenem. Moram odraditi uninstall update:

Od gcam, ova mi je jedin orock solid. Slike su super, samo je spora kod prebacivanja objektiva.

image.png

Inace su povukli 14.0.5 i sa 13 i sa 12 serije. Ocito ne valja.

Cudno, instalirao sam neku od ovih, nije htela da radi. Izbrisao azuriranje i sada kamera radi.

Mislim da su fixali razlog zasto je bila povucena 14.0.5.

image.png

Ali po ovom "updateu" od par megabajta se vidi da je podrsta ka 13 seriju zavrsena izgleda. Bit ce minimalni security patchevi i to je to.

Ja kako imam telefon od maja sam dobio jedan update u septembru i sad ovaj nedavno na Android 14.

Nije završena sigurno podrška, ali kod xiaomi-ja to dolazi uglavnom neredovno i retko.

Ne znam zašto se patite sa glupim Global romom pored odličnog xeu roma. Bukvalno kad god sam koristio Xiaomi čim ga izvadim iz kutije odmah mu flešujem xeu i miran sam. Em je upeglaniji, em ima dosta više opcija, em ima redovna ažuriranja.

Vrh Dno