Šta je novo?

Xiaomi 13/Pro

Huawei GT 2 pro

Gledao pre neki dan uživo Xiaomi 13 Pro jer mi se jako sviđa oblik,kvalitet izrade,rasporeda dugmića, brzina punjenja,ali nije jasno da ekranu onako bedno izgleda uživo u Mining Store u DC
Stavio pored moj iPhone 13 PM i Oneplus 8 bukvalno svetlina sa Oneplus 8
MUIU zadnja verzija očajno izgleda 10x bolje je izgledalo UI ona prošlo verzija
Ipak će zamena za Oneplus 8 koji se raspada biti S23 Ultra

Out of the box, Xiaomi 13 ekrani su jako jako isprani. Gotovo sivi. Moraju se kalibrirati a da se ne spale boje. Pa sam ja svoj po samsungovom ekranu stimao i ako su samsungovi prejaki sa bojama bas iz razloga da ljudi padaju na njih, ali opet, meni se vise svidjaju. Ovo je P3 profil:

image.png

Pretpostavljam da testni modeli u radnjama nisu "dirani". Sto se tice MIUI, upravo izgleda kao hibrid izmedj samsung one i iOS. Brightness je jaci na 13 PRO nego na tvom iPhoneu ali nece ici na max out sve dok nije sunce. Cak i ako ga stavis na max. Ima jedna opcija da se ukljuci da ide do 1200 nits (iPhone 13 PM je max 1000 nits) ali ubij me ne znam je naci jer je meni iskocila preporuka da je upalim kao noitifikacija. Direkt sunce kod mene ne pravi nikakvu smetnju.

Ljudi kako ste zadovoljni sa xiaomi 13 pro? Vidim niko ne pise u zadnje vreme. Koliko sati sot-a moze da se ocekuje sa ovim telefonom?
Jel ima nekih problema sa HDR-om kod obrade slike?

Mene zanimaju malo i prodajni rezultati, jer prvi put da je "bazni" 13 preko 1000e. Mislim da su ga bas preterali.

Ljudi kako ste zadovoljni sa xiaomi 13 pro? Vidim niko ne pise u zadnje vreme. Koliko sati sot-a moze da se ocekuje sa ovim telefonom?
Jel ima nekih problema sa HDR-om kod obrade slike?
Ovako da odgovorim sa zakašnjenjem. Imam 13 pro od kraja 5. meseca. Za sada prezadovoljan telefonom od ekrana u smislu reprodukcije boja, svetlosti ekrana itd. Što se tiče baterije meni je neki Sot prosek od 4h ali to je zato što igram tipa Genshin nekih sat vremena i malo jače pa to skreše bateriju, sot za nekih 2 sata sigurno zato što u danima kada nisam ulazio u igricu gurao sam oko 6 sati sot-a sa svim živim upaljenim (wifi, bluetooth sa dva uređaja povezana uglavnom, plus par aplikacija koje sigurno rade u pozadini oko 2 da kažem i mob internetom uključenim stalno jer miui nema opciju da pali wifi po lokaciji pa oba držim upaljeno) što znači da verujem da neko sa nekim blažim korišćenjem može čak i 7 sati da izvuče. Ali generalno sam sot ti neće biti bitan i ključan ukoliko imaš kod sebe 120w punjač jer gde god da sedneš na 5 minuta ima da dopuni za nekih sigurno minimum 20% do max 30% tako da sot onda postaje manje bitan ali eto a ako nemaš punjač i dalje izdrži ceo dan tipa od 11h do 21h (testirano više puta) doduše u 21h imaće tipa 15% ali od tih 11h pa do 21h ima otprilike 2h strimovanja muzike u pozadini na dezzeru eto to je konto baterije. Dalje MIUI 14 je savršen bez bagova meni e sada meni lično nedostaje nivo prilagođavanja koji ima One UI koji sam imao na samsungom i good lockom ali nije to nešto toliko ključno i presudno i dalje ima opcija da kažeš dovoljno da zadovolji sasvim. Što se tiče kamere meni koji sam prešao sa s21 ultra je ova kamera 10x bolja i ispred njega možda mi malo malo nedostaje taj veći zum ali nije nešto što je ključno zato što je 10x zum na 13 pro sasvim da kažemo dobar i kvalitetan ali sve preko je njah malo otužno eto. Video meni nije jako bitan jer ga ne koristim toliko često ali je dobar na nivou s21u i čak po kvalitetu malo ispred da kažemo eto na nivou s21u. Šta još kavalitet izrade je po meni vrhunski lepo leži u ruci (uzmi beli ako možeš i želiš lepši je nego moj crni barem meni) i da trudi se da ti tipa pesak ne upadne u port za punjenje jer ako ošteti unutrašnjost porta oprosti se sa brzim punjenjem to je jedina mana kao prljavština obična može ali sve što može da grebe sam konektor unutra jedno veliko ne.
I da da naglasim auto slike slikane su vrh ali car kamere jeste u leica filterima pošto stvarno daju neku živost slici i dodaju na lepoti iskrneo i ne izgleda jeftino i nekako isprano i bezlično kao kada se edituje slika pa primeni filter (to je bio moja strah). Dalje telefon se uošte ne greje toliko kako se može pročitati na netu nema throttlinga procesora pri korišćenju ni pri igranju igrice e sada greje se jedino malo više pri tom 120w punjenju ali mene iskreno to baš briga neću da ga nunam i ne znam koliko čuvam ima garanciju biće kod mene dve godine i ćao zdravo pa kako mu bude po pitanju battery healtha. Ako postoje još neka pitanja pitaj slobodno. Nadam se da sam malo pomogao

Ja bi platio 200e samo da mi šajomi skine Leica filtere. Odvratni su. Mozda bolujem od toga sto sam bio 10 godina profesionalni fotograf ali 12T pravi 5x bolje slike sto se HDRa i preprodukcije boja tice. 13 pravi isprane i žute slike.

Pixel peeping je bolji na 13/pro ali je konacn rezultat same slike bolji na seriji 12. Mozda se cuvaju za 13T pro i samu T seriju ali post-processing je na seriji 13 gadan. A taj post-processing ostaje cak i kada slikas na PRO postavkama pa sve stimas manuelno, laica djubre od žutog filtera i dalje ostaje. Telefon sam dobio za rodjendan pa ne mogu puno kukati ali ako se daju jako bezobrazne pare, i dalje tvrdim da je serija 12 bolji izbor.

Zadovoljan sam ja sa svojim 13 overall, samo eto, smeta mi kada su ekran, kamera i neke druge sitnice, bolje na staroj seriji a nova serija kosta 2x vise. Ja da dobijem identicnu saturaciju kao na 12T, dok je 12T na 60% 13 mora biti na 90%. Na papiru je brightness jaci na 13 nego na 12T, u ralnosti je 12T mnogo jaci. (Nosam oba telefona jer imam dva broja pa vidim u identicnim uslovima i to mi na zalost najvise kvari utisak 13ke). Ne znam sta su us***i sa ekranima 13 serije ali je downgrade naspram 12ke.

Zao mi je bilo sto ne nosam PRO verziju ali uocio da su identicni problemi samo eto, ostale su tehničke karakteristike malo jace.

13 bi serija trebala kostati nesto manje nego 12. Ovo sto su podigli u ne besa, ne znam sta je krivac. Mozda dieselgate.

P.S. Nisam dobio update jos od kako sam ga u maju izvadiuo iz kutije.

Poslednja izmena:
@Glenn ,kakva je situacija za 12t pro,jel su bolje kamere od 12t i obicne 13ke koju imas?

Ako su ti bitn idetalji, pikseli, 12t Pro. Fenomenalna kamera. Ako su ti bitne slike da pokazes na telefonu ili drustvenim mrezama, 12T je sasvim dovoljan. 12T pro je samo upgrade kamere ali ne zunam koliko se tebi licno isplati davati vise. 13 ima prednost sa 3.2x zoom kamerom i zaista je funkcionalna i cool, nije nikako zanemariva, ali downside 13 verzije kod slikanja, koj isma zaboravio spomenuti, je hit and miss brigthness level. Ovo meni nije prihvatljivo a opet ponavljam za sve je kriv post-processing:

image.png

Detalji su tu:

image.png

..tako da znam da je hardwerski kamera jako dobra. Ali koga briga kada nekad izgleda kao da je slikano sa telefonom iz 2015te. Pogledja ovo nebo ili drvece pa mi reci mi da je slikano sa telefonom od 1000€:

image.png
image.png

A ovo je Leica problem o kojem pricam. Ne mozes ga ugasiti. Mozes samo odabrati profil kod kojeg je jace ili slabije zutilo. Ali WB je totalno ofulan kao i expozicija:

image.png

12T vs 13

Ovome nema fixa. Probao sam i nove 5.0 kamere i sta sve ne. Isto.

Kako je doslo doba odmora pa malo putujem pa da uslikam sta a ne da nosam aparat. Ali gomila slika je profulana. Tek sam ovih dana skontao kakva je zaista kamera. Na zalost.

Drugari jel neko ima preporuku za screen protector?

Orginalna folija sa kojom je dosao je bila super ali brzo "otisla", sad sam uzeo staklo i odziv ekrana je ocajan u smislu svaki 20 tapova skipuje a na ivicama i jace. Nije ni neko skupo staklo bilo ~600 din, kapiram da moze biti i do toga.

Drugari jel neko ima preporuku za screen protector?

Orginalna folija sa kojom je dosao je bila super ali brzo "otisla", sad sam uzeo staklo i odziv ekrana je ocajan u smislu svaki 20 tapova skipuje a na ivicama i jace. Nije ni neko skupo staklo bilo ~600 din, kapiram da moze biti i do toga.
Samo Nillkin.

• Like
Reagovanja: PPC
Kakve su kamere i displej na obicnom 13 modelu?
Jel izgura baterija dan korišćenja?
Dvoumim se između ovog modela na oglasima oko 590e
Nord 3 oko 430e
Oppo find x5 oko 400e

Pisao sam ranije oko kamere i ekrana ..nema smisla vise :D

Ne koiristi drustvene mreze i forume na telefonu pa ne znam reci ali meni baterija poprilicno dugo traje i ako ne znam sada koliko tacno kako sam uzeo wireless charger pa ga svako malo samo spustim da stoji pa je stalno napunjen. Ali definitivno vise od jednog dana moze izdrzati bez obzira na koristenje. Jedino nisam skontao zasto nema razlike sa 60Hz i 120Hz modom kada je baterija u pitanju. Identicno baterija traje.

A za kameru, ajd da ne bude sve tako crno, ovo je od neku noc.

image.png

Prvi update nakon prvog Maja.

image.png

Interesantno...

Da li je neko dobio A14? Znam da to nema mnogo značaja na MIUI ali vidim da su navodno pustili, ja sam trenutno na AOSPA, Xiaomi 13.

Ko zna za koji su region pustili...

Kod mene je verzija 14.0.27.0 TMCEUXM

Pustili su i za EEU, verzija je MIUI-V14.0.5.0.UMCEUXM

Kako je 14.0.5 novija, A14 verzija, od 14.0.9.0. A13 trenutne kod mene?

Upravo i meni stiglo na običan Xiaomi 13.

Prilozi

• Screenshot_2023-10-10-16-23-15-404_com.android.updater.jpg
    Screenshot_2023-10-10-16-23-15-404_com.android.updater.jpg
    43.2 KB · Pregleda: 15
I kod mene😀

Prilozi

• Screenshot_2023-10-10-17-34-42-105_com.android.updater.jpg
    Screenshot_2023-10-10-17-34-42-105_com.android.updater.jpg
    45.7 KB · Pregleda: 10
Ja ne vidim nikakve razlika, jel moguce da Xiaomi nije nista uveo sa 14ke? Nema lockscreen customizacije ili LED flash / screen flash za notifikacije. Ne vidim broj za ciklus baterije. Nema novih UI animacija kao animacija pri kucanju pina itd.

Vidim jedino kamera nije vise na 4.x. Sada je 5.1.0v.

Nista cudno, novine ce biti tek sa MIUI 15.

Jel i vama lošija performansa baterije nakon update-a kao i meni na 13 pro?

Ja cu ga sad staviti da se napuni do 100% pa da vidim dokle ide. Za sad mi se cini ok, 13.

Puno bolja baterija. Ne koristim drustvene mreze i to ali koristim puno za pozive i poruke i slikanje, posao mi ide preko njega, cesto mi je upaljen ekran dok pricam na telefon jer je na "razglas" itd itd. 66% nakon 24h od punjenja. Ja prezadovoljan.

Puno bolja baterija. Ne koristim drustvene mreze i to ali koristim puno za pozive i poruke i slikanje, posao mi ide preko njega, cesto mi je upaljen ekran dok pricam na telefon jer je na "razglas" itd itd. 66% nakon 24h od punjenja. Ja prezadovoljan.
Odlican skor baterije :)
Jel ima poboljsanja po pitanju kamera (manje zutila na Leica filterima) i brightnessa ekrana overall?

Nazad
Vrh Dno