Šta je novo?

Xiaomi 13/Pro

Da li je neko stavio zastitno staklo na 13 pro? Ako jeste koje i gde? Ovde u Krusevcu kako su mi rekli ima samo neka folija koja se sece po meri i mora da se ostavi telefon kod njih na sat vremena.

Ovaj fingerprint reader u ekranu svetli kao djavo, kad promasim "dugme" zaslepi me. E sad, to znaci da fingerprint koristi amoled ekran za to osvetljenje, right? Ako je tako tu se razvija burn in jako brzo.

^Ne brini, nece se desiti burn in od tog kratkog trenutka prilikom otkljucavanja ekrana. Skoro 4 godine koristim telefone sa optickim FP u ekranu i nikad nisam dobio burn in.

Bas cu da pogledam devojkin Huawei, nije mi do sad padalo na pamet uopste. Znam da ima siluetu tastature posle ~4 godine ali za reader nisam primetio, nit gledao.

Da bi nastao burn in to svetlo čitača bi moralo da bude konstantno upaljeni nekih 20tak sati možda malko manje.
Burn in po pravilu nastaje po konstantnoj dužoj obično većoj ali ne nužno jakoj svetlosti ekrana kada se duži vremenski period ne menja ništa na ekranu odnosno da su iste diode, pikseli ekrana isto upaljeni duži vremenski period takoreći da je slika na ekranu statična. Tako da ne bi trebali nikada da nastane burn in efekat od čitača jer to jeste jako svetlo ali svega par sekundi.

Pa ne bas, burn in je kumulativan, sve dok je sadrzaj na identicnom mestu svejedno je da li je koriscen u kontiuitetu 90 dana ili 9 meseci po 10 dana svakog meseca, zbir je isti.

Da bi razvio za dve godine burn in moras bas da ga akas, neki prosek je 3-4 godine pre vidljivog burn in-a za tako ceste elemente tipa tastatura. Naravno koriscenje igra ogromnu ulogu, tipa amoled bas ne voli sunce em sto mu i toplota generalno skracuje vek em sto ce morati da gruva na max.

Nek pokaže za 4 god, tad ga promeniš.
Nego, ranije sam menjao telefone na 3 meseca sad sam za nešto što dobro i provereno radi.
Počele su da mi se vrte misli u glavi vezane za IPhone.
Samo, trebaće mi min 70-80 evra za apk.
One koje najviše koristim vidim da su besplatne ali verovatno ograničene.

Bas me interesuje koliko će da košta.. jer ako su naznake tačne ovo će biti najbolji kamera hw phone ikada.
(Google translate naravno)

Cenim da će mu cena biti oko 1800e u EU. :/

Колика год да буде, пашће временом као и увек🙂

Bas me interesuje koliko će da košta.. jer ako su naznake tačne ovo će biti najbolji kamera hw phone ikada.
(Google translate naravno)

Cenim da će mu cena biti oko 1800e u EU. :/
Malo zaostaju sa tim varijabilnim otvorom blende. Vec 6 meseci ga ima na huaweiu. Msm da to ne znaci nista, algoritam ce da pokaze dal vredr svi ovi senzori na papiru

Da li je neko primetio na fotografijama "efekat" gde je centar ultra oštar a kako se se približava kraj slike dodaje neki blur, deluje namerno. Kada se repozicionira fokus bilo gde na ekranu pre slikanja taj fokus je ultra oštar (repozicionira se centar) a krajevi opet puni blura. Jel to ja ne znam da koristim ove nove kamere ili sta je po sredi? Evo primer slike, prva slika fokus je na centru, na čipu, cluster dole desno na brojevima jasno se vidi blur, bukvalno dodat. Druga slika je sa fokusom repozicioniranim na cluster, i blura nema, ni najmanje, ali sad je čip blurovan. Telefon je na kartonskoj kutiji, dovoljno statičan, na ekranu se baš real time vidi promena oštrine kad se repozicionira fokus.

Ne kapiram do čega je, probao sam stari Mi Note 3, nikakav problem, manje je ostar u centru (očekivano) ali nema blura tj. ima minimalno pri krajevima ali repozicioniranje centra ne pravi ovako dramatičnu razliku, kao da je fokus dosta širi pa skoro gde god da se pozicionira 75% fotografije će biti oštro. Na Xiaomi 13, ne znam dal je preko centralnih 30% zaista oštro.

IMG_20230414_155052.jpg
1681481631569.jpeg

Poslednja izmena:
Takav je senzor. Lepši bokeh prirodniji, ali fokalna dužina mora biti veća.

Meh, nadao sam se da nekako moze da se iskljuci/minimizuje. I, jeste, za slike prirode, ljudi, pejzaza super je ali recimo za neku macro fotku, jel ima neka preporuka, setting? Kao probao sam Pro mode sa Tele senzorom ali to nije bas "macro" shot, vise neki zoom boga pitaj sta. Evo recimo da hocu ovu plocu gore stampanu da slikam u fokusu, celu, odmaknem vise pa se posle zumira? Jedino to vidim kao resenje tj. probao sam, prihvatljivo je. Jel ima jos nesto za macro?

Fotkas u 50mpx pa kropujes ili probaj sa ultrawide senzorom da se priblizis. Tako je npr kod iPhone-a.

• Like
Reagovanja: PPC
Samo 50mpx (ili normalna fotka) pa crop. Ultrawide konstantno pokusava da fokusira najdalju tacku od senzora a kad su najdalja i najbliza razlika stampana ploca na stolu, nista nije u fokusu. Dok recimo ako podignem stampanu u ruku on uhvati sliku poda kroz ove rupe ultra sharp, ostalo totalni blur. :D

In related news, Xiaomi also shared details on the 13 Ultra's LTPO OLED panel which is jointly developed by Xiaomi and China Star. The C7 panel is confirmed to boast 1440 x 3200 px resolution and a maximum peak brightness of 2,600 nits for HDR content.

Navodno koristi neki svoj kineski oled ekran, što bi moglo možda da utiče na to da cena ne bude 2000e :)

Mene malo ubi ovaj bokeh na senzoru, ok ima workarounda sa 50mp cropom i slicno ali za posao mi treba da islikam stavari na terenu i pomalo je uzasno. S obzirom da je senzor takav pretpostavljam da Gcam ili nesto slicno ne bi imalo nikakvog efekta na ovaj aspekt? Jesu to svi noviji telefoni sa takvim senzorima? Super je to za friends & family slike, ali za neko "tehnicko" slikanje malo je uzas. :/

Jel ima nekih naznaka da ce da vrate Miui dialer kao na nekim Redmi telefonima? Ovaj Googlov je totalni krs. I google SMS aplikacija je nebuloza, ne moze da se dodeli primarni sim. A Xiaomi SMS aplikacija nema setovanje za alert nego ima neki svoj ultra tihi chime koji ne moze da se promeni. Ne razumem da se failuje na osnovnim stvarima ovoliko.

Nazad
Vrh Dno