Šta je novo?

Xbox Series X / S

Da se ne lažemo, ovo radi sad i Sony. Već je nekoliko njihovih ekskluziva dostupno na PC-u. Tako da po toj logici ni PS više nije klasična konzola. To jedino može da se kaže za Switch koji svoje ekskluzive ne prodaje na PC-u.
Haha, jeste ali posle koliko godina? Evo samo nekih primera:

God Of War 2018 ps4 - pc 2022
Days Gone 2019 ps4 - pc 2021
Death Stranding 2019 ps4 - pc 2020
Detroit: Become Human 2018 ps4 - pc 2020
Nioh 2 2020 - pc 2021
Heavy Rain 2010 ps3 - ps4 2016 - pc 2020
Horizon Zero Dawn 2017 ps4 - pc 2020
Uncharted 4: A Thief's End 2016 ps4 - pc jos nije izasao
Beyond: Two Souls 2013 ps4 - pc 2020
Grand Theft Auto V 2013 ps3 - ps4 2014 - pc 2015
Red Dead Redemption 2 2018 ps4 - pc 2019

Sve njihove igre su imale zivotni vek na PS konzoli sigurnih 3-4 pa tek su se tada pojavile na PC-u a neke su imale manji zbog vremenske ekskluzive za tu platformu pa tek onda godinu dana kasnije izasle za pc a najnoviji Forza Horizon 5 izasao isti dana na XBOX-u na Game Pass i na PC pa gde je tu logika?
Kao neko ko ima obe konzole i gaming pc moram da kažem da ps5 igram najmanje i da ću ga verovatno prodati nakon Ragnaroka ako ne budem gubio novac tokom prodaje. Tehnički gledano xbox je bolja mašina. Tiša i brža. Lakše se čisti. Ima veći kapacitet skladišta. Nemam puno vremena pa mi quick resume više znači jer me odmah baca gde sam stao. NIje do para do pristupačnosti je. Daleko da je sony loš ali da fali igara fali i to debelo. Ne možeš u vreme streminga i mesečnih pretplata na sve moguće i nemoguće servise da tražiti 90 eura za delux verziju igre i da ti je to osnovni bussines model. Prešao sam Spiderman ulitmate oba dela, Horizon je previše naporan, Last of us 1 i 2, God of war samo čekam da zatvorim poglavlje ali pošteno priča jeste nedovršena. Prethodne delove nisam igrao. Village sam krenuo na PC-u, pregorela grafika i nastavio na XSX. Daleko su obe konzole od next gena. Sony mora da popravi kontrolere i baterije na njima. PS5 je bučan i ružan. X box super i ima bc, ali kontroler je outdated. Gamepass nema alternative na soniju. Medium sam počeo na GPU i igrica je seckala na XSX. U medjuvremenu otišla sa gamepassa i uzeo je na PS+. Igra je bolje radila na PS5 i ako je XSX eskuliuziva, barem meni. Cyberpunk je izgledao i držao se mnogo bolje na XSX nego na PS5ici sa druge strane.
Ja kako imam ozbiljan komp za posao uzeo bih ps5 eto da budem zaokružen sa ponudom. Ali da biram izmedju XSX i GPU i PS5 i PSN makar i ovog novog, tj da nemam 3090 na raspolaganju, uzeo bih Xbox bez razmišljanja.

Poenta nemojte se prepirati oko polu proizvoda.
Mozda xbox ima veci kakapcitet fabricki kada izadje iz proizvodnje ali na ps5 vrlo lako se prosiri memorija i konzola postaje daleko bolje po pitanju kapaciteta. Da je ruzna u to necu da ulazim jer savako ima svoj ukus a o njemu se ne raspravlja, ali da je konzola bucna tu se vec necemo sloziti jer kod kolege se redovno igram i ima ovu reviziju kod koje je smanjen hladnjak i konzola je skoro pa necujna. Dzojstici na ps3 i ps4 mi se nisu nikako svidjali ali dual sense je odradjen vrhunski, ali i pored toga sto je vrunski izradjen uvek bih pre izabrao dzojstik od xbox jer mi je daleko lepsi i bolje lezi u ruci, dual sense skoro da imam slicaj osecaj kada ga koristim ali drugacije mi je iskustvo, mozda zato sto ne provodim puno vremena sa njime u rukama pa mi je osecaj kada ga koristim drugaciji.

Sto se tice ps5 i igara za njega tu je stvarno losa situacija ali to ce se popraviti i samo iz tog razloga jos je nisam uzeo a necu ni da placam nesto vise nego sto ona vredi. Kada bude proslo jos par godina pa se cela prica zaokruzi pokaze soni od cega je napravljen i opravda ce svoje postojanje, i to kukanje da soni trenutno ne podrzva VRR je samo trenutno, ubacice oni i to i ko zna sta sve jos. Ali kao sto napisah mi smo ne strpljivi i hocemo sve i odmah, a za neke stvari ipak treba malo vremena.
 
Haha, jeste ali posle koliko godina?
Pa ne možeš tako da porediš, normalno da su izašle kasnije, kad u vreme kad su te iste igre izlazile za PS, politika Sony-a je bila da je PC tržište besmislica. Međutim u poslednje dve godine se vidi da agresivno rade portove za PC, čak su kupili i Nixxes Software koji je specijalizovan za portovanje igara na PC. Videćemo šta će biti u narednom periodu, ali po svemu sudeći i oni idu na to da dovuku svoje igre na PC. I lepo rekoh samo Switch će odoleti tom trendu.


Samo bih se osvrnuo još na ovo što se pominje u poslednjih nekoliko postova proširivanje memorije, generalno na Xboxu je to milion puta bolje rešeno, samo se kupi Storage Expansion Card i ušteka pozadi, bez ikakvih egzibicija sa otvaranjem konzole. E sad tu je jedino problem što još traje deal sa Seagate-om da imaju ekskluzivu na te kartice, pa nisu još izašli proizvodi drugih firmi, koji će biti i jeftiniji od trenutnih 140/220/400$ redom za 512GB/1TB/2TB. Dok se to ne promeni, jedina opcija je eksterni hard, tako da za sad Sony tu ima povoljnije rešenje.

Evo o čemu pričam:
2TB_inuse.jpg
 
Ako cemo iskreno nije prosirenje memorije na ps5 neka matermatika pa da se sada ljudi boje da to urade. Ovo jeste elegantnije resenje ali daleko skuplje, ta njihova kartica od 2 tb kosta 480 funti prevedeno u evre to je 570 eura. Malo skupo resenje. Sto bi se dalo za tu karticu od 2 tb se doda jos nekih 80 evra i imas 4 tb u ps5 ili bez doplate da se uzme kod nas Kingston KC3000 2tb za 390 evra.
 
Trebalo bi da do kraja godine i drugi proizvođači ponude te kartice, pa će sigurno biti za svačiji džep.
 
Ja imam Series X, prvi Xbox koji sam kupio još od 360, i baš sam zadovoljan.PS5 neću kupovati dok se ne pojavi Slim digital model za koju godinu (nadam se). Do tada bi Sony trebao da ispravi hardversko/softverske brljotine i reši nedostatke tipa VRR.
Ragnarok i HZD2 ću igrati na PS4, nije mi to neki problem.
 
Pa ne možeš tako da porediš, normalno da su izašle kasnije, kad u vreme kad su te iste igre izlazile za PS, politika Sony-a je bila da je PC tržište besmislica. Međutim u poslednje dve godine se vidi da agresivno rade portove za PC
Sony portuje svoje ekskluzive na PC zbog promocije brenda. Objavi igru kako bi ispromovisao naslednika (slučaj sa Horizon: Zero Dawn i Forbidden West) ili da pokaže kakve igre su dostupne za Playstation. Da to nastavi da radi sa svojim aktuelnim igrama, pucao bi sam sebi u nogu.

I lepo rekoh samo Switch će odoleti tom trendu.
Za Switch barem postoje emulatori i igre rade day one savršeno na PC. Nintendo ima jako specifičan eko-sistem i fanove, pa funkcionišu na drugačiji način. Imam Nintendo Switch i konzola ima svoju draž, ne bi bilo isto da se te igre igraju na PC.

Samo bih se osvrnuo još na ovo što se pominje u poslednjih nekoliko postova proširivanje memorije, generalno na Xboxu je to milion puta bolje rešeno
Ne slažem se da je bolje rešeno na Xbox-u, naprotiv. Smatram da je bolje što Playstation koristi standardni M.2 SSD, a slot je pristupačan. Sam SSD je dostupan za kupovinu u domaćim prodavnicama, dok je konkurencija učinila svoje i cene su još prošle godine postale povoljnije. Pored toga, SSD iz PS5 se može prebaciti u PC u nekom trenutku, prilikom upgrade-a, lakše ga je prodati dalje, itd.
 
Ma mislio sam da je bolje u smislu da je idi*t-proof rešenje, elegantnije dosta, maltene kao USB. Ali stoji da je trenutno preskupo, doduše ja sam stava da je interna memorija sasvim dovoljna za 99% gamera i na PS5, i na XSX, jedino XSS kuburi sa tim. Ako neko baš voli da drži 50 igara instaliranih odjednom, onda malo bolji eksterni hard i rešen problem.
 
Sony portuje svoje ekskluzive na PC zbog promocije brenda. Objavi igru kako bi ispromovisao naslednika (slučaj sa Horizon: Zero Dawn i Forbidden West) ili da pokaže kakve igre su dostupne za Playstation. Da to nastavi da radi sa svojim aktuelnim igrama, pucao bi sam sebi u nogu.
Poslednje informacije od lika koji je do sada sve pogađao:
Sony will not be releasing any cross gen games first party after this point unless a developer desperately wants a PS4 port of their game which is unlikely.

From 2023 onward we will only see PS5 exclusives from first party developers along with the shift to PC ports becoming more and more gradual.

PS4 ports for Demon Souls, Ratchet & Clank Rift Apart, and Deathloop amongst others have already been canned or are going to be dropped past this point.

Said games including Ragnarok, Rift Apart, Demon Souls, Forbidden West, GT7, Ghost of Tsushima and the likes will all be receiving PC ports.

Guerilla Games will handle Forbidden West, Iron Galaxy is porting Uncharted to PC, Blind Squirrel games and Jetpack interactive are currently busy porting over Ratchet 2016 and Rift Apart to PC. Polyphony is doing GT7. Bluepoint is bringing Demon Souls to PC. Nixxies has been working on Ghost of Tsushima and it's DLC for some time now.

God of War Ragnarok will come to PC as well with Jetpack interactive and Blind Squirrel collaboratibg again once they finish work on the Ratchet ports. After this Sony will begin to phase in PC ports more casually so they can release them within months to a year from it's original release.
Što je i za očekivati. Polako se prelazi sa hw-a na servise. Zašto bi uskraćivao sebe na hw gde je zarada minimalna, kada se prave pare prave na softveru.
 
Nemam nista protiv da se igre pojavljuju i za PC ali nema sanse da ce se to desavati u isto vreme kada i na konzoli. Sony prosto ne funkcionise na taj nacin. Ne bih ni voleo da opet moram da se igram na PC-ju - od kako sam jos 2015 nabavio PS4 a onda nesto kasnije i XBOX One S, kompletno sam napustio PC gejming. Bez obzira na gomilu prednosti, vise nisam imao zivaca za istu pricu svake godine - te nova graficka, te nova ploca, par meseci da se stabilizuju drajveri i slicno. Previse sam mator za tu pricu.

Inace, svasta ovde moze da se procita, prelazi se na XBOX jer nema sta da se igra na PS5? Molim da me neko prosvetli - osim Forze, Flight Simulatora (dobro, i Halo Infinite mada mi nikada nije bila jasna tolika fama oko Halo igara), sta to ima na XBOX-u sto nema na PS5 a da nije izaslo pre 3-4 godine? Mozda sam nesto propustio...
 
Nadji lego pirates of Caribbean na PS5ici.
Nadji toy story i ostale starije naslove. To če možda sad postati dostupno ako prošire ps+. Mooožda.

Uzmi road to Yumi koji će biti besplatan na gamepass. Popust na gamepassu quarry itd.

O razlici u ceni i igara i usluge i konzole ne treba pričati. Ps5 se ne isplati ljudima sa ps4. Dok nešto redovno izadje da se igra, izaći će i slim /pro model.
 
Ti pricas o veoma, veoma starim igrama....

Ne, Game Pass nije besplatan jer placas mesecnu pretplatu. Sigurno ides preko Argentine ili slicno pa ti mozda izgleda besplatno jer je zaista jeftino. Da li bi bio spreman da placas punu cenu Game Passa, 15$ mesecno?
 
Nisam rekao da je besplatan. Rekao sam da je gomila igara day one besplatna, kao road to yumi npr. I na psn su stare igre. Treći remake least of us i uncharted 4 za 70e. Sramota bzmk! Ovamo su stare igre ali su za besplatne ili jeftine i mogu da se nadju, dok na psn uopšte ne mogu. Dalje EA pass je GPU uključen. Na soniju moraš da imaš PlayStation plus ili PlayStation now plus da uzmeš gamepass.

Plaćam netflix 4k paket, tv sa netom hbo maxom 4500 din, ps+50e godišnje, disney plus ne znam koliko, nadgledanje alarma 2000 itd. Google drive, Youtube premium itd. Platio bih ih tih 15e kad nešto izadje selektivno ili u kontinuitetu. Igre kupujem preko turske. Uostalom nama ako nekad dodje sigurno neće biti 15e nego mnogo manje kao turcima npr. I psn ljudi kupuju za 30e pa svi računaju da je 50. Znači cena game pass nije argument, nego ps fanboy mazanje očiju.

Sony da nije uradio BC ne bi imao šta da igraš. I uopšte nije poneta da li je ps5 loš, nego da se Sony izbezobrazio. Preskupe konzole (meni nije bila jer sam preorderovala ali generalno), loša priprema za lansiranje, malo igara. Svaka lista sa ps5 games to play ima astra i 5 igara sa ps4. Odložili su VR. Value added u odnosu na ps4 ne postoji još uvek.
I na ps+ ne možeš da ogkažeš pretplatu nego te pune glupostima tek sa jednom ili 2 igre dobre godišnje. Gpu otkažeš ako ne igraš ili ako ti se ne svidja.
 
Poslednja izmena:
Nisam hvalio, ovo su činjenice. Imao sam oba što ne znam ima li još neko ko je u denialu.

Uostalom aki veszít, annak joga van dühösnek lenni ;) Slobodno me zaobidji u xbox temi i idi uzmi uncharted 4 za 70. Nov nov nov.
 
Suvise si ostrascena i mislis da sve znas.



A oni koji vec imaju Uncharted 4 na nalogu ne onaj sto se deli za dzabe mogu za desetak evra da uzmu dlc i da igru dobiju za ps5, tako da ne znam gde si ti videla za 70 evra ili dollara ali to moze da se nabavi daleko daleko jeftinije a da ne pricam za kupovinu naloga sa vise igara za male pare.

És nincs vesztenivalóm, ezért nem tudok dühös lenni. Nije uredu da pises na madjarskom jer mnogi ne razumeju i nije lepo zbog ostalih.
 
Šta uradiste od teme. Ja mislio da se samo klinci raspravljaju koja je konzola bolja :)
 
Koji VPN koristite na Xboxu? Hteo bih da probam cloud gaming, ako je moguće tako?
 

Prilozi

  • 9CB51A3E-8537-4B37-ABCF-E4DFD3459974.jpeg
    9CB51A3E-8537-4B37-ABCF-E4DFD3459974.jpeg
    128.1 KB · Pregleda: 110
Ne bi trebalo, Sezone su valjda orijentisane isključivo na multiplejer komponente.
 
Ukoliko volite tzv. graphic novels, poput Firewatch-a, na velikom popustu je The Suicide of Rachel Foster. I jednu i drugu igru sam odigrao ove nedelje, jako volim taj žanr, iako su za mnoge to samo walking simulatori. Dve odlične priče, ova druga čak i potresna, jeziva...
 

Prilozi

  • Screenshot_20220427-101328_Xb Deals.jpg
    Screenshot_20220427-101328_Xb Deals.jpg
    139.1 KB · Pregleda: 66
Nisu mogli da naprave poster koji direktnije aludira na Starfield :D
 
Iskren da budem, koliko god želim da vidim Starfield, više želim videti Avowed od Obsidiana. Taj studio je genijalan a sada imaju love do krova. Igra bi mogla biti TES sa fenomenalnom pričom i questovima a smeštena je u svet Pillarsa of Eternity-a. Igra se razvija na UE5.
 
Nadam se da je road to yumi hit kako je i izgledao na snimcima
 
Ko uzima TV uz Series S da li treba da vodi računa da to bude smart TV?

Ja koliko sam čuo preko samo konzole može da se normalno surfuje internetom, gleda yt, gledaju filmovi online i slično, recite mi ako grešim.
 
To je delikatno pitanje zato što se obično konzola prebacuje na USA, turski ili argentinski nalog. Ne znam da li će raditi YouTube, Netflix i sl.
 
Radi sve to regularno, jer se za te servise proverava IP adresa, a ne region konzole. Jedino ako je bitna EON aplikacija, pošto nje nema na Microsoft Store-u, ovo ostalo bitnije sve ima (YouTube, Netflix, HBO Max, Amazon Prime, Disney+...)
 
Nazad
Vrh Dno