Šta je novo?

Xbox Series X / S

Ima tu neka kvaka, za takvu vrstu akvizicije je suviše niska cena 7.5 milijardi.
Bethesda as a publishing entity will continue to exist – only now it'll benefit from Microsoft's resources and infrastructure. 
Videćemo kad se detalji iskristališu ali cenim da Elder Scrolls 6 i Starfield sigurno izlaze za PS5 jer je produkcija počela pre akvizicije. Isto kao što je Wasteland 3 izašao za PS4 a MS je kupio Inxile Entertainment...

Sent from my M2002J9G using Tapatalk
Može biti da će te igre koje su odmakle u razvoju zaista biti i na PS, ali teško da će se ubuduće to dešavati. Deluje mi kao da je 7.5 milijardi $ velika svota novca samo za day one dostupnost u Game Passu.

Ili će ići na time ekskluzive, tipa tek dve godine kasnije da dolaze na Sony ili će biti full ekskluzive, videćemo.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

A zašto ne bi uzimali novac od vlasnika PS? Ja bih. Samo bi insistirao da je sad one na Game passu... Pa skupljaš pare od svuda. Inače, vest koja je možda promakla usled svega ovog je da je Game streaming izašao iz insider kruga. Skinete xbox app (beta) I povežete se s telefonom. Meni je ovo odavno radili na Windowsa PC i tabletu, ali samo u lokalnoj mreži. Sad će moći da se strimuje svuda.

Sent from my Mi 9 Lite using Tapatalk

I ja bih uradio to što ti kažeš, ali korporacije to sve gledaju dosta složenije. Po toj logici, što Sony nije doneo svoje igre na Xbox? Eto makar Spajdija, pošto je njega radio Insomniac, koji je bio Xbox partner I radio na Sunset Overdrive-u.

Može biti da će te igre koje su odmakle u razvoju zaista biti i na PS, ali teško da će se ubuduće to dešavati. Deluje mi kao da je 7.5 milijardi $ velika svota novca samo za day one dostupnost u Game Passu.

Ili će ići na time ekskluzive, tipa tek dve godine kasnije da dolaze na Sony ili će biti full ekskluzive, videćemo.

Pa ne bi me čudilo da je za tu vrstu dila dato 7.5 milijardi, da igre budu na Gamepass day one ali i na ostalim platformama. Pazi, prodati franšize kao Fallout i Elder Scrolls za tu siću je smešno. Samo Fallout 4 je day one prodat u 12 miliona primeraka, Skyrim je doneo milijardu lagano...
Da ne pričam o ostalim franšizama. Priča se već pola godine da je Sony pokušao od Konamija da kupi Silent Hill i da nije uspeo. Pazi, Konami koji ne zna šta će sa njom jer su svi skorašnji pokušaji bili fejl. A Bethesda ima žive i ekstremno uspešne franšize...

Videćemo šta će biti, ogroman potez Microsofta, konačno su uzdrmali konzolaško tržište.
Nadam se da će ovo pametno iskoristiti, te da će biti masa ekskluziva i dobrih igara. Onda nek se utrkuju obe strane, koja će bolje igre da pravi.

Videćemo šta će biti, ogroman potez Microsofta, konačno su uzdrmali konzolaško tržište.
Nadam se da će ovo pametno iskoristiti, te da će biti masa ekskluziva i dobrih igara. Onda nek se utrkuju obe strane, koja će bolje igre da pravi.

Naravno, ozbiljna konkurencija je samo plus za gejming :)

U vezi cene (nađoh na jednom forumu):

Disney bought STAR WARS for 4 billion
Disney bought MARVEL for 4 billion

MS pays almost double those combined for these games. Think about that. Jesus christ.

Ovo kvari sreću. Mislio sam uzeti Sony ali šta će mi ako ne bude TES igara na njemu a ja najviše volim TES igre.

Mislim da ova kupovina ne isključuje dolazak tih igara i na druge platforme. Ne verujem da će izostaviti ogroman broj potencijalnih PlayStation i Nintendo igrača.

Sve u svemu i da ne bude tako, odlična stvar je dolazak svih tih igara na Game Pass Day1 i prst u oko povećanju cena igara.

Fil Spenser o akviziciji ZeniMax-a:

https://youtu.be/4887tnMhkfE

Bloomberg’s Jason Schreier reports that Phil Spencer has said Microsoft will honour the PS5 timed exclusivity agreed for Deathloop and Ghostwire: Tokyo, and future Bethesda games will appear on Xbox, PC, and other consoles on a “case by case basis”.

Poslednja izmena:
Pozitivna stvar je to sto te vec visokobudzetne igre dolaze na GP platformu verovatno odmah u startu, ali ima tu i drugih stvari koje mozda mogu da se uporede sa Netfliksom kao paralelom na duze staze. Vrlo je moguce da ce kvalitet tih izdanja da se sroza u neke potencijalno jeftine igre sa monetizacijom, kao sto je Bethesda u poslednje vreme pocela da fuserise svoje naslove (Youngblood, Fallout 76).

Ne znam, MS kupuje studije i levo i desno vec godinama a na izlasku svoje nove konzole nema krsten ekskluzivan naslov a da nije Halo Infinite, cak i koji su morali da odloze zbog gomile negativnih kritika.

Vrlo je moguce da ce kvalitet tih izdanja da se sroza u neke potencijalno jeftine igre sa monetizacijom, kao sto je Bethesda u poslednje vreme pocela da fuserise svoje naslove (Youngblood, Fallout 76).
Moguce je, ali eto te dve fransize sto si naveo su se srozale i bez gamepassa.

Ne znam, MS kupuje studije i levo i desno vec godinama a na izlasku svoje nove konzole nema krsten ekskluzivan naslov a da nije Halo Infinite, cak i koji su morali da odloze zbog gomile negativnih kritika.
Pa i Sony ima samo jedan remake i DLC za ps4 igru.
Na kraju mi je od svega 2077 najveci razlog za kupovinu novog hardvera.

Poslednja izmena:
Pozitivna stvar je to sto te vec visokobudzetne igre dolaze na GP platformu verovatno odmah u startu, ali ima tu i drugih stvari koje mozda mogu da se uporede sa Netfliksom kao paralelom na duze staze. Vrlo je moguce da ce kvalitet tih izdanja da se sroza u neke potencijalno jeftine igre sa monetizacijom, kao sto je Bethesda u poslednje vreme pocela da fuserise svoje naslove (Youngblood, Fallout 76).

Pa MS je već sad prilično škrt sa budžetima za igre. Zamisli budžet Last of US 2 pod MS... no way Jose. Kako može da se održi model pretplate od 10 dolara mesečno a da imaš sve igre iz tolikih njihovih studija day one uz istu? Samo ako ideš na svesni gubitak ili na kvantitet a ne kvalitet. A na duže staze možeš u minus ići jako teško ma koliko MS bio jak. Po meni, trenutno dobro za gejmere jer će masa igara moći da se odigra za male pare a potencijalno na duže staze loše za gejming.

Samo BiH napomenuo da je budžet 343 za Halo infinite $500m

:D
f28f9c6b0ab598874466384ac8584f5c.jpg

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Pa neispolirana igra. Malo pre sam video da je novi release window holiday 2021...

Pa MS je već sad prilično škrt sa budžetima za igre. Zamisli budžet Last of US 2 pod MS... no way Jose. Kako može da se održi model pretplate od 10 dolara mesečno a da imaš sve igre iz tolikih njihovih studija day one uz istu? Samo ako ideš na svesni gubitak ili na kvantitet a ne kvalitet. A na duže staze možeš u minus ići jako teško ma koliko MS bio jak. Po meni, trenutno dobro za gejmere jer će masa igara moći da se odigra za male pare a potencijalno na duže staze loše za gejming.

To i jeste potencijalni problem u blizoj buducnosti, GaaS kao modelu ovo najvise odgovara a svi znamo kako izgledaju i oko cega su dizajnirane te igre. Sonijev Ryan je rekao da oni ne planiraju takvu uslugu posto se jelte kosi sa filozofijom igara visoke produkcije i opravdava skorasnje podizanje cene, mada ja ni njemu ne verujem jer i oni to sigurno koriste kao izgovor, a realno i oni hodaju po ivici tog modela i vrlo lako mogu da uplove u Ubisoft vode.

Nadam se da to nece biti slucaj, bar ne u skorije vreme, isto kao i sto ocekujem da MS bar neke svoje fransize nece da baci u GaaS lonac kao za vec najavljeni Halo Infinite i dizajn "platforme" za dugo godina.

343 je ogroman studio, i teze je to sve iskoordinirati, bit ce to sve ok na kraju.
Ja bih se vise brinuo za ND, zar nisu skoro svi napustili nakon ****** sa Last of Woke?

@Gdin_M mislis da se taj GaaS model moze uspjesno primjeniti u svakom zanru? Do sada su vecinom to neki loot shooteri, Destiny i sl.
Pa eno dzaba je za igrati taj destiny, pa me i dalje ne zanima, a i ne vjerujem da je bas toliko popularan cim su ga dali for free, a nije bio na pocetku free.

Za Gamepass. Odrzivo je to itekako, samo su bitne velike cifre..
Sa ovom kupovinom, objavljena je i brojka od 15 miliona pretplatnika. Povecanje od 5 miliona od aprila do sad. Dosta zbog korone, ali i nije bilo nekih blokbastera koji ce tek da se pojavljuju tu i privlace masu. Niti novih konzola.
Dakle 15 miliona i najjeftinija pretplata od 10$, to mu dodje = 150 miliona dolara mesecni minimum.
Znate koliko je The Last of Us 2 prodao za mesec dana ? Ja sam nasao podatak 2.8 miliona.. Ne racunajuci preordere, popuste i uzeci u obzir punu cenu igre od 60$ dobija se nekih 168 miliona dolara za mesec dana.
Dobra brojka, ali ce ta brojka za mesec dana biti duplo manja, igra ce i pojeftiniti... A koliko se cesto izbacuje takav hit naslov poput TLOU2 ?
Sa ovim Gamepassom, MS bukvalno ima svakog meseca jedan blokbaster launch. Mozda to jos uvek nije neka brojka jer Sony nije prodavao samo tu igru tada, ali sluzi kao orijentacija. Najbitnije je kakav potencijal ima ta usluga sa jeftinom konzolom bez diska Series S. Samo me zanima koji broj pretplatnika ce MS-u omoguciti finu zaradu i da ceo sistem funkcionise.
Sve u svemu, nama dobro u kojem god slucaju. Zdrava konkurencija.

Za Gamepass. Odrzivo je to itekako, samo su bitne velike cifre..
Sa ovom kupovinom, objavljena je i brojka od 15 miliona pretplatnika. Povecanje od 5 miliona od aprila do sad. Dosta zbog korone, ali i nije bilo nekih blokbastera koji ce tek da se pojavljuju tu i privlace masu. Niti novih konzola.
Dakle 15 miliona i najjeftinija pretplata od 10$, to mu dodje = 150 miliona dolara mesecni minimum.
Znate koliko je The Last of Us 2 prodao za mesec dana ? Ja sam nasao podatak 2.8 miliona.. Ne racunajuci preordere, popuste i uzeci u obzir punu cenu igre od 60$ dobija se nekih 168 miliona dolara za mesec dana.
Dobra brojka, ali ce ta brojka za mesec dana biti duplo manja, igra ce i pojeftiniti... A koliko se cesto izbacuje takav hit naslov poput TLOU2 ?
Sa ovim Gamepassom, MS bukvalno ima svakog meseca jedan blokbaster launch. Mozda to jos uvek nije neka brojka jer Sony nije prodavao samo tu igru tada, ali sluzi kao orijentacija. Najbitnije je kakav potencijal ima ta usluga sa jeftinom konzolom bez diska Series S. Samo me zanima koji broj pretplatnika ce MS-u omoguciti finu zaradu i da ceo sistem funkcionise.
Sve u svemu, nama dobro u kojem god slucaju. Zdrava konkurencija.
Malo si pogrešio, TLoU2 je kroz par dana od izlaska prodat u preko 4M primeraka, and counting.

@Gdin_M mislis da se taj GaaS model moze uspjesno primjeniti u svakom zanru? Do sada su vecinom to neki loot shooteri, Destiny i sl.
Pa eno dzaba je za igrati taj destiny, pa me i dalje ne zanima, a i ne vjerujem da je bas toliko popularan cim su ga dali for free, a nije bio na pocetku free.

Destiny 2 je itekako popularan a to da li se moze GaaS primeniti u svakom zanru, pa pogledaj trendove modernih igara, open world, RPG leveling filler quest mehanike, bloat na sve strane, igre vestacki produzene na cak i vise od 100+ sati sa ciljem da maksimalno zadrze igraca i okupiraju njegovo vreme. Na sve to dodaj i ingame monetizaciju i imas pripremljen teren za GaaS model, pogotovo uz jeftinu ulaznicu kao sto je subscription service.

Jos jednom da napomenem da je Halo Infinite isto krenuo u ovom smeru i da je najavljen kao open world platforma koja treba da traje godinama. Ja se nadam da nece bas biti tako pored ovog loseg prijema posle trailera, ali nazalost dosta stvari ukazuje na to da definitivno imaju GaaS filozofiju u vidu za buducnost (sto je i GP sam po sebi deo toga).

Destiny 2 je itekako popularan a to da li se moze GaaS primeniti u svakom zanru, pa pogledaj trendove modernih igara, open world, RPG leveling filler quest mehanike, bloat na sve strane, igre vestacki produzene na cak i vise od 100+ sati sa ciljem da maksimalno zadrze igraca i okupiraju njegovo vreme. Na sve to dodaj i ingame monetizaciju i imas pripremljen teren za GaaS model, pogotovo uz jeftinu ulaznicu kao sto je subscription service.

Jos jednom da napomenem da je Halo Infinite isto krenuo u ovom smeru i da je najavljen kao open world platforma koja treba da traje godinama. Ja se nadam da nece bas biti tako pored ovog loseg prijema posle trailera, ali nazalost dosta stvari ukazuje na to da definitivno imaju GaaS filozofiju u vidu za buducnost (sto je i GP sam po sebi deo toga).
Sve te pretplate su samo efekat hrčka, daj da imam što više. Za tri meseca Gamepass upalio sam jednu igru na nekoliko sati max, na PS Plus ne znam dal sam za dve godine skupio 30 sati igranja igara koje sam dobio free. Ajde ponekad odigram neki multiplejer pa nije baš skroz bačen novac. Uvek ima nešto novo da se igra a stvari koje dobijem sam odavno prešao uzduž i popreko. Da ne pričam o Netflix i HBO koje obe plaćam jer kao nije mnogo a pogledam dva filma mesečno ukupno na oba zajedno :)

TloU2 je podbacio da budemo realni, Ghost of Tsushima se prodao vise.

Ni prva ni druga tvrdnja ti nisu tačne. Nema šta ko da bude/ne bude realan, brojke su brojke. A za treću izjavu neću ni da se nastavljam, to je već do glave...

Sve te pretplate su samo efekat hrčka, daj da imam što više. Za tri meseca Gamepass upalio sam jednu igru na nekoliko sati max, na PS Plus ne znam dal sam za dve godine skupio 30 sati igranja igara koje sam dobio free. Ajde ponekad odigram neki multiplejer pa nije baš skroz bačen novac. Uvek ima nešto novo da se igra a stvari koje dobijem sam odavno prešao uzduž i popreko. Da ne pričam o Netflix i HBO koje obe plaćam jer kao nije mnogo a pogledam dva filma mesečno ukupno na oba zajedno :)

Zavisi kako kome... Ja nikada ne kupujem igre day one... S druge strane, cesto me neke "velike" igre razocaraju, a male oduseve.
npr. znam da cu zbog ovoga biti na stubu srama, ali se meni ne svidja RDR2. Jednostavno, ne lezi mi.

S druge strane, Carrion npr. nikad ne bih kupio, ali zbog GP i po preporuci nekih ljudi koje gledam/slusam, uzeo da igram i jedna od najboljih igara je ove godine.
Jos pre postojanja Game Pass-a, bio sam pretplatnik na EA Access, i npr borj sati koje sam potrosio na Star Wars Battlefront 1 i 2 multi je neverovatan.
Pritom, igranje FIFA, UFC, NHL s drustvom je bilo uzivanje.

Da, postoje ljudi koji vole da imaju sto vise, iako nece igrati (pogotovo ljudi koji su pokupovali one Humble Bundle i GoG i slicno, a pola nikad ne upale...), ali dobra stvar kod ovakve pretplate je da ti uopste ne kupujes to.
Probas, igras, ne svidja ti se - obrises i zaboravis. Ides dalje.

Bar je tako sa mnom...

Sad sa ovim xcloud koji radi i na mob, realno trebalo bi da mozes da ga koristis na android smart TV, samo uparis BT kontroler i opleti, ne treba ti PC ni konzola.
Znaci da su shebali i onako mrtvi Google stadia.

xCloud je TRENUTNO što se tehnologije tiče krš u poređenju sa Stadijom. Lag je neuporedivo veći, rezolucija je bednih 720p, ne može na TVu ni PCu. MEĐUTIM kad prebace na XSX mašine i puste 4K, puste na PCu (a već imaju internu betu koja radi) pa se fino preko Android TVa potera i na TVima u 4K, sa GP katalogom... razvaliće i Stadiju a i još što šta. Jedva čekam. Zato sam baš i nasvirao 3 godine GPU.

Je l' si probao xcloud? Jesi li u Srbiji?
Mogu da ti preporucim jednu foru koja znacajno poboljsava iskustvo...
Korsitim TunnelBear VPN i aktiviram VPN, ali ne USA, vec Norveska (oni su isto supported country).

Pokrenem Game Pass aplikaciju i kad se pojave "Play" dugmad, samo ugasim VPN.
Ranije sam stavljao USA, ali od kad stavljam NO, mnooooogo je bolje iskustvo, verovatno me baca na neki blizi server.

Bas sam za vikend igrao kod tasta, i pikao sam Streets of Rage. Sve super.
Pritom, on ima jadan net - telekom 10/1, pa je radilo (imam ubacen Tenda 5GHz ruter tamo, pa je to znacajno poboljsalo stvar).

Probao sam juce i Console Streaming i radi. Moram da ga isprobam napolju negde, ali me zeza sto mi je od skora NAT type: moderate, ali cekam sad da predjem s SBB kabla na MTS optiku, pa cemo tad da testiramo.

Jesam. Na nemačkim serverima, najmanji je ping. Drastično gore iskustvo nego Stadija, pri čemu je Stadija stalno konektovana na VPN, za razliku od xCloud-a. Siguran sam da će se to poboljšati sledećim velikim upgradeom, ovo su sada samo skrabudžili da kako tako radi.

Nazad
Vrh Dno