Šta je novo?

Xbox Series X / S

Pisao sam na drugom forumu ali evo i ovde :)

Kupovina celog izdavača a ne malih studija je za mene bullshit move. Ajd Sony kupi neki mali ili srednji studio, MS odgovori ali ovo: mi imamo lovu (a imaju i previše) sad ćemo da sve kupimo je baš bs. Da ne bude zabune, isto bih mislio da Sony kupi Rockstar. Jednostavno GTA i Elder Scrolls treba da budu dostupni svakom gejmeru. Te franšize nisu napravili ni Sony ni MS. Ok ako imaš svoju ideju kao Last of Us i napravio si je od nule. Međutim, uzeti već formirane franšize i sad ćemo da ih zaključamo sa jednog ekosistema je po meni težak bs.

Sent from my M2002J9G using Tapatalk

Pa dobro, koje je to studije napravio Sony , osim Santa Monike? Isto ovo što si napisao sam pročitao na više mesta na reditu...

Izvini arheolog, ali po tvojim postovima u ovom podforumu se vidi da si izraženo pro-ps i anti xbox... Tačno sam znao da će ovo da se spominje kao loš potez MS.

Sent from my Mi 9 Lite using Tapatalk

Poslednja izmena:
Pa dobro, koje je to studije napravio Sony , osim Santa Monike? Isto ovo što si napisao sam pročitao na više mesta na reditu...

Izvini arheolog, ali po tvojim postovima u ovom podforumu se vidi da si izraženo pro-ps i anti xbox... Tačno sam znao da će ovo da se spominje kao loš potez MS.

Pa šta? Ko govori o studijima? Govorim o franšizama koje su u određenom ekosistemu godinama a nisu ih ni MS ni Sony napravili. God of War je Sonijev oduvek, kao i Last of Us kao i Uncharted. Nek MS napravi nešto barem kao Ghost of Tsushima, da ne idemo dalje, pa neka bude ekskluziva za Xbox :)

Niko se od Sony fanova nije preterano stresirao kada je Sony krenuo da uzima ekskluzivan sadrzaj za igre (za Avengerse recimo). Pa su jos najavljivali kako to nije kraj i kako ce toga biti jos.
M$ je na to odgovorio 1000 puta jace :).
Jos nismo sigurni da te silne igre nece stici i na ps5. Verovatno bi najpametnije bilo da stave da kasne 6-12 meseci i svakako zarade pare.

Što da prave kad im lakše da kupe...

Uh, odakle da pocnem, ajmo od kraja:
FFVI - Sony platio da bude ekskluziva
Ghost Wire Tokyo - Sony platio da bude ekskluziva
Demon's Souls - Sony platio da bude ekskluziva
*mjau**mjau**mjau**mjau*ni Spajdermen je ekskluziva, cak su platili da bude character exclusive u Avengers...

Tako da, hteli su da se igraju vatrom i opekli su se...

A da li je to dobar potez za igracku zajednicu, napisacu malo kasnije u jednom poduzem postu...
Da ti detaljno odgovorim na sve - opet moje misljenje, ali potkreplejno faktima...

Uh, odakle da pocnem, ajmo od kraja:
FFVI - Sony platio da bude ekskluziva
Ghost Wire Tokyo - Sony platio da bude ekskluziva
Demon's Souls - Sony platio da bude ekskluziva
*mjau**mjau**mjau**mjau*ni Spajdermen je ekskluziva, cak su platili da bude character exclusive u Avengers...

Tako da, hteli su da se igraju vatrom i opekli su se...

A da li je to dobar potez za igracku zajednicu, napisacu malo kasnije u jednom poduzem postu...
Da ti detaljno odgovorim na sve - opet moje misljenje, ali potkreplejno faktima...

Demon's Souls je Sonijev IP kao i Bloodborne recimo. Ne sviđa se meni ni to sa tim timed eksluzivama Sonija, već rekoh. Posebno jer Sony za tim nema potrebe... već ima gomilu sjajnih IP-a.

Vreme je da se prelazi na XBOX [emoji3]

Em jača konzola, em sad ovo...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Souls igre su fransiza FromSoftware-a, kao i Bloodborne. Jedino sto su imali deal s Sonyjem da bude ekskluzivan IP za PS.
Sve je to vlasnistvo Miyazakija.

Da se Sony pitao Demon's Souls bi bio stopiran projekat. Ljudima iz Sonija se nije sviđalo u kom smeru je otišla igra i nisu želeli da finansiraju izbacivanje igre van Japana.

Na svu sreću za kvalitet igre se pročulo, par nas je tada naručili sa playasia. A zatim je From sam našao izdavače za ostatak sveta :)

Sad sa ovim xcloud koji radi i na mob, realno trebalo bi da mozes da ga koristis na android smart TV, samo uparis BT kontroler i opleti, ne treba ti PC ni konzola.
Znaci da su shebali i onako mrtvi Google stadia.

Na mom ne radi, unavailable for your device kaze, a bas sam hteo da probam. GeForce Now radi kao sat, na primer.

Hajde da probam da objasnim zasto kupovina Bethesda-e nije BS move, kako to @arheolog1981 naziva:

1. Stanje u kom se nalazi Zenimax/Bethesda:

Igre koje su izbacivali u poslednje vreme im nisu ostvarile ocekivani profit:
- TES online flop
- prey je bio osrednji
- fallout 76 katastrofa
- Doom eternal je bio OK
- rage 2 nista posebno
- id tech7 nije pusten javno, kao unreal engine, vec se koristio za Doom i Rage serijale

Pritom, ceka se dosta dugo na:
- Elder Scrolls 6
- Dishonored novi
- poslednji Wolfenstain i THe Evil Within izbaceni 2017.

U razvoju:
- Starfield - SONY pokusao da ugrabi kao ekskluzivu, bili u pregovorima pre 2 meseca
- Ghost wire tokyo - PS5 timed exclusive
- Deathloop - PS5 timed exclusive (trebalo da bude launch naslov, ali odlozen zbog problema s COVID)

Ako se pogleda ovo, dobar deo ovih fransiza su u blagom opadanju s kvalitetom ili se dosta ceka na njihov nastavak (ako ikad dodje do tako neceg, npr. Quake).

Ako pogledamo šta MS radi na čupanju starih franšiza, kao što su Flight Simulator, Fable, Age Of Empires, mislim da ovo daje nadu da će sve ove franšize imati dobru priliku.
Da napomenem odmah, ovo više nije isti MS koji je ubio Lionhead i još neke studije.

Pritom, ako neko nije pročitao izjavu Toda Hauarda, ima je ovde, i Pita Hajnsa ovde, tu može da vidi da su Betesdi nedostajali resursi koje MS ima, ne samo novac, već i tehnologija.

2. Xbox nema igre

Ovo je godinama bio argument protiv Xboxa, što od strane igrača, što od strane gaming novinara i javnosti.
Sve je to dodatno podgrevao SONY kupovinom ekskluziva od drugih studija (što timed što console).

Čak i kada bi to MS uradio, kao npr. Thomb Raider, posrali bi se po njima. Očigledan PS bias svuda, i konstatan pritisak priče o ekskluzivama.
MS menja strategiju dolaskom Fila Spensera na čelo, kupuje nekoliko studija i objavljuje to na E3 2018, a narativ se menja u "to nisu xbox ekskluzive čim dolaze i na PC, mogu to da igram na svom PC-u".

Pošto je MS kupio Bethesda-u, onda će svi ti vlasnici PS i PC moći normalno da se igraju i dalje, ništa nije sklonjeno od njih.

Pritom, ceo narativ da MS nema igre je obesmišljen - toliko se kukalo o tome, a sad se kuka kako to nije fer, zaključava se od igrača...

Pritom, ako je neko odvodio razne IP-jeve u ekskluzive, to je onda sony, kao što smo gore i napisali.
Dodao bih i FFVII remake...

Što me dovodi do sledeće tačke:

3. Xbox Game Pass (Ultimate) & Next gen

Bez ikakve potrebe da dalje polemišem o ovome, ovo jeste najbolji deal u gejmingu trenutno.
Za 15$ ima se cela kolekcija od sada već preko 300 naslova (EA Play uključen).
Možda najbitnija stvar za ovu temu je što sve first party igre dolaze day one na game pass (malo mi je mučn sve ove eng. izrazr, ali šta ćeš).

Pritom, uzmimo u obzir i da je najjeftinija next gen konzola 299$ - Series S.

Znači, za relativno male pare, mogu se igrati najnovije igre iz MS studija - Starfield, Elder Scrolls 6, novi Fallout, Doom, Quake, šta god da izbace, dolazi odmah i može da se igra.
Ako ubacimo u jednačinu da SONY diže cenu svojih first party igara na 70$ (odnosno na 80eur u EU), jasno je koliko će ovo omogućiti mnogima da igraju ove igre.
Čak, ne moraju ni na konzoli, već i na PC, ali preko xclouda i na telefonu.

Tako da, ne da MS ne odvaja ljude od ovih igara, već ih efektivno čini dostupnijim.

Ako uzmemo u obzir i taj veoma visoki paywall koji drži sony, što se tiče cene igara, kontrolera, nekompatiblinosti unazad što se tiče i igara i dodataka, mnogi ljudi će lakše moći igrati sve ove igre.

Eto, možda je malo duže, ali nadam se da sam uspeo da objasnim svoj stav o kupovini.

Moguće da si u pravu, možda je onda i BB.
No, Final Fantasy sigurno nije, kao ni Persona 5, Street Fighter 5, Oddworld od poznatijih naslova

I Bloodborne je u vlasništvu Sonija.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Kad kreće preorder za Xbox?

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Krenulo danas ima u CL...

S = 42.000

X = 65.000

Poslednja izmena:
Danas i lakše može da se dođe do njega nego do PS5. Izgleda da se M$ bolje pripremio za “borbu” :)

Očekivao sam Series S da bude 40k. Cena Series X je korektna, koliko to može da bude kod nas. Gledao sam ceo dan u Game centar, kao nisu dobili izgleda.

Danas i lakše može da se dođe do njega nego do PS5. Izgleda da se M$ bolje pripremio za “borbu” :)

Odlično su se pripremili obzirom da u Srbiji nema zvaničnog uvoznika i distributera za M$. Siva zona pun gas.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Iris Mega tj vlasnici CL rade Xbox, svi koji Xbox imaju u ponudi nabavljaju preko njih, a kako Iris nabavlja tj uvozi to ne znam ali imaju regularno deklaraciju i sve po PS-u tako da ne verujem da je siva zona..

Btw ja cekam The Initiative da objavi na cemu radi, od njih se mnogo ocekuje, i raduje me akvizicija Bethesde ali sam vise iscekivao akviziciju WB-a, jer oni mi prave zanimljivije igre pogotovo Middle earth univerzum plus ima tu jos stosta sto oni mogu odraditi, ali ni Doom nije za odbaciti, videcemo sta nam buducnost donosi, bice tu svacega.
Ja idem na Series X e sad dal od starta ili ne to cu tek da vidim, zavisi za koliko mogu da prodam svoj One X, i taman da doplatim za SX, ali mogu reci da me polako drma hajp za next gen, taman da uzmem konzolu i CP2077 day one i da uzivam u novembarskim danima [emoji2]

Ali ako bude problema sa kolicinama i One X ce odraditi posao, na njemu ove nove igre ne bi trebalo da se raspadaju, a i on mi savrseno cuci u polici, gde cu SX to ce biti problem [emoji28]

Jel safe naruciti Series X sa tog sajta ili ne, misim garancija i to, prvi put kupujem nesto preko njih?

Pisao sam na drugom forumu ali evo i ovde :)

Kupovina celog izdavača a ne malih studija je za mene bullshit move. Ajd Sony kupi neki mali ili srednji studio, MS odgovori ali ovo: mi imamo lovu (a imaju i previše) sad ćemo da sve kupimo je baš bs. Da ne bude zabune, isto bih mislio da Sony kupi Rockstar. Jednostavno GTA i Elder Scrolls treba da budu dostupni svakom gejmeru. Te franšize nisu napravili ni Sony ni MS. Ok ako imaš svoju ideju kao Last of Us i napravio si je od nule. Međutim, uzeti već formirane franšize i sad ćemo da ih zaključamo sa jednog ekosistema je po meni težak bs.

A što Sony uze Sunset Overdrive od Xboxa? I što kupi Insomniac koji je radio u sklopu Microsoft Studija?

Nema razloga nikoga napadati, to je sve kapitalizam, juče Sony, danas Microsoft, sutra ko zna ko...

Ogroman potez za M$, a o njemu govori i reakcija PS fanova.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

A što Sony uze Sunset Overdrive od Xboxa? I što kupi Insomniac koji je radio u sklopu Microsoft Studija?

Nema razloga nikoga napadati, to je sve kapitalizam, juče Sony, danas Microsoft, sutra ko zna ko...

Ogroman potez za M$, a o njemu govori i reakcija PS fanova.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk
Ništa oni nisu uzeli od M$, uostalom izvoli link o liku i delu Insomniac Games-a, šta su i za koga kroz svoju istoriju razvijali:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Insomniac_Games

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Micro$oft radi ono sto je oduvek radio - pokusava da sve preuzme brute force metodama po principu - imamo para, moze nam se.

Svaka cast Forza i Gears serijalu (hype oko Halo stvarno ne razumem) ali je ocigledno da su u Microsoftu shvatili da ne mogu da pariraju Soniju originalnim materijalima pa su se odlucili na masovnost. Koliko je to dobro, pokazace vreme.

Mislim, meni je svejedno jer imam obe konzole (i preci cu na nove generacije) ali konkurencija mora da postoji.

Da Sony ne trazi 80e za igru, da ne placaju timed ekskluzive i da ne naplacuju ponovo remastere igara koje sam platio pre godinu-dve (a bez upgrade path-a), bio bih na njihovoj strani.
Ovako me bas briga. Ovim potezom profitiraju ljudi koji se igraju na xbox-u i na pc-u, jedino gubi ps5-only ekipa.
MS trenutno nudi vise za isti novac i zbog toga kupujem XsX.

Poslednja izmena:
80€ za igru je svinjarija Sonija i to im nikada necu platiti. Igre koje moram igrati Day One su ionako jako, jako retke - doduse, sve su PS eksluzive :)

Sto se tice naplacivanja upgradea, mislim da je to odluka studija a ne direktno Sonija. Ako se ne varam, ni za xbox nije garantovano da ce svi apgrejdi biti besplatni.

Nazad
Vrh Dno