Šta je novo?

Xbox Series X / S

GP u Srbiji 2000din. Čisto da zaokruže ;)

Naravno da nisi.

Nisi. Odlicna i cena. Konzola je brutalna za te pare. Loading igara je nerealan a tek quick resume sa tako male konzole (videces i sam velicinu) radi perfektno.

Rszmisli o nekom obicnom HDD na kome mozes da drzis i igras stare igre a i da skladistis nove (optimizovane XSS igre moraju da se igraju sa internog SSD).

Ali zato kad radis transfer sa eksternog na interni ide jako brzo i 100 GB prebaci brzo. Ja imam los net i previse mi treba da skidam velike igre. Ovako sta znam da mi treba i igram ostavljam tu pa po potrebi prebacim.

Inace, ko nije ispratio, trenutno je aktivna Back Compat Sale, naslovi iz Xbox 360 i starije naslove mozete nabaviti za jeftinu cenu, ima tu neke igre da se pazare, taman da se isprate price, ako je serijal naslova. Proverite koje su cene na ARG/TUR prodavnicama, taman za glavni nalog.

Priključi sam Hama bežični komlpet i odlično se slaže uz CoD

Samo da proverim, ako ima jos ljudi koji su uzeli turski game pass : skida vam 45 lira mesecno ?

Au kakva kolekcija igara za sitne pare.
Stavio sam sad da se skidaju Ascent, Medium i Mass Effect Legendary.

Ima neko coil whine na Series S?
Au kakva kolekcija igara za sitne pare.
Stavio sam sad da se skidaju Ascent, Medium i Mass Effect Legendary.
Da li to nijedna igra (Back Compat Sale) se ne moze kupiti kao gift?

Poslednja izmena:
Uf meni stali i gifovi a dosad prolazilo sad kaze da cak i podaci za karticu nisu dobri? Napravio novi nalog i isto . Ovo pocinje da bude uzbudljivo.

Kako sam se smorio, mislio da su hitmani 1 i 2 rimejkovi onih starih legendarnih, ceo dan mislim o onoj misiji u hong kongu, a ono potpuno nove igre koje nemaju dusu 🤦

Bravo, @beconase! Bukvalno je u tome problem kod tih novih Hitmena, previše je sve nekako plastično i usiljeno, bez duše. Ali pošto je za džabe, igraće se. :D

U Njemackoj 269€ Series S, game pass 3 mj uz konzolu i forza horizon 5.

Procitah temu i sve upucuje da cu ponovno na xbox nakon x360

Ne bih se složio to za Disney, filmovi i nisu nesto, ali zato obe serije više nego odlične meni kao Star Wars fanu 30 godina.
Ne, nisi. Ni meni se ovo ni najmanje ne svidja jer mislim da konkurencija mora da postoji a M$ nije bas poznat kao kompanija koja je dobronamerna ka konkurenciji. Takodje, Sony tesko da moze da parira ovome jer su dzepovi M$ beskrajno duboki.

Plasim se da ce vecina gore pomenutih fransiza proci kao Star Wars kod Disney...složio skroz ovo za Disney, filmovi nisu nesto ali obe serije su za sad više nego odlične meni kao Star Wars fanu 30 godina.

M$ nije bas poznat kao kompanija koja je dobronamerna ka konkurenciji. Takodje, Sony tesko da moze da parira ovome jer su dzepovi M$ beskrajno duboki.

a koliko igara je sony zakljucao na playstation? aj sto te igre nisu bile dostupne za druge konzole ali sto nisu bile dostupne za PC? Prica o gov**rskim potezima u startu pada u vodu. Naravno da niko ne zeli da konkurencija propadne, znamo gde to vodi, ali da treba da isamaraju Sony - to jos kako. Je l' nesto sprecava Sony da napravi 1:1 pandan GamePassu? A i ako se MS jednog dana povampiri pa pocne da radi kao Sony, i njih cemo da pljujemo. Za sad su good guys u ovoj prici.

Lepo čovek objasnio suštinu svega. Sony se u poslednjih nekoliko godina ponaša kao Nintendo. Diže cene igara, naplaćuje neke next-gen patch-eve dodatno, relativno sporo izbacuje PC portove svojih ekskluziva. A onda u ovakvim situacijama očekuju da konkurencija postupi blagonaklono prema njima i njihovim korisnicima.

To što smo mi u Srbiji zaboravili šta znači konkurencija u svakom segmentu, to je problem naših regulatora, a ovo trenutno što se dešava u odnosima MS-Sony je definitivno plod konkurencije, niti bi se MS trudio da ojača Xbox brend, niti bi se korisnici odlučivali za prelazak na Xbox da se Sony makar malo potrudio da uhvati korak sa novim trendovima pretplata i da se ne bahati sa podizanjem cena igara. Dok konkurencija uveliko svoje ekskluzive nudi za 15$ mesečno. Da ne govorimo o tome da Sony za next-gen verzije svojih igara zahteva kupovinu nekakvih skupljih Director's cut, Deluxe verzija igara, dok MS to nudi free.

Ne bi Sony to radio da nije postao predominantan na tržištu konzola. Kad MS postane takav u nekom trenutku, ponovo će Sony imati priliku da zada udarac.

Ne bih se složio to za Disney, filmovi i nisu nesto, ali zato obe serije više nego odlične meni kao Star Wars fanu 30 godina.

Serije su dobre ali su filmovi taman toliko dobri koliko je Battlefield 2042 dobar u odnosu na prethodne Battlefield igre....

a koliko igara je sony zakljucao na playstation? aj sto te igre nisu bile dostupne za druge konzole ali sto nisu bile dostupne za PC? Prica o gov**rskim potezima u startu pada u vodu. Naravno da niko ne zeli da konkurencija propadne, znamo gde to vodi, ali da treba da isamaraju Sony - to jos kako. Je l' nesto sprecava Sony da napravi 1:1 pandan GamePassu? A i ako se MS jednog dana povampiri pa pocne da radi kao Sony, i njih cemo da pljujemo. Za sad su good guys u ovoj prici.

Postoji jedna mala razlika ovde - Sony je ove igre aktivno razvijao za svoje konzole i zakljucao ih je jer je to bio poslovni model, da se ojaca first line ponuda i da se proda sto vise konzola. Zato Sony ima toliko eksluziva a M$ mozda 3 ili 4 vredne pomena.
M$ je ovde postupio kao sto uvek radi - brute force metodama (citaj, sa puno novca) zeli da kupi sve sto ne moze sam da napravi. Nekada je to veoma uspesno a nekada bas i ne - slucaj Nokia...

Da li neko stvarno misli da ce cena Game Pass-a ostati ovakva kakva je sada? Od cega ce da povrate investiciju od 70 milijardi dolara?

Uostalom, meni je svejedno jer nisam ni Sony ni XBOX fanboy - imam obe konzole kao i GPU i PS Plus tako da sam za sada samo na dobitku (osim premalo vremena za sve to). Ipak, ukoliko jedna strana veoma oslabi, to dugorocno nece da izadje na dobro.

Ne vidim poentu čuđenja da je Sony zaključao igre za svoju konzolu? Ili MS ili Nintendo. Pa valjda je normalno da kada gradiš brend imaš nešto ekskluzivno za sebe i da to kupci mogu samo kod tebe da nađu.

Uz to, Sony je gradio svoje ekskluzive preko developera koji su praktično od osnivanja kao nezavisni studiji radili 90% svojih projekata za PlayStation. Santa Monica, Naughty Dog, Guerilla Games, Sucker Punch, Insomniac games, Bend Studio i mnogi drugi su u vreme akvizicije bili anonimusi široj igračkoj masi. Tek sa Sony investicijom su pokazali ono za šta su kasnije i kupljeni, a to je talenat.

Sa ovom i prethodnom kupovinom MS je pokazao isto ono razmišljanje kao u vreme kada su želeli da kupe Nintendo da bi ušli u svet konzola kako bi oslabili PS brend. Ideje za novitet ravno nuli. Tako da je po meni ovo jako loše za industriju, jer sa ekskluzivitetom se vezuju unikatne igre koje nemaš nigde drugde i to njih čini jedinstvenim, jer se sa toliko pažnje prave novi svetovi i priče i sve to napravljeno se izdvaja u moru ostalih naslova tog žanra. Napravi novi hit da dostignu Gears of War, Halo, Ori... uloži barem polovinu od tih ~70 milijardi u nove ideje, donesi nove studije i ljude pod svoj brend, a ne da kupuješ 3rd party naslove koji ni na kraj pameti te ne povezuju sa tvojim brendom. Kao kada bi Sony kupio Take Two i GTA, RDR, NBA 2k... igre mogao da igraš samo kod njih? Nigde veze.

Sve u svemu, vreme u ovoj industriji dolazi nešto poput onoga što je zakačilo filmsku ili muzičku.

...

Uostalom, meni je svejedno jer nisam ni Sony ni XBOX fanboy - imam obe konzole kao i GPU i PS Plus tako da sam za sada samo na dobitku ...
Lepo si napisao, ali prvenstveno su i Sony i MS na dobitku od novaca vernih konzumenata njihovih sadržaja kao ti.

Ista priča sa streaming servisima, počeli smo da se ponašamo kao pijani šeik:
treba Netflix - treba,
HBO - može, ali daj MAX,
Amazon - naravno,
Disney - daj kad se već kupuje.

I tako imaš pet-šest streamin servisa na koji plaćaš pretplate (za nikad gori kvalitet sadržaja), a što je najgore i sam si svestan kakvo đubre izbacuju i da ti pola od toga ne treba...

Izvinite za delimčni OFF.

EDIT: Da ne bude zabune, ovo što sam napisao pišem kroz svoju prizmu i vizuru, gledajući na svom primeru kako i šta radim. Pa je ovo prvenstveno kritika mog ličnog ponašanja. Npr. kupujem igre, plaćam pretplatu, a dva meseca nisam ništa ni upalio, sve pod nekom mantrom "valja se, trebaće". A i sam znam da neće.

Lepo čovek objasnio suštinu svega. Sony se u poslednjih nekoliko godina ponaša kao Nintendo. Diže cene igara, naplaćuje neke next-gen patch-eve dodatno, relativno sporo izbacuje PC portove svojih ekskluziva. A onda u ovakvim situacijama očekuju da konkurencija postupi blagonaklono prema njima i njihovim korisnicima.

To što smo mi u Srbiji zaboravili šta znači konkurencija u svakom segmentu, to je problem naših regulatora, a ovo trenutno što se dešava u odnosima MS-Sony je definitivno plod konkurencije, niti bi se MS trudio da ojača Xbox brend, niti bi se korisnici odlučivali za prelazak na Xbox da se Sony makar malo potrudio da uhvati korak sa novim trendovima pretplata i da se ne bahati sa podizanjem cena igara. Dok konkurencija uveliko svoje ekskluzive nudi za 15$ mesečno. Da ne govorimo o tome da Sony za next-gen verzije svojih igara zahteva kupovinu nekakvih skupljih Director's cut, Deluxe verzija igara, dok MS to nudi free.

Ne bi Sony to radio da nije postao predominantan na tržištu konzola. Kad MS postane takav u nekom trenutku, ponovo će Sony imati priliku da zada udarac.
Sve ovo sto si napisao je 100% tacno. Sony se osilio i napravio neke pogresne korake i sada moraju da gledaju sta ce.

Moj problem je to sto ne verujem da je trenutna cena GPU realna i da pokriva troskove servisa, licenci, hardvera i svega ostalog sto uz to ide. Licno mislim da M$ daje GPU ispod cene da bi oslabio Sony i da privuce sve vise ljudi na svoj servis. U jednom trenutku cena mora ozbiljno da poraste...

Ja ne znam odakle ljudima neki narativ da će Sony da propadne. Bukvalno nema šanse da se to desi, ako jedan Nintendo posluje pozitivno, i Sony će nevezano od toga šta se dešava oko njih. Pričamo o kompaniji koja je prva na tržištu konzola i nema naznaka da će se to skorije promeniti, i o kompaniji koja ima fenomenalne 1st party naslove. Čisto informativno Microsoft je treći na listi, iza Sonija i Nintenda.

Ja sam sklon mišljenju da se ovom akvizicijom neće apsolutno ništa promeniti po pitanju odnosa Xbox/PS, možda se samo poveća procenat korisnika Xboxa, ali broj PS korisnika sigurno neće opasti.

Dal će GPU cena rasti, pa skoro sigurno hoće, ali i taj rast sigurno neće biti 50%, već poput Netflixa, 1-2$ rast cene u nekoliko godina. Opet postoji mnogo načina da se prođe jeftinije: od deljenja pretplate, do kupovine na drugim regionima.

Uopšte ne bi trebalo da se potresamo time, već da uživamo u nikad jeftinijem gejmingu dok traje. Svakako ne možemo ništa da učinimo po tom pitanju. Akvizicijama ako ništa, makar dobijamo veći katalog igara, a Microsoft će posle praviti nove igre, koje će korisnici ocenite i presuditi da li vredi plaćati pretplatu ukoliko igre budu unakažene.

Sa ovom i prethodnom kupovinom MS je pokazao isto ono razmišljanje kao u vreme kada su želeli da kupe Nintendo da bi ušli u svet konzola kako bi oslabili PS brend. Ideje za novitet ravno nuli. Tako da je po meni ovo jako loše za industriju, jer sa ekskluzivitetom se vezuju unikatne igre koje nemaš nigde drugde i to njih čini jedinstvenim, jer se sa toliko pažnje prave novi svetovi i priče i sve to napravljeno se izdvaja u moru ostalih naslova tog žanra. Napravi novi hit da dostignu Gears of War, Halo, Ori... uloži barem polovinu od tih ~70 milijardi u nove ideje, donesi nove studije i ljude pod svoj brend, a ne da kupuješ 3rd party naslove koji ni na kraj pameti te ne povezuju sa tvojim brendom. Kao kada bi Sony kupio Take Two i GTA, RDR, NBA 2k... igre mogao da igraš samo kod njih? Nigde veze.
To je ono o cemu ja pricam sve vreme.

Da li neko uopste moze da zamisli da M$ ikada izbaci igru kao sto je The Last of Us 2, sa svom kontraverzom koja ju je pratila? Nema teoretske sanse - oni ce ovek izbacivati Hallo i Forza 5,6,7,8... do beskonacnosti - obe su vrhunske igre ali dajte vise nesto novo i drugacije.

Lepo si napisao, ali prvenstveno su i Sony i MS na dobitku od novaca vernih konzumenata njihovih sadržaja kao ti.

Ista priča sa streaming servisima, počeli smo da se ponašamo kao pijani šeik:
treba Netflix - treba,
HBO - može, ali daj MAX,
Amazon - naravno,
Disney - daj kad se već kupuje.

I tako imaš pet-šest streamin servisa na koji plaćaš pretplate (za nikad gori kvalitet sadržaja), a što je najgore i sam si svestan kakvo đubre izbacuju i da ti pola od toga ne treba...

Izvinite za delimčni OFF.

EDIT: Da ne bude zabune, ovo što sam napisao pišem kroz svoju prizmu i vizuru, gledajući na svom primeru kako i šta radim. Pa je ovo prvenstveno kritika mog ličnog ponašanja. Npr. kupujem igre, plaćam pretplatu, a dva meseca nisam ništa ni upalio, sve pod nekom mantrom "valja se, trebaće". A i sam znam da neće.
Sve se slazem ali je stvar sa video streaming servisima malo drugacija odnosno, postoji alternativa.

Skoro sam citao da je Torrent saobracaj u svetu u poslednjih par godina drasticno porastao. Analiticari to objasnjavaju cinjenicom da postoji toliko streaming video servisa pa ljudi placaju jedan ili dva a sve ostalo jednostavno piratizuju - to naravno i ja radim. To kod konzola ne mozemo da radimo...

Da li neko uopste moze da zamisli da M$ ikada izbaci igru kao sto je The Last of Us 2, sa svom kontraverzom koja ju je pratila? Nema teoretske sanse - oni ce ovek izbacivati Hallo i Forza 5,6,7,8... do beskonacnosti - obe su vrhunske igre ali dajte vise nesto novo i drugacije.
Microsoft je izbacio Tell Me Why gde je glavni lik trans.
I drugi deo uopste nije tacan jer su u poslednje dve godine osim novog Haloa (posle 6 godina) i novog Horizona izbacili i Psychonauts 2, Deathloop (ok, ovo je razvijano ranije), Flight Simulator, Ori. Prilicno raznovrsne igre.

Poslednja izmena:
Sve se slazem ali je stvar sa video streaming servisima malo drugacija odnosno, postoji alternativa.

Skoro sam citao da je Torrent saobracaj u svetu u poslednjih par godina drasticno porastao. Analiticari to objasnjavaju cinjenicom da postoji toliko streaming video servisa pa ljudi placaju jedan ili dva a sve ostalo jednostavno piratizuju - to naravno i ja radim. To kod konzola ne mozemo da radimo...
Pa ne znam drug, ko piratizuje piratizuje, njega servisi ne interesuju.

Ako je reč o filmovima ili serijama, torrent saobraćaj je porastao iz prostog razloga što kreatori piratskog sadržaja imaju day one dostupne sve filmove i serije koje potom kače na torente čim ti filmovi izađu na neki streaming servis, a ranije su morali snimati kamerom po bioskopima ili čekati dvd izdanje.

Ja skoro ništa nisam skinuo sa torrenta, ne zato što sam moralna gromada, već:
1) nema ničega vrednog ta tri klika (nažalost),
2) nemam vremena kao ranije.

@Markic sve si u pravu i slažem se sa tobom ali nisi u pravu u jednom. Control nexgen da bi igrao na novim konzolama moras imati ultimate verziju cini mi se...
I ja u prvom mahu pomislih monopol muda-sarma ali kad pomislis ima nintedo, sony, EA, Ubisoft...da ne nabrajam manje studije. Kako je Dizni iskupovao sve zivo i eno nikad bolja konkurencija. HBO, Netflix, Dizni, Amazon stancuju nikad bolje serije u poslednjih par godina.

Vrh Dno