Šta je novo?

World of Tanks

@StainlessFrenky

Iskreno, danas partije užas. Light tenk ne mogu da probijem. Nišanim u tenk, ono ga maši.

Videćemo sutra, odnosno danas kakva će biti situacija.

Djubre najobicnije, sve preko 200m ne moze nista da pogodi a ako pridjes ozbuse te malo vecim kamenom. Zaobici u sirokom luku.

Krenuo sam granu K-91, sada sam na a-43, još malo pa otključavam a-44. Koja milina igrati sa ovom linijom.

Mislis na general> show the view range circe i maximum spoting range?
Ali sto bi to gasio?

Svakako ne vidim kako bi gasenje toga moglo da ti pomogne...

Da, mene spotuju medium tenkovi pre nego što ja njih. A zelena linija je ispod bele za dosta.
To ti nece resiti problem ali ces biti hendikepiran bez toga, zelena linija ti pokaze dokle ti vidis, bela dokle najdalje vidis.
Ali uz napomenu da je to bez uracunate kamuflaze suparnickih tenkova, pa na tu liniju mozes da oduzmes 50% u startu da imas ideju koliko blizu vecini medijuma i lajtova danas moras da budes da ih vidis :)

Rekoh ja da treba da se izvuči mehanika igre, karakteristike tenkova, prednosti, mane... Pa tek onda u više tirove. Bez tog znanja si samo topovsko meso za protivnike.

Nismo se razumeli.
To ti nece resiti problem ali ces biti hendikepiran bez toga, zelena linija ti pokaze dokle ti vidis, bela dokle najdalje vidis.
Ali uz napomenu da je to bez uracunate kamuflaze suparnickih tenkova, pa na tu liniju mozes da oduzmes 50% u startu da imas ideju koliko blizu vecini medijuma i lajtova danas moras da budes da ih vidis :)

Da bije žuta linija koliko vidiš, bela koliko si ti vidljiv drugima i zelena koliko ti vidiš druge.

Sad baš gledam klipove, mislim da oni isključe zelenu liniju.

Edit: evo na ovoj slici se vidi koliko je zelena skoro spojena sa belom.

Prilozi

• Screenshot_20241117_204042_Gallery.jpg
    Screenshot_20241117_204042_Gallery.jpg
    58.3 KB · Pregleda: 22
Poslednja izmena:
a sta ti uopste zelis? iskljucis krug i niko te ne vidi?

a sta ti uopste zelis? iskljucis krug i niko te ne vidi?

Nee, želim da mi se izjednači linija zelena sa belom. Ovako oni uoče mene pre nego ja njih.

To sam zapazio nekoliko puta kada čekam nekog u određenom ćošku, nisam spotovan, opali me, oglasi se alert i tek ga detektujem.

ne radi to tako

povecavaj view range na tenku, skillovima na posadi, modulima i sl. tako ces videti dalje. a povecanjem camo value ces biti teze vidljiv
i ne mozes ti da odredjujes ko ce tebe videti kada, to je do njegovog view range i njegovog camo value

Nee, želim da mi se izjednači linija zelena sa belom. Ovako oni uoče mene pre nego ja njih.

To sam zapazio nekoliko puta kada čekam nekog u određenom ćošku, nisam spotovan, opali me, oglasi se alert i tek ga detektujem.
Zuta linije - maksimalna daljina na kuju vidis tenkove.
Bela - maksimalna daljina na koju mozes da spotas nekog u igrici, odredjena mehanikom igre, 445m
Zelena - maksimalna daljina na koju ti mozes nekog da spotas.
Sve kruznice su informativnog karaktera i ne uticu na spot.

tu imas dve stvari... i paljenje/gasenje kruzica nista ne pomaze, samo sebi pravis problem.

Ajmo redom.. treba ti situational awareness i recon skilovi na radio operatoru i komanderu da bi povecao zelenu liniju. Takodje i nesto od opreme (par vrsta optike - binokular koji ima veci domet, al nema mrdanja, tj radi tek kad stanes 3 sekunde i ona druga koja ima manji range ali "radi" i u pokretu), a moze da pomogne i ventilator jer on dize svaki skill po malo... imas i direktive za posadu koje povecavaju view range. Ovim ces povecati koliko ti vidis. Zelena linija NIJE GARANCIJA da ces ga videti, vec da odatle i blize tebi postoji sansa da ces ga opaziti. Kolika sansa zavisi od njegovog camo, sto je njemu camo losiji a tvoj range bolji to je tebi spot izvestniji...

U isto vreme da bi ti bio manje uocljiv drugima, trebaju ti camo skin (75000 novaca za 100 bitaka), camouflage skill na posadi i ili camo mreza (radi tek kad stojis 3 sekunde) ili auspuh (radi sve vreme, ali daje manji bonus). Imas i direktive za posadu za manju vidljivost. Imas camo kad mirujes, kad se pomeras i nakon pucnja. Tenk u pokretu je najuocljiviji ili nakon pucnja ako nije iza dva zbuna zaredom (double bush).

BIA (brothers in arms) i ventilator povecava spot range i bez drugih skilova, uz druge spot skilove "pojacava" dejstvo, a na camo NE UTICE ukoliko nemas camo skill na bar jednom clanu posade.

Ako startujes sa tenkom koji ima krs spot range (npr Zadymka ili neki arty) ili krs camo (O-Ni ili tako neki pokretni ambar), brdo opreme ti ne moze dovoljno nabudziti skill koji ti treba...

Ako uzmes neki tenk koji ima dobar camo (npr Basotto ili Stug ili nesto "niskoprofilno"), lako mu je popraviti camo karakteristiku skilovima, mozda cak i nema potrebe da je popravljas.

Sve je stvar balansa, a najvise dobrog pozicioniranja i pametnog igranja. Ako sa KV1 krenes po sredini niz Kareliu sasvim je normalno da ce te spotovati i odvaliti od zivota za oko 5 sekundi. Ali ako krenes sa nekim niskim tenkom sa dobrim camom pa hop iz zbuna u zbun, lako se desi da im spotujes pola tima a ostanes neopazen.

Poslednja izmena:
Lepo si sve objasnio.

Krenuo sam liniju ka K-91.

Sada sam na A44 tenku, on je jedan od nisko profilnih ali za njega važi malo drugačije gadjanje jer se bukvalno guzi kada treba da virne iza ćoška i tu je rizik da ti neko skine ceo dmg.

Problem je što sa njim ne mogu klasika da spotujem pa se prilogodjavam.

Par puta sam bio kao light podrška za spot, brz je tenk pa ako na primer na strani kojoj ja podjem ne ide njihov light, uštekam se u žbun i spotujem i rokam. Vrlo me retko detektuju.

Ali kada me dektuju, što ti kažeš, ode tenk za pet sekundi.

Sve u svemu, skoro sam spojio belu i zelenu, sa tvojim savetima će to biti i bolje.

Imas dva tipa spota. Aktivan, gde sedis u "dzbunju" i zezis po svima i pasivan, gde cutis i smrdis i omogucavas timu da tuku po njemcima koje im otkrijes ali ti sam ne pucas.

Ako si aktiv spoter napravi sebi naviku da kad nesto spotujes prvo se povuces unazad da budes 20ak m iza zbuna da te ne bi otkrili kad pucas (sakrije ti zbun vatreni front topa). Ako si pasiv spoter, odupiri se potrebi da pucas iz zbunja da te ne bi otkrili... osim ako bas nije dogorelo do nokata.

Primer pasiv spotera je na malinovci kad se zabodes u sredisnji zbun izmedjj dve baze nekim tenkom sa jako dobrim camo. Bukvalno sedis, ne dises i spotas za tim. Cim trepnes (mrdnes), gotov si, ali ako te ne uoce tvoj spot doprinos ce te izbaciti visoko na tabeli i po exp. Time pomazes timu da se ne izlazu otkrivanju kad pucaju, a igra te nagradjuje jer su ti... orasi u procepu zbog tima.

Poslednja izmena:
Ako se nesto nije menjalo, posto slabo igram, a jos slabije pratim, light tenkovi ne gube camo value kada su u pokretu, za razliku od svih ostalih. OK, gube camo net value i ostalo sto funkcionise samo dok si statican (ako ima jos sta, posto je i oprema dosta izmenjena od kada ne igram aktivno). Mislim ima tu mnogo "malih tajni velikih majstora". Na tenku treba da znas koje tacke omogucavaju protivniku da te spota, koje tacke omogucavaju tebi da spotas (znas ono gvirnes gusenicama na cose zgrade i olese te, a ti nisi spotao nikoga) i tome slicno...

Mozda ti je ukljucan assault ili encounter, cini mi se da sam imao isti problem.

Jeste, to je problem. Glupavo je da radi samo u standard battle.
Glupavo kao i vecina stvari u ovoj igri, al svi i dalje igramo :)

Ako se nesto nije menjalo, posto slabo igram, a jos slabije pratim, light tenkovi ne gube camo value kada su u pokretu, za razliku od svih ostalih. OK, gube camo net value i ostalo sto funkcionise samo dok si statican (ako ima jos sta, posto je i oprema dosta izmenjena od kada ne igram aktivno). Mislim ima tu mnogo "malih tajni velikih majstora". Na tenku treba da znas koje tacke omogucavaju protivniku da te spota, koje tacke omogucavaju tebi da spotas (znas ono gvirnes gusenicama na cose zgrade i olese te, a ti nisi spotao nikoga) i tome slicno...
Kao neko kome su scouti primarna klasa u igri mogu da potvrdim da light ne gubi camo prilikom kretanja ali da dodam da postoji jedan razlog zasto treba da stojis u bushu iako si light. CVS skida 10% camo i lakim tekovima kada se krecu pa onda imas dodatni penal ako se u tom busu kreces.

@MilanBre
Ako bas hoces da ozbiljnije i uspesnije igras moraces mnogo da ucis jer je ova igra, kroz godine postala mnogo kompleksna.
Evo nesto malo oko opreme ako imas vreme da citas.

Dodje mi da batalim igru. Svi odu na jednu stranu jureći da ubiju nekog a na drugu stranu nas dvojica max.

Sano polako. Ja igram vec 14 godina i svakih 2 meseca malo poludim zbog MM i bitaka koje traju 2 minuta a zavrse se sa 15:2 ili se prebacim u braindead mod ili tako nesto. Kad dodje tako, ja pauziram jedno 6 meseci... :)

Pa ne idi ni ti na drugu stranu, to je bar jednostavno.

Par puta spasio partiju jer sam sa još dvojicom otišao i čuvao drugu stranu da ne prodju ovima iza ledja.

Ipak, više situacija gde nas pokidaju.

Objekt 140 sada vozim, očajan sa kupolom koja se ne obrta 360 stepeni. A ni top nije nešto. Tek treba da otključam bolji top i kupolu.

Do kada traju EXP zaradjena putem premium vozila koja su data data na korišćenje sedam dana?

Ako nestanu, zaradjeni exp na tom bozilu neću moći da pretvorim ili hoću?

Par puta spasio partiju jer sam sa još dvojicom otišao i čuvao drugu stranu da ne prodju ovima iza ledja.

Objekt 140 sada vozim, očajan sa kupolom koja se ne obrta 360 stepeni. A ni top nije nešto. Tek treba da otključam bolji top i kupolu.

Do kada traju EXP zaradjena putem premium vozila koja su data data na korišćenje sedam dana?

Objekat 140 je tier 10 tenk i nema novih kupola i topova, i kupola mu se vrti svih 360 stepeni. Nesto si ti tu pobrkao :)
U pitanju je odlican tenk ;)

Mislis li na XP koji ostaje na vozilu? Pa do kad bi mogao da ga konvertujes u free XP? Koliko se secam, mozes. Tacnije tenk se ne skloni iz garaze kad ti istekne rental period, tu je jos neko vreme pa mozes da konvertujes XP.

Objekat 140 je tier 10 tenk i nema novih kupola i topova, i kupola mu se vrti svih 360 stepeni. Nesto si ti tu pobrkao :)
U pitanju je odlican tenk ;)

Mislis li na XP koji ostaje na vozilu? Pa do kad bi mogao da ga konvertujes u free XP? Koliko se secam, mozes. Tacnije tenk se ne skloni iz garaze kad ti istekne rental period, tu je jos neko vreme pa mozes da konvertujes XP.

U pravu si, Objekt 416 tier VIII, pomešao sam. Juče me odvali objekt 140.

Inače malo igrica nije kao što je bila.

Posto si nov dacu ti jedan mnogo bitan savet sto igraci i sa 50k partija ne mogu da skapiraju.
Ti ovde igras sam, ne postoji tvoj tim, tvoje je da ti uradis najbolje za sebe a ne za "tim", da napravis max dmg ili max asistencije.
Kad to pocnes tako da gledas i tako da igras onda ce pobede doci same od sebe.

Rent tekovi ne nestaju sami iz garaze, moras ti da ih uklonis.

i gledaj da si sto duze ziv, najvise odmognes svom “timu” ako rano umres.

Vrh Dno