Šta je novo?

Windows Phone 8 diskusija!

Pa i ne znam šta se ti tu guraš da objašnjavaš oko baterije, to je ipak Borisov fah :d.

On sad kulira, ja sam pokusao da napravim Intro, al eto :D

Ovo mi je prvi smart phone, navikao sam na duze trajanje baterije, ali i pre kupovine ovoga sam imao ocekivanje o kratkom trajanju baterije. Nemam neke ogromne potrebe da mi telefon bude stalno konektovan, tj kad mi treba internet tad se konektujem, bar se tom logikom vodim...
Jedino trazim nacin za produzenje trajanja baterije pri datim (nezahtevnim) potrebama, i hvala kolegama na korisnim savetima :)

On sad kulira, ja sam pokusao da napravim Intro, al eto :D

Ja nikad nisam nesto ludo stedeo bateriju, gasio sam navece net zbog smarackih mejlova da me ne bude a ne zbog baterije..
A da bi svako voleo da puni jednom u 5 dana znam da bi, ko kaze drugacije laze..

Preinstalirao sam, ali opet ne radi. Mogu ja u podešavanjima da izaberem bilo koji "glavni" jezik i normalno radi. Ali kada izaberem neki članak i kliknem na ikonicu globusa(other langs), ranije su izlazili svi jezici na kojima taj članak postoji, a sada samo crni ekran.

E, ne mogu da verujem da vam je toliko teško da uđete na wikipediu i proverite da li vam radi otherl langs opcija? Samo hoću da znam da li je do aplilacije ili do mog telefona.

Ja nikad nisam nesto ludo stedeo bateriju, gasio sam navece net zbog smarackih mejlova da me ne bude a ne zbog baterije..
A da bi svako voleo da puni jednom u 5 dana znam da bi, ko kaze drugacije laze..

Ja ne bih voleo, i ne lazem :) . Kada bi punio bateriju tako na 3-5 dana, nikad ne bih znao na cemu sam, tog 4-5 dana zaboravis da je stavis na punjac odes negde i cvrc ugasi se tel. Meni i da traje nedelju dana punio bih tel svako vece kada legnem da spavam, iz vise razloga.
Imam sigurnost da ujutru kad ustanem i ceo taj dan i noc imam telefon 100% bez ikakve potrebe da stedim ili uopste gledam na bateriju.
A i ujutru kad ustanem tel mi je uvek na istom mestu (na punjacu) i ne moram svako jutro da se mislim gde sam ostavio tel :D .
Probao sam par puta 720 da izgura dva dana , i izdrzala je baz problema, ali ne vidim poentu zasto bih to radio.

E, ne mogu da verujem da vam je toliko teško da uđete na wikipediu i proverite da li vam radi otherl langs opcija? Samo hoću da znam da li je do aplilacije ili do mog telefona.

Hehe ako ti niko ne odg ja cu da skinem wikipediu i da pogledam to. Posto je inace nemam na tel i ne koristim :) .

Ma nije nam teško, nego nam je samo mrsko. ;)
Ne radi to, neki je bag.Ispraviće sa sledećim update-om aplikacije, ako je ranije radilo...

Stigao mi je black udate I sve radi kako treba I glance notifikacije I dtw ali sad mi se pojavio ponovo novi apdejt I sada se instalira isto kao I black ,ne znam sta je to .

Sistemske aplikacije, možda sutra opet dobiješ još neku kroz update. :smash:

Ko jos razmislja o 500 ciklusa baterije... Ako punis svaki dan telefon i da ti rikne baterija posle 500 ciklusa, svejedno je telefon pokriven garancijom od 2 godine, tako da ce servis ugraditi novu. A ako ne postoji garancija, uvek moze da se kupi nova i zameni stara baterija.

Garancija na baterije je uglavnom 6 meseci,ali to ne treba da opterecuje,kupi se nova kad rikne i ugrad,bar baterije nisu toliko skupe da bi ih cuvali ne znam kako.

Na stranu sto se svakako ne radi o 500 ciklusa punjenja, vec bar po navodima vecine proizvodjaca minimum 1000, sto je 3 godine svakako uz svakodnevno punjenje. Apsolutno mi ne pada na pamet da se time opterecujem pogotovo kad se uzme u obzir cena baterije(ako do potrebe za zamenom ikada dodje) a i vrlo verovatno necu taj uredjaj koristiti kao primarni posle 3god.

DesireHD koji mi sad stoji u fioci i dalje ima isto trajanje baterije kao nov kad je bio a evo 4ta godina mu je vec. I punjen je cesto i po 2 puta na dan jer ima smesnu bateriju od 1230mAh i naravno sve kako treba. Opterecujete se glupostima...

Koliko tu mitova ima boze me sacuvaj, pa ono 'nikako dopustati ispod 20% da padne!', a ja svaki telefon punio kad je gotovo na izdisaju, ne dozvolim da skroz crkne ali cesto to bude 5, 6%, kapacitet je uvek bio skoro kao prvog dana..

Garancija na baterije je uglavnom 6 meseci,.

Btw, meni je ovo neopevana glupost. Ja nisam video da to u nekom garantnom listu piše. Baterija je sastavni deo uređaja jer bez nje isti ne može da radi, samim tim je pokrivena istom garancijom kao i ceo uređaj, tj. dve godine. Čik da vidim da nego pokuša da mi proda tu foru oko baterije kao "potrošnog materijala" i slične fore naših prodavaca... Kao kad nisu hteli da mi daju novo crevo za sudomašinu jer je ono koje je stiglo iz nju curalo, iste fore, to nije pokriveno garancijom, trt-mrt... čim sam digao frku, dotrčali su istog dana da mi donesu novo.

Hmmm ne znam bas, u zvanicnoj Nokia garanciji stoji to da je za baterije garancija 6 meseci...

Upravo tako, dve godine je garancija na kompletan uredjaj, ukljucujuci bateriju.

Btw, meni je ovo neopevana glupost. Ja nisam video da to u nekom garantnom listu piše. Baterija je sastavni deo uređaja jer bez nje isti ne može da radi, samim tim je pokrivena istom garancijom kao i ceo uređaj, tj. dve godine. Čik da vidim da nego pokuša da mi proda tu foru oko baterije kao "potrošnog materijala" i slične fore naših prodavaca... Kao kad nisu hteli da mi daju novo crevo za sudomašinu jer je ono koje je stiglo iz nju curalo, iste fore, to nije pokriveno garancijom, trt-mrt... čim sam digao frku, dotrčali su istog dana da mi donesu novo.

Tako je, bravo.

Medjutim to se ovde fura i u velikoj meri prolazi zato sto potrosaci ne znaju svoja prava, pitam se samo koliko je ostecenih do sada bilo.

Znaci ono sto pise u garanciji samog proizvodjaca, to mora da se ispostuje, a ne da se kucaju neke garancije sa dodatnim objasnjenjem kako sta se podrazumeva...a pritom da time ti mozes da se slikas ako dodje do kvara punjaca ili baterije..
A tu su i prevare, 6 meseci garancija, pa bilo je onoga 1 god garancija a doplata za 2god garancije...
E sad kako to suzbiti, stvar je politike.

Sorry za off.

Poslednja izmena:
Hajde jos jednom:

1.jpg

Poslednja izmena:
Radit će svaka normalna baterija više o 2 god. ako se puni svaki dan, samo što ce kapacitet biti značajno manji nego na početku.
Zato su uređaji kod kojih korisnik može sam staviti novu u velikoj prednosti, naročito jer postoje solidne "no name" varijante za 10-15$

@Darko , da to je garancija koju sam ja dobio u telenoru za 720 . I u njoj pise da je garancija na bateriju 6 meseci, ali to je stvarno nebitno i totalno ne vezano za ovu temu :D . Odoste mnogo daleko.

Svi smo je dobili tj svi koji smo kupili telefone iz legalnog kanala tj namenjene nasem trzistu i to pise u garanciji sto pise. Ne znam sta kaze zakon, ako u istom negde eksplictno kaze drugacije onda je svakako zakon iznad ali ako ne onda je ovo sto pise ovde... Cisto da se ne ubedjujemo previse bez potrebe :)

Radit će svaka normalna baterija više o 2 god. ako se puni svaki dan, samo što ce kapacitet biti značajno manji nego na početku.
Zato su uređaji kod kojih korisnik može sam staviti novu u velikoj prednosti, naročito jer postoje solidne "no name" varijante za 10-15$

To jeste, na mojoj 720 predpostavljam da bih ponistio garanciju kada bih je sam otvorio da zamenim bateriju.
No necu ni da razmisljam o tome, tel menjam na svakih 1 god, tako da ce moja lumia da izdrzi jos tih nekih 4-5 meseci :) .

Piše i na tarabi... pa nije. Daj ti meni deo Zakona o zaštiti potrošača koji pominje različitu garanciju za različite delove uređaja ili koji pominje "potrošni materijal", pa onda da pričamo. Baterija je integralni deo uređaja, a ne "potrošni materijal", ma šta prodavac naveo u tom toalet papiru koji vodi kao garantni list.

Koliko tu mitova ima boze me sacuvaj, pa ono 'nikako dopustati ispod 20% da padne!', a ja svaki telefon punio kad je gotovo na izdisaju, ne dozvolim da skroz crkne ali cesto to bude 5, 6%, kapacitet je uvek bio skoro kao prvog dana..
Nema mitova Borise, ovde uglavnom postuju ozbiljni ljudi.Ni-Mh baterije treba prazniti do kraja i nikako ne dopunjavati.Za razliku od njih, Li-Ion ne treba prazniti do kraja i povremeno dopunjavanje ne utiče na njeno zdravlje.U jednom momentu će ti "BL-5J" oslabiti.A kada,e to zavisi koliko si je puta punio od 0 do 100%.
P.S.do ovog zaključka su došli neki mnogo stručniji ljudi od svih nas, na ovom forumu zajedno.Nije mi sigurno rekao moj komšija Žika serviser. :trust:

Takvu garanciju daju slj prodavnice. Kod provajdera kad kupis telefon dobijes fiskalni racun i garantni list u kome se nigde ne spominje baterija i dodatna oprema kao neka posebna stvaka, sto znaci da sve sto dobijes uz telefon ima garanciju u iznosu od 2 godine. Kod kupujemprodajem prodavnica i trange frange garancijama to naravno ne vazi.

Telenor nije SLJ prodavnica i zvanicni uvoznik Nokie za Srbiju PIN Computers takodje valjda... Ono je sken ZVANICNE Nokia garancije za Srbiju. Nije to SZTR Dulemob pa da daje garanciju na softver i da je ista u bilo kakvoj suprotnosti sa zakonom verujem da bi vec bila izmenjena.

U zakonu o zastiti potrosaca pise samo ovo:

Davalac garancije i garantni list

Član 56

Garancija je svaka izjava kojom njen davalac daje obećanje u vezi sa robom, i pravno je obavezujuća pod uslovima datim u izjavi, kao i oglašavanju u vezi sa tom robom.

Garantni list je isprava u pisanom ili elektronskom obliku, odnosno na drugom trajnom nosaču zapisa, koja sadrži sve podatke iz garancije, navedene na jasan i čitljiv način, lako razumljivim jezikom, a naročito podatke o:

1) pravima potrošača iz čl. 54. ovog zakona, uz obaveštenje da se ugovornom garancijom ne utiče na ta prava;

2) nazivu i adresi davaoca garancije, sadržini ugovorne garancije i uslovima za ostvarivanje prava iz ugovorne garancije, a naročito o njenom trajanju i prostornom važenju;

3) neprenosivosti, u slučaju da su prava iz garancije neprenosiva, čime se ne utiče na pretpostavku iz člana 48. tačka 10) ovog zakona.

Davalac garancije je dužan da na zahtev potrošača izda garantni list.

Na punovažnost garancije ne utiče povreda obaveze davaoca garancije iz st. 2. i 3. ovog člana, i potrošač može da zahteva da se garancija ispuni u skladu sa datom izjavom.

Garancija ne isključuje niti utiče na prava potrošača u vezi sa saobraznošću robe ugovoru.

--------------------------------------

Dakle ne nadjoh nista na temu potrosne robe i manje garancije na istu. Takodje to da je baterija integralni deo uredjaja je jako upitno. Gde to pise? Ko to moze da dokaze ako proizvodjac tvrdi da je recimo to potrosna roba i slicno...

Nazad
Vrh Dno