Šta je novo?

Windows Phone 8 diskusija!

Tako nesto ili da se ubaci onaj hosts fajl...

Da se mi ipak vratimo bateriji? :D

Šalim se, znam da je glupo, ali sam zaintrigiran pričom od pre par stranica morao da nađem kutiju i pogledam papire koji se tiču garancije.

Kod mene se u kutiji nalazilo 3 prospekta. Jedan na srpskom, jedan na makedonskom i jedan na bugarskom.
Na makedonskom i bugarskom se na kraju nalazila i garancija, dok na našem nije. Kod nas je garancija na posebnom papiru, tj. maloj dvolisnici.
E sad, na tom papiru ne piše ništa za bateriju, već da je garancija 24 meseca na uređaj i to je to.

Ali zato, na makedonskom i bugarskom delu (koliko ja razumem) eksplicitno piše da je garancija 24 meseca na uređaj, a 12 meseci na bateriju i slušalice koje dolaze uz telefon. Na dodatnu bateriju (i slušalice) koja bi se kupila van aparata, garancija je 6 meseci.

Za moj telefon stoji da je uvoznik CT-Computers. To je verovatno ComTrade? Moguće da je kod njih bila drugačija papirologija prilikom uvoza.
Po ovome, ja bih komotno mogao da tražim da mi besplatno zamene bateriju ako bi recimo skroz stradala nakon 23 meseca, jer mi ništa eksplicitno nije navedeno u srpskom delu garancije, gde samo stoji da je garancija 24 meseca za uređaj.

Mada opet, nisam čuo da je nekom telefon crkao od baterije, tj. da je skroz stradala u garantnom roku. U to ne računam neke greške u proizvodnji, gde su proizvođači besplatno menjali baterije iz falične serije (beše neki Galaxy S?). Ako baterija samo oslabi nakon dve godine, pa i na 50% originalnog kapaciteta, tu svakako nema žalbe.

Apsolutno se slažem da bi trebalo da ti se telefon vrati u funkcionalnom stanju.Mislim, ako su ti već uvažili servisiranje telefona o njihovom trošku...

Da li neka zna kako u porukama mogu da podesim da mi prikazuje i vreme kad sam poslao poruku a ne samo datum?Lumia 720 je fon.

Po default-u ti pise u samoj konverzaciji kada je svaka poruka poslata, datum i vreme. A samo datum pise kada kliknes na poruke u meniju

Isto tako samo u konverzaciju pokazuje broj preostalih karaktera u jednoj poruci. Kada kucas novu poruku toga nema.

E a taj brojac karakera i broj napisanih poruka u sadasnjici je totalno nebitna stvar, nekada, pre 10god je bilo bitno kad i kome saljes duge poruke i dal mu tel podrzava te vezane sms... Da mu ne stigne 3 poruke pa se pogubi pri citanju :D

MS je opravdao sto nije stavio taj brojac kada kucas poruku , tj zapocinjes da sastavljas poruku.

Naime, kada kucas tekst mozes ga proslediti sa ili bez dodataka (slika, zvuk, video) tako da je na tebi saljes li samo tekst (SMS) ili ovo sa dodatcima MMS, takk da je tu upotreba brojaca gotovo minimalna.

Neznam, mozda uskoro i vrate tu funkciju na 8.1.

Licno meni, to je na dnu spiska...gotovo ne potrebno, jer vise od 8 godina postoje telefoni koji primaju i prosledjuju Duge poruke...

Mogu li i sa jednim od ovih file menadzera da prebacim pesmu u Ringtones folder? Skinuo sa dropboxa preko UC browsera, sljaka, pojavi se medj' pesmama, ali gledam mogu li ikako sad da je prebacim u Ringtones folder. Skinuo Pocket File manager, vidi samo slike, whatsapp folder itd, nema Music, Videos..

edit: UC browser nudi "save as ringtone", ziveo UC! :D

Poslednja izmena:
Mislim, promenilo se dosta toga, od kada si ga poslednji put koristio. :D

Koje su konkretno prednosti android telefona u odnosu na wp8, interesuje me funkcionalnost, znaci sta je to sto android moze a wp8 ne? Da vidim da li mi je to bitno, zato sto sam resio da uzmem Samsung Ativ S ali imam bojazan od prelaska na WP8

Znas i sam da to nicemu ne vodi i da ce milion padobranaca da padne sad, sve to mozes saznati na netu.. Al ajd da probam civilizovano i da se zadrzimo na tome, od konkretnih i korisnih stvari, recimo AirDroid odnosno aplikacije/servisi na tu foru.. fajl menadzer, lakse instaliranje krekovanih aplikacija (nije problem jer se retko koja uopste i placa), veci izbor aplikacija, veca kastomizacija (mada ovo ne moze da se svrsta bas kao korisno), i da WP8 nudi vecu kastomizaciju ne verujem da bi ista mnogo menjao jer jednostavno sve sljaka kao celina a ne svaki deo UI-a za sebe, eventualno veci izbor boja..

Poslednja izmena:
Puno besplatnih aplikacija, dok WP ima znatno manji broj app ali su savrseno funkcionalne, a neke se placaju. Bar meni sve sto treba imam na WP. I prednost androida je u customizaciji samog sistema, dok WP nema mnogo prostora za isto.

Koje su konkretno prednosti android telefona u odnosu na wp8, interesuje me funkcionalnost, znaci sta je to sto android moze a wp8 ne? Da vidim da li mi je to bitno, zato sto sam resio da uzmem Samsung Ativ S ali imam bojazan od prelaska na WP8
Trebalo je da postaviš obrnuto pitanje, koje su prednosti Windows Phone 8 u odnosu na Android.Sve što je Boris naveo je njegovo lično mišljenje, za koje ima i te kako kvalitetnih rešenja.Konkretno, "Pocket File Manager" završava sav posao kao i bilo koji fajl manager na droidu.Konkretno taj "Ativ S" je full unlock telefon i na njega možeš da instaliraš bukvalo sve što i na svaki root-ovani android telefon.Konkretna prednost Google Prodavnice nije u aplikacijama,(95% svih iole bitnijih aplikacija, trenutno je dostupno i za ovu platformu).Problem je Google i njegov tihi rat sa Microsoftom, a to se odražava kroz nedostatak "gaps".Ima alternativnih zamena, ali kopija nije isto što i orginal.
P.S. i nema razloga da se plašiš.Ne kupuješ kuću, nego mid-range pametni telefon. :D

Kako se koristi ona aplikacija OfficeLens? Citam da je OCR ali ne dobijam nikakav fajl sa tekstom vec mi samo prilepi sliku na OneNote. Gde gresim?

Normalno, mislio sam civilizovani da mi se nabroje mane i pradnosti svakog od ova 2 sistema, pa ja da vidim da li mi je to bitno!

1. Vise aplikacija na Androidu mi ne znaci nista, jer sve bitne aplikacije i popularne igrice postoje i za WP8 tu je cak i aplikacija b92 :D

2. UI znam da je skromniji ali to je vec subjektivna stvar, navicicu se na to, jer kad se racionalnije razmisli to mi nista i ne znaci, sve sto ima adnrodi tu je i kod wp8

Mene interesuju neki nedostaci kao sto su nedostatak led notifikacije, mogucnost osvetljenja ekrana u samo 3 jacine, ne mogucnost odvojenog pojacavanja media volume i ring volume i tako ti propusti. Da li postoji jos tih propusta? Probao sa Ativ S i video sam da mu vibriraju tasteri Home, back i search, jel moguda iskljuim vibraciju? Da li mogu da stavim neku sifru pri otkljucavanju telefona? Da li poruke otvara kao konverzaciju ili pojedinacno? Da li ce ikada biti moguce slusati FM radio? Da li podrzava multitasking (npr istovremen slusam muziku i otvaram neku prezentaciju ili igram igricu)? Da li moze da prebacuje preko bluetootha sa androidima? Kakav je zvuk, kamera, wi fi (konkretno Ativ S)?

MOLIM ZA ODGOVORE JAKO MI JE BITNO I HVALA UNAPRED!! Uzgred ako se neko seti jos neke mane poput one neka napise. I da li neko moze da mi kaze neke prednosti wp8 u odnosu na Droid (sem brzine, stabilnosti) Hvala

Poslednja izmena:
To za LED jeste mana, osvetljenje u manjoj meri, volume issue ce biti ispravljen uskoro sa 8.1, vibracija se moze iskljuciti na Nokija modelima, sifra postoji, poruke su konverzacija, FM je moguc odavno ("Da li ce ikada biti moguce" :D), podrzava multitasking, blutut radi kako treba (samo sto moras da ga ukljucis u podesavanjma pre slanja, ne moze automatski, bezveze), za poslednje 3 stavke nesam skolovala jer imam 520 ali verujem da je dobar kvalitet svega. Jer je Ativ S Galaxy S3 na WP8.

Stvarno glupo sto ne moze da se iskljuci vibracija, mnogo me iritira. FM radio mislism da nije dostupan na Samsung modelima, tak osam cuo, za Nokia znam da postoji. A koje su prednosti wp8 (osim brzine) i ako znas kazi jos neki propust slican ovima koje sam naveo?

Da li ce ikada biti moguce slusati FM radio? Da li podrzava multitasking (npr istovremen slusam muziku i otvaram neku prezentaciju ili igram igricu)? Da li moze da prebacuje preko bluetootha sa androidima? Kakav je zvuk, kamera, wi fi (konkretno Ativ S)?
MOLIM ZA ODGOVORE JAKO MI JE BITNO I HVALA UNAPRED!! Uzgred ako se neko seti jos neke mane poput one neka napise. I da li neko moze da mi kaze neke prednosti wp8 u odnosu na Droid (sem brzine, stabilnosti) Hvala
Na modelu Samsung Ativ S nikada nećeš moći da koristiš FM radio, jer nema ugrađen modul za FM radio.Sve je isto kao na S3 što se tiče kvaliteta zvuka,kamere, etc.Zvuk će moći da se posebno podešava za 10-tak dana.Vibracija hardwerskih tastera i to će sigurno moći da se isključi u sistemu.UI će imati mnogo veću kostimizaciju, notification centar i još mnogo novina donosi 2 aprili i zvanično predstavljanje Windows Phone 8.1 upgrade OS, pa prati.Dotle možeš da pročitaš nešto više na http://www.wpnovosti.com/
O manama, ako ih bude, tek za 10-tak dana. :D

Poslednja izmena:
Ako u specifikaciji telefona pise FM, onda mora da ga ima, samo moras da ubodes i sluske. Uopsteno o WP8, BT radi kako treba, samo prvo treba da uparis uredjaj pa onda da saljes/primas fajlove. Nedostatak koji sam video jeste file manager, ali ima za to aplikacija, takodje sistem ne moze da ti pokaze detalje fajla (npr uslikane fotke) vec moras (kao sto rekoh) da imas app. Kao sto je kolega napomenuo, volume control ce biti sredjen u narednom updateu. Da li ces moci da slusas muziku u toku igre ne znam zbog iste kontrole svih tonova, ali surf, slikanje, obrada slika, whatsapp itd radi zajedno sa plejerom. Jos kao nedostatak sam primetio da kada proveravam stanje telefon pisti kao kad sam primio poruku u trenutku kad mi operater ispise stanje, mozda je do samog VIPa, ali nista tragicno. Takodje nemas mogucnost ubacivanja slika kao pozadine, osim za lock screen gde je to jedino moguce.
Od prednosti osim brzine i stabilnosti nemas nekih velikih prednosti. Meni je najvaznije sto nema random zabadanja telefona

http://www.youtube.com/watch?v=tRVC4BKWaP8
Da li ce ovo biti taj update? :D svidja mi se
To će biti na novim 8.1 modelima L630 i L930, koji će biti predstavljeni isto tako 2 aprila.
Mnogo od ovoga biti će implemetirano u skorašnju nadogradnju, samo bez ovih softwerskih tastera,a broj od 4 kolone pločica u nizu zavisiće od rezolucije pojedinačnih modela...Na ovo da dodam je mnogo veća bezbednost sistema, kod WP.Za Windows 8 telefone i ne postoje antivirusni programi, (za razliku od androida). :D
Jedini pravi fajl manager za WP8 http://www.windowsphone.com/sr-latn-cs/store/app/pocket-file-manager/56dd9c3d-fe0a-4ceb-84b0-043e58e55b19
@petar.ostoja
Ne znam kavo to pištanje ti imaš? :d.
I da, moći će da se stavi slika kao pozadina, koliko sam ja čuo...

Poslednja izmena:
Normalno, mislio sam civilizovani da mi se nabroje mane i pradnosti svakog od ova 2 sistema, pa ja da vidim da li mi je to bitno!

1. Vise aplikacija na Androidu mi ne znaci nista, jer sve bitne aplikacije i popularne igrice postoje i za WP8 tu je cak i aplikacija b92 :D

2. UI znam da je skromniji ali to je vec subjektivna stvar, navicicu se na to, jer kad se racionalnije razmisli to mi nista i ne znaci, sve sto ima adnrodi tu je i kod wp8

Mene interesuju neki nedostaci kao sto su nedostatak led notifikacije, mogucnost osvetljenja ekrana u samo 3 jacine, ne mogucnost odvojenog pojacavanja media volume i ring volume i tako ti propusti. Da li postoji jos tih propusta? Probao sa Ativ S i video sam da mu vibriraju tasteri Home, back i search, jel moguda iskljuim vibraciju? Da li mogu da stavim neku sifru pri otkljucavanju telefona? Da li poruke otvara kao konverzaciju ili pojedinacno? Da li ce ikada biti moguce slusati FM radio? Da li podrzava multitasking (npr istovremen slusam muziku i otvaram neku prezentaciju ili igram igricu)? Da li moze da prebacuje preko bluetootha sa androidima? Kakav je zvuk, kamera, wi fi (konkretno Ativ S)?

Taj nedostatak led notifikacija je idealno resen na lumiama sa glance. Tako da je jedno 1000x bolje nego led notifikacija. Imas i tacno sta je propusteno, i broj propustenih notifikacija, i plus sat.
A potpuno te razumem zasto zelis na Ativ da iskljucis tu vibraciju, telefon je toliko lose izrade da dok vibrira imas osecaj da se raspada :D .
Doduse ja sam i na 720 iskljucio tu vibraciju .
Sve ostalo su ti odg . :) .

Sve što je Boris naveo je njegovo lično mišljenje, za koje ima i te kako kvalitetnih rešenja.Konkretno, "Pocket File Manager" završava sav posao kao i bilo koji fajl manager na droidu

Nazgule aj stvarno prestani da pijes drogu :) Neke stvari se moraju priznati, koje bre kvalitetno resenje za AirDroid fazon? Nema... Pocket File manager? Vidi samo foldere koji imaju veze sa fotkama, nema music ni video.. barem bez SD kartice.

Vrh Dno