Šta je novo?

Windows (phone) 10

550 sa novim nadogradnjama radi isto ili bolje nego LG spirit. 550 sa osnovnom desetkom radi kriminalno loše. Nisam ga probao sa redstonom, ali sa zadnjim bildom jesam, mada je 640 brža.
Imam toliko pominjani Spirit na lolipopu, pa bih napisao par zapažanja.
640 i Lg imaju identičan hardver, čak lg ima 1.5gb rama.
Lg je plaćen 30€ više, oba aparata su uzeta nova u skoro isto vreme. Posle, evo 7-8 meseci korišćenja, Lg ne opravdava razliku u ceni. Zašto?
Zato što je zaglavljen na lolipopu i mislim da će tako i završiti a wm dobija i dobijaće nadogradnje, zato što pri pokretanju vibera, npr, iz pozadine, na 640 već kucam poruku a lg se muči sa otvaranje app. Što kad pokrenem edge i chrome, edge učitava stranicu a chrome drži zamrznuti sliku neko vreme....
Inače su oba aparata napucana aplikacijama. I Lg radi fino dok se ne pokrene više app u pozadini ili počne da se radi u nekoj pa prekine. Nije se restartovao ni jednom, ali zamrzava app pri pokretanju i to može da potraje.
Znači, MS i lumia aparati od pre jednu pa i dve godine, sa 1gb rama i dalje se nadograđuju i rade bolje od androida sa isto rama iz tog perioda, pa i mlađih! Radili su sa osmicom a sad i sa desetkom......gde je tu Spirit i slični?
Što se app tiče, za desetku ima aplikacija i to sve više, za Spirit i njemu slične, pa ima dosta, ali se bojim da će ga stići sudbina androida zaglavljenih na v4.4 i sl. za koje piše u prodavnici, otprilike " vaš aparat ne podržava ovu aplikaciju, ažurirajte ga".
Ako MS svoje korisnike vuče za nos nekim stvarima, onda google vuče za nos svoje korisnike terajući ih da u startu pljunu 300€+i da budu mirni bar dve godine, ili da češće menjaju jeftinije aparate.
Priča da jeftiniji androidi sve bolje rade je krajnje neozbiljna.Ne bih sad da navodim sve primere iz ličnog iskustva a i šire.
Lično, ta google filozofija mi je krajnje ljigava, i zato sam prešao na WM. Videću baš dokle će izdržati 640 a dokle LG spirit, i koji ću morati prvi da zamenim.

550 sa novim nadogradnjama radi isto ili bolje nego LG spirit. 550 sa osnovnom desetkom radi kriminalno loše.

Upravo o ovome i pricam, da sa svim buildovima koje sam probao 550 radi od epiteta ''kriminalno lose'' do ''ima pomaka al' i dalje lose''.

Kako radi Spirit kad se prepuni aplikacijama ne znam ali znam kako radi slabiji Leon jer sam cesto imao priliku da koristim taj fon u poslednje vreme (vlasnik, matorac od 60 i kusur godina je instalirao TRI antivirusa cim sam podesio pristup marketu pa u narednih par dana, obrisao sam sva tri ali je posle par dana instalirao opet 2 komada).

Uostalom ni ova L550 nije prepunjena aplikacijama pa cesto izbacuje app iz rama, tastatura ume uzasno da laguje s vremena na vreme + sitni bagovi koji su se uveliko odomacili.
Što se app tiče, za desetku ima aplikacija i to sve više, za Spirit i njemu slične, pa ima dosta, ali se bojim da će ga stići sudbina androida zaglavljenih na v4.4 i sl. za koje piše u prodavnici, otprilike " vaš aparat ne podržava ovu aplikaciju, ažurirajte ga".

Valjda ti je jasno da droidi LP nece ''zastariti'' u tom smislu jos bar 18 meseci.

Uostalom, 100x pre cu da koristim nexus 5/M8/Z2 u naredne 2 godine (namerno vracene na 4.4 android) nego bilo koji WP/WM fon i to ne zato sto ''mrzim majkrosoft'' vec jednostavno KK androidi od 200e iz oglasa rade odlicno uz odlican hardver, baterije itd a sam 4.4 android je jedno 100x funkcionalniji kao os od bilo koje verzije win-a za telefone uz daleko bolji market i aplikacije :)

Poslednja izmena:
Definitivno nedostaje tema android vs win. Mogao bi neko da kreira topik pa da se rasprava preseli tamo tj oslobodi ova tema od suvišnih rasprava na temu win10 mobile.

Poslednja izmena:
Drug na lg spirit ima instaliran samo viber ,a moja l640 radi bar 2 puta brze u svakom pogledu ,bas je pre neki dan rekao da ce da predje na l640 jer mu je muka od androida a ova lumia mu se bas svidja .
A da mozda sam vec pisao al da ponovim ,kod mene u firmi cela uprava na poklon od firme dobila windows phone kao sluzbeni telefon :)

Sent from mTalk

Definitivno nedostaje tema android vs win. Mogao bi neko da kreira topik pa da se rasprava preseli tamo tj oslobodi ova tema od suvišnih rasprava na temu win10 mobile.

*** vidis da ne moze da se prica o jednom sistemu bez poredjenja sa drugim sistemima.

Odlicno bi bilo da ima dual boot WP8.1 i W10M pa da ovaj prvi sluzi za svaki dan a desetka da se betatestira po cuku-dve vikendom :) Ali to je nemoguce..

Stiglo je novo ažuriranje za Here Maps.
Nažalost opraštaju se od korisnika, zadnji dan podrške za Windows 10 je 30.6. Preporučuju korišćenje Windows Maps-a. A aplikacija će 29.3. biti izbačena iz Store-a
Jos jedan velikan iz Windows porodice, napušta svoje "rodno mesto"... :(

Zna li neko kako da sinhronizujem povezane kontakte? To nisam ni na 8ici uspevao. Taman sam ispovezivao sve upisane kontakte sa njihovim twitter i fb profilima i kad sam se vratio na 8.1 opet morao ponovo... Evo sad sam ih opet sve ispovezivao i više me je smorilo da to stalno radim.

Stiglo je novo ažuriranje za Here Maps.

Nažalost opraštaju se od korisnika, zadnji dan podrške za Windows 10 je 30.6. Preporučuju korišćenje Windows Maps-a. A aplikacija će 29.3. biti izbačena iz Store-a

Jos jedan velikan iz Windows porodice, napušta svoje "rodno mesto"... :(

Here Maps se i dalje svakako koriste kroz Microsoft Maps. Ipak, jeste šteta.

I to velika... Sad trebam sve omiljene prebaciti na maps... Nisam ni probao kako radi maps... Jeste li vi i kako vam se čini...
Inače... Potpuna ******ština... Izbacuje se sa windowsa... Koji ih je proslavio, a za ios i android će biti prisutni... Svasta!

Iste su to mape ali je here intuitivnija aplikacija i ima više POI. Da ne pominjem i Here+ navigaciju, navođenje na našem jeziku..
Za mene je HERE komplet odličan i žao mi je što mu se bliži kraj.

Poslednja izmena:
Zna li neko kako da sinhronizujem povezane kontakte? To nisam ni na 8ici uspevao. Taman sam ispovezivao sve upisane kontakte sa njihovim twitter i fb profilima i kad sam se vratio na 8.1 opet morao ponovo... Evo sad sam ih opet sve ispovezivao i više me je smorilo da to stalno radim.

To je sve povezano sa aplikacijama ,npr obrises facebook app i kad je ponovi instaliras ponovo moras da povezujes kontakte ,isto vazi i za twitter .

Sent from mTalk

Argh... f*ck! Video sam da mi je neke i sam povezao. Zašzo i kako, ne znam. Hvala na odgovoru. :)

Nije baš rešenje ali ja sam to rešio tako što sam sve Outlook kontakte preimenovao da su u skladu sa facebook imenima i sada sami grupišu. Šteta što sinhronizacija ne sinhronizuje i povezivanje.

Sent from mTalk

Bas sr.nje sto ukidaju Here. Mislim da je to velika mana. Microsoft Maps nema navigaciju na nasem, tacnije kod mene ne progovara ni na engleskom. Sto se tice samih mapa cini mi se da su iste. Iskreno se nadam da ce ubrzo i zvanicno izaci Windows 10. Meni Lumia 630 pomalo baguje, ruse se neke aplikacije ali ipak ima samo 512 mb rama. Najveci problem imam sa mesendzerom :)

Nije baš rešenje ali ja sam to rešio tako što sam sve Outlook kontakte preimenovao da su u skladu sa facebook imenima i sada sami grupišu. Šteta što sinhronizacija ne sinhronizuje i povezivanje.

Sent from mTalk

Ahaaa... e vidiš. :) Sad ću to da odradim... al' ću da psujem ove ćiriličare sa fejZbuka sada. :d

Ovo sa Here je sramota... Dakle sve što valja od MS i Nokie (Here) postoji i na Androidu a oni bataljuju, prepametno, nema šta...

Here je tako odlučio... Uz kritiku i jednu zvezdicu, izneo sam svoj stav... Kad bi svi to učinili... Možda bi bilo vajde...

550 sa novim nadogradnjama radi isto ili bolje nego LG spirit. 550 sa osnovnom desetkom radi kriminalno loše. Nisam ga probao sa redstonom, ali sa zadnjim bildom jesam, mada je 640 brža.

Imam toliko pominjani Spirit na lolipopu, pa bih napisao par zapažanja.

640 i Lg imaju identičan hardver, čak lg ima 1.5gb rama.

Lg je plaćen 30€ više, oba aparata su uzeta nova u skoro isto vreme. Posle, evo 7-8 meseci korišćenja, Lg ne opravdava razliku u ceni. Zašto?

Zato što je zaglavljen na lolipopu i mislim da će tako i završiti a wm dobija i dobijaće nadogradnje, zato što pri pokretanju vibera, npr, iz pozadine, na 640 već kucam poruku a lg se muči sa otvaranje app. Što kad pokrenem edge i chrome, edge učitava stranicu a chrome drži zamrznuti sliku neko vreme....

Inače su oba aparata napucana aplikacijama. I Lg radi fino dok se ne pokrene više app u pozadini ili počne da se radi u nekoj pa prekine. Nije se restartovao ni jednom, ali zamrzava app pri pokretanju i to može da potraje.

Znači, MS i lumia aparati od pre jednu pa i dve godine, sa 1gb rama i dalje se nadograđuju i rade bolje od androida sa isto rama iz tog perioda, pa i mlađih! Radili su sa osmicom a sad i sa desetkom......gde je tu Spirit i slični?

Ako MS svoje korisnike vuče za nos nekim stvarima, onda google vuče za nos svoje korisnike terajući ih da u startu pljunu 300€+i da budu mirni bar dve godine, ili da češće menjaju jeftinije aparate.

Priča da jeftiniji androidi sve bolje rade je krajnje neozbiljna.Ne bih sad da navodim sve primere iz ličnog iskustva a i šire.

Lično, ta google filozofija mi je krajnje ljigava, i zato sam prešao na WM. Videću baš dokle će izdržati 640 a dokle LG spirit, i koji ću morati prvi da zamenim.

Da ne trujem temu, ali Lg Spirit ima 1gb rama i cim mu pokrenes browser sa vise od 5 tabova i recimo facebook telefon je klinicki mrtav. Bar moje iskustvo, iz vipa je tel.

^ Cisto da znas da meni obicno zumiranje w2u prognoze na 550 (dakle jedan jedini tab u pretrazivacu uz sve ostale ugasene aplikacije) i dalje izbacuje iz rama, u prevodu cesto je nemoguce koristiti pretrazivac. Uz to vb/fb/yt.. isto tako nasilno gasi, na .71 buildu je sve to radilo ok manje-vise, sve posle toga sto sam probao radilo je losije.
Kad vec pominjes spirit ovaj koji sam koristio vise puta i podesavao radi prihvatljivo dobro ali ume da zalaguje iznenada, sa pretrazivacem nisam imao vece probleme jer isto nisam ni koristio previse.

A taj Spirit svakako ne bih koristio jer je 1Gb rama za android u poslednje 2 godine stvarno malo, pre svega jer su aplikacije dosta ''teze'', zahtevnije kao i sajtovi i ostali net sadrzaj.
Isto tako tvrdim da je i za Lumie malo 1Gb rama, mozda za neki minimum koriscenja (ko nije zahtevan korisnik) ali posto Lumie isto ucitavaju taj net sadrzaj koji je u medjuvremenu ''otezao'' a i aplikacije su zahtevnije nego ranije.. mislim da je 2Gb neophodna kolicina ram memorije za svaki smartfon danas ;)

Ne greska, mislio sam na Leon, provereno losije radi od tog Spirita ali i dalje na donjoj granici prihvatljivosti, valjda su ih na taj nacin distancirali i cenovno i funkcionalno.

Poslednja izmena:
Kako iPhone 5 leti, koliko znam nema vise od 1gb. Bolje da ispadnu iz rama kad mora nego da telefon postane neupotrebljiv a kao 24 aplikacije u pozadini.

Sent from mTalk

Pazi, ios je poseban (zna se odavno da je svaki apple-ov softver super optimizovan i ispeglan jer se programeri posvete maksimalnoj optimizaciji za mali broj veoma skupih uredjaja), iphone 5 na starim verzijama ios-a leti, na ovim novijim ne bas. Isto tako ios kako se razvija, kako postaje otvoreniji i dobija sve vise opcija sam po sebi trazi 2Gb rama. Na sve to dodaj sve zahtevnije aplikacije, sajtove, YT i ostale video/net servise.. i eto problema za 1Gb rama.
Naravno, ios fanovi su to priznali tek kada su presli na 6s modele sa 2Gb rama koji klize :)

Za par godina 4-8Gb rama ce postati realnost na telefonima, ne iz nekog hira ili nasilnog trosenja resursa vec zato sto ce ostatak hardvera biti toliko mocan da ce ti uredjaji najmanje biti telefoni a vise multifunkc. smart masine koje obavljaju zadatke koji su do skoro delovali kao naucna fantastika. Pa vec je i sada takva situacija donekle.

Jednostavno ko hoce pouzdan, brz, fluidan smartfon bez vece mane mora da izdvoji 150-250e za polovan fon ili 250-350e za nov (mislim na cene iz oglasa naravno) i to je to, moze da se uziva u skoro svim prednostima smart telefona. Ispod toga sve se svodi na veci broj kompromisa. Ko uz to hoce i najnoviji, trenutno najbolji hardver, najbolju podrsku itd.. e za to vec treba minimum 450-500e, kada je Apple u pitanju i vise ali oni bar nude najduzu podrsku (ne racunam Nexuse koji su droid izuzetak mada i ostali cesto ispostuju vodece modele apdejtovanjem od oko 2 godine).

Poslednja izmena:
Bas sr.nje sto ukidaju Here. Mislim da je to velika mana. Microsoft Maps nema navigaciju na nasem, tacnije kod mene ne progovara ni na engleskom. Sto se tice samih mapa cini mi se da su iste. Iskreno se nadam da ce ubrzo i zvanicno izaci Windows 10. Meni Lumia 630 pomalo baguje, ruse se neke aplikacije ali ipak ima samo 512 mb rama. Najveci problem imam sa mesendzerom :)

Kako nemaju navigaciju na našem jeziku? Meni Microsoft Mape rade savršeno i a navigacija je na srpskom. Možda ti je telefon na engleskom pa zato. Prebaci telefon na srpski ukucaj adresu u Mape i odmah ti daje instrukcije za vožnju na srpskom. Ne instalira se jezik za navigaciju nego koristi sistemska podešavanja.

I to velika... Sad trebam sve omiljene prebaciti na maps... Nisam ni probao kako radi maps... Jeste li vi i kako vam se čini...
Inače... Potpuna ******ština... Izbacuje se sa windowsa... Koji ih je proslavio, a za ios i android će biti prisutni... Svasta!

Ja sam jos od win10 poceo da koristim ove windows mape. Svidjaju mi se.

Recimo najvise mi svidja to sto kad kucam neko mesto one mi nude vise putanja do tog mesta i mogu da izaberem kuda cu da idem. Dok na here to nisam imao.

Ja sam jos od win10 poceo da koristim ove windows mape. Svidjaju mi se.

Recimo najvise mi svidja to sto kad kucam neko mesto one mi nude vise putanja do tog mesta i mogu da izaberem kuda cu da idem. Dok na here to nisam imao.
Sad pogledah,pa ove windows mape su odlicne,nisam ni znao da ih imam u fonu,sve sam koristio here ali ove mi recimo daju tacniju rutu do nekog mesta nego sto su here.Hvala :)

^ Cisto da znas da meni obicno zumiranje w2u prognoze na 550 (dakle jedan jedini tab u pretrazivacu uz sve ostale ugasene aplikacije) i dalje izbacuje iz rama, u prevodu cesto je nemoguce koristiti pretrazivac. Uz to vb/fb/yt.. isto tako nasilno gasi, na .71 buildu je sve to radilo ok manje-vise, sve posle toga sto sam probao radilo je losije.
Kad vec pominjes spirit ovaj koji sam koristio vise puta i podesavao radi prihvatljivo dobro ali ume da zalaguje iznenada, sa pretrazivacem nisam imao vece probleme jer isto nisam ni koristio previse.

A taj Spirit svakako ne bih koristio jer je 1Gb rama za android u poslednje 2 godine stvarno malo, pre svega jer su aplikacije dosta ''teze'', zahtevnije kao i sajtovi i ostali net sadrzaj.
Isto tako tvrdim da je i za Lumie malo 1Gb rama, mozda za neki minimum koriscenja (ko nije zahtevan korisnik) ali posto Lumie isto ucitavaju taj net sadrzaj koji je u medjuvremenu ''otezao'' a i aplikacije su zahtevnije nego ranije.. mislim da je 2Gb neophodna kolicina ram memorije za svaki smartfon danas ;)

Ne greska, mislio sam na Leon, provereno losije radi od tog Spirita ali i dalje na donjoj granici prihvatljivosti, valjda su ih na taj nacin distancirali i cenovno i funkcionalno.

Ne sumnjam da je tako, nema razloga da ovde neko laze jer laze samo sebe. Prosto nekom WM 10 radi ok, nekome ne. Ovaj Spirit koristi supruga kao privremeno resenje, pre toga je imala prvi Alcatel Idol koji je leteo u odnosu na Spirit. Ja koristim Lumiu 730 koja meni licno radi ok i bolje nego vecima Androida koje sam koristio iste klase na najnovijem bildu, ali vec pocinje da me smara da pri svakom updateu moram da radim po koji soft reset jer uvek ima nekih sitnijih bagova. Ostacu jos neko vreme na 10 i ako je ne srede vracam na 8.1 do promene telefona. Pogotovo sto su kameru potpuno usr..i u odnosu na 8 i 8.1.

Vrh Dno