Šta je novo?

Windows (phone) 10

Mada, opet, treba dodati da se najveci deo windows phone korisnika ne obazire na zvanicni izlaz windows 10 mobile... Svi koji imaju windows phone a koje poznajem ni ne misle o tim raznim stvarima, uzeli su telefon da im obavlja osnovne operacije koje se ocekuju od pametnog telefona, i tom sve im funkcionise, a kad ce ovaj izaci skroz iz bas briga. :) Procentualno, malo je nas koji ovako visimo na forumu i cackamo noviji sistem. Sve te njihove najave, sve sto su ispostovali ili nisu ispostavali, nece to mnogo imati veze, jer ta vecina ce gledati krajnji rezultat - da li je to zadovoljavajuce, ili ne, a ipak ja mislim da hoce biti zadovoljavajuce. Evo, imamo vec sistem koji sasvim lepo moze da se koristi, imaju te aplikacije koje jos treba da poprave, a osim toga - pa zasto i toliko odlazu zvanicnu nadogradnju starijih telefona.

I sta ja znam, mozda se ovo sa kalendarom i sl. korisnicima sa lumijom 550 i 950/XL ne desava (ok, mozda glupo pitanje...)? Mislim, to jedino prema njima moze biti losa stvar - da neke aplikacije jos ne rade skroz dobro, a oni kupili telefone sa tim sistemom. Lose bi bilo da oni zbrzaju, i daju svima sistem koji jos nije spreman, a da su pre toga imali onaj koji im savrseno radi.

Sto se ostalih tice, kuliraju na wp8.1, pa kad w10m bude gotov bice im sve super.

I ovo sto su imali prodaju u prethodnom kvartalu 1,7% il tako nesto, skroz je razumljivo... Ljudi imaju svoje telefone, funkcionisu im, i zasto da kupuju telefone sa skroz novim sistemom... Posle kad se sistem pokaze kao dobar, onda ce ih ljudi lakse kupovati, a do tad zasto bi menjali svoj trenutni. :)

Da li si skinuo uopšte mapu Srbije ? Koju god adresu da kucaš nalazi, ne moraš ni ceo naziv . Još ti uvek predloži ove ulice koje su ti bliže po lokaciji.

3928b3f6b4beb5ad5658cd405b6b2ba3.png

Naravno da sam skinuo mapu Srbije i eto recimo kod mene ove mape ne rade uopšte tako. Šta je sad to? Niti mi izbacuju ove predloge, ništa...ukucam neku adresu, ili mi ne nađe ništa ili mi nađe neku tamo levu ulicu u usa ili ko zna gde. Haossss. Ma imam i kad here, to me malo i smiruje, jer bih inače bio i bez navigacije. Nego reko daj da probam i ove njihove mape, toliko su ih hvalili, kad ono tu*i. Ne znam u čemu je stvar? Radio sam hr posle instalacije desetke, i to ispočetka, nisam vraćao bekap nikakav. To je izgleda drugi bag koji se valjda samo meni, prvi je, ako se neko seca šta sam pričao pre par dana da mi na win (home) taster ubija tt aplikaciju, ne stavlja je u pozadinu uopšte, tako da ne smem ništa drugo da radim dok sam u tt aplikaciju, čim je "minimiziram", on je ubije u ramu i nema je vise na duzi pritisak back tastera, uopšte je ne prikazuje i kad je pokrenem ponovo sve ispočetka. Bas me izludi, a ne znam kako da radim to. Jel ima kod neko slične probleme sa mapama i tt?

Hmm, mozda je glup predlog, al kad si pomenuo da ti nudi neke ulice iz SAD... Jel si stavio da ti Srbija bude region? Znam da bi trebalo svakako da radi, i da ti nalazi ulice iz Srbije - sta da si sad ovde kao turista, jel tako, al ako ti je SAD region, mozda vredi probati sa Srbijom? :trust:

Inace, ne znam sta imaju da hvale na tim mapama, meni tako stoje one na pocetnom ekranu, prednost im je sto moze slika da se rotira, pa lakse da se kuca ime ulice, al mi se ne svidja to sto konstantno forsira svoj neki zoom level. Kad otvorim mape, pa tapnem onaj kruzic da vidim gde sam, on prevuce do dela mape gde sam i ne ostavi isti zoom level koji mi je bio, neko neki njihov koji stalno forsiraju... Al to mi je ok, imamo izbor, i onda niko nije bas nesto uskracen! :) Bilo bi bolje da je tako i za IE i za Lumia kameru, recimo. :)

Ako su odziv dajlera pozajmili od Samsunga znači da ni na Androidu ne cvetaju ruže.

I dalje tvrdim da ih usporava sinhronizacija sa desktop verzijom i obrnuto. Android je isključivo mobilni sistem i tako se i razvija. iOS je mobilni sistem dok je OS X desktop sistem a koji međusobno nisu povezani pa timovi mogu da rade šta god hoće. Nažalost, jedina opcija koju MS ima jeste da gura foru jedinstvenog ekosistema. Bez toga nemaju nikakve šanse na mobilnom tržištu a izgubiće tržišni udeo i na desktop i laptop tržištu jer prodaja ovih uređaja stagnira.

Ne android, vanila android(kao i HTCSense) radi superiska od 4.x pa na dalje, dok samsungov TW je posebna prica..

Mislim da ljudi preozbiljno shvataju to oko jedinstvenog os za sav hw.. Nije MS ni blizu jos stvaranja tako necega sto reklamiraju na sva zvona, jedina pohvalna stvar je da jedini rade na tome.. Ali opet to je zato sto imaju abnormalni primat u segmentu PC-a i to pokusavaju da iskoriste kako bi osvojili i mobilni udeo.. Ideja jeste dobra, dok je brzina i ono postignuto gotovo mizerna.. Jeste vizuelno mnogo lepsi, ali bojim se da je sve stalo to, uz par novih opcija..

Poslednja izmena:
Aj kada je vec komentarisanje W10M sistema, da blebnem i ja nesto pametno. Koristim Windows telefone od 8.0. Na 8.1 bio sam najzadovoljniji. 10ka mi radi ok (L640XL 10586.63) ali desava mi se neki banalan "resuming" ili "loading" tu i tamo (Win aplikacije tipa galerija, poruke , pa cak ponekad i dialer sam, narocito kad kucam *797# pa mi pocne "piiiiiiip" dugacki, kao da ne moze da svari da sam ukucao jedan obican broj ili simbol). Viber brzo udje, ali sporo ucita novi chat. Takodje za njega nemam opciju share iz galerije. Kontam da je beta/delta/gama ili ko zna koji build, i sve se nadam da ce da objave sledeci patch u kojoj su povratili fluidnost sa 8.1. Fali im optimizacije za svoje licne aplikacije, definitivno. Za ostale aplikacije bolje da izvoje brdo para i plate neke mnogo dobre developere da urade kojekakve aplikacije kako treba. Slazem se da grese sto daju Androidu swipe, mape i kojesta jos, dok Google ne zeli da da ni obicnu dobru Youtube aplikaciju njima, jer su direktna konkurencija. Najveci problem mojih prijatelja i poznanika da predju na Windows jeste to sto odmah se hvataju za aplikacije, tipa "Nema oficijalni FB, YT, Instagram... i ne rade kao na iOS i Androidu " (a o menjanu izgleda da se i ne prica, narocito sto samo neki Tiles su transparentni, dok dosta drugih aplikacija zaklanja cak i wallpaper). Ubacite najobicnije Launcher-e, pa ko voli nek izvoli. Da se ne lazemo, mozda mi sto malo dublje ulazimo u odredjeni sistem i temu gledamo stvari drugacije, ali vecini korisnika, pogotovo omladini, najbitnija stvar je bas tih nekoliko aplikacija. I kad probaju kod mene ili kod nekog drugog na windows telefonu, na prvu ne svidi im se. Vecina danasnjih kupaca je povrsna, trazi se sta je moderno i navikano. Tu je caka da privuces kupce. Jer vise se ljudi lozi na samo ime iPhone ili kod Droida Octa-core i Bog zna koliko RAMa, nego da li je optika kamere Zeiss ili nije, ili da li mail mogu u pola posla da nastavim da kucam na drugom uredjaju. Meni to sve lepo deluje, i licno mi je dobar pravac, jer mi telefon nikada nije bio za igranje i ubijanje dosade, ali tako se trziste ne osvaja. Uostalom, njihova kompanija, meni ni iz dzepa ni u dzep. Najlakse je danas promeniti telefon, a verujem da ga je vecina nas do sada promenila makar 10 puta. Sve ostalo je na M$-u da odluci.

Poslednja izmena:
Slazem se da grese sto daju Androidu swipe, mape i kojesta jos, dok Google ne zeli da da ni obicnu dobru Youtube aplikaciju njima, jer su direktna konkurencija. Najveci problem mojih prijatelja i poznanika da predju na Windows jeste to sto odmah se hvataju za aplikacije, tipa "Nema oficijalni FB, YT, Instagram... i ne rade kao na iOS i Androidu " (a o menjanu izgleda da se i ne prica, narocito sto samo neki Tiles su transparentni, dok dosta drugih aplikacija zaklanja cak i wallpaper).

Razlika je u oko milijardi prodatih telefona. MS da nema android i iOS aplikacije bio bi gotovo neprimetan na trzistu mobilnih telefona (obzirom da android i iOS imaju 95 posto trzista). Tako da ms nista ne daje njemu su potrebni android korisnici, jer od winmob-a nemaju neke koristi (bar trenutno).

Poslednja izmena:
W10m na L550 radi ispod svakog ocekivanja, sporo, lagovito i bagovito uz sporadicno losu fluidnost kao kod najjeftinijih androida od pre 3-4 godine na ICS.
Smorio sam se, telefon je uzeo otac ali videcemo da li ce zadrzati, ovo za sada je fail u odnosu na hajp o W10m, ako ovako nastavi M$ moze da se pozdravi i sa 1.7% trzista.

Aj sto je i sam telefon malo ispod ocekivanja (znam, to je jedna od najjeftinijih lumia ali sam ocekivao malo kvalitetniji fon) nego sto sam mislio da ce raditi brze i stabilnije od matore L520 ali za sada nije tako. Necu nista vise da pisem, sacekacu jos jedno 7 dana da istestiram telefon kada budem imao vremena, ono sto je sramotno je cinjenica da Wave I iz 2010. godine sa single core 1Ghz procesorom, 256-384Mb rama i mrtvom badom 1.2 radi primetno brze, fluidnije i stabilnije od L550/W10m, takodje mogu da navedem nekoliko low end androida koji rade bolje od L550 i pored fabrickog bloat-a. Uz to sam za kratko vreme na ovoj 550 primetio nekoliko bagova koje nisam doziveo ni na ICS androidima od 50 evra.

Sad ostaje samo da cekam neki apdejt, navodno su sredili malo softver na L950/XL, valjda ce izbaciti sredjen sw i za ove jeftinije telefone.

Poslednja izmena:
Hmm, mozda je glup predlog, al kad si pomenuo da ti nudi neke ulice iz SAD... Jel si stavio da ti Srbija bude region? Znam da bi trebalo svakako da radi, i da ti nalazi ulice iz Srbije - sta da si sad ovde kao turista, jel tako, al ako ti je SAD region, mozda vredi probati sa Srbijom? :trust:

Inace, ne znam sta imaju da hvale na tim mapama, meni tako stoje one na pocetnom ekranu, prednost im je sto moze slika da se rotira, pa lakse da se kuca ime ulice, al mi se ne svidja to sto konstantno forsira svoj neki zoom level. Kad otvorim mape, pa tapnem onaj kruzic da vidim gde sam, on prevuce do dela mape gde sam i ne ostavi isti zoom level koji mi je bio, neko neki njihov koji stalno forsiraju... Al to mi je ok, imamo izbor, i onda niko nije bas nesto uskracen! :) Bilo bi bolje da je tako i za IE i za Lumia kameru, recimo. :)

To sam pomislio i ja. Mislim da sam stavio usa region zbog store-a. Videću sutra da promenim to pa javljam dal ima nekakvih promena.

Inace, poceo sam malo da se igram sa swipeom, pa sam ponovo ukljucio predikciju teksta... Ako slucajno greskom dodam neku rec u recnik, jel postoji nacin da je izbacim iz recnika?

W10m na L550 radi ispod svakog ocekivanja, sporo, lagovito i bagovito uz sporadicno losu fluidnost kao kod najjeftinijih androida od pre 3-4 godine na ICS.
Smorio sam se, telefon je uzeo otac ali videcemo da li ce zadrzati, ovo za sada je fail u odnosu na hajp o W10m, ako ovako nastavi M$ moze da se pozdravi i sa 1.7% trzista.

Aj sto je i sam telefon malo ispod ocekivanja (znam, to je jedna od najjeftinijih lumia ali sam ocekivao malo kvalitetniji fon) nego sto sam mislio da ce raditi brze i stabilnije od matore L520 ali za sada nije tako. Necu nista vise da pisem, sacekacu jos jedno 7 dana da istestiram telefon kada budem imao vremena, ono sto je sramotno je cinjenica da Wave I iz 2010. godine sa single core 1Ghz procesorom, 256-384Mb rama i mrtvom badom 1.2 radi primetno brze, fluidnije i stabilnije od L550/W10m, takodje mogu da navedem nekoliko low end androida koji rade bolje od L550 i pored fabrickog bloat-a. Uz to sam za kratko vreme na ovoj 550 primetio nekoliko bagova koje nisam doziveo ni na ICS androidima od 50 evra.

Sad ostaje samo da cekam neki apdejt, navodno su sredili malo softver na L950/XL, valjda ce izbaciti sredjen sw i za ove jeftinije telefone.
Čime konkretno nisi zadovoljan? Ja stvarno nemam nijednu krupniju zamerku. Ako bih tražio dlaku u jajetu, ok, da, lag tu i tamo ali ništa preterano. Ovako nekih problema u radu tipa pucanja aplikacija, sam rad sistema itd - 0. Koristim .63 build.

Meni na L1520 radi uglavnom dobro ali sporije nego na 8.1. Pucanja aplikacija nema ali treba jos da se pegla. I Edge malo baguje tipa da nece da zumira stranice dok ne ucita 100%

Meni facebook pravi problema ,prvo sam imao facebook beta i posle nekih dva meseca poceo je konstantno da se rusi nakon dva min ,posle sam instalirao facebook isti slucaj evo prodjose dva meseca isto je poceo da se rusi nakon dva min koriscenja .

Sent from mTalk

Meni facebook pravi problema ,prvo sam imao facebook beta i posle nekih dva meseca poceo je konstantno da se rusi nakon dva min ,posle sam instalirao facebook isti slucaj evo prodjose dva meseca isto je poceo da se rusi nakon dva min koriscenja .

Sent from mTalk

Facebook preko edga meni završava posao . Messenger imam instaliran samo zbog obaveštenja oko novih poruka , ionako sam offline .

Provalio sam da mi za pola stvari ne treba aplikacija . Viber koliko god jadan radi onaj posao za koji je zadužen, šalje i prima poruke,dosta od njega :)

Facebook preko edga meni završava posao . Messenger imam instaliran samo zbog obaveštenja oko novih poruka , ionako sam offline .

Provalio sam da mi za pola stvari ne treba aplikacija . Viber koliko god jadan radi onaj posao za koji je zadužen, šalje i prima poruke,dosta od njega :)

Da al kad na fejsu preko edge otvorim listu prijatelja ne mogu da udjem na nijedan profil samo se okrece onaj kruzic i to je sve ,nije da mi je to sad nesto potrebno uvek moze preko pretrage ili people hub al samo kazem ,mozda jos nesto ne funkcionise da nisam provalio :)

Sent from mTalk

Da al kad na fejsu preko edge otvorim listu prijatelja ne mogu da udjem na nijedan profil samo se okrece onaj kruzic i to je sve ,nije da mi je to sad nesto potrebno uvek moze preko pretrage ili people hub al samo kazem ,mozda jos nesto ne funkcionise da nisam provalio :)

Sent from mTalk
Radi normalno kod mene , čudno mi je da to ne radi, ipak je to sajt a ne app.

Poslednja izmena:
Sad sam i ja probao, radi fb brze i bolje preko edge-a nego preko aplikacije.

Youtube isto radi sasvim pristojno, kao i blic.

Čime konkretno nisi zadovoljan? Ja stvarno nemam nijednu krupniju zamerku. Ako bih tražio dlaku u jajetu, ok, da, lag tu i tamo ali ništa preterano. Ovako nekih problema u radu tipa pucanja aplikacija, sam rad sistema itd - 0. Koristim .63 build.

I ja sam u zbunu na sta misli :) Kao sto rekoh juce sam uzeo Idol 3 (valja proglasen best buy androidom prosle godine negde) i poredio ga jedno 10 minuta direktno sa 550. Web browsing brzi na 550, otvaranje poruka i dialera, istom brzinom, YT aplikacija, zvanicna na Idolu, MetroTube na 550, mozda za delic sekunde brze na Idolu. Nisam stigao dosta stvari da testiram jer covek nema skoro nista podeseno, ni email, whatsapp.. B92 recimo se mnogo brze otvara na Idolu, i kamera takodje.
Da ne pominjem neki random "parse error" koji mu s vremena na vreme iskace, a bukvalno nista 'sumnjivo' nije radio sa telefonom, nije skidao .apk divlje aplikacije i slicno.

Poslednja izmena:
Heh, juce imao bas zanimljivo budjenje. Oglasio mi se telefon da je baterija pri kraju, na 10%. A vece pre, oko 23h ga skinuo sa punjaca.
Skoro da nisam pao sa kreveta kada sam otvorio battery saver i video sledece stanje:

wp_ss_20160121_0001.png

Lumia 830, poslednji insider build. Cim se napunila baterija, odradio vracanje na 8.1, jer se desavalo i povremeno gasenje ekrana na sekundu (touch radi dok je ugasen ekran).

Da li si radio hard reset posle instaliranja? Nisi namestio neku aplikaciju za lock screen? Kakva su ti podešavanja za lock screen?

Meni se čini da on nije ugasio ekran kako treba, tj. da je ostalo ono pozadinsko osvetljenje. To se meni dešavalo kad hoću da ga isključim, on se kao ugasi, ali posle ja primetim da ekran i dalje sveti, doduše jeste malo teže primetiti, pogotovo ako je malo jace svetlo u prostoriji. I onda ostane tako još par minuta pa se ugasi skroz. Ne kažem da je 100% to, ali s obzirom da se i meni javljao sličan bag moguće da jeste.

Na l1020 takodje nije bas sjajna situacija sa w10. Postoji resuming i loading u sms-u, laguje cak i kada se kuca broj tel za pozivanje (ne uvek). I baterija nije nesto bolja. Uvece ukljucim airplane, nekad ne potrosi ni 1%, nekad ode 10% ili mnogo vise. Inace, u skype video mi ne aktivira prednju kameru, isto i na proslom buildu. Ne koristim, ali sam primetio. Radi normalno kroz camera app.. Generalno, nekad kad mi je najpotrebniji tel, tada ne radi kako treba. Tipa da unesem neki broj, posaljem brzo sms itd..tada izda. Cudno za win jer apsolutno nikad nisam imao takvih problema na wp8.
Optimizacija je i dalje daleko od wp8, bar za ovaj tel. Hard reset sam radio.. Od wp7 (pa i wm 6.5 pre toga) sam na win-u. Sigurno necu menjati os, nema potrebe. Ali moraju da porade na optimizaciji malo brze. Official verzija ocekujem da radi mnogo bolje. Tako da cekam ovaj kraj Februara pa da vidimo kako ce to da izgleda..

Sent from mTalk

Heh, juce imao bas zanimljivo budjenje. Oglasio mi se telefon da je baterija pri kraju, na 10%. A vece pre, oko 23h ga skinuo sa punjaca.
Skoro da nisam pao sa kreveta kada sam otvorio battery saver i video sledece stanje:

Pogledajte prilog 190602

Lumia 830, poslednji insider build. Cim se napunila baterija, odradio vracanje na 8.1, jer se desavalo i povremeno gasenje ekrana na sekundu (touch radi dok je ugasen ekran).

Isto se i meni desava sa ekranom, gasi se na pola sekunde, sada manje nego pre 3-4 builda. I baterija je najednom oslabila, sa .29 je bilo najbolje.

Maps imaju update mapa Settings—>System–>Offline Maps and check for updates

I ja da dodam, mislim da se i meni dešavalo to tako da ekranom. Čačkam ga u kolima na semaforu, nastavim da vozim, i skontam u momentu da on i dalje sveli. Verovatno mu se to tako nekad desi kad ga ručno ne zaključam, mada nisam skroz siguran, čini mi se samo da je tako.

Za brzinu, sve mi radi kao na 8.1, sporije mi u poruke ulazi samo. :)

@tolero
Odradio sam HR, nisam odmah posle update, nego nekih 7 dana kasnije. Lock screen je bio stavljen Bing, posto weather nema podrsku i da se ekran ugasi posle 30 sekundi ako ne babram mobilni.

@mihajlosd
Ako mislis na Glance, bio mi je namesten na peek, sto bi trebalo da ugasi skroz displej posle 30 sekundi.

Mozda nesto zabagovalo u toku noci, posto mi je mejl stigao i mozda ostao upaljen displej.

@StDzoni
I meni oslabila baterija. I to primetno.

Koliko sam video nema screen on time?
I kako se pravi screenshot?

Meni je baterija još uvek super...ovaj update za mape nešto kilavi...joooj što mi idu na nerve...

Poslednja izmena:
I ja da dodam, mislim da se i meni dešavalo to tako da ekranom. Čačkam ga u kolima na semaforu, nastavim da vozim, i skontam u momentu da on i dalje sveli. Verovatno mu se to tako nekad desi kad ga ručno ne zaključam, mada nisam skroz siguran, čini mi se samo da je tako.

Za brzinu, sve mi radi kao na 8.1, sporije mi u poruke ulazi samo. :)

Mozda ako je ukljucena opcija "double tap" za otkljucavanje ekrana pa kada prelazi preko rupa aktivira se ekran. Meni se to na androidu desavalo.

Vrh Dno