Šta je novo?

Windows (phone) 10

Dajte da tema ne skrene na stranputicu.

Razgovarao sam sa nekoliko mobile developera i njihovo misljenje o WP platformi se podudara: WP je nedovrsena i nezrela mobilna platforma.
Moze dejan87dex da ga hvali i očekuje čuda, ali je realnost drugačija i daleko smo od tog scenarija da bilo šta ugrozi Android.

Ja nisam developer, na žalost (wannabe) ali do sad sam više puta dosta dobro predviđao neke stvari na osnovu iskustva, osećaja ili šta već.
ja verujem da će za 3-4 godine Windows Phone da ima market share jako blizak Androidu i Apple-u. Hoću reći, verujem da će svaki od sistema imati svojih 30-tak % korisnika.

Prvi smartfone koji sam imao je bio Apple, kad je tek izašao (ver 1.0) i onda nekoliko iteracija. Pa onda Blackberry, pa me oteraše na Android i sad imam Android i Nokia WinFone.
Moram reći da koristim Windows 5x više nego Android, i mislim da je Windows platforma kao pisana za moje potrebe. Naravno, svako ima drugačije zahteve i baš je to razlog zašto mislim da će doći do "sistema spojenih sudova" tj do balansa izmežu ovih sistema, u zavisnosti od očekivanja i potreba, i takođe, budžeta.

eto, izvinjavam se što blebećem a niko me nije ni pitao :)

Ja nisam developer, na žalost (wannabe) ali do sad sam više puta dosta dobro predviđao neke stvari na osnovu iskustva, osećaja ili šta već.
ja verujem da će za 3-4 godine Windows Phone da ima market share jako blizak Androidu i Apple-u. Hoću reći, verujem da će svaki od sistema imati svojih 30-tak % korisnika.

Prvi smartfone koji sam imao je bio Apple, kad je tek izašao (ver 1.0) i onda nekoliko iteracija. Pa onda Blackberry, pa me oteraše na Android i sad imam Android i Nokia WinFone.
Moram reći da koristim Windows 5x više nego Android, i mislim da je Windows platforma kao pisana za moje potrebe. Naravno, svako ima drugačije zahteve i baš je to razlog zašto mislim da će doći do "sistema spojenih sudova" tj do balansa izmežu ovih sistema, u zavisnosti od očekivanja i potreba, i takođe, budžeta.

eto, izvinjavam se što blebećem a niko me nije ni pitao :)
Potpuno se slažem sa tobom

Potpuno se slažem sa tobom

Takodje . Meni windows radi sve sto mi treba. A pritom mi se i svidja kako izgleda. A i hardware koji ide uz njega. Trenutno ne vidim ni jednu bolju opciju za mene a mislim da ce tako i da ostane.

U novom buildu koji sledi su ubacili jos precica u action centru,dodali precicu za flashlight i u spartanu stavili dole address bar.
Ipak slusaju svoje korisnike :)

Mislim da bi temu trebalo preimenovati u Windows mobile 10

bilo bi dobro da još dodaju opciju da se pokretne slike sa lumia kamere vide i u galeriji tj photos app kao pokretne slike a ne samo still

Ajde tolero instaliraj :D
Cekacu ,imam ja vremena :D

Poslednja izmena:
Kod mene je prošao update na verziju 10.0.10149.0, na nekom test telefonu Microsoft Lumia 535.

Na prvi pogled vidi se da je dosta ispeglana, ovde već nešto može da se radi. Na onoj prošloj preko 50% ekrana se završavalo tako što se pojavi tini progres bar na vrhu i mini kursor kao na PC verziji. Sada toga već nema, radi mnogo brže, drugačiji je meni sa aplikacijama, ima flashlight u action centru.

Sada mi pored phone aplikacije stoji Telenor, na prošloj je u application meniju stajao neki kineski tekst, a na desktop-u "no service" i ako je phone opcija radila kako treba.

Eto par kratkih informacija. Obzirom da je ovo test telefon, ne koristim ga u potpunosti da bih preneo gde će sve da zakoči i kada, ali ću dati još par komentara kada ga još malo istestiram.

Pozdrav,

Poslednja izmena:
Koliko sam uspeo da vidim i da procitam, dosta toga su ispeglali i poboljsali. Meni se cini, jos 2-3 azuriranja i bice potpuno spreman za svakodnevnu upotrebu, tj. mogu da ga isporuce preko preview for developers programa. Moze da se desi da izadje u isto vreme kad i za PC, jer imaju jos malo vise od mesec dana, ja mislim da za to vreme mogu dosta da ga poboljsaju. Evo u poslednje 2 nedelje pustili 2 azuriranja koja su drasticno unapredila win10 mobile, ne mogu da se porede sa onim prethodnim.

Vidim da su isto poboljsali Edge, koji sada na html5test-u ima 401 od 555, dok recimo moj IE11 ima 346 score, safari recimo ima 405, dok su chrome i firefox dosta bolji, ali opet dobar je napredak.

Sve u svemu za sada sve izgleda odlicno, cak ni aplikacije vise nisu problem, posto svaki dan nadjem neku novu :)

Vidi covek kako ima mirnu ruku, bobih morsku bolest gledajuci ovo.:d

Odgledah klip, ali bez zvuka :d .

Ne sviđa mi se što su ikonice u meniju tik uz ivicu ekrana, puno praznog ekrana ostaje desno,
lepše mi sad na 8.1, i ne sviđa mi se mnogo mala baterija, ali verujem da će je povećati u zvaničnoj verziji.

Radi brzo i ne secka, samo neka nastave da ga peglaju.

lumia camera posle par slika nece da radi.. ne radi ni one note, office...

Poslednja izmena:
Si posle instalacije w10 odradio hard reset? Ako nisi, onda odradi.

Jel ucestvuje neko aktivno u prijavljivanju bagova i ima li neko mesto da se to uradi? Ne znam dal su svesni ogromnog baga na 8-ici, da kad ima vise bluetooth uredjaja u prostoriji, da ne mozes da skrolujes tu listu, tipa vidi 5 telefona i dalje od tih 5 ne mozes da skrolujes.
Takodje i kad odgovaras na email koji je napisan cirilicom (ne znam da li i na pojedinacne mejlove) u nekoj google mail grupi, naprave se dodatni mejlovi, neki random znakovi se ubace u mejl, kupus se napravi..

Njih sada zanimaju bagovi u W10M a ne WP 8.1 ...tako da ako iste primetis na W10 onda pises... btw BT odlicno radi na 8.1 dosta BT profila je ubaceno u poslednjem GDR2 update-u , u w10 ce biti sve bolje ama bas sve.

Wtf sada ne skida gdr2 odma sa 8.1 ide na w10 preview...

ja sam instalirao, odradio hard reset.. i imam problem sa updateom aplikacija. imam 30tak aplikacija koje treba da se updateuju ali smo stoje tako, nista se ne desava. probao sam restart, ne pomaze. i nesto mi opasno vuce bateriju. tako da mi je tel od jutros na punjacu. mada nisam uopste imao vremena ni da pogledam sta je ni da bilo sta probam. pisem jos veceras ako stignem da pogledam.

Ja bi ovaj build ostavio, nije da je super ali mnogo bolji od onih ranije :) Radujem se update-ima :)

Može li se koristiti osnovno bez frke, poziv, sms, mail, Viber, kamera?

tapatalk mi ne radi.
viber nece da zavrsi registraciju dalje od onog dela gde unosim ime i dodajem svoju sliku.
photos app po nekad kresuje. ali prikazuje pokretne slike iz refocus, lumia camera i ostalih kamera aplikacija.
tu su i nova i stara prodavnica. nova po nekad kresuje i nece da apdejtuje aplikacije.
postavljam skrinove verovatno veceras. pitajte sta vas interesuje.
inace ostalo radi dosta dobro i solidno brzo.

Posto jos nemam smartphone a gledam i ove telefone sa Windows OS imam jedno pitanje mozda je malo glupo ali me interesije da li na tim WP moze da se menja UI u smislu da ne bude onako ceo ekran sa cetvorouglovima kao kod desktop varijante W8 odnosno da bude slican kao kod Androida ili iOS-a? Ja na primer imam W8 na desktopu gde sam stavio izgled kao kod 7-ce. Ukoliko bi se i odlucio za njih mozda bih sacekao 940.

Poslednja izmena:
Ne, ne može da se menja izgled UI-a.

Nazad
Vrh Dno