Šta je novo?

Windows (phone) 10

Odlično je . Ako stvarno dodaju gas sredinom jula bez problema će biti spreman za kraj septembra . Mislim da će krajem avgusta već biti u nekom pfd stadijumu razvoja .

Razlike između prethodnih verzija su ogromne , kako po funkcijama tako I po vizuelnim promenama. Skoro ništa nije ostalo kao na wp 8.1 , dakle totalna promena . Uz dark temu sve je prelepo :)

Samo mi nije jasno zasto pored "prekidaca" pise ukljuceno/iskljuceno. Deluje pretrpano i nepotrebno.

To si dobro rekao,deluje bas pretrpano,I stvarno ona ikonica baterije izgleda ruzno,nadam se da ce je popraviti.
Prica se po netu da je proradio Swype za srpsku tastaturu,jel to istina?

na engleskom je to on/off pa im mozda ne izgleda pretrpano.
ikonica baterije je premala a kada se ukljuci na punjac, indikator punjenja je jedva uocljiv ako se bas zagledas. ali to ce verovatno srediti.

Ajmo ljudi još poneki utisak i iskustvo...meni ovo radi zadovoljavajuće sasvim, sem Store Beta, od gotovo 600 appova, nekih 5 ne uspeva da instalira, extras&info je jedna od njih, call&sms filter puca-ne radi uopšte...outlook/calendar se očajno ponaša i naravno, neke plaćene app su pobudalile...fon sem toga potpuno funkcionalan za svakodnevnu upotrebu...

Ajmo ljudi još poneki utisak i iskustvo...meni ovo radi zadovoljavajuće sasvim, sem Store Beta, od gotovo 600 appova, nekih 5 ne uspeva da instalira, extras&info je jedna od njih, call&sms filter puca-ne radi uopšte...outlook/calendar se očajno ponaša i naravno, neke plaćene app su pobudalile...fon sem toga potpuno funkcionalan za svakodnevnu upotrebu...

To na 1520 ? Pisao Rubino na WC sajtu da radi baš dobro na tom modelu . http://www.windowscentral.com/hands-windows-10-mobile-build-10149

Poslednja izmena:
Da, 1520, izvinjavam se...Outlookom se Rubino nije bavio u recenziji, koliko se sećam :D

Radi baš dobro s obzirom da je rana faza ali ovo s Outlookom i kalendarom me izluđuje...da nisam popisao neke stvari, cirkus...klasika.

Mada, još treba da pročeprkam po tome, možda i nateram Outlook da skapira Gmail nalog...ili sopstveni Hotmail :D

Opasno me nerviraju....

Poslednja izmena:
Molim te daj screenshot novih melodija za sms :)
Ja sam gledao taj review od Daniela i hvalio se novim kratkim tonovima (a kod sebe na 1020 na t preview-u istih nije bilo) ..

Na IP je to od 5ice postao standard, tako da ce samo jaci modeli moci to da koriste.

Molim te daj screenshot novih melodija za sms :)

Ja sam gledao taj review od Daniela i hvalio se novim kratkim tonovima (a kod sebe na 1020 na t preview-u istih nije bilo) ..

Oću oću kad sistem skapira TT att....hvalio se taj raznim...:D imam ss-ove ali neće da može ;)
Što nije pokazao kako Store blesavi...ali ok, čovek reče kako jeste, "probajte..."

Poslednja izmena:
Da li jos neko ima problema da nakon insatalcije verzije 10149 ne moze da salje i prima sms poruke. U pitanju je l920. Odradjen je i soft i hard reset i dalje ne primam poruke koje su poslate i drugi ne dobijaju poruke koje ja posaljem.

Poslednja izmena:
Kod mene je to ok....inače, bitan momenat, malopre, posle drugog hard reseta, bez restore-a, sve radi bolje ali imam gadno pregrevanje i drain baterije...sad sam ga soft resetovao za početak, videću šta mogu da pogasim iz pozadine, nastavi li ovako - gašenje, rollback me mrzi da radim, neće raditi do boljeg bilda...videću.

Hm, novi detalj...nakon novog hard reseta poruke funkcionosu normalno ako se poruke salju direktno unosenjem broja telefona (kontakti nisu sinhoronizovani).U trenutku kada se sinhroniyuju kontakti sa gugl naloga poruke ne mogu da se salju i primaju. Zanimljivo. Pregrevanje i drasticno praznjenje su prisutni. Back to 8.1.

Meni se sad ne greje fon...da vidim hoće li TeamViewer da potera, ako to radi, s obzirom da na Gmail lepo idem peške, koristiće se...nije TW odlučujući, samo pregrevanje i drain.

Evo zanimljivosti kod mene... Instaliram ovaj bild od 25.06. i sve prodje ok. Odem da mu puknem jedan reset iz settingsa i sve pocelo dobro... Iskljuci se, iskoci NOKIA logo, krenu zupcanici i odjednom bela strafta samo protrci i izbaci mi Black Screen of Sadness (kako je kjut naziv :d )... Restartuje se, opet NOKIA, opet zupcanici, opet BSOS i tako u krug. Pokusavam da odradim hard reset, hoces da ne kazem sta... kako pritisnem Vol- tako upadne u jos gori bootloop i ne ide dalje od NOKIA logoa. Da stvar bude jos gora Windows Recovery tool ga ne vidi uopste. Na kraju sam ga oziveo sa onim Lumia Recovery.

Kasnije sam opet skoknuo na 10ku, odradio reset bez problema, ali bild radi katastrofalno. Neke app poput music i calculator nece ni da pokrene, malo malo se resetuje, UI mi je na store bio totalno poremecen i cak mi nisu ponekad radile precice iz action centra... Vrnuo se veceras na 8.1.

kod mene ni posle 2 hard reseta nije hteo da updauje aplikacije. i nisam mogao nista da koristim od toga sto je na update listi...

Uf bre, vas dvojica baš u maleru...mene i Store i Store Beta zezaju, namerno instalirao čisto, bez restore, sve prošlo fino (uglavnom, naravno), i tražim opciju za restore koje naravno nema, to je pokrenuo sam, kao nanizao sve i svašta a kad hoćeš da pokreneš app nudi ti oba Storea...od kojih stari radi samo za pretragu i instalaciju, ostalo se glupira, (svaki install posebno pa polako) a novi samo error pa error. Bilo kako bilo, sada nema ni draina ni zagrevanja, dosta toga je funkcionalno, neću ga dirati...ali tu je drugi fon za ne daj bože.
Stvarno bih voleo da integrišu neki proces manager, da vidim šta se do đavola dešava, jako me zanima šta je sve jadan radio kad se grejao kao rešo, smrzao i morao da ga resetujem...

Poslednja izmena:
Jos se nisam vratio na 8.1. Celo jutro se zezam da vidim sta je sa porukama i ne vredi. Kada uradi sinhronizaciju sa live ili outlook nalogom ne povuce ni jedan kontakt. Poruke se salju i primaju bez problema. Cim se sinhronizuje sa google nalogom, povlaci sve kontakte, ali poruke ne mogu ni da se salju ni da se prime. ***.

Poruke i People aplikacija je u alpha razvoju, nimalo stabilno.. Znam da cak i People app na PC je dosta bagovita i puca...U sklopu poruka i poziva ocekuje se i integracija Skype funkcija ( chat, pozivi ) ostaje da vidimo kako ce to srediti...

Zato treba cekati kraj Jula ili Avgust, to ce biti pravo vreme za Preview verziju :)
-----------ovo treba da ubace-------

Unreleased

User interface
◾Spotlight lockscreen

General user experience
◾Block and filter calls and texts[78]
◾Continuum for Phones
◾Skype integration for messaging and calls. Conversations and contacts can be synced with Messaging app on Windows 10 on PC.[32][34][79][80]

New technology support
◾FLAC
◾USB OTG
◾Wi-Fi Protected Setup[81]

Microsoft Camera[67][82]
◾Extended variable photo sequence
◾Independent flash control
◾Profile
◾Quick launch for more devices
◾Square aspect ratio resolutions
◾Variable frame rate (slow motion)
◾Video HDR

Poslednja izmena:
Ovo je sjajno...što se poruka tiče, rade ok ali se NE čuju, šta reći...voli sam da uključi WiFi i lokaciju i da traži update valjda...tako je i setovano ali meni se podrazumeva da JA kačim WiFi :D...

Ja sam do sada samo probao prethodnu verziju (10136) na Lumiji 720. Vozio sam je 3-4 dana, da bih na kraju odustao jer je zaista bila neupotrebljiva za normalan rad.

Telefon je bio vidno usporen u običnom radu čak i nakon 2 hard reseta, aplikacije su pucale, baterija se praznila daleko brže, problemi sa zakucanim ažuriranjem Here Maps-a, Here Drive-a i Extras+Info-a. Neke aplikacije prosto nisu ni radile.
Srpska latinična tastatura nije radila kako treba. Naime, dugme sa kvakicom na č, š i ž je ispisavalo samo kvakicu posle odgovarajućih slova, pa su slova morala da se unose na onaj dosadniji način, tj. držanjem odgovarajućih slova pa prevlačenjem na "kukasta". Sa druge strane, ćirilica je konačno tu i sve oko slova je radilo kako treba.
Pa ipak, veliki novitet koji jedva čekam, swipe za obe naše tastature, tj. baza reči nije mogla da se skine i pored svih mogućih pokušaja. Problem je i sa ostalim jezicima, da ne bude zabune.

Sa druge strane, one pozitivne, sistem izgleda jako lepo i pregledno. Sviđaju mi se nove notifikacione opcije gde se odgovara na sms direktno na toast, paljenje/gašenje wirelessa, podešavanje opcije za 3G only. Spartan je za prvu verziju odličan, poredeći sa IE čak i brži, što je posebno bitno jer se sve aplikacije vuku u odnosu na 8.1, pa ako ispeglaju 10 na kraju kako treba, on bi bukvalno trebalo da leti.
Nova podrazumevana aplikacija za kameru (apgrejdovana Lumia Camera) je za sada pun pogodak osim što puca kao 90% aplikacija koje sam probao. Sada se čak i na mom telefonu koji nema OIS pojavila opcija da se uključi softverska stabilizacija koja šljaka jako dobro, tim pre što je bar meni bilo skroz neočekivano da bi ta opcija uopšte mogla da se pojavi.

Eto, pratim sve informacije oko novih izdanja, ali mislim da neću probati bar naredna 2, uz ovo treće koje je sad aktuelno, jer i pored svih novih korisnih stvari telefon (bar stari hardver na L720) nije u stanju da radi osnovne stvari kako treba.

Sad na kraju vidim, ja ispisah detaljan izveštaj za nešto što je bilo aktuelno pre mesec dana. :D Al dobro, neko će možda dopisati šta je (i ako je) nešto od ovog ispravljeno što je mene mučilo, a i ne verujem da je previše pomaka bilo.

Vertigo se vratio :D

Care cekaj avgust, ja sam se par x ....bo I pokusao da koristim taj TP nije to to, puno je to rupa ko nasi zakoni :) cekaj cim izadje W10 krajem ovog meseca onda ce full ekipa da se fokusira na Mobile build.

Ona mikronska baterija mi isla na zivce vise nego neki bugovi u sistemu :D

Poslednja izmena:
Store opasno zaglupljuje, kao našao update za aplikacijea nije u stanju da ih instalira, ustvari ih uopšte i ne ažurira već ih instalira ponovo, pa recimo ne mogu da pokrenem Here Drive +, linkuje me na Store, koji nije u stanju da ga instalira a stari Store mi ga prikazuje kao instaliranog...do sada se nije dešavalo, u pitanju je nekih 10tak aplikacija...ovo je valjda zadnji build do zvaničnog izdanja, a nikako mi se ne radi rollback pfffff.....jedva da koristim fon, pozivi su preusmereni a sms se ne čuje, non stop nešto čačkam...najveći problem prave Outlook Mail i Calendar i Store...mada Store podrazumeva niz problema a opet - i ne mora.

Poslednja izmena:
Sta kukas samo :D

Evo covek testirao izmedju slabog 630 i mnogo jaceg 1520 w10 poslednja verzija.
Windows 10 Mobile and RAM - maintaining the user experience

http://allaboutwindowsphone.com/features/item/20797_Windows_10_Mobile_and_RAM-.php

W10 je odlicno optimizovan za slabije modele :) u odnosu na Android daleko bolje.
Apple nema low end segment.
Lumia 1020/925 su negde izmedju 630 i 1520 po perfrormansama, tako da ti modeli zagarantovano ce super raditi na W10.

L630 je bas krs telefon

Pa i ova moja 1020 je za danasnje standarde krs pa opet sljaka ok , valjda zbog 2gb rama lakse dise.

Medjutim nije poenta teksta dali je 630 krs nego koliko je w10 zahtevan i koliko 1520 zbog daleko jaceg SOC-a nema toliko bolje rezultate od 630. Videcemo kada puste i firmware u final verziji to ce biti jos bolje.

Poslednja izmena:
Vrh Dno