Ja sam do sada samo probao prethodnu verziju (10136) na Lumiji 720. Vozio sam je 3-4 dana, da bih na kraju odustao jer je zaista bila neupotrebljiva za normalan rad.
Telefon je bio vidno usporen u običnom radu čak i nakon 2 hard reseta, aplikacije su pucale, baterija se praznila daleko brže, problemi sa zakucanim ažuriranjem Here Maps-a, Here Drive-a i Extras+Info-a. Neke aplikacije prosto nisu ni radile.
Srpska latinična tastatura nije radila kako treba. Naime, dugme sa kvakicom na č, š i ž je ispisavalo samo kvakicu posle odgovarajućih slova, pa su slova morala da se unose na onaj dosadniji način, tj. držanjem odgovarajućih slova pa prevlačenjem na "kukasta". Sa druge strane, ćirilica je konačno tu i sve oko slova je radilo kako treba.
Pa ipak, veliki novitet koji jedva čekam, swipe za obe naše tastature, tj. baza reči nije mogla da se skine i pored svih mogućih pokušaja. Problem je i sa ostalim jezicima, da ne bude zabune.
Sa druge strane, one pozitivne, sistem izgleda jako lepo i pregledno. Sviđaju mi se nove notifikacione opcije gde se odgovara na sms direktno na toast, paljenje/gašenje wirelessa, podešavanje opcije za 3G only. Spartan je za prvu verziju odličan, poredeći sa IE čak i brži, što je posebno bitno jer se sve aplikacije vuku u odnosu na 8.1, pa ako ispeglaju 10 na kraju kako treba, on bi bukvalno trebalo da leti.
Nova podrazumevana aplikacija za kameru (apgrejdovana Lumia Camera) je za sada pun pogodak osim što puca kao 90% aplikacija koje sam probao. Sada se čak i na mom telefonu koji nema OIS pojavila opcija da se uključi softverska stabilizacija koja šljaka jako dobro, tim pre što je bar meni bilo skroz neočekivano da bi ta opcija uopšte mogla da se pojavi.
Eto, pratim sve informacije oko novih izdanja, ali mislim da neću probati bar naredna 2, uz ovo treće koje je sad aktuelno, jer i pored svih novih korisnih stvari telefon (bar stari hardver na L720) nije u stanju da radi osnovne stvari kako treba.
Sad na kraju vidim, ja ispisah detaljan izveštaj za nešto što je bilo aktuelno pre mesec dana.

Al dobro, neko će možda dopisati šta je (i ako je) nešto od ovog ispravljeno što je mene mučilo, a i ne verujem da je previše pomaka bilo.