Šta je novo?

Windows (phone) 10

Mislim da previše očekujete. Tek kad izađe 10.1 biće bolje.
Za telefone sa 512MB memorije, očekujem da ce promeniti samo tekst sa verzijom OS-a, ubaciće novi start ekran i možda još ponešto. Npr skype integracija je besmislena ako ne postoji prednja kamera.

Mislim da previše očekujete. Tek kad izađe 10.1 biće bolje.
Za telefone sa 512MB memorije, očekujem da ce promeniti samo tekst sa verzijom OS-a, ubaciće novi start ekran i možda još ponešto. Npr skype integracija je besmislena ako ne postoji prednja kamera.

Mora da radi sve ovo , novi action centar, bice novi setings , bice nova tastatura itd itd skoro sve mora da radi osim ovih zahtevnih stvari oko kamere i hey cortana i tako te stvari .

To sto se tice skajpa ni ja ne volim to integraciju, msm da je jako glupo prebacivati se iz sms u skype itd. To sve treba da bude lepo odvojena aplikacija pa ako ces da predjes na skajp udjes na skajp . Ali dobro nadam se bar da nece da smeta.

Jao covece ,sta ti mislis da cemo imati jos 1000 opcija u w10 ,aha...bice opcija da bude kao do sad i kao na w10i to je to

Pa necemo imati 1000 sigurno ali bar ovo sto smo imali do sada i plus ovo novo mora da ima. Ja smem da se kladim u sta hocete da ce imati opcija bez wallpapera.

Msm u najgorem slucaju ces moci da stavis skroz crnu sliku za wallpaper .

Možda smo se svi navukli na update...!? :D

Ja posteno jesam. Iz svega vidjenog do sada mislim da ce ovo biti stvarno jako jako dobro.

****te na onom keynote Joe pokrece desktop i neke manje zahtevne win 32 programe na 8" tabletu.

Uz objasnjenje da ga zakacis na mis i tastaturu i monitor i imas pc za neki light posao od tableta.

Sinhronizovani action centar na kompu i telefonu , peracki.
Jos kad bi mogao sms da saljem sa kompa kao ova whatsapp sinhronizacija sa wac na webu . Bilo bi savrseno.
Da bukvalno dok si za kompom ne moras da uzimas telefon uopste kad ti stigne nesto, vidis i odgovoris odmah na kompu.

Poslednja izmena:
Ako su arhitekture razlicite, win32 programi nece moci da rade i na desktopu i na tabletu. Aplikacije ce se rzvijati u managed c++ (ili kako se vec danas zove), C# (dot net). Takve aplikacije ce biti polukompajlirane u neki medju-jezik. Kada se takva app pokrene na nekom uredjaju, runtime ce je na brzinu prekompajlirati u native za tu platformu. Samo univerzal app ce moci da rade na svim arhitekturama gde postoji win10.

Pa necemo imati 1000 sigurno ali bar ovo sto smo imali do sada i plus ovo novo mora da ima. Ja smem da se kladim u sta hocete da ce imati opcija bez wallpapera.

Msm u najgorem slucaju ces moci da stavis skroz crnu sliku za wallpaper .
Ovo što imamo sada i ovo što najavljuju su različite stvari.
Za sada nema nikakvih garancija da će biti omogućene obe opcije, tim pre što ni ostale promene interfejsa koje su pokazali ne obećavaju ništa dobro.
Pominjati crni wallpaper kao "opciju" u 2015. je u najmanju ruku smešno.

Ako su arhitekture razlicite, win32 programi nece moci da rade i na desktopu i na tabletu. Aplikacije ce se rzvijati u managed c++ (ili kako se vec danas zove), C# (dot net). Takve aplikacije ce biti polukompajlirane u neki medju-jezik. Kada se takva app pokrene na nekom uredjaju, runtime ce je na brzinu prekompajlirati u native za tu platformu. Samo univerzal app ce moci da rade na svim arhitekturama gde postoji win10.

On je u keynote otvorio desktop i pokrenuo cini mi se excel win32 program na tabletu. (da ne trazim sad bas taj trenutak u 3h keynote) I bas naglasio to da prakticno ako mu se doda tastatura , mis i monitor moze da se koristi kao pc za neki laksi posao.

I mene bas zanima kako su to izveli.

Ovo što imamo sada i ovo što najavljuju su različite stvari.
Za sada nema nikakvih garancija da će biti omogućene obe opcije, tim pre što ni ostale promene interfejsa koje su pokazali ne obećavaju ništa dobro.
Pominjati crni wallpaper kao "opciju" u 2015. je u najmanju ruku smešno.

Slazem se, zato sam i siguran da ce to biti opcija. Kao sto i na win 8.1 nisu te primorali da koristis providne tile sa pozadinom vec dodali to kao opciju.

On je u keynote otvorio desktop i pokrenuo cini mi se excel win32 program na tabletu. (da ne trazim sad bas taj trenutak u 3h keynote) I bas naglasio to da prakticno ako mu se doda tastatura , mis i monitor moze da se koristi kao pc za neki laksi posao.

I mene bas zanima kako su to izveli.

Tableti od i preko 8 incha imaju full win 10 , ovi manji imaju windows 10 za telefone i manje tablete . Imaš i sada tablete od 8 sa full win 8.1 with bing .

http://youtu.be/49SngOGBWgk

Poslednja izmena:
Tableti od i preko 8 incha imaju full win 10 , ovi manji imaju windows 10 za telefone i manje tablete . Imaš i sada tablete od 8 sa full win 8.1 with bing .

A pa da , u pravu si, nije vise ono RT ******.

Inace evo upravo zavrsavam download win10 za pc. Jedva cekam da vidim kako ce "Hey Cortana" da radi :D

Slazem se, zato sam i siguran da ce to biti opcija. Kao sto i na win 8.1 nisu te primorali da koristis providne tile sa pozadinom vec dodali to kao opciju.
Nije to adekvatan primer.
Providnost pločica je opcija koja se lako može isključiti ili uključiti, a ovde se radi o dva različita koncepta koji se fundamentalno razlikuju.

A pa da , u pravu si, nije vise ono RT ******.

Inace evo upravo zavrsavam download win10 za pc. Jedva cekam da vidim kako ce "Hey Cortana" da radi :D

Ja već isprobao , još je to beta. Malo je istreniraš i uključiš u podešavanju cortane da se odaziva na hey cortana .

Ja već isprobao , još je to beta. Malo je istreniraš i uključiš u podešavanju cortane da se odaziva na hey cortana .

Pa da , naravno. Mada citao sam po forumima kazu da je ovaj preview solidno stabilan . Neki ga koriste i na main pc .

Nadam se da ce i ovaj prvi preview za telefone da bude relativno stabilan.

Nije to adekvatan primer.
Providnost pločica je opcija koja se lako može isključiti ili uključiti, a ovde se radi o dva različita koncepta koji se fundamentalno razlikuju.

Pa i nije nesto mnogo drugaciji koncept. Samo je slika prosirena na ceo ekran a ne samo na tiles.

Koliko vidim na 10 tiles zadrzavaju accent color uz providnost. Znaci sve sto treba u opcijama da ima jeste black / light pozadina kao i do sada i treca opcija pictrue. Apsolutno nista vise :) .

edit: Glupo je sto raspraljamo o tome. Zivi bili pa videli. Ja sam 100% siguran da neces biti primoran da stavis wallpaper na pozadinu.

Poslednja izmena:
Lepo! Nego još da nas ne naprže, pa u februaru... Odgode za još mesec dana... Sviđa mi se interface, biće zanimljivo opet sve prilagoditi svom oku... Jedva čekam! :)

Pa i nije nesto mnogo drugaciji koncept. Samo je slika prosirena na ceo ekran a ne samo na tiles.

Koliko vidim na 10 tiles zadrzavaju accent color uz providnost. Znaci sve sto treba u opcijama da ima jeste black / light pozadina kao i do sada i treca opcija pictrue. Apsolutno nista vise :) .

Mislim da su bili jasni u želji da izgled interfejsa bude identičan na svim W10 uređajima, a to obuhvata i opcije za kastomizaciju.
Ako te opcije postoje ili budu postojale u desktop varijanti W10, onda će ih biti i na telefonima. Videćemo šta će biti.

Mislim da su bili jasni u želji da izgled interfejsa bude identičan na svim W10 uređajima, a to obuhvata i opcije za kastomizaciju.
Ako te opcije postoje ili budu postojale u desktop varijanti W10, onda će ih biti i na telefonima. Videćemo šta će biti.

Vec postoje na pc, mozes da izaberes accent color , a za background color mozes da izaberes bilo koju boju ili wallpaper. Razlika je u tome sto na PC mozes da biras izmedju gomile kombinacija boja. A ne samo dark i light za pozadinu i one koje su preset za tiles.

Sto bi bilo jako lepo videti i na telefonu. Da recimo mogu da postavim za pozadinu neku boju a tiles drugu.

Vec postoje na pc, mozes da izaberes accent color , a za background color mozes da izaberes bilo koju boju ili wallpaper. Razlika je u tome sto na PC mozes da biras izmedju gomile kombinacija boja. A ne samo dark i light za pozadinu i one koje su preset za tiles.

Sto bi bilo jako lepo videti i na telefonu. Da recimo mogu da postavim za pozadinu neku boju a tiles drugu.

Da, ali ne možeš da izabereš sliku tj. wallpaper za tiles, a to je ono što trenutno imamo na WP8.1.

Koliko ja vidim, i dalje se provide plocice samo sto je pozadina preko celog ekrana. Ne vidim oko ceka se vodi tolika frka? 99% ce moci da se podesava providnost, tj blur..

Alleged-Windows-Phone-10-Screenshots-Leaked-468865-2.jpg

Sad sam tek zbunjen, Yojibo me zbunio, kao u "montipajtoncima... konfjuz d ket"...

Stojane, generalno se čoveku ne sviđa izgled interfejsa, koji po meni pored svega što je imao, ima mogućnost da pored crne ili bele pozadine, stavite svoj wallpaper, koji se kroz pojedine "ikone" delomično providi, a za neke druge, kao što su onedrive, vremenu, facebook-u nisu transparentne.
Ako sam dobro shvatio Yojiba...

Složićete se samnom da je izmena minorna, bar na na oko...

Meni se dopada i kanim sebi u budućnosto na wallpaperu uraditi senke na indentičnim mestima gde su "ikone" po default-u, tako da ću dobiti dubinu, pored blagog zatamljenja u samim ikonama, taj blagi treansparentni film... Mislim da ću dobiti izgled njihovog stajanja u vazduhu, na ekranu... :)

Poslednja izmena:
Plocice su za nijansu tamnije od wallpapera, meni je to mnogo bolje nego da imam crne delove koji ne sluze nicemu..

Upravo tako, mada... O ukusima ne treba raspravljati...

Stojane, generalno se čoveku ne sviđa izgled interfejsa, koji po meni pored svega što je imao, ima mogućnost da pored crne ili bele pozadine, stavite svoj wallpaper, koji se kroz pojedine "ikone" delomično providi, a za neke druge, kao što su onedrive, vremenu, facebook-u nisu transparentne.
Ako sam dobro shvatio Yojiba...

Složićete se samnom da je izmena minorna, bar na na oko...

Meni se dopada i kanim sebi u budućnosto na wallpaperu uraditi senke na indentičnim mestima gde su "ikone" po default-u, tako da ću dobiti dubinu, pored blagog zatamljenja u samim ikonama, taj blagi treansparentni film... Mislim da ću dobiti izgled njihovog stajanja u vazduhu, na ekranu... :)
Nisi dobro shvatio Yojimba. Yojimbo je negodovao upravo zato što nije optimista da će biti omogućena opcija da start screen izgleda kao i na 8.1.
Izmena uopšte nije minorna, jer se radi o drugačijem konceptu. Prvo su uneredili osmicu za desktop nametanjem pločica tamo gde im mesto nije, a sada kasape WP prema desktop varijanti da bi veštački isforsirali "unified" priču.
To se ne vidi samo kroz ovu zbrku sa startnim ekranom, nego i kroz zamenu ellipsis menija hamburger menijem u prikazanim "unified" aplikacijama.
I puno sreće sa ubačenim senkama kada budeš skrolovao start screen nadole.

Plocice su za nijansu tamnije od wallpapera, meni je to mnogo bolje nego da imam crne delove koji ne sluze nicemu..
Crni ili beli delovi služe da estetski istaknu minimalizam čitavog UI-ja i potpuno su konzistentni sa izabranom temom, bila ona dark ili light.
U 8.1 imamo wallpaper koji se savršeno vidi kroz pločice pri čemu istovremeno sam koncept pločica ostaje estetski dominantan.
U ovome što smo do sada videli od W10, niti se wallpaper vidi kako treba, niti pločice dovoljno dolaze do izražaja zbog opšteg šarenila.

Ko ne vidi razliku između minimalizma Modern UI-ja i androidizacije, ja mu ne mogu pomoći.
Reč "androidizacija" ne upotrebljavam u pežorativnom smislu, jer kod Androida takve stvari izgledaju kako treba zbog potpuno drugačijeg koncepta sa ikonicama, vidžetima i otvorenim sistemom koji dozvoljava kastomizaciju po želji.
Ovde je jednostavno reč o lošoj implementaciji tuđih rešenja i gubljenju identiteta, bar u ovoj fazi koju su nam prikazali pre neki dan.

Poslednja izmena:
Tvoja prica do jednog dela ima smisla, a na dalje nema uopste. Wallpaper se savrseno vidi na 8.1?? Ako nemas transparent tile, nagrabusio si. I ako imas providne plocice, opet informacije o aplikaciji zaklanjaju sliku, tako da nema govora da se wallpaper vidi kako treba. Ne vidim razlog zasto ne bi bile skroz providne plocice na w10, i samo da stave oko nje jedan red pixela, da je ogranice i to je to i bice bolje nego na 8.1 tj vise ce se videti pozadinska slika.

Da, wallpaper se savršeno vidi na 8.1. Nije stvar u informacijama na pločicama, već u tome da pločice nemaju blur i da su savršeno providne, a ipak jasno uočljive i vizuelno dominantne zbog razmaka između njih koji je usklađen sa temom i čitavim minimalističkim izgledom sistema.
U W10 se jasno vide samo delići wallpapera koji zauzimaju mesto između pločica i ivica ekrana, a to nije ni 10% ukupne slike. Ako bi i izbacili ružni blur i omogućili potpuno providne pločice, tek bi onda sam koncept pločica izgubio svaki smisao, jer bi se utopile u wallpaperu ili u najboljem slučaju videle samo kao ružnjikave ikonice tj. jeftina kopija Androida.
I šta znači "ako nemaš transparent tile"? Svi na 8.1 imaju tu opciju, a samo od pojedinca zavisi da li će da je uključi ili ne, dok za sada nemamo nikakve indicije da će izgled 8.1 ekrana biti moguć i u W10.
Ako bude - super, a šta ako ne?

Kuku... Zovi MS srbija i iznesi stav dok još može da se menja... +381113305500
Ne znam zašto, ali mi se čini da ti nekim delovima svog teksta simpatičnu diskusiju pretvaraš u raspravu, nekako mi to sve skupa deluje suviše lično... Neka me ostali isprave ako grešim...! Značili to da bi ti u budućnosti mogao napustiti wp zbog tako, tebi bitnih detalja?

Inače... Na pitanje odgovor... Ništa, baš me zabole... :D
Dobro je što svi mogu ostati na 8.1.1, ako tako žele...

Poslednja izmena:
Da, wallpaper se savršeno vidi na 8.1. Nije stvar u informacijama na pločicama, već u tome da pločice nemaju blur i da su savršeno providne, a ipak jasno uočljive i vizuelno dominantne zbog razmaka između njih koji je usklađen sa temom i čitavim minimalističkim izgledom sistema.
U W10 se jasno vide samo delići wallpapera koji zauzimaju mesto između pločica i ivica ekrana, a to nije ni 10% ukupne slike. Ako bi i izbacili ružni blur i omogućili potpuno providne pločice, tek bi onda sam koncept pločica izgubio svaki smisao, jer bi se utopile u wallpaperu ili u najboljem slučaju videle samo kao ružnjikave ikonice tj. jeftina kopija Androida.
I šta znači "ako nemaš transparent tile"? Svi na 8.1 imaju tu opciju, a samo od pojedinca zavisi da li će da je uključi ili ne, dok za sada nemamo nikakve indicije da će izgled 8.1 ekrana biti moguć i u W10.
Ako bude - super, a šta ako ne?

Nemaju sve aplikacije transparent, nemoj mlatiti praznu slamu. I to sto pricas da se u 8.1 homesreen slaze sa ostatkom, pa slaze se i na w10. Stvarno ne razumem sta pokusavas da kazes. Uostalom, niko te ne tera puskom da update-ujes. Meni su mnogo bitnije ostale stvari, pogotovo outlook. Jer mi je do sada i na and i na wp mail aplikacija sluzila za citanje mail-a, a za slanje sam koristio pc zbog text edita. Konacno cu moci da budem siguran da mail izgleda bas onako kako ja zelim.

Vrh Dno