Šta je novo?

Windows (phone) 10

Ne treba pljuvati admina. Ko zna sa čim čovek raspolaže.
Mnogo puta sam viđao Huawei adsl router kome dhcp prestane da radi pa je fiksna ip adtesa jedino rešenje.
Neki routeri ne mogu da rade sa velikim brojem korisnika ili je dhcp loše podešen pa zbog prevelikog lease timeouta, brzo potroši pool ip adresa.
Takođe, mnogi mobilni uređaji nemaju fiksnu mac adresu, nego neku dinamičku koja se generiše pri bootu. Za router je to novi uređaj i pokušava da pronađe slobodnu adresu u dhcp poolu.
Sve u svemu, treba da postoji mogućnost izbora fiksne ip adrese. Kod Androida moguće je za svaku wifi konekciji podesiti parametre veze.
Na win7 to nije moguće. Nisam probao w8 i 10.

Izvini, promaklo mi ovo tvoje. Jel može neki primer tih uređaja koji nemaju fiksnu adresu? Jedino što sam video je ovde na forumu neki USB to eth.
A, za admine se stvarno ne slažem, sve što si naveo mora da bude njihova krivica. Radim to, pa znam :-(

I da, ako wp nema mogućnost fiksne adrese, onda je to težak fail. Moraću da proverim.

Može li položaj datuma i vremena na zaključanom ekranu da menja mesto,
da ne bude samo u levom donjem ćošku?
Ne, to je tako kako ti ponude. I ne vidim da je lose, ja i na Z2 ne menjam, Sony stock rules ;-)
Tvrdim da je WP LS jednostavan i funkcionalan.

Pih, više bi voleo da mogu da menjam mesto datumu i danu gde mi odgovara.
Primera radi, svidi mi se slika, stavim je na ekran, datum i sat zaklone bitan deo slike,
a ja ne mogu da ga pomerim, nije baš definicija funkcionalnosti kao što ti kažeš.
Hvala na odgovoru svakako :) .

Izvini, promaklo mi ovo tvoje. Jel može neki primer tih uređaja koji nemaju fiksnu adresu? Jedino što sam video je ovde na forumu neki USB to eth.
A, za admine se stvarno ne slažem, sve što si naveo mora da bude njihova krivica. Radim to, pa znam :-(

I da, ako wp nema mogućnost fiksne adrese, onda je to težak fail. Moraću da proverim.

Imao sam neke Kineske Android TV boxeve, koji su imali i WLAN i Ethernet. Na Ethernetu nisu imali fiksnu fizicku (MAC) adresu, vec se MAC adresa menjala posle svakog reseta. Na switchu smo imali 30-ak takvih uredjaja. Kada im pustim update i resetujem posle toga, svi dobiju nove MAC adrese i DHCP na switcheru potrosi dodeljeni pool IP adresa. Kada smo sve uredjaje prebacili na fiksnu IP adresu sve je proradilo..

Neki wifi routeri imaju maksimalan broj wifi korisnika, koji je obicno 10. TO e relativno brzo potrosi, pa je dodavanje novih wifi korisnika nemoguce. Kod mene, TV, PC i PS4 su zicom vezani za router i imaju fisknu IP adresu, a telefoni, tableti i laptopovi su na wifi i imaju dinamicku IP adresu.

Imao sam neke Kineske Android TV boxeve, koji su imali i WLAN i Ethernet. Na Ethernetu nisu imali fiksnu fizicku (MAC) adresu, vec se MAC adresa menjala posle svakog reseta. Na switchu smo imali 30-ak takvih uredjaja. Kada im pustim update i resetujem posle toga, svi dobiju nove MAC adrese i DHCP na switcheru potrosi dodeljeni pool IP adresa. Kada smo sve uredjaje prebacili na fiksnu IP adresu sve je proradilo..

Neki wifi routeri imaju maksimalan broj wifi korisnika, koji je obicno 10. TO e relativno brzo potrosi, pa je dodavanje novih wifi korisnika nemoguce. Kod mene, TV, PC i PS4 su zicom vezani za router i imaju fisknu IP adresu, a telefoni, tableti i laptopovi su na wifi i imaju dinamicku IP adresu.

Pazi kad sam znao da je u pitanju Android!!!
Već nekoliko telefona, kad im ubaciš neki drugi ROM, zeznu nvram i imaju drugu MAC adresu. Kad vratiš originalni, sve se vrati na svoje. Imao sam dva neka Huawei, posle promene imali istu MAC, pazi MAC adresa potpuno ista. Nisam se udubljivao mnogo, ali ok, da znam da nisam jedini. Hvala.

Android ili wp, hardware je isti, samo je drugi os. Proizvođači hw moraju da zakupe opseg mac adresa za svoje proizvode, a to košta. Pošto je primena tih proizvoda u telefonima i consumer uređajima onda to i nije neki nedostatak.

Da li se zna kada izlazi sledeci build 10ke? Posle ovog 10.536

Verovatno ce sledeci da bude RTM...
Neka obecanja za final verziju su bila kraj oktobra

Poslednja izmena:
Dosta brzo major update, ili nije major :)

Dobio sam mail od MSa da mi uskoro stiže WP10 i da proverim dal mi je DENIM instaliran i dal ima sve update!

5bfefbd3e3cfca86e9ecb6f3e8ef5643.png

Instalirao sam juce prvi put win 10 build 10.536 na Lumia 1320 koji mi je primarni telefon. Prvi utisci su bili razocaravajuci dok nisam odradio hard reset i posle toga se stanje stabilizovalo. Vizuelno dosta lepo izgleda, vidi se da ima jos dosta stvari da se ispegla. Nenormalno brzo praznjenje baterije je primetno gde mi juce nije izdrzala ni pola dana(na 8.1 sa non stop ukljucenim wifi i lociranjem, celodnevnom sinhronizacijom emailova na 2 naloga na kraju dana uvek je bila na 30-40%). Imam samo jedno pitanje oko gasenja aplikacija koje me strasno nervira. U bilo koju aplikaciju da udjem i izadjem iz nje na back dugme ona ostaje i dalje upaljena i moram da je ubijam u task manager-u sto nije bio slucaj na 8.1. Da li je to trenutni bug ili je to normalno na win 10.

To je normalno ,tako je i na 8.1 sa nekim aplikacijama ,skype ,facebook,messenger,lumia camera,calendar,files... ima ih jos dosta ,to je s namerom tako da bi se brze otvarale aplikacije kad god se vracas u njih .Evo sad gledam na 8.1 i ova nasa aplikacija benchmark vesti se ne zatvara kad izadjes na back .

Poslednja izmena:
Znam za to, ali ovde je bukvalno gde god da udjes tako, bilo da je to neko podesavanje ili aplikacija. Koji god prozor da otvorim i da izadjem na back on ostaje u task-u. Bilo bi lepo kad bi u task manager ubacili dugme close all da se ne gasi svaki prozor pojedinacno.

Ma znam imam w10 na l620 ,meni ne smeta ,mada to close all dugme bi dobro doslo ,al pogledaj recimo ios i tamo ne mozes nikako da ugasis aplikaciju sem ako ne udjes u multitasking .

Znam, koristim Ipad Air. Ali na IOS-u je oduvek bilo tako pa mi je taj nacin gasenja normalan, a na winphone mi smeta posto znam kako je funkcionisalo. Dobro si rekao, sad je bukvalno preslikan IOS sto se tice funkcionisanja task managera.

Pa i notification +actions bas podseca na ios ,gde mozes da biras za koju app ce ti se pokazivati baner ,da li ce da vibrira ,koja melodija ...

@Prle

Na 10 postoje setovanja za background ali to ne funkcioniše baš kako zamišljamo, iz Settings ukucaj "background" u pretragu i dobićeš listu aplikacija s opcijom rada u pozadini pa vidi kako tebe služi....još uvek ne kapiram čemu "Phone" ili "Messaging" na tom spisku, npr. opet ne čujem sms bilo dozvoljeno ili ne u pozadini...

Poslednja izmena:
@Prle

Na 10 postoje setovanja za background ali to ne funkcioniše baš kako zamišljamo, iz Settings ukucaj "background" u pretragu i dobićeš listu aplikacija s opcijom rada u pozadini pa vidi kako tebe služi....još uvek ne kapiram čemu "Phone" ili "Messaging" na tom spisku, npr. opet ne čujem sms bilo dozvoljeno ili ne u pozadini...

Na 8.1 sam sve zive aplikacije imao ukljucene u pozadini sa notifikacijama jer sam ih aktivno koristio(skype, viber, metromail-2 naloga i gomila ostalih), samo sam igrice sve iskljucio. 10-ka mi vizuelno mnogo lepo izgleda i ima dosta novih funkcionalnosti, ali ovaj battery drain me ubija. Na 8.1 uz svo moje svakodnevno silovanje telefona jer ga poslovno bas mnogo koristim baterija mi je na kraju dana uvek bila na 25-30%(Lumia 1320). Sada na 10-ki je vec na pola dana na 20-25%. Iskljucio sam lociranje koje mi je na 8.1 bilo stalno upaljeno, wifi i mobilni podaci su mi stalno upaljeni. Kad udjem u potrosnju baterije nijedna aplikacija ne odskace a da znam da je nisam koristio. Npr. na 8.1 svako jutro u krevetu procitam vesti preko aplikacija(Mondo, Kurir, Novosti...) i za nekih 15-20 min. mi svuce 2-3%. Sada je to skoro 10% za istu operaciju.
Jedna od aplikacija koja mi pregreva telefon na win 10 je viber. Evo bas sad za 12 minuta razgovora bateriju posrkao 12% i uvo mi je vrelo. Kakva je situacija kod ostalih sto se tice vibera?

Poslednja izmena:
ima li kakva informacija u vezi sa datumom kada će biti pušten zvanični apdejt win 10 za telefone?

@Prle
Drain sam rešio hard resetom, ali clean reinstalacija 10ke, bez restore, aplikacije instaliram posle i baterija je ok. A za Viber leka nema, i kod mene je isto pa ga retko i koristim, eventualno uz speaker. Izbegavaj da mu dozvoljavaš pregrevanje ma šta radio, ako ne uspe HR vrati ga bolje na 8.1 samo znaj da rizikuješ da brikuje.

Znaci ja sad kad vracam l620 na 8.1 rizikujem da je brikujem ?

Naravno da ne, ne znam sto toliko gura tu pricu oko brikovanja ako vracas na wp 8.1...uglavnom, koristi 'windows device recovery tool' (poslednji od 4-5 naziva istog programa :)) i nemas brige. Ja sam na staroj l720, 2-3 puta vracao w10m na wp8.1 i cas odradi sve

Ja sam poslednji put flesovao 8.1 preko lumia softwer recovery ,dal je bezbedno da sa njim vratim na 8.1 ?

Vrh Dno