Šta je novo?

Windows (phone) 10

^prvi put kad sam trazio glance u podesavanjima nasao je i otvorio kasnije sam morao da otvaram preko sys app pusher aplikacije, to sam imao problem i na prethodnom buildu i niko da prijavi da isprave...

Na to ne bih računao. MS ne dozvoljava nikakav pristup sistemskim fajlovima zbog ugrožavanja bezbednosti i stabilnosti sistema.
@MICROV91
Nije ni meni dok nisam pročitao da to treba ljudima da bi se povezali na internet na poslu gde svaki uređaj u mreži mora da ima fiksnu IP adresu, po nalogu administratora.

Po nalogu administratora?!?
Da je taj admin normalan, on bi napravio DHCP rezervaciju za te telefone, a ne bi terao ljude da prčkaju gde im mesto nije ;-)

Zamisli dođu petorica sa istom .1 adresom ? Karambol !!!

Ne mogu da instaliram novi build stoji preparing for install dodje do 6 % i posle vise od pola sata izbaci neku gresku.
A sad vise ne nalazi update pise your phone is up to date.

Poslednja izmena:
Po nalogu administratora?!?
Da je taj admin normalan, on bi napravio DHCP rezervaciju za te telefone, a ne bi terao ljude da prčkaju gde im mesto nije ;-)

Zamisli dođu petorica sa istom .1 adresom ? Karambol !!!

To sam i ja razmisljao , to je najgluplji moguci nacin da se postavi network. Ali ono sta znam ima raznih :D .

Ne treba pljuvati admina. Ko zna sa čim čovek raspolaže.
Mnogo puta sam viđao Huawei adsl router kome dhcp prestane da radi pa je fiksna ip adtesa jedino rešenje.
Neki routeri ne mogu da rade sa velikim brojem korisnika ili je dhcp loše podešen pa zbog prevelikog lease timeouta, brzo potroši pool ip adresa.
Takođe, mnogi mobilni uređaji nemaju fiksnu mac adresu, nego neku dinamičku koja se generiše pri bootu. Za router je to novi uređaj i pokušava da pronađe slobodnu adresu u dhcp poolu.
Sve u svemu, treba da postoji mogućnost izbora fiksne ip adrese. Kod Androida moguće je za svaku wifi konekciji podesiti parametre veze.
Na win7 to nije moguće. Nisam probao w8 i 10.

Jel probao neko instalaciju android aplikacija? Moja l535 nazalost jos uvek nije podrzana..

Sad, kako admin radi je njegova stvar. Bitno je da korisnik ima izbora i da može da se prilagodi raznim situacijama.
Šta je sa novim tastaturama? Jel' dodaju swype za srpsku verziju?

swype za srpski ima jos od prethodnog builda. probao sam na kratko. nije lose ali ne mogu da se naviknem

Da bacim neke utiske posle bar 48 sata sa ovom novom verzijom.

Sve deluje za nijansu brže , ima mnogo manje onog loading i resuming . Na prethodnom buildu postojao je i problem sa dugim očitavanje starta , pogotovu ako imate dosta "pločica" . Onaj lag koji se lavljao sa lockscreen-om nije 100 % ispravljen nego da kažem 90% , postoji manje kašnjenje sata ali meni lično ne smeta . Ispravljen je mobile hotspot .

Prvo pišem probleme I neke lose stvari , nešto što I se ne dopada : Ono što sam do sada primetio je da se ne može staviti custom melodija , čak i ako preko pc-a staviš u ringtone folder . Nešto su tu zeznuli. Interesantno je inače da se kod alarma može izabrati bilo koja pesma bez ikakvog podešavanja a meledoja zvona , pa tu treba pomoću štapa i kanapa, to je velika zamerka.

Drugi problem koji sam video je da i na ovom buildu ne mogu raditi upload slika preko tt-a , bar do sada nije radilo . Tako da ne znam kako ću okačiti ove grdne ss koje prikazuju neke novosti :)

Treći problem je da se u Data Usage ne može namestiti limit na monthly, druge opcije mogu. Dakle to je još jedan bug . Nova opcija u okviru settings-system - zStorage ne radi I kada se pokrene , settings se ruši.

Imao sam problem I sa pinovanjem aplikacija posle instalacije. Uradim pin ali ne pokazuje je odmah na ekranu , tako za nekoliko aplikacija I one se pojave tek posle desetak sekundi. Sada mi se to više ne dešava. Možda je I to bilo pre nego sam uradio harf reset , ne pamtim baš.

Extras opcija u settings totalno odskače od ostalog fonta , nadam se da će to srediti.

Touch I Nokia nalog se konstantno pojavljuju u store update . Nokia nalog sam sredio I obrisao I ne pojavljuje se ali touch je još tu.

Lockscreen je loš , isti kao na 8.1 i tu moraju dosta toga unaprediti , uz to postoji problem da se ne može renutno prikazivati weather I drugi info.

Pre sam takođe pisao , treba se povećati malo font I veličina ovih novih "okruglih slika" u phone I people aplikaciji .

Neke aplikacije kao Win central rade sporije . Tu ocenu ne bih davao dok ne izađu win 10 verzije pojedinih aplikacija. Takođe bi bilo lepo da ubace opciju za translucent action centar + notification .

Ne sviđa mi se call screen , mnogo bolje deluje na 8.1 . Edge se mora poboljšati novim opcijama. Kada se pinuje sajt ne vidim sliku tog sajta kao na 8.1 već čista accent boja.

Ajde sada nekih dobrih stvari :)

Kao što rekoh dosta brže I bolje deluje na mom slabašnom telefonu sa 512mb. Naravno peglaće ga oni još.

Ubacili su One -Handed Mode za sve telephone , radi dosta brzo I nisam primetio neki problem , mada dosta ružno izgleda I nije prilagođeno aplikacijama. Treba ga još srediti.

Edge malo bolje radi nego na prošloj verziji, manje se ruši. Isprobao sam google maps baš da vidim kako izgleda I kako se ponaša I solidno deluje . U međuvremenu je dosta aplikacija dobilo update I sve bolje I bolje deluju. Mada treba još dosta opcija ubaciti.

Baterija mi je otprilike kao I na prošlom buildu, možda malo bolja , sve ukupno malo lošija nego na 8.1 . Sve u svemu ok , nemam problema.

Ubačen je insider hub I fesdback aplikacija radi sada dosta dobro . Lako se uradi ss I onda prijaviš ako imašneki problem ili predložiš novu opciju.

Vizuelno su još neke stvari dorađene . Promenjeno je malo podešavanje za cellular & Sim , sada je na dnu u okviru Sim Setings .

Još ranije što su ubacili da se dugim pritiskom ulazi u opcije radi bez greške. Cortana I I quiet hours sada rade normalno I ne trepti ikonica više u action centru. Takođe se sada može proširiti action centar swypom pomoću dva prsta na dole. Otvori se action centar onako skraćena opcija sa 4 ikonice , uradiš swype na dole sa dva prsta I proširiš.

Tastatura , već sam se navikao na swype ali treba se još doraditi. Tek sad provalih neke prečice na tastaturi , okačiću. Messaging app mi se baš sviđa I baš sam se navikao na ono direktno odgovaranje bez ulaska u aplikaciju. Odlična stvar.

Mislim da je malo promenjen izgled u persionalizati prilikom podešavanja slike. Moguće je takođe birati direktno I photos aplikacije wallpaper.

Kada se direktno iz camera uđe u slike I klikne edit pojavi se opcija kao dodatak da edituješ sliku nekom aplikacijom pored ovih opcija koje ima photos app . Instalirao sam 4Shot app I pojavi mi se kao opcija za edit ali se ne pojavljuje kada odem direktno u photos pa edit.

Dosta novih opcija je već ranije dodato, nema nekih novih opcija , tako da sada sledi samo optimizacija . Sve aplikacije koje inače koristim rade I nisam imao neki problem da neka neće.

Search kod Store app radi odlično I odmah pronalazi ono što tražiš. Mnogo bolje nego na 8.1 . Bukvalno dva slova I nađeš aplikaciju. Doduše store treba još doraditi, takođe I fale neke aplikacije , mada verovatno postoji razlog za to.

Wifi Monitor jedna interesantna aplikacija za win 10 . Jedna od prvih

Sad samo da vidim da li hoće tt da okači slike ili moram preko plota okolo .

wp_ss_20150917_0004.pngwp_ss_20150917_0006.pngwp_ss_20150917_0008.pngwp_ss_20150917_0009.pngwp_ss_20150917_0011.png

Edit : izvinjavam se za greške

Poslednja izmena:
Hvala na ovako opsežnom opisu... Ja ću sačekati još malo, jer se nakon instalacije 10tke ne bi više vraćao na 8.1

Evo što se mene tiče, već rekoh da HR nisam radio, možda zato ne vidim neka poboljšanja...Call&SMS blocker-ništa, baterija nije ok, još uvek presitne ikonice baterije, mreže, sata...glance je problem, Edge ama ništa nije poboljšan, ja ne znam čemu toliko halabuke oko njega i ranije kad nema osnovno - pop-up blocker i download management, makar opciono, kao,ekstenziju. Multitaskinga nema i očigledno ga neće ni biti. Sistem i dalje ne prepoznaje neke ekstenzije i šalje na Store po apo koji kao to može da "otvori" i ništa. Mislim da je bila .bmp ekstenzija što je baš čudno, stiglo mailom, ne vidim razlog. "Resuming" i "loading" itekako još postoji kao i "loading" starta, i do 10min. Na tastaturu i dalje nemam primedbe, samo reči hvale :D sem što bi font mogao biti veći (i pisani i onaj na samim "tasterima). Nisam probao torrente i ne znam hoće li da vuku na SD...kamera mi deluje kilavo (sporo)...

Opšti utisak je ok, sasvim funkcionalan uređaj da se može koristiti kao osnovni. Sa par app. imam stalno problem, prokleti MetroMail koji sada UOPŠTE ne radi, ni reinstaliran.

Grejanje na WiFi konekciji i verovatno, kao ranije i na Data konekciji (ako si duže konektovan). Moram da naglasim da imam gomilu aplikacija, nekoliko stotina i mali vašar na Startu tako da je vrlo moguće da tome imam da zahvalim što nije baš sve kako sam umislio :D
Još nešto što mi smeta od starta, Outlook mail, ima dark temu sa akcentom u opcijama ali se to ne odnosi na otvoren mail?!? Blještanje, belo?! Dakle opasno su tupavi....

Poslednja izmena:
Nekoliko stotina aplikacija??
Mislim da će prvi "daily driver" za Win 10 biti neka rtm verzija tj kada izađu iz ovog TP. Bar po komentarima po netu..

Da, gomilu toga i ne koristim pa tu i tamo malo kao počistim, što naravno nije moguće uraditi kako treba ako ne obrišeš backup na Cloudu...valjda pokušavam sebe da ubedim da ima dovoljno korektnih i upotrebljivih aplikacija za sistem.

Odradio sam hard reset i pustio fon noćas da radi...ja ne vidim nikakav boljitak na ovom bildu, naprotiv, neke stvari još uvek ne rade a neke koje su bile kako treba sada ne rade....bar da baguju, divota. Tastature se ne mogu "namestiti", dakle predikcija ne radi a radila je, Skype nula, podešavanja One drive-a još uvek nula, Messaging je bez pitanja pregažen M. Skype-om, Edge i dalje primitivan i svaki put ga ponovo setuješ, bookmarke nikad i nije pamtio...Outlook budali i pozadina mailova je uvek bela iako je odabrana tema tamna...meni stvarno nije jasno kako je moguće da se ovoliko glupiraju, NI JEDNA native aplikacija ne radi ni adekvatno niti potpuno funkcionalno niti kozmetički liči na nešto. X puta čitajući mail nemam nikaku respond opciju, samo delete i next....pa šta radi ako im čuveni Outlook ne radi kako treba....

Eto, iz dosade i nestrpljenja mučim i sebe i uređaj i zahvaljujući tome sam od nekog ko je umereno hvalio WP postao najveći pljuvač. Otišlo je dotle da se raširio izraz "daily driver"...

Potpuno je sumanuto da uređaj kao 1520, (imajući u vidu i hw i kvalitet izrade) softverski bude ovako osakaćen primitivnim i krajnje nedorađenim OS, pre svega mislim na 8.1 Cyan, on je kao "zvaničan". Ako ovo njihovo zezanje ne zaživi bar upola kako lože ljude biće mi žao što sam kupio 1520 iako nije plaćen po tadašnjoj ceni. Ovi silni novi modeli samo na oko izgledaju dobro očigledno.

Poslednja izmena:
Ma 100%....ajd' da probam da ga restartujem još jednom kad se oporavi baterija, od jutros u 7 do sad je na WiFi i ostao na 20%...to je valjda dobro..?! E da, i TT brljavi :D

Da, gomilu toga i ne koristim pa tu i tamo malo kao počistim, što naravno nije moguće uraditi kako treba ako ne obrišeš backup na Cloudu...valjda pokušavam sebe da ubedim da ima dovoljno korektnih i upotrebljivih aplikacija za sistem.

Odradio sam hard reset i pustio fon noćas da radi...ja ne vidim nikakav boljitak na ovom bildu, naprotiv, neke stvari još uvek ne rade a neke koje su bile kako treba sada ne rade....bar da baguju, divota. Tastature se ne mogu "namestiti", dakle predikcija ne radi a radila je, Skype nula, podešavanja One drive-a još uvek nula, Messaging je bez pitanja pregažen M. Skype-om, Edge i dalje primitivan i svaki put ga ponovo setuješ, bookmarke nikad i nije pamtio...Outlook budali i pozadina mailova je uvek bela iako je odabrana tema tamna...meni stvarno nije jasno kako je moguće da se ovoliko glupiraju, NI JEDNA native aplikacija ne radi ni adekvatno niti potpuno funkcionalno niti kozmetički liči na nešto. X puta čitajući mail nemam nikaku respond opciju, samo delete i next....pa šta radi ako im čuveni Outlook ne radi kako treba....

Eto, iz dosade i nestrpljenja mučim i sebe i uređaj i zahvaljujući tome sam od nekog ko je umereno hvalio WP postao najveći pljuvač. Otišlo je dotle da se raširio izraz "daily driver"...

Potpuno je sumanuto da uređaj kao 1520, (imajući u vidu i hw i kvalitet izrade) softverski bude ovako osakaćen primitivnim i krajnje nedorađenim OS, pre svega mislim na 8.1 Cyan, on je kao "zvaničan". Ako ovo njihovo zezanje ne zaživi bar upola kako lože ljude biće mi žao što sam kupio 1520 iako nije plaćen po tadašnjoj ceni. Ovi silni novi modeli samo na oko izgledaju dobro očigledno.

Sacekacemo pa cemo videti. Da razvlace mnogo i da se sporo razvijaju to je istina. Ja nemam nista protiv 8.1, samo da settings srede. Nemam nameru da odustajem od Win-a jer sam navikao na njega jednostavno. Sto se tice Win10 ne svidja mi se preterano izgled, promena animacije i font koji je uzasno mali. Mislim da su mozda malo previse odstupili od vizuelnog dozivljaja ovog Os-a, i onoga zbog cega se razlikuje od drugih. Al' ajde, nije to toliki problem..kad probam neku verziju Win10 mozda promenim misljenje.
Sto se tice 1520, nemoj da ti bude zao to je najbolji Win phone do danas..

Najbolji, da...koji radi isto kao 620 :D Karikiram ali razumeš me.
Ako taj 10 bude kako nas pale ja ću prvi to hvaliti...ako mi dotle ne gekne baterija ili ploča :D

A na koju foru da instaliram ova dva nova builda na l620 ,uvek mi tokom download izbaci neku gresku.

Evo moja iskustva sa instaliranjem najnovije verzije Windows 10 na Microsoft 535 telefonu. Instalacija prosla dosta dobro otprilike sa preuzimanjem i instalacijom oko 2 sata. Posle instalacije primetio nemogu da pisem poruke kao god pokusao nema tastature. Posle par minuta restartuje se telefon prijavljuje da nesto nije uredu sa sd karticom i da mora da skrenira istu ja mu to dozvolim. Sve u svemu posle sat vremena pokusaja resavanja problema i jedno 10 restarta sam se vratio na 8.1.

Evo moja iskustva sa instaliranjem najnovije verzije Windows 10 na Microsoft 535 telefonu. Instalacija prosla dosta dobro otprilike sa preuzimanjem i instalacijom oko 2 sata. Posle instalacije primetio nemogu da pisem poruke kao god pokusao nema tastature. Posle par minuta restartuje se telefon prijavljuje da nesto nije uredu sa sd karticom i da mora da skrenira istu ja mu to dozvolim. Sve u svemu posle sat vremena pokusaja resavanja problema i jedno 10 restarta sam se vratio na 8.1.

Identični problemi kod mene na L640 DS...

Evo i moga iskustva sa 10-kom. U pitanju je L 640 XL (kupljena od clana foruma pre nekako). Build je 10.0.10536.1004. 3 dana ga koristim kao osnovni telefon. Izgled i transparentnost su mi ok. Fale jos neke aplikacije da imaju transparentne ikone, npr. sama Lumia camera, sto je malo cudno, ali ajd. Settings je lepo sortiran i lagan za upotrebu, mada treba samo malo navici gde je sta smesteno ali to je skroz normalno. Ne puca mi mreza, sve notifikacije stizu na vreme i stoje na glance-u. Ne mogu da namestim ringtone nikako kako god prepravljao fajl, znaci samo koji su ucitani u OS. Here+ radi odlicno. Slike su mi malo losije, ako uzmem u obzir da je Zeiss optika sa 13Mp, dok je video zapis super. Kontam da je do software-a. Backup radi korektno. Store je solidno brz, lepo nalazi sta mi treba. WA,VB rade skroz korektno. Multitasking jednostavan i zanimljiv, mozda jos da ubace opciju "clear all" ili slicno nesto. Bateriju ne mogu da usporedim sa 8.1 jer ovakav telefon nisam imao na osmici, ali cackam ga poprilicno oko 2,5 dana sa WiFi i 3G konstantno, i stoji mi na 40ak % trenutno (osvetljenje na auto). Ne greje se. Po meni izgled je ok, sem onog sto su clanovi pre mene pisali da su negde sitna slova i slicne takve stvari. Mislim da bi najvise sada trebali da se baziraju na optimizaciju i na performanse. Nekada radi kao metak, a nekada steka i sam padajuci bar. Ima kasnjenja telefona na komande i retko kada izbaci iz neke opcije. Sve u svemu za proizvod koji nije gotov i nisam primoran da ga koristim, ovo je vec solidno. Ako ga uspeju upeglati kao 8.1 i ako postignu tu fluidnost i odziv, bice odlicno, makar meni kao prosecnom ne zahtevnom korisniku. I jos samo da napomenem da se i vecini mojih ortaka (android zakletih korisnika) svidja kako izgleda10ka.

Ja sam sa 1520 uradio hard reset i ovo je strašno loše. Prethodni bild mi je bio bolji, funkcionalniji i stabilniji, nemam vremena i treba mi fon ali mislim da ću morati ponovo sve da odradim jer ovde imam praktično samo par osnovnih stvari koje rade kako valja. Outlook potpuno neupotrebljiv za attachmente, bez obzira na kvalitet konekcije (noćas sam imao 60-14 na Telenor LTE), cloud servisi ništa, spor je i za SMS i za pozive/liste poziva...odziv katastrofalan. Nikako mi nije jasno kako se ažurirao na zadnji bild (provereno) bez reinstaliranja aplikacija i sve ok...uključujući i prijavljene bagove, nije ih bilo. Kako sam uradio HR ode dođavola. Odziv tastature, naročito u Outlooku je užas, čim nađem malo vremena reset opet. Mora da uspe jer mi ne ide u glavu da je SVE toliko loše u poređenju s prethodnim...

Ja sam sa 1520 uradio hard reset i ovo je strašno loše. Prethodni bild mi je bio bolji, funkcionalniji i stabilniji, nemam vremena i treba mi fon ali mislim da ću morati ponovo sve da odradim jer ovde imam praktično samo par osnovnih stvari koje rade kako valja. Outlook potpuno neupotrebljiv za attachmente, bez obzira na kvalitet konekcije (noćas sam imao 60-14 na Telenor LTE), cloud servisi ništa, spor je i za SMS i za pozive/liste poziva...odziv katastrofalan. Nikako mi nije jasno kako se ažurirao na zadnji bild (provereno) bez reinstaliranja aplikacija i sve ok...uključujući i prijavljene bagove, nije ih bilo. Kako sam uradio HR ode dođavola. Odziv tastature, naročito u Outlooku je užas, čim nađem malo vremena reset opet. Mora da uspe jer mi ne ide u glavu da je SVE toliko loše u poređenju s prethodnim...

Instaliraj preko recovery tool-a 8.1 + full update koji bude imao, pa onda windows insider, pa tek tada w10. Ako meni na L720, koju koristim da cackam w10, radi poprilicno dobro, onda ce i tebi. Ono sto sam do sada primetio da HR samo sj**e sve zivo, ali bas u pravom smislu...Radio sam ga na prethodnim verzijama i nikad nije bilo poboljsanja.

Zasad je ok...imam u vidu, hvala, samo tako može i da brikuje...?

Ne, ovo je cak Gabriel Aul preporucio kao najbolji nacin za instaliranje, svakog, najnovijeg build-a. Na twitter-u je cini mi se to napisao kada ga je neko pitao

Kako su pisali neki upućeniji po netu Lumia 950 I 950 Xl dolaze sa Threshold 1 RTM a to je verzija kao I za pc 10240 . Taj build nije pušten za insidere I on je napravljen pre onog skoka na 10512, negde sredinom avgusta . Dakle 10512 I 10536 su Treshold 2 RTM I oni će biti gotovi verovatno novembra kada izlazi I za PC. Mi dakle testiramo Treshold 2 a onaj najstabilniji 10240 nismo ni koristili :)

Taj build 10240 su dodatno budzili delta verzijama kako oni to nazivaju I optimizovali ga za ove 950 modele , uz to u međuvremenu su izašle I još uvek izlaze nove verzije aplikacija .

Upcoming Lumia flagships will not ship with Windows 10 Mobile TH2 RTM

Naravno ovo sve nije 100 % sigurno ali mi ima više logike nego da Ms izbaci neki build za par dana I zalepi na ga modele 6 oktobra.

Takođe cenim da mi preko insider programa dobijamo Treshold 2 RTM krajem oktobra ili novembra.

Poslednja izmena:
Može li položaj datuma i vremena na zaključanom ekranu da menja mesto,
da ne bude samo u levom donjem ćošku?

Nazad
Vrh Dno