Šta je novo?

Windows (phone) 10

Ja sam izgubio zivce sa windowsom nakon 2 mjeseca, sve i da nema bugova nije to to... Htio sam platformi dati sansu, ali bez postenog browsera, jednako kvalitetnih esencijalnih aplikacija kao sto je viber, mozda neki drugi put...
Da sam koristio neki lowend phone pa hajde, ali 930-ka je vec ozbiljniji hardware... Koliki god sam entuzijasta, ovaj me windows kostao zivaca da nisam mogao da ga vise koristim kao daily driver telefon.

Uzeo si mi reč iz usta. Mnogo sam uporan čovek po prirodi ali ovaj w10 me ubi u pojam. Što li sam se mlatio ovim OS toliko vreme kad imam android na kome sve radi....

Sent from mTalk

Ne znam za vas ali meni je W10M baš kako treba i nikako se ne bih vraćao na WP 8.1. Jednostavno, funkcionalnost je na stani 10-ke, naročito MS aplikacije: Outlook, Office, Messaging, Phone. Settings je dosta pregledniji plus Action centar sa 16 prečica. Groove Music je dosta bolji od Xbox Music a imamo i ugrađenu štopericu. Mogu da instaliram i koristim aplikaciju za analiziranje WiFi mreža (WiFi analyzer) što nije moglo na 8.1.

Performanse i nisu nešto lošije od 8.1 ali treba imati u vidu da je 8.1 optimizovani kroz nekoliko nadogradnji i da je imao manje opcija i mogućnosti. Sve to utiče na performanse.

Poslednja izmena:
Generalno je ok, vecinu stvari su sredili samo da se utegne jos i aplikacije da se dograde kao sto je zadnja verzija fb-a jos uvek je malo bugovita ali ima dosta noviteta :)

Kako funkcuonise navigacija kada nema vise here drive?

Sent from mTalk

Here drive + ima , radi kao uvek...
Meni je WP završava sve što mi treba...

Mogu oni već da zatvaraju, prodaja uređaja sa nedovršenim sistemom koji i kad izađe zvanično neće u mnogo čemu imati da parira Androidu...dajte im vremena da naprave browser...trebale im godine da native mail app počne da šalje attachmente?!?!? Smejurija

Bar ce za pola godine moci da se kupi 950 xl za 100€ jer ce ih ljudi prodavati za djabe samo da ih se rijese... :)

Malo si preozbiljno shvatio post, ipak sam stavio smile...
A da ce se prepoloviti cijene ubrzo to nije daleko od istine, znam kakav je trend u Bosni sto se windowsa tice...

Dali je neko instalirao 10 -tku na Microsoft Lumia 535 i kako vam funkcioniše? I dali je na ovom OS -u moguće zaključati mrežu samo na 3G (na 8.1 ne može,samo dual mode)

Stvarno ne razumem cemu toliko pljuvanja i razocaranosti u WM10. Nekima je dobar, nekima nije. Isto je tako i sa android-om i apple-om. Ili su ti sistemi previse savrseni, pa hajde da se frustriramo u WM10 temi? Mislim da ovaj forum bas nije mesto za postove tipa ''možete da zatvarate radnju slobodno za 5 godina'' i '' ljudi ce ih prodavati za djabe samo da ih se rijese'', i ostala nagadjanja i vidovitosti. Molim vas bez licne uvrede jer nemam nista licno protiv nikoga, ali hajde da se pise o cinjenicama, utiscima i iskustvima.

Nije moguce da se zakuca tip mreze, izbacili su odavno, iz nekog razloga...

Forum i postovi su raspad sistema u zadnje vreme :)

Mozda i moras da budes malo mazohista nemam pojma, mene je sistem kupio, nekoga nije i verovatno nece nikad (plus kad dodas cinjenicu koliki su ljudi licemeri i da cak iako mu se stvarno svidi, nece mu pasti na pamet da pregazi 'svoju rec' na internet forumu i da promeni misljenje). Ono sto mi se svidjalo na WP sad je sve dignuto za jos par lestvica sa W10, prijatno je iskustvo samo blejati kroz UI i start screen.. al kako ja sad da ubedim nekog programera da je to vizuelno lepo, valjda programeri imaju vise smisla za estetiku od nas ostalih, tako da je to sve subjektivno, kao i sve na svetu.

Opet se sve svodi na to da, ako ti je muka od 5 staticnih ikonica u taskbaru, spreman si za malu 'avanturu' sto se tice aplikacija i buducnosti sistema, W10 je vrh..

Mozda i moras da budes malo mazohista nemam pojma, mene je sistem kupio, nekoga nije i verovatno nece nikad (plus kad dodas cinjenicu koliki su ljudi licemeri i da cak iako mu se stvarno svidi, nece mu pasti na pamet da pregazi 'svoju rec' na internet forumu i da promeni misljenje). Ono sto mi se svidjalo na WP sad je sve dignuto za jos par lestvica sa W10, prijatno je iskustvo samo blejati kroz UI i start screen.. al kako ja sad da ubedim nekog programera da je to vizuelno lepo, valjda programeri imaju vise smisla za estetiku od nas ostalih, tako da je to sve subjektivno, kao i sve na svetu.

Opet se sve svodi na to da, ako ti je muka od 5 staticnih ikonica u taskbaru, spreman si za malu 'avanturu' sto se tice aplikacija i buducnosti sistema, W10 je vrh..

Kako ti se čine nove Ms aplikacije ? Koristiš swype? Imaš u temi aplikacije neke nove win 10 aplikacije koje su skoro izašle. Baci utisak u 550 temi.

Android nije rešenje za probleme, kao ni Android aplikacije. Čak i poznata imena poput Sony i LG imaju problema sa prodajom telefona iako su na Android-u i dostupne su im sve aplikacije.

Ako Microsoft krene sa čistim android aplikacijama preko android podsistema neće ništa postići. Te aplikacije će raditi samo na telefonima i potpuno će im poremetiti koncepciju objedinjenog ekosistema. Tu dolazimo i do drugog problema a to je da android podsistem vremenom usporava W10M telefone. Zato su ga i izbacili iz 10549 TP verzije. Mnogo ljudi se žalilo na usporenje sistema posle nekoliko nedelja.

Za sada Islandwood (portovanje iOS aplikacija) funkcioniše i već imamo par portovanih igara (Candy Crush Saga i Candy Crush Soda, iBasket...) i aplikacija koje rade kao univerzalne aplikacije na telefonima, tabletima, laptopovima i PC računarima pod W10 i W10M. Radi se i na portovanju veb aplikacija i Win32 aplikacija, a da sve rade kao univerzalne aplikacije.

Pošto imam instaliran W10 na računaru već par meseci imao sam prilike da probam kako funkcionišu univerzalne aplikacije. Dobar deo njih je više nego funkcionalan. Photos je sasvim dovoljan za 90% ljudi da pregledaju, dele, uređuju i organizuju fotografije. Facebook aplikacija je takođe upotrebljiva (mada čekam da vidim kakva će biti nova verzija koja je u beta fazi). Postoje Instagaram, Tumblr i druge slične aplikacije koje mogu da šalju notifikacije o novostima što umanjuje potrebu da proveravam šta ima novo. Ovako dobijem obaveštenje. Groove music nije baš Winamp ili AIMP ali radi posao. A trenutno imamo i Musicus koji sam nalazi album art ako je muzika dobro tagovana.

Kod igara je dobro to što se progres prenosi na svim uređajuma. Recimo, igram Dungeon Hunter 5 na PC-u. Dok putujem odigram na telefonu i to odakle sam stao igrajući na PC-u. Kada se vratim i pokrenem na PC-u nastavljam gde sam stao na telefonu. Trenutno i na telefonu i na PC-u imam aplikaciju Anime HD Stream 2 preko koje gledam anime. Prednost univerzalne aplikacije jer nisam ograničen da to mogu da radim samo na telefonu. Da je u pitanju Andorid aplikacija ne bih mogao da je koristim na računaru. Ili bi i računar morao da sadrži android podsistem za tako nešto.

Ono što MS-u treba je da poveća ponudu i prodaju high-end modela a zatim i srednji segment jer je tu novac i motivacija developerima. Ljudi koji kupuju telefone od 100 evra neće baš kupovati aplikacije. Druga bitna stvar je da donesu bitne aplikacije na W10M kao što su kvalitetne aplikacije za društvene mreže, banke, popularne restorane i ustanove. To da li ćemo da imamo 1200 aplikacija za baterijsku lampu ili kompas je potpuno nebitno.

Sam W10M još uvek nije izašao za starije modele tako da ceniti kvalitet W10M sistema na osnovu bagova koje je imao tokom javnog testiranja je nefer i neozbiljno. Na L950/950XL i L550 je RTM verzija koja ima poneki bag ali koliko se sećam i iOS9 je imao bagove kada je izašao pa je Apple izbacio par zakrpa da bi to sredio pa su sada na 9.1 a 9.2 je u beta fazi. Dobro, mnogima se čini da je W10M već poduže prisutan ali to je samo zato što je MS rešio da odradi javno beta testiranje za razliku od drugih kompanija koje rade zatvoreno beta testiranje pa mi na kraju vidimo samo gotov krajnji proizvod ali ne i sve probleme koji se javljaju.

Lepo napisan post...delis moje misljenje u vecini slucajeva, ali ne u potpunosti. I mene je wp kupio, uostalom zato sam jos uvek na njemu, ali neke stvari ne mogu da shvatim stvarno, pa da me hebes. Pre nekog vremena ortak mi posalje excell file koji ja treba nesto sitno da prepravim. Isao sam na neki put, ali reko necu nositi laptop za neku sitnu prepravku, ko veli imam win telefon sa originalnim ms office-om, ko ce to da mi odradi bolje od njega. Oce k***c. Nema teorije da ga namolis da edituje file, mogu samo da ga gledam i buljim u njega ko tele u sarena vrata. Reko, verovatno je to ortak nesto zeznuo i usput pljujem sebe sto ne ponesoh laptop. Kad sam se dokopao kuce prvo sto mi je palo na pamet ajd da probam to isto na android tabletu. Sljaka bez problema i to u nekoj znj office aplikaciji. Sta hocu da kazem...mi svi ovde pljujemo viber, fb, instagram zbog losih aplikacija za wp, a ne vidimo da ms svoje sopstvene aplikacije na avojoj sopstvenoj platformi ne j**e 2%. E to mene izludjuje. Ma ms alikacije su najgore na wp. I cemu ja da se nadam dalje da ce viber da mi obezbedi neku dobru aplikaciju, a ms se ovako glupira. Ne mogu da posaljem mail sa prilogom (izuzev slike). Dobro, to je koliko mi se cini ubaceno sa w10, ali zar je trebalo da cekamo 2016 za neku osnovnu oociju? A ovamo ga reklamiraju kao ultimativnu poslivnu platformu, biznis, produktivnu...trte-mrte. Produktivnost u pm. Navigacija, i ona otisla u k. Da sam nju slusao nikad kuci ne bih stigao. Mislim lepo je to sto mogu da odgovorim na poruku sa kompa, ali mogu da zivim i bez toga. Uhvatili se one kortane ko pijani plota. Treba prvo ispraviti i dodati osnovne stvari, pa tek onda to. Ukratko, neke najosnovnije i najkoriscenije aplikacije treba dovesti do perfekcije, kao na ios i android, ms aplikacije treba da rade perfektno i razume se da budu cak za malo i ispred ms aplikacija za ios i andoid. Uz zadrzavanje trenutne stabilnosti i fluidnosti i to bi bilo to. A ovako stvarno ne vidim nacin da se primaknu androidu i iosu.

Lepo napisan post...delis moje misljenje u vecini slucajeva, ali ne u potpunosti. I mene je wp kupio, uostalom zato sam jos uvek na njemu, ali neke stvari ne mogu da shvatim stvarno, pa da me hebes. Pre nekog vremena ortak mi posalje excell file koji ja treba nesto sitno da prepravim. Isao sam na neki put, ali reko necu nositi laptop za neku sitnu prepravku, ko veli imam win telefon sa originalnim ms office-om, ko ce to da mi odradi bolje od njega. Oce k***c. Nema teorije da ga namolis da edituje file, mogu samo da ga gledam i buljim u njega ko tele u sarena vrata. Reko, verovatno je to ortak nesto zeznuo i usput pljujem sebe sto ne ponesoh laptop. Kad sam se dokopao kuce prvo sto mi je palo na pamet ajd da probam to isto na android tabletu. Sljaka bez problema i to u nekoj znj office aplikaciji. Sta hocu da kazem...mi svi ovde pljujemo viber, fb, instagram zbog losih aplikacija za wp, a ne vidimo da ms svoje sopstvene aplikacije na avojoj sopstvenoj platformi ne j**e 2%. E to mene izludjuje. Ma ms alikacije su najgore na wp. I cemu ja da se nadam dalje da ce viber da mi obezbedi neku dobru aplikaciju, a ms se ovako glupira. Ne mogu da posaljem mail sa prilogom (izuzev slike). Dobro, to je koliko mi se cini ubaceno sa w10, ali zar je trebalo da cekamo 2016 za neku osnovnu oociju? A ovamo ga reklamiraju kao ultimativnu poslivnu platformu, biznis, produktivnu...trte-mrte. Produktivnost u pm. Navigacija, i ona otisla u k. Da sam nju slusao nikad kuci ne bih stigao. Mislim lepo je to sto mogu da odgovorim na poruku sa kompa, ali mogu da zivim i bez toga. Uhvatili se one kortane ko pijani plota. Treba prvo ispraviti i dodati osnovne stvari, pa tek onda to. Ukratko, neke najosnovnije i najkoriscenije aplikacije treba dovesti do perfekcije, kao na ios i android, ms aplikacije treba da rade perfektno i razume se da budu cak za malo i ispred ms aplikacija za ios i andoid. Uz zadrzavanje trenutne stabilnosti i fluidnosti i to bi bilo to. A ovako stvarno ne vidim nacin da se primaknu androidu i iosu.

To jeste malo ****** sa ovim office univerzalnom app.
To sto je univerzalna znaci da ista app radi na PC, Tablet, i Telefonu.
E sad to jos i znaci da ta app nije besplatna :D . To je sada office 365 koji se placa na mesecnom ili godisnjem nivou.

Ja recimo sam kupio nedavno Toshiba click mini 2in1 koji je sa sobom imao godinu dana pretplate na office 365 sto ukljucuje:

Aplikacije word, exel itd na PC, Tabletu i Telefonu, potpuno funkcionalne + 1 TB na one drive + 60 skype minuta za ceo svet.

Ova nova app na telefonu je mnogooo funkcionalnija nego ona na WP8.1 ali eto ova nova da bi se koristila za editovanje itd se nazalost PLACA.

To jeste malo ****** sa ovim office univerzalnom app.

Ova nova app na telefonu je mnogooo funkcionalnija nego ona na WP8.1 ali eto ova nova da bi se koristila za editovanje itd se nazalost PLACA.

Odakle to ? Ja editovao word dokumenta bez problema na telefonu, na pc mi zahteva 365 pretplatu . Excel doduše nisam koristio, samo word.

Postoje neke opcije za koje treba pretplata valjda osnovne stvari rade.

Poslednja izmena:
Kako se placa? Upravo sam editovao neki excel fajl sa onedrivea.. Ili nisam dobro skapirao o cemu pričate.

Na androidu sve radi ALI malo sutra...

Uzmi na primer samo originalni Nexus 7 2012 ediciju nebitno koja verzija...
Do androida 4.4.4 je sve funkcionisalo kako treba a onda... :)
Prelaskom na android 5.xx sam tablet mozes da koristis samo za seckanje luka i nista vise...:trust:

Hebeni gugl je prosto skenjao sopstveni proizvod da bi napravio mesta za noviji:mad:...

A da ne spominjemo smaranje sa reklamama...

Od kad sam presao na WP skoro da sam se resio reklama...

Poslednja izmena:
Ta nemogućnost editovanja office fajlova koji nisu kreirani na samom telefonu je problem na Office Mobile koji dolazi sa WP 8.1. Office Mobile koji dolazi sa W10M edituje bez problema bilo koji office dokument, bez obzira da li je kreiran na samom telefonu ili ne.

Outlook na W10M može da šalje i druge priloge osim slika (izuzev .exe fajlova, valjda zbog bezbednosti) ali mu fali schedule mail opcija koja postoji na Android i iOS verziji. Ubacih ovo u Windows Feedback-u pa ćemo da vidimo kada će i to dodati.

Komercijalizacija. Sa jedne strane je ok, sa druge strane trpi kvalitet. Jer danas je IT svima dostupan, ali nisu svi IT strucnjaci. Konzumenti misle da se razumeju u racunare ako umeju da instaliraju Win. Kada se pravi IT strucnjak opterecivao izgledom ikona? A o naprednim korisnicima mobilnih telefona da ne govorimo.

@Dzox
Pa što se mene tiče samo iz ličnog iskustva i o ličnim utiscima i pišem...

Odakle to ? Ja editovao word dokumenta bez problema na telefonu, na pc mi zahteva 365 pretplatu . Excel doduše nisam koristio, samo word.

Postoje neke opcije za koje treba pretplata valjda osnovne stvari rade.

A moguce ja ne znam jer imam office 365 pa sam mislio da zato mogu da editujem a on ne moze.

Moja greska onda.

Meni je to bila malo losa varijanta ali ako su omogucili osnovno editovanje to je super.

Ta nemogućnost editovanja office fajlova koji nisu kreirani na samom telefonu je problem na Office Mobile koji dolazi sa WP 8.1. Office Mobile koji dolazi sa W10M edituje bez problema bilo koji office dokument, bez obzira da li je kreiran na samom telefonu ili ne.

Outlook na W10M može da šalje i druge priloge osim slika (izuzev .exe fajlova, valjda zbog bezbednosti) ali mu fali schedule mail opcija koja postoji na Android i iOS verziji. Ubacih ovo u Windows Feedback-u pa ćemo da vidimo kada će i to dodati.

Potpisujem obe konstatacije. Ja mnogo radim sa office dokumentima, i neretko editujem na telefonu. Zaista do sada nisam naleteo ni na jedan .csv .xls .doc .docx itd. fajl koji nisam mogao da editujem.
Takodje sto se tice outlooka, svetlosnim je godinama ispred 8.1 verzije. Saljem i primam jako puno mailova, sto sa attachmentima sto bez i nikakv problem do sada, malo me samo zeza unifikacija inboxa, posto imam 5 accounta sa kojima redovno baratam i svaki ima live tile, desi se da otvorim mail No.2 a on mi iscita mailove sa maila No.4. E sad pretpostavljam da je prioritet na onom inboxu koji ima sveziju postu, pa moram rucno u aplikaciji da menjam na inbox koji mi je potreban u trenutku.

Inace sam jos uvek na 10.549.4 posto mi i vise nego zadovovoljavajuce obavlja posao (2 random restarta od dana kada je izasao), malo mi je mrsko bilo da setujem sve iznova, pa cu sacekati RTM/final.

Sta mislite isplatili se probati sada WM 10 na 640XL, s obzirom da se garancija gubi, ima li nacina da oni vide da je bio na WM 10, ako nesto podje po zlu.

Nema načina ako ti je telefon mrtav, a uvek ga možeš vratiti na 8.1 uz windows device tools.

Vrh Dno