Šta je novo?

Windows 8

Microsoft za WHQL ne sprovodi ozbiljno testiranje, varaš se ako misliš drugačije. WHQL testiranje se svodi na to da ms provuče driver kroz neki svoj softvare za testiranje drivera, ako taj softver ne prijavi grešku, to je to, driver dobija sertifikat. Ne testiraju drivere u realnom vremenu...

Tacno ali ovde se radi o tome da je driver u tako losem stanju integrisan u win 8.1 final build, pod jedan nije smeo preci whql sto je slazem se manje vazno ali tek takvo djubre integrisati u sistem samo da bi zadovoljio neciji apetit za $$

ja ne mogu da updateujem na win 8.1. prema tome nije izašao. i savršeno me je briga za tvoju integrušu. kukanjem na ovom forumu nećeš dobiti ništa, kao ni ja što nisam. piši pismo intelu i zapreti im da više nećeš da kupuješ njihov hardver, uplašiće se verovatno i poslati ti specijalno napisane drivere za tebe i striptizetu u znak izvinjenja.

Ko ovde kuka jedino se ti prosipas glupostima, samo iznosim cinjenice za one koga interesuju, ti idi i zivi svoj zamisljeni svet....

svet se ne živi , živi se život . ... inače bi svet nestao prestankom života pojedinca, a svedoci smo da se to ne dešava .

Ovo jeste zvaničan 8.1 (RTM).
Sa tim da Microsoft sada rasteže taj pojam, to jest oni sami su najavili obiman patch.
Sa druge strane i kada su RTM-ovi bili ispeglaniji, bez greške sve nikada nije funkcionisalo za sve korisnike.
Svi oni jure dolare i podjednako su "pošteni", važi i za microsoft i intel podjednako.
A i ovo je win 8 tema, a zauzimamo je raspravom o 8.1.

Još od 95ice drajveri su iz najmanje 2 dela, jedan, generalni deo se nalazi u sistemskim fajlovima i DirectX u a proizvođači delova treba da prave drajvere da budu kompatibilni sa tim. Tako da se mogu kriviti i MS i ovi drugi ako nešto ne štima. Da drajver radi dobro ne mora da bude WHQL ali ako već jeste a ne štima onda je MS sigurno kriv za to. Ipak bi štambilj trebalo nešto da znači.
Ipak je prelazak sa XPa na Vistu i 7micu što se tiče drajvera bio mnogo teži nego sad na 8micu uzimajući u obzir koliko više raznog hardwera ima, čak je više generičkih drajvera a i 8mica se bolje snalazi u automatskom traženju drajvera.

Realno na 8-ici meni ne nadje svega, 2 drivera i to je neki od njih neki sensor tamo skroz nebitan, a ovo drugo i nzm sta je (Base system device), stoji tako i kad poskidam sve drajvere sa HP sajta i ne pravi probleme nikakve.. Jedino sto npr za ATI Radeon HD 6490 instalira neki MS drajver koji nije funkcionalan ukoliko je potrebno prelaziti sa Intel integruse na Radeon.. Sve ostalo je funcionalno skroz od samog dizanja sistema..

- Napraviste pricu o 8.1 i kritike ovolike, zbog cega?? Zbog manjih ikona u Metrou za koji ste svi do juce govorili da je odvratan i da ga u zivotu necete koristiti.. :D Meni je prelaz sa 7 na 8 bio razuman, ali sad sa 8 na 8.1 posto-poto prelazenje ne kapiram, a jos uvek nije zvanicno ni objavljena (iako se provlaci ta neka ``finalna`` verzija dok je zvanicno MS ne predstavi a za to ima jos par nedelja) nista ne diram..

Poslednja izmena:
Realno na 8-ici meni ne nadje svega, 2 drivera i to je neki od njih neki sensor tamo skroz nebitan, a ovo drugo i nzm sta je (Base system device), stoji tako i kad poskidam sve drajvere sa HP sajta i ne pravi probleme nikakve.. Jedino sto npr za ATI Radeon HD 6490 instalira neki MS drajver koji nije funkcionalan ukoliko je potrebno prelaziti sa Intel integruse na Radeon.. Sve ostalo je funcionalno skroz od samog dizanja sistema..

Za ovo drugo ti nije Microsoft kriv, nego HP ne dozvoljava instalaciju bilo kojih drajvera za graficke osim njihovih. Sto je katastrofa uzimajuci u obzir da im je podrska laptopova minimalna i brzo je batale. Ne mogu da instaliram Windows 8/8.1 na laptop koji sam kupio 2010.-e posto oni ne zele vise da prave drajvere, toliko o tome.

ja sam skoro reinstalirao sistem na jednom hp laptopu i instalirao sa drivere koje sam skinuo sa nvidia sajta. ne znam kako si zakljucio da moraju hp-ovi driveri samo...

inace ta dva uredjaja za koje ti nisu instalirani driveri, pogledaj da li je jedno od ta dva onaj akcelerometar za detekciju potresa koji cuva hdd pri mrdkanju....

Za ovo drugo ti nije Microsoft kriv, nego HP ne dozvoljava instalaciju bilo kojih drajvera za graficke osim njihovih. Sto je katastrofa uzimajuci u obzir da im je podrska laptopova minimalna i brzo je batale. Ne mogu da instaliram Windows 8/8.1 na laptop koji sam kupio 2010.-e posto oni ne zele vise da prave drajvere, toliko o tome.

Ma ja nikog ne okrivljujem, pretpostavljam da je tako jer je potreban softver za kontrolu prelaska sa jedne grafike na drugu..

Ne znam koliko oni imaju udela u tome, a koliko proizvodjaci komponenti..

PA to je taj senzor koji sam naveo vec, a ovo drugo ne znam sta je.. Moguce da je i to nesto za HDD, ali kako sam metnuo SSD (ti me natera na tu muku :D ) briga me za njih.. :D

Poslednja izmena:
ja sam skoro reinstalirao sistem na jednom hp laptopu i instalirao sa drivere koje sam skinuo sa nvidia sajta. ne znam kako si zakljucio da moraju hp-ovi driveri samo...

Zato sto posedujem isti uredjaj, zato sto nije Nvidia u pitanju, zato sto AMD setup ne zeli ni da se pokrene i izbaci gresku da drajveri nisu pravljeni za tu konfiguraciju? Molim te, molim te, molim te, prestani.

Probaj da instaliraš drivere preko inf-a, ne klasično na setup.

pa pisi amd-u. oni se iz dana u dan pokazuju totalno nesposobnim da napisu drivere za svoje uredjaje. ma to je sramota vise...

Ja nemrem ovako vis'. U pitanju je dual-graphics konfiguracija, Intel i AMD. HP je odgovoran, inace ne bi setupi bilo koje od dveju kompanija izbacivali greske pri instalacijama tj. upucivali na HP-ov sajt. Upravo je stvar o onome sto je ProMaster pricao, ne mozes ni sa Intelovim a ni sa AMDovim drajverima da predjes sa jedne graficke na drugu. Tako da ne mogu ni preko inf-a da ista uradim.

Ja nemrem ovako vis'. U pitanju je dual-graphics konfiguracija, Intel i AMD. HP je odgovoran, inace ne bi setupi bilo koje od dveju kompanija izbacivali greske pri instalacijama tj. upucivali na HP-ov sajt. Upravo je stvar o onome sto je ProMaster pricao, ne mozes ni sa Intelovim a ni sa AMDovim drajverima da predjes sa jedne graficke na drugu. Tako da ne mogu ni preko inf-a da ista uradim.

Imao sam problem kod druga na kompu slican kakav ti imas.. I prolazilo mi je kroz glavu sta ako Disable-ujes drivere za Intel i udjes nakon toga i u BIOS-u iskljucis opciju za Switch graphic ?

Nisam probao jer je on bio u fazonu ``boli me tuki``. ali moze da se proba..

Pogledaj u Windows8 forumu, čini mi se da je neko imao iste probleme sa HPom, izgleda da je HP nešto zeznuo sa drajverima.

Da li je neko imao problem na windowsu 8 da mu je preko wirelessa uzasno spor internet,a kada se spoji kablom da internet radi sasvim normalno?

Imao sam problem kod druga na kompu slican kakav ti imas.. I prolazilo mi je kroz glavu sta ako Disable-ujes drivere za Intel i udjes nakon toga i u BIOS-u iskljucis opciju za Switch graphic ?

HP je iz BIOS-a modela iz poslednjih godinu-dve izbacio opciju da se uključuje/isključuje switchable graphics. Razlog zašto Ve®sus ne može da promeni aktivnu grafičku je zato što Radeon grafička na njegovom laptopu NE RADI uopšte. Takva je situacija sa gomilom modela već jako dugo vremena, ne znam da li je išta učinjeno da se problem reši, znam da su generalno imali stav zabole-nas-tuki po tom pitanju.

Izgleda je u pitanju problem u Intel+ AMD kombinaciji. Imam HP ProBook 455 sa AMD APU + Radeon 8750M, poslednji Mobility drajver sa AMD sajta (13.9) se instalira i switchable graphic radi bez problema.

HP je iz BIOS-a modela iz poslednjih godinu-dve izbacio opciju da se uključuje/isključuje switchable graphics. Razlog zašto Ve®sus ne može da promeni aktivnu grafičku je zato što Radeon grafička na njegovom laptopu NE RADI uopšte. Takva je situacija sa gomilom modela već jako dugo vremena, ne znam da li je išta učinjeno da se problem reši, znam da su generalno imali stav zabole-nas-tuki po tom pitanju.

Opet kod mog HP-a koji bi trebalo da je jedan od novijih generacija, imam opciju da palim/gasim swithcable graphics.

Hvala na savetu i konstataciji koja je bila ocigledna. :p Da stvar bude jos tuznija, stavili su "Da li je vas laptop spreman za Windows 8?" na sajtu i tu se vidi da su zapravo batalili podrsku svih laptopova koji su proizvedeni pre oktobra 2011.-e. Verovatno zadnji put da cu ikad kupiti/preporuciti HP laptop.

Poslednja izmena:
U principu uvek je najbolje kupiti laptop sa "generickim" komponentama gde majmuni koji ih sklapaju nisu izmiljali toplu vodu....

Pazi ja imam HP Probook 4530s, a ako on kaze da ima laptop star 2,3 godine, onda je to otprilike kao ovaj moj, i ja imam opciju da za switch grafike.. Zbog toga sam dosao na ideju.. A njegova ATI ce raditi ako joj ``ugura`` driver, ne onaj preko catalysta vec onako kako je neko vec rekao preko *.ini fajla.. Pazi mozda i ne uspe, ovo sve sto pricamo pricamo o teoriji, ali zasto ne probati, probao bih i ja, ali moju graficku sam komp nadje i dodeli joj neki MS driver . .

@Ve®sus

Probaj ove drajvere:

http://leshcatlabs.net/

I na mom starom HP laptopu sam imao isti problem pa je jedino resenje bila instalacija ovih custom drajvera. Rade odlicno btw, i intel i amd graficka ;)

Pazi ja imam HP Probook 4530s, a ako on kaze da ima laptop star 2,3 godine, onda je to otprilike kao ovaj moj, i ja imam opciju da za switch grafike.. Zbog toga sam dosao na ideju.. A njegova ATI ce raditi ako joj ``ugura`` driver, ne onaj preko catalysta vec onako kako je neko vec rekao preko *.ini fajla.. Pazi mozda i ne uspe, ovo sve sto pricamo pricamo o teoriji, ali zasto ne probati, probao bih i ja, ali moju graficku sam komp nadje i dodeli joj neki MS driver . .

Tvoj je laptop is commercial klase, na nju se ne odnosi ovo sto sam naveo. A ako je njegov laptop jedan od zahvacenih (a ima ih mnogo) moze on da mu gura kakav hoce drajver, nema vajde. Problem je trebalo da resi apdejt BIOS-a, medjutim ne samo da HP nije hajao da sredi BIOS, nego je nastavio da ladno izbacuje nove modele sa istim problemom.

Nazad
Vrh Dno