Šta je novo?

Windows 8

ti razumeš da imaš x86 spravu u rukama koja je teška 400g i koju možeš da nosiš gde god hoćeš. moju i tvoju desktop kantu ne mogu nigde da nosim. ti netbuk možeš da koristiš bez spoljnog monitora o čemu ti pričaš? POENTA JE DA na x86 win8 tabletu možeš da uradiš sve što i na android i ios tabletima, ali I MNOGO VIŠE, tačnije sve što mogu sadašnji netbukovi a tableti ne mogu.

ja sebe vidim u budućnosti kako koristim x86 tablet i telefon sa win8. SAMO da se amd i intel smiluju da naprave kršten mobilan x86 procesor.

i da. ne znam koji uređaj koristiš, ali se plašim da ovi tvoji komentari spadaju u kategoriju "kupio sam android ili ios tablet pa sad branim svoju kupovinu i win8 tablet je glupost"

činjenično stanje je da ćeš na tom tabletu moći da pokreneš sve dekstop aplikacije a na android i ios tabletima ne možeš. ako mi sad kažeš "šta će ti desktop aplikacije na tabletu", samo ću se isključiti iz dalje diskusije, jer je vidim milion načina da ih iskoristim i itekako vidim svrhu u tome, ti ako ne vidiš izvolte i koristi android i ios sa 300k ifart aplikacija, nemam ništa protiv.

Samo jedno pitanje. Šta bi ti od klasičnih desktop Windows aplikacija koristio na tabletu a da nemaju nikakvu ili makar nemaju adekvatnu zamenu među Android ili iOS aplikacijama (pa i Metro aplikacijama)?

libre ili ms office

Pa desktop verzije ovih paketa su praktično neupotrebljive na tabletu bez miša i tastature. Nikakav ozbiljniji posao ne možeš da uradiš bez miša i tastature. Jedino da gledaš dokumente što je onda besmisleno. Netbook je tu onda mnogo bolje rešenje.

Ostaje da vidimo kako će novi M$ Office da se pokaže na tabletima a navodno će M$ izbaciti verzije Office-a i za Android i iOS.

jel ti shvatas sta ja pricam sve vreme?

imas tablet koji koristis kao tablet, za sprdnju. ako ti zatreba za nesto ozbiljno imas tastaturu i touchpad u poklopcu od tableta, imas ceo komp.

problem?

Pa to nije ništa različito od netbook-a sa touchscreen-om (kojih će uskoro biti na tržištu gomila). Možda je jedino netbook malo teži nego kombinacija tablet+"poklopac" ali makar imaš poštenu tastaturu a ne dečiju igračku. Fala bogu pa možeš i OS da biraš.

ajde razdvoj mu tastaturu od ekrana leba ti, i drzi ga u ruci kao knjigu....

asus transformer je xtra, samo da se prave sa win 8

ja cekam tako nesto, a ti lepo izvolte kupi android ili ios uredjaj pa ifartuj sa njim do mile volje. tableti su sada uglavnom igrackice. win 8 x86 tablet je prvi tablet koji ce moci da se koristi i za nesto ozbiljno, on the go....

sa netbukom nemas komfor, sa sadasnjim tabletima nemas funkcionalnost netbuka. win8 x86 tablet ce imati sve.

Poslednja izmena:
Nikada, ali nikada ne bi mogao da koristim spravu sa Metro interfejsom ni na desktopu ni na mobilnom uredjaju. Ne pada mi na pamet da se borim sa OS-om, da bih ga prilagodio mojim potrebama i pri tome da placam za to i da stavljam razne hackove ne bi li ga doveo u upotrebno stanje.
Tablet uredjaji su pravljeni za konzumiranje interneta, a ne za bilo kakav ozbiljan rad. Tako ce biti i sa win8 tabletima. To sto Microsoft pokusava je besmisleno.
Igrice - samo casual
Programi za 2d i 3d crtanje - nista bez misa i ozboljne grafike
Office - samo za gledanje i minimalne izmene.

Ne znam da li si probao, ali koriscenje touchpada i touch ekrana istovremeno je izuzetno neprakticno. Cover koji Surface ima, nema tvrdi zglob, tj ekran je dosta tezi od tastature. Kako mislis da ga koristis u krilu ili na stolu? Zaboravi ozbiljan rad na tim spravama. To je samo marketinsko mazanje ociju.

nemam nameru da laptop ikada koristim u krilu, nisu m*da dzabe van tela, njima prija niza temperatura, nemam nameru da ih grejem... isto kao sto nemam nameru da istovremeno koristim touch screen i kursor....

Nikada, ali nikada ne bi mogao da koristim spravu sa Metro interfejsom ni na desktopu ni na mobilnom uredjaju. Ne pada mi na pamet da se borim sa OS-om, da bih ga prilagodio mojim potrebama i pri tome da placam za to i da stavljam razne hackove ne bi li ga doveo u upotrebno stanje.
Tablet uredjaji su pravljeni za konzumiranje interneta, a ne za bilo kakav ozbiljan rad. Tako ce biti i sa win8 tabletima. To sto Microsoft pokusava je besmisleno.
Igrice - samo casual
Programi za 2d i 3d crtanje - nista bez misa i ozboljne grafike
Office - samo za gledanje i minimalne izmene.

Ne znam da li si probao, ali koriscenje touchpada i touch ekrana istovremeno je izuzetno neprakticno. Cover koji Surface ima, nema tvrdi zglob, tj ekran je dosta tezi od tastature. Kako mislis da ga koristis u krilu ili na stolu? Zaboravi ozbiljan rad na tim spravama. To je samo marketinsko mazanje ociju.

Gresis za 2D i 3D crtanje ti treba jak CPU, a i5 je i vise nego dovoljan da to izgura, GPU moze dati odredjenu akceleraciju pri ogromnom broju elemenata tipa 200+ u nekom slozenom assembly-u, ali ipak puna snaga GPU-a se vidi u GPU renderu, u samom procesu crtanja 3D modeli su nezahtevni i neki deo sa 20-ak partova moze da gura neki krs intel procesor do 20 e sa integrusom. Pro Surface valja samo ako se prikopca tastatura i mis pa tako predstavlja mozda mobilnije i fensi resenje u odnosu na neki ultrabook.

ArchiCAD se može koristiti na i5 procesoru bez dodatne grafike ali to prilično redukuje i brzinu i kvalitet crtanja u 3D. Drugim rečima desktop (eventualno neki DTR laptop) je zakon za tu vrstu posla sve ostalo je neozbiljno.

ArchiCAD se može koristiti na i5 procesoru bez dodatne grafike ali to prilično redukuje i brzinu i kvalitet crtanja u 3D. Drugim rečima desktop (eventualno neki DTR laptop) je zakon za tu vrstu posla sve ostalo je neozbiljno.

Zavisi koji softver, recimo sa nekim jadnim dualom i integrusom u Solidworks-u sam laganica vrteo sklop sa 20 ak delova.

Zavisi koji softver, recimo sa nekim jadnim dualom i integrusom u Solidworks-u sam laganica vrteo sklop sa 20 ak delova.

Totalno je van teme, verovatno zavisi od softvera ali kakave veze ima tvoj primer od dvadesetak objekata/delova, kad u ArhiCAD-u ljudi rade sa modelima koji imaju više layera nego ti objekata u tvom hello world primeru? Radim dosta u okruženju arhitekata i podržao sam ono što je yooyo rekao jer je to tačno, a ti insistiraš na svom iskustvu koje očigledno nije dovoljno da se na stvar gleda objektivno.

Poslednja izmena:
^ Haha Hello world.

OnTopic:
Jel postoje neke aplikacije za Metro koje nisu preinstalirane, a da mogu da se skinu (ne racunajuci skrbavi chrome...)

ne govorim o razvijanju boinga na tabletu, vec o najdrljavijem ofisu koji nemas na androidu. power point prezentacije izgledaju retardirano, cak i word dokument nema teorije da gledas onako kako valja...

btw, offtopic mali. kako kupiti licencu za word 2000 kad taj peogram vise nije aktuelan? svi oko mene furaju ms office i dokumenti su mi totalno slogirani kad ih otvorim u libre office-u.

Neko je ovde spominjao da ima problema sa zvucnom karticom, rade drajveri, ali ne radi media centar, i ne mogu nikako da namestim da imam izlaz i na zvucnicima i na tv-u. U pitanju je integrisana zvucna na ploci iz potpisa. Bio bih vam vrlo zahvalan ako imate resenje za ovaj problem.

Problemi sa ASUSovim zvucnim karticama, tvoja maticna ima Realtek. Ako si skinuo njihove poslednje drajvere za Windows 8, media center bi ti trebao raditi bez problema.

Da evo upravo sam nasao na sajtu, 30. avgusta su stavili bas "win8 64", a ja od tad nisam gledao, sad cu da vidim sta je, al' cini mi se da je isti kao za sedmicu (sa kojim definitivno media centar ne radi).

Proradio mi je App Store... Skidam sad Pinball FX :d
Koliko sam video najvise ima igrica, kao i gomila stvari za koje pretpostavljam da su za WM8 (Flashlight recimo). Inace pohvatao sam se u medjuvremenu, cool mi je sto imam na mom MX518 onaj klik iza srednjeg prsta, koji sluzi kako neka vrsta ALT+Tab comboa, pa mogu lagano da se setam izmedju metroa i desktopa. Takodje sam povezao i gmail na windows mail, samo mi je problematicno sto mi ne rade neki linkovi, tacnije sa bench subscribe tema... voleo bih da ima neki posten muzicki player za metro, kao i video, ali bice za mesec - dva sigurno. Office 2010 takodje radi bez problema.

Evo ga dok sam kucao instalirao se Pinball, ali mi ke**a za Xbox live account... idem da sredim to :D

Edit: Evo (attachment) sta mi se desava dok pokusavam da se prijavim na Xbox.com, ulogovan sam na [email protected], i izbaci mi da odaberem country+timezone i da o"t"kacim checkbox za spam mail od njih i sve ja to sredim kliknem na continue i ovo mi se desi.

Prilozi

• Error.png
    Error.png
    219.6 KB · Pregleda: 214
Poslednja izmena:
8 Start Button
boxcontent-2.jpg

https://www.totalidea.com/8startbutton/

Jel neko proverio performanse sa FX procesorima na win 8 vs win7 sa zakrpama za fx procesore?

Totalno je van teme, verovatno zavisi od softvera ali kakave veze ima tvoj primer od dvadesetak objekata/delova, kad u ArhiCAD-u ljudi rade sa modelima koji imaju više layera nego ti objekata u tvom hello world primeru? Radim dosta u okruženju arhitekata i podržao sam ono što je yooyo rekao jer je to tačno, a ti insistiraš na svom iskustvu koje očigledno nije dovoljno da se na stvar gleda objektivno.

Prvo ne pricam o ArchiCad-u za koji 20 partova jeste hello world okruzenje, dok za Solid/Catia ipak jeste nesto vise od tog hello world. Na masini koja je daleko ispod tog i5 i neke budzet graficke, se vrsi modifikacija povrsine izvucena sa snimka organa ili kosti koja se kasnije analizira u specijalizovanom softveru koji ne mozes kupiti na istoj toj masini i na kraju se sve to svodi na pravljenju - stampanju dela koji ce se ugraditi u telo coveka i produziti mu zivot. Ovo se vise svodi na softver i zahtevnost samog modela tebi je 100 modela u ArchiCad-u smesno, nekome u Catii treba 3-5 dana da sve to izmodelira i spoji u celinu, nije ArchiCad jedini 3D softver. Da ne sirim pricu, o softveru u Solid-u assembly sa 200 partova stuca, dok u Catii sve radi savrseno fluidno.

Proradio mi je App Store... Skidam sad Pinball FX :d

Evo ga dok sam kucao instalirao se Pinball, ali mi ke**a za Xbox live account... idem da sredim to :D

Edit: Evo (attachment) sta mi se desava dok pokusavam da se prijavim na Xbox.com, ulogovan sam na [email protected], i izbaci mi da odaberem country+timezone i da o"t"kacim checkbox za spam mail od njih i sve ja to sredim kliknem na continue i ovo mi se desi.

Pa jednostavno preskoći prijavu u xbox live...Ionako smo koliko znam nepodržana regija....

Poslednja izmena:
Pa jednostavno preskoći prijavu u xbox live...Ionako smo koliko znam nepodržana regija....

E, sredilo se to, bilo je do njihovih servera. Inace sam samo stavio lokaciju na USA i radi mi normalno. Samo ne koristim nikakav nacin on-line payment-a pa da proverim da li i to radi kako bi trebalo... nisam imao vremena da proveravam ostale stvari, ali radi mi Pinball normalno, ima samo 1 tabla, a ostale se kupuju.
Ne znam samo kako mozes da drzis na srpskom brate, najjace mi je bilo kada sam tek instalirao i otvorio musika "tile" i ono mi ispise "ovde je tako prazno" :lupko:, odmah sam prebacio na eng.

A kod instalacije sam izabrao Hrvatska tako da mi nudi ap-ove za ovu regiju a i imena su na hrvatski... Vrijeme, Vijesti, Pošta... da Pinball je eto na srpskom jer na hrvatski valjda nitko nije preveo...Glavno da nije na kineski da sve razumijem.

Ma nije mi ni važno da Metro bude na engleski ionako slabo koristim Metro... :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno