Šta je novo?

Windows 8

Poenta i jeste da se izda i pređe na OS sa sublimiranim funkcijama podrške (rada) tableta, laptopa i desktopa (koji polako odumire).
Isto to rade Linux distroi i Apple.
Ne vidim razlog zašto se onda pljuje po 8mici?

Brza je i efikasna za sada. Videćemo za dalje...
PC ne umire,niti ce.Vec se smanjuje,postaje kompaktan i laksi za nosenje,zauzima sve manje prostora kao i hardver za njega. Ako ste skoro bili u neku pc prodavnicu,videli bi da se nude sve manja kucista.Poznate firme poput Hp-a,Dell i ostali takodje nude desktop kucista sa manjim dimenzijama od onih koje su prodavali do pre 1-2 godine.

Problem je što se ovim uproštavanjem svega širi dostupnost većim masama, a nama koji godinama radimo za računarima (i koji smo navikli na već postojeće elemente) će biti i žao i nekome čak teško naviknuti se na nove sisteme (npr. fazon otklanjanja "Start" tipke). Neke stvari vremenom postaju svete, da su ne znam kakva banalnost.

Ništa ne fali start... ovo je čak dobar put jer ga pokušavaju napraviti interaktivnim.... Ima puno načina da zaobiđeš metro ako ga nećeš sve se da složiti na neki dock a ako i ne možeš prežaliti ostani na sedmici ima punu podršku do 2020. :)

Ništa ne fali start... ovo je čak dobar put jer ga pokušavaju napraviti interaktivnim.... Ima puno načina da zaobiđeš metro ako ga nećeš sve se da složiti na neki dock a ako i ne možeš prežaliti ostani na sedmici ima punu podršku do 2020. :)

Onda ostajem na sedmici vidimo se 2020 te :D

Onda ostajem na sedmici vidimo se 2020 te :D

Iako MS realno ne podrzava XP vec koju godinu, prilican broj vecih firmi nece skoro preci sa XP-a. Azijske firme (pogotovu korejske) imaju obicaj da menjaju hardver i softver mnogo cesce nego zapad, ali evo ni one ne menjaju XP jos uvek i ne planiraju.

Tako da... slobodno se drzimo i XP-a :)

Firma zbog nekog krsa od softwer-a koji se vrti na nekom ubogom kompu moze biti sistematcki vezana za XP, kucna primena je nesto sasvim drugo i za njih 99% prelazak je bezbolan
Takodje firmama uglavnom komp sluzi da obavlja odredjen broj funkcija gde je i XP a da se ne koristi office verovatno bi im i linux legao ok koji je za desktop upotrebu sakat

PC ne umire,niti ce.Vec se smanjuje,postaje kompaktan i laksi za nosenje,zauzima sve manje prostora kao i hardver za njega. Ako ste skoro bili u neku pc prodavnicu,videli bi da se nude sve manja kucista.Poznate firme poput Hp-a,Dell i ostali takodje nude desktop kucista sa manjim dimenzijama od onih koje su prodavali do pre 1-2 godine.

Kako se bre smanjuje? Ja baš pre par nedelja kupih 24" monitor. A i kućište mi je standardnih dimenzija, kao i ono od pre 7 godina. :D

plašim se da je sasa012 neko od postojećih članova koga je sramota da piše ovo pod pravim nickom :/

windows 7 doneo ssd

svašta

edit: još uvek sam pod utiskom... oči sam hteo sebi da iskopam kad sam ono pročitao :/

plašim se da je sasa012 neko od postojećih članova koga je sramota da piše ovo pod pravim nickom :/

windows 7 doneo ssd

svašta

edit: još uvek sam pod utiskom... oči sam hteo sebi da iskopam kad sam ono pročitao :/
Ok,vidi se da nisi bas iskusan i da ne pratis pc razvice .;)
Izlozi svoje misljenje i svoj filozofski odgovor na pitanje: "Zasto Microsoft non-stop nesto menja,budzi...prepravlja...dodaje u svom "savrsenom" operativnom sistemu?","Zasto odmah zatim i proizvodjaci se asociraju na proizvodju novog hardvera i softvera za taj novi sistem?","Zasto ljudi uopste kupuju sve te novotarije,kad su ionako njihove postojece vec odlicne"?, i poslednje..."Zasto je clan "ed_hunter' presao na novi hardver i windows 7"?..pa da i ja posle kopam oci.;)
P.S Crkavanje harvera,nemogucnost pronalazanje istog u obliznjoj pc prodavnici se ne uracunava, jer se isti moze nabaviti i kao polovan.

^ Brate, ssd? Stvarno? A i ostalo?

OnTopic:
Evo i ja sam danas stavio moj RTM PRO, pa za par dana bacim i ja neki feedback.

^ Brate, ssd? Stvarno? A i ostalo?

OnTopic:
Evo i ja sam danas stavio moj RTM PRO, pa za par dana bacim i ja neki feedback.

Ne razumem?Ja sam izlozio samo svoje logicko razmisljanje prema informacijama i izvorima sa kojih sam i procitao o novinama koje su donosili novi operativni sistemi,a i hardveru koji se spremao za iste,te sam sve sazeo u par recenica.Da li se ja sad smatram ludim?Mnogi clanovi dolaze ovde sa pitanjima "zasto je ovo ovako,zasto nije onako kako volim,zbog cega je to ubaceno,a ovo izbaceno".Mnogi su (ukljucujuci i mene) prilikom instalacije ovog novog operativnog sistema udarili o zid zvanog "metro"...Neki su ga iskoristili,neki su potrazili resenje ili su pitali za njegovo preskakanje-zaobilazenje,a neki se i dalje pitaju sta snjim!?

Ne razumem?Ja sam izlozio samo svoje logicko razmisljanje prema informacijama i izvorima sa kojih sam i procitao o novinama koje su donosili novi operativni sistemi,a i hardveru koji se spremao za iste,te sam sve sazeo u par recenica.Da li se ja sad smatram ludim?Mnogi clanovi dolaze ovde sa pitanjima "zasto je ovo ovako,zasto nije onako kako volim,zbog cega je to ubaceno,a ovo izbaceno".Mnogi su (ukljucujuci i mene) prilikom instalacije ovog novog operativnog sistema udarili o zid zvanog "metro"...Neki su ga iskoristili,neki su potrazili resenje ili su pitali za njegovo preskakanje-zaobilazenje,a neki se i dalje pitaju sta snjim!?

Vidi, da se ne bi naganjali ovde bzvz., i da nam ne brisu postove, samo mi objasni zasto se desava da se pojavi neko parce hardware-a koje recimo u startu radi losije nego posle nekog vremena i nekoliko zakrpa (updateova) od strane M$-a, kada tek i vidis pun potencijal istog. Recimo pada mi na pamet BD, za koga se podosta cekalo da MS izbaci neki update... Zapitaj se malo, po tebi bi MS znao performanse svakog novog hardware-skog izuma do 5-6 godina unapred, pa zasto onda i nebi osnowali svoj hw dept. pa da zaradjuju i na tome?

Sasa12, u pravu si, ko ne moge da razume, njegov problem... MS nije lud i misli daleko unapred...

ma da nije ms-a ne bismo imali nista od novog i brzog hardvera, samo to ne uvidjamo.

evo ja mu svecu za zdravlje palim u crkvi svaki put, a kad legnem da spavam ja se setim ms-a i kroz suze u ocima mu se zahvalim na svim brzim procesorima, hard diskovima i grafickim kartama koje nam je doneo...

Hteli su da uvedu nove standarde,isto kao sto su uradili sa svim prethodnim verzijama windows-a.Uvodjenjem windows xp-a korisnici su dobili wi-fi,vece kapacitete hdd i ram memorija,brze procesore i graficke,poceo je i takodje i softver sa njim bolje,brze i funkcionalnije da se razvija.Sa Vistom opet ista stvar,dok sa windows 7 je usavrsena postojeca tehnologija,a takodje su doneti i novi standardi poput ssd-ova (koji su sad sve jeftiniji).Windows 8 donosi interfejs osetljiv na dodir,bolju optimizovanost za nove uredjaje i ssd-ove i jos mnogo toga.Hocu da kazem da svaki windows donosi nesto novo i bolje od prethodne verzije.Ne vidim poentu da pojedini clanovi budu toliko isfrustrirani zbog novog interfejsa koji cas posla moze biti zamenjen obicnim start menijem,a sa sobom donosi i dosta novina.
P.S Cim Windows 8 izadje zvanicno krajem sledeceg meseca,pocece i masovna proizvodja monitora na dodir sa prihvatljivom cenom.

Sve što tl spominješ svodi se na napredak hardvera, odnosno podršku za nove tehnologije i standarde... Sam Windows desktop kao korisničko okruženje nije imao radikalnih izmena od 95ice - ovo je prvi veći zahvat i ja nemam ništa protiv toga, sve dok me neko ne prisiljava da radim na onako kako ne želim. Ne vidim zašto bi bio problem da mogu da zadržim klasičan desktop ako to hoću, a ne da moram instalirati aplikacije koje zaobilaze Metro. Mislim da je ovo izvor frustracije za mnoge - i da ovaj hibrid desktop i toucha ne donosi nikakvo poboljšanje u funkcionalnosti za desktop korisnike.

Ok,vidi se da nisi bas iskusan i da ne pratis pc razvice .;)
Izlozi svoje misljenje i svoj filozofski odgovor na pitanje: "Zasto Microsoft non-stop nesto menja,budzi...prepravlja...dodaje u svom "savrsenom" operativnom sistemu?","Zasto odmah zatim i proizvodjaci se asociraju na proizvodju novog hardvera i softvera za taj novi sistem?","Zasto ljudi uopste kupuju sve te novotarije,kad su ionako njihove postojece vec odlicne"?, i poslednje..."Zasto je clan "ed_hunter' presao na novi hardver i windows 7"?..pa da i ja posle kopam oci.;)
P.S Crkavanje harvera,nemogucnost pronalazanje istog u obliznjoj pc prodavnici se ne uracunava, jer se isti moze nabaviti i kao polovan.

A ovaj odgovor baš i nema mnogo smisla - napredak hardvera nije direktno vezan za Windows... MS nije lud i podrška za ARM procesore i jedan sistem i za touch i za desktop zvuči odlično, ali Win 8 je trenutno daleko od dobrog univerzalnog rešenja.

Poslednja izmena:
Ja mislim da je ovo prvo rješenje u biti i je, neko slijedeće bi trebalo biti već bolje. Bar se nadam. Kaže se prvi mačići se bacaju u vodu.

Dokle više sa tim desktop odumire?? To nečije puste želje...
Од кад је Стив Џобс пустио буву о post PC ери неки не могу да се смире :D

Имам и нетбук и таблет и смартфон (мада је Симбијан смејурија у односу на андроид/iOS/WP :p) али таблет не може никако да ми замени десктоп, то су уређаји који се допуњују, негде се преклапају, али све зависи од потреба корисника. Волео бих да видим оне који проричу нестанак стоних рачунара да их сад потпуно батале, ал' баш поптуно, могу и ја само с таблетом пар дана (чак ми некад и прија), ал' већ после пар дана кад опет седнем за стони рачунар осетим колико је незаменљив, а како је тек онима који на стоном рачунару зарађују.

Windows 8 је направљен како би брисао те границе, већ неки W7 таблети се уз накачене периферије могу без проблема користити као стони рачунари, а W8 и Метро (била је вест да ће бити преименован) ће у Windows окружење и на x86 платформу донети сучеље погодно за употребу с прстима. Имам андроид таблет и много сам пута зажалио што на њему немам и нешто више тј. могућности Windowsa, е W8 таблети ће надам се то исправити, а ту ће бити кључно оно што се Балмер још давно драо :d developers, developers, developers...
Старт дугме јако ретко користим тако да ми његов нестанак неће тако тешко пасти, мада не видим која је корист од избацивања истог, оно што ме највише занима су да ли ће бити довољно квалитетних таблет (метро) апликација тј. оних које ће моћи да парирају панданима на андроиду и iOS-у. Битно је и да обезбеде хардвер који ће коштати 500$ и мање јер као што је Windows до сад покривао све сегменте ваљда ће тако и остати у будућностио. Сви се ложе на ултрабукове препаковане у таблете, а мене далеко више занимају јефтинији модели са Атом и Fusion процесорима који ће бити довољно брзи да парирају андроид конкуренцији сличног ценовног ранга и iPad-у, али да за разлику од њих омогуће пократање свих до сад написаних десктоп апликација.

Text ti je c/p, anyway, odakle nekom ideja da neko zeli na prenosnom racunaru da pokrece desktop aplikacije? Da je to dovoljno ne bi nastao Metro. Aplikacije pisane za desktop su neupotrebljive na prenosnim uredjajima.

ja ne znam sta je sad tebi? desktop aplikacija na tabletu je skroz potrebna, jer onog momenta kad tablet postavis na sto i povezes mu tastaturu i misa on postaje netbuk, a povezi mu veci ekran on postaje komp.

odem na slavu kod druga i ponesem tablet, i zatreba mi nesto da uradim za sta mi je potreban pc- mogu, odem bilo gde i imam pc sa sobom. android i ios tableti su hendikepirani shvatite to!

ja bih voleo i x86 telefon sa win8 da imam. ako to bude izaslo, ja uzimam 300%

Al si naveo primer :). Tablet ne treba da sluzi tome, all in one prica nikad nije pila vodu. Sama potreba da koristis externi monitor i tastaturu govori da vise nije prenosni uredjaj.

ti razumeš da imaš x86 spravu u rukama koja je teška 400g i koju možeš da nosiš gde god hoćeš. moju i tvoju desktop kantu ne mogu nigde da nosim. ti netbuk možeš da koristiš bez spoljnog monitora o čemu ti pričaš? POENTA JE DA na x86 win8 tabletu možeš da uradiš sve što i na android i ios tabletima, ali I MNOGO VIŠE, tačnije sve što mogu sadašnji netbukovi a tableti ne mogu.

ja sebe vidim u budućnosti kako koristim x86 tablet i telefon sa win8. SAMO da se amd i intel smiluju da naprave kršten mobilan x86 procesor.

i da. ne znam koji uređaj koristiš, ali se plašim da ovi tvoji komentari spadaju u kategoriju "kupio sam android ili ios tablet pa sad branim svoju kupovinu i win8 tablet je glupost"

činjenično stanje je da ćeš na tom tabletu moći da pokreneš sve dekstop aplikacije a na android i ios tabletima ne možeš. ako mi sad kažeš "šta će ti desktop aplikacije na tabletu", samo ću se isključiti iz dalje diskusije, jer je vidim milion načina da ih iskoristim i itekako vidim svrhu u tome, ti ako ne vidiš izvolte i koristi android i ios sa 300k ifart aplikacija, nemam ništa protiv.

Ne vredi ne kapiras, na tabletu desktop aplikacije nemaju smisla pravljene su za potpuno drugaciju ergonomiju... besmislene su na tim ekranima, tablet kome treba dodatni monitor, tastatura i mis nije prenosan, laptop je daleko bolje resenje od toga.

Kraj price :)

Ne vredi ne kapiras, na tabletu desktop aplikacije nemaju smisla pravljene su za potpuno drugaciju ergonomiju... besmislene su na tim ekranima, tablet kome treba dodatni monitor, tastatura i mis nije prenosan, laptop je daleko bolje resenje od toga.

Videt ces da ce te Windows tableti razuveriti,.. android je igracka sakata i preskupa, takodje svrha tableta nije da zameni laptopove vec da ih priblizi, jer nekom kome treba na 2-3 minuta office ili bilo koja druga desktop aplikacija ne isplati se da teglja laptop a to je verujem vecina korisnika.....

deder mi onda objasni netbuk sa svojim ekranom od 10". kako na njemu imaju smisla desktop aplikacije? kako taj ekran nije sakat? zasto je toliko popularan? svi su budale znaci, samo si ti pametan?

Poslednja izmena:
Evo za jedan dan koriscenja mislim da ce ovo biti OK (Metro mislim), samo da krene app store da radi i da se aplikacije normalno integrisu. Ovako nije lose, ali mi recimo LoL na mom laptopu radi losije nego na sedmici (P6000 1.8GHz, 3gb RAM, HD 5470). Ne mogu reci da se kajem, ali nije ni pun pogodak sto sam formatirao sedmicu. Za razliku od mene koji sam za sada meh..., devojci se jako svidja (jelte vidi samo kozmeticke izmene :D ). Svidja mi se sto nisam ogranicen na metro aplikacije u okviru samog metroa, jer mogu da dodam sve programe koji mi trebaju u isti...

jesi instalirao sve drajvere ili si samo pokrenuo igru nakon instalacije w8?

Skinuo Catalyst novi, instalirao ga, instalirao DirectX preko web instalera i poterao igru... mislim i na sedmici mi je znala zakovati na vecem teamfightu (sve na medium samo rez 1680*1050 SyncMaster 2232BW), ali ovde mi zakuje kad se bijem i 1v1, pa sam spustio sve na low (sto mi i ne smeta jer lol i nije bas spektakularan pa da mi trebaju svi detalji). Jedino sto mi pada na pamet je sto nisam instalirao igru, nego mi je na 7 bila instalirana na Local Disk D:\, pa sam je samo pokrenuo i odradio poslednji patch, ali to sam i ranije radio pa nije bilo problema... takodje ne znam koliko performanse HDD-a mogu da uticu na to jer imam samo 2gb free na D:\?

Vrh Dno