Šta je novo?

Windows 8

15 dolara upgrade je za one koji dobiju oem 7 sada kad kupe novi komp, isto kao što je bilo sa vistom i sedmicom... onaj ko je kupio sedmicu pre lupam dve godine neće dobiti taj upgrade. bar ja mislim da je tako...

korisnički interface je druga priča. win 8 se razlikuje od prethodnih windowsa više no što se linux razliku od od ostalih windowsa lol. sa druge strane mislim da je linux više user friendly... samo smo mi navikli na windows...

Cekaj, ti sebe svrstavas u prosecnog korisnika? Ako vec hoces da gledas prosecnog korisnika, onda ta osoba nece igrati igre, a ako hoce, u vecini slucajeva ce to biti na konzoli/tabletu/telefonu a ne na kompjuteru. Ovde ne racunam facebook igre, solitaire, minesweeper i slicno. Tako da da, u tom slucaju PROSECNI korisnik (ne ti) ce biti sasvim zadovoljan sa Linuxom. Ali ono sto ti ocekujes od Linuxa, takva vrsta zanimacija ce daleko biti od besplatne u skorije vreme.

Windows i linux se jednostavno NE MOGU porediti, oni koji pokusavaju lupaju nevidjeno...
Jednostavno ono sto je pisano za windows radi samo tu... Linux sa svojom bazom DOBRIH programa je smesan, takodje da je linux iole polularan i da ga koriste neupuceni korisnici koji sad guraju windows i on bi bio pun virusa, exploita, itd jer je to problem pre svega korisnika a tek onda OS-a

onda lepo kaži da ono što si rekao da to nije istina :D

sve može da se napravi da radi na ostalim sistemima, kao primer sam naveo macos za koji postoji i adobe creative suite, i microsoft office... sve... ništa nije samo na windowsu. i igre mogu da rade na drugim platformama, opet macos, diablo recimo za macos, itd... dakle tvoja tvrdnja ne stoji.

no, tema je windows 8. odnosno raspad microsofta :D hihi pu pu da ne ureknem, samo nek nastave ovako :D

Jeste na macos-u rade 10 igara i 4 paketa programa... nemam reci :p

deder mi pojasni onda kako sve to što ti kažeš da je pisano za win i radi samo na win gle čuda ima i za macos?

Sve sto je pisano u C++ i Javi za Win, moze se lako portovati za Linux. Ono sto je pisano u C# (uglavnom aplikacije novijeg datuma) se ne mogu portovati, ali je kod slican, pa nije veliki problem izmijeniti. Ali posto je recimo 92.156% "obicnih" korisnika na Windowsu, vjerovanto vecinu programera mrzi da se cimaju.
Tu ne mislim na igre, one su drugacije, zbog 3D podrske, ali ni tu ne bi bio problem razviti postene drajvere za graficke karte, ali opet mislim da je nebitan procenat na Linuxu, da bi se neko cimao.

navedi mi jedan?

jel ti shvataš da to sve može i na drugim sistemima da se portuje? ako su mogli adobe cs, onako kompleksan softver da portuju na mac os ja zaista ne vidim koji to drugi program ne može?

Dok god ima programa koji su samo na windows-u, nema sanse da razmisljam o ikakvoj alternativi. Makar to bio samo 1 jedini program to je dovoljno da se drzis Win-a, nije da sam ja neki M$ fan i ne bi se bunio sigurno da imam Free OS i programe pa da mirno spavam barem sto se toga tice :D Al jednostavno dosta ljudi nece da razvija za *nix OS zasto pitajte njih nije tu M$ kriv.
A od Win7 verzije Win OS je stvarno dobar, kada se setim ranije koliko problema sam imao sa 9x serijom :D XP je bio prvi dobar korak, a posle Win 7 je nastavio, Vistu *** ignorisemo :)
Ova osmica izlazi previse rano sa desktop perspektive, ali kada se pogleda koliko je trziste tableta i smart phone-ova, nije ni cudo sto hoce sve 3 stvari da spoje.

@ ed hunter

A ti kao placas Win? :)

@Grunt
Gresis, eno Ed ce da ti portuje sve na linux ili macos po zelji :p

Dok god ima programa koji su samo na windows-u, nema sanse da razmisljam o ikakvoj alternativi. Makar to bio samo 1 jedini program to je dovoljno da se drzis Win-a, nije da sam ja neki M$ fan i ne bi se bunio sigurno da imam Free OS i programe pa da mirno spavam barem sto se toga tice :D Al jednostavno dosta ljudi nece da razvija za *nix OS zasto pitajte njih nije tu M$ kriv.
A od Win7 verzije Win OS je stvarno dobar, kada se setim ranije koliko problema sam imao sa 9x serijom :D XP je bio prvi dobar korak, a posle Win 7 je nastavio, Vistu *** ignorisemo :)
Ova osmica izlazi previse rano sa desktop perspektive, ali kada se pogleda koliko je trziste tableta i smart phone-ova, nije ni cudo sto hoce sve 3 stvari da spoje.
molim da se napravi razlika između "nije moguće napraviti za drugu platformu" i "neće da prave za drugu platformu". željko tvrdi ovo prvo, a ja tvrdim da je moguće, samo nemaju interesa.
@ ed hunter

A ti kao placas Win? :)
imam dual boot linux mint i win 7 pro. linux mint i svi programi na njemu su besplatni (ima stvari koje nisu open source ali su besplatne, recimo drajveri za grafičku). win 7 pro je original i na njemu imam world of tanks, diablo 3, osnovne stvari za internet i multimediju. ništa pirat. u mad bro?

edit: laaaaaaaaaaaaaaaažem, evo ga krekovan fraps, pokušao da snimam world of tanks, al ne ide, mnogo mi slab komp :) čudi me da ga nisam obrisao.

manite mene i moj komp, tema je propast microsofta i windowsa, držite se teme :D

Poslednja izmena:
Pa ti si neki gospoin coek.. :)

jok, nego jednostavno nemam velike potrebe kao ni većina ljudi na kućnim kompjuterima uostalom. ko radi nešto profi tome treba profi softver. iskreno da mi d3 radi nativno na linuxu ne bih ni palio win.

elem, da se vratimo temi... win 8 ima neka jako lepa rešenja, dok sa druge strane mnogo toga deluje kao rana alfa faza... ne znam, možda zato što je meni u virtuelnoj mašini, ali ono... nije mi ništa brži od sedmice...

navedi mi jedan?

jel ti shvataš da to sve može i na drugim sistemima da se portuje? ako su mogli adobe cs, onako kompleksan softver da portuju na mac os ja zaista ne vidim koji to drugi program ne može?
Kad već tražiš, MPC-HC ili bilo koji plejer koji koristi DirectShow ne može da radi na ne-Windows OS. "Portovanje" bi tražilo solidnu prepravku koda i prelaz na neki drugi multimedijalni fw.

nisam ni svestan njegovog postojanja :D ti si napisao mpc, a to je media player classic koji dodatni program koji se instalira i nije ovaj windows media playera koji se dobija uz win. ako je nekome windows media player glavni razlog za korišćenje windowsa onda.... joj....

Mislio sam na izjavu da imaš samo VLC na računaru, pa gledam kako si deinstalirao WMP. :D

MPC se ne instalira :)

ja sam taj mpc dobijao samo kad instaliram k lite codec pack. nisam ni znao da ga ima ovako. sad nemam k lite niti bilo kakve kodeke, samo sam instalirao vlc i to mu je to.

Sve sto je pisano u C++ i Javi za Win, moze se lako portovati za Linux. Ono sto je pisano u C# (uglavnom aplikacije novijeg datuma) se ne mogu portovati

Ovo je apsolutno netacno. Od ovih opcija koje si ti naveo, c++ je najtezi za portovanje, jer se on kompajlira direktno u masinski kod. Java za win ne postoji, postoji samo java (postoji java virtuelna masina za win, ali to je nesto sasvim drugo). Ovo da se c# aplikacije ne mogu portovati tek nije tacno. Pod uslovom da aplikacija ne poziva win32 api, ili directx ili nesto slicno, aplikacije pisane u javi i c# ce raditi bez modifikacija na linuxu (java u virtuelnoj masini za linux, a c# na mono-u).

poenta je da nije nemoguće kao što je željko napisao nego da je to zanemarljivo tržište i da programeri neće da rade za njega.

Nazad
Vrh Dno