Šta je novo?

Windows 8

Vest je od 23. maja. Do sada su promenili planove 100 puta. Kažem Vam...neće pre prvog kvartala 2013.

Mislim da se i ranije vidi gličić. OK, nije ni bitno. ;)

Sredinom sledece nedelje MS ce podeliti developerima tonu quadcore arm tableta da bi mogli poceti rad na aplikacijama. Kontam prvi pravi preview ce biti na CES-u u January, public beta sredinom godine, final release krajem godine.

preview ce biti 13. septembra(sad u sredu :O ) na BUILD, sta ce tacno pokazati, jos se ne zna :p

a preview windows 8 ce biti public dal 13. ili 16. najkasnije

Poslednja izmena:
Sredinom sledece nedelje MS ce podeliti developerima tonu quadcore arm tableta da bi mogli poceti rad na aplikacijama. Kontam prvi pravi preview ce biti na CES-u u January, public beta sredinom godine, final release krajem godine.

Da, i ja kontam da će nekako tako i biti. Ali ono što može da se sa sigurnošću kaže je da je Microsoft DALEKO OZBILJNIJE nego svih ovih godina radi na razvoju i za razliku od svih prethodnih slučajeva kada se korisnik ništa nije pitao a ni kompanije, evo sada imamo situaciju da se mic po mic daju informacije na kašičicu. To je odlično jer Microsoft na taj način ima tačan uvid kako koja funkcija u Windows 8 deluje na krajnje korisnike i developere.

Jasno je i rečeno da nijedna funkcija još uvek nije sigurna, tj. razvoj je još uvek uveliko ui tok i beta 1 verzija sigurno se neće pojaviti pre proleća 2012. godine. Krajnji rezultat biće daleko osmišljeniji Windows nego do sada i daleko će biti bolje optimizovan, takođe. Bravo za Microsoft, da su to radili i ranije ko zna kako bi Windows sada izgledao i imao mnogo više funkcija nego danas.

da li iko cita sta je pisem ?xD

beta 1 ce biti dosta pre toga, public preview build ce izaci za manje od 7 dana, da li je to beta 1, ne znam, ali RTM se ocekuje na prolece 2012....jesu rummors, ali za sad je sve islo po planu

Poslednja izmena:
Mislis RC? na prolece? RTM je maltene finalni produkt ;) (Release to Manufacturing)

Mislis RC? na prolece? RTM je maltene finalni produkt ;) (Release to Manufacturing)

upravo tako ;)

da se ogradim, tako se prica, da je RTM na prolece, tacnije april, videcemo

a preview, tj. beta 1, je za vreme BUILD-a....koji pocinje 13. spetembra - ovo vec nije glasina, tako je MS najavio :) ne bas direktno doduse, rekli su da ce uskoro biti public build za testiranje, svi ocekuju da ce ti biti 13. sept

edit: link

Poslednja izmena:
Nesto si ti pobrkao :) Buildovi izlaze na svakih 3-4 dana,cak mislim da ima vise razvojnih timova. Iskreno public beta build mislim da necemo videti,jedino RC1 verziju (isti slucaj kao i sa win7 svojevremeno) Verovatno ce ona biti na prolece. Dok finalna rtm verziju ce izbaciti u septembar 2012 (barem je tako bilo za xp,vistu,7)

pobrkao? pa upravo sam ti poslao link, izguglaj malo...

pogresio si, RTM za win 7 nije bio u septembru, dosta pre....bio je leak u junu ili julu, tako nesto...

edit: 6. avgusta RTM za win 7 je bio dostupan developerima sa TechNet and MSDN.

edit 2: 16. jula je leak-ovo RTM, kompajliran 10. jula

edit 3: evo jos informacija koje se tice public prreviewa, ako mi ne verujes :p

Microsoft’s president of the Windows Division, Steven Sinofsky, revealed on Monday that the company would supply a “pre-release version over the coming months”, widely expected to be made available at BUILD next month. Chinese site PCBeta revealed an 8064 build of Windows 8, built on August 6. The build is part of Microsoft’s preparations for its BUILD conference next month.

LINK

Poslednja izmena:
pa eto to je to manje-vise :d Btw edit si post,tek sad' videh link. Iskreno ne verujem da ce biti ista od toga,vest je stara vec mesec dana... ali ko zna

Ne,beta 1 biće najranije puštena na CES 2012 sajmu, a još ranije je govoreno da Windows 8 RTM izlazi negde u kasnu jesen 2012. godine. Ne treba da žure nikako, bolje je da ga razvijaju što duže.

Odbijam da čitam to, to su gluposti što piše na ovom linku. Ko veruje, nek izvoli. Ja ne verujem u to. Ostajem pri onome što ja znam,Win 8 izlazi na kasnu jesen 2012, a sada na BUILD konferenciji biće predstavljeni rani build samo za developere, ne i za širu publiku.

Odbijam da čitam to, to su gluposti što piše na ovom linku. Ko veruje, nek izvoli. Ja ne verujem u to. Ostajem pri onome što ja znam,Win 8 izlazi na kasnu jesen 2012, a sada na BUILD konferenciji biće predstavljeni rani build samo za developere, ne i za širu publiku.

ti verujes kojim izvorima onda? ne verujes sta je izjavio Steven Sinofsky? kako god....videcemo uskoro

Sve je moguce win8 je facelift + tablet win7-ce... moguce da zbog konkurencije na tablet trzistu pozure

ti verujes kojim izvorima onda? ne verujes sta je izjavio Steven Sinofsky? kako god....videcemo uskoro

Pa Sinofsky nikada i nigde nije tačno precizirao datuim izlaska Windowsa 8, a ne verujem da mogu da izbace RTM tako brzo jer ima još puno toga da se uradi u njemu. Samo idem zdravorazumskom logikom, a ni ti nemoj da veruješ u baš sve što pročitaš.

Verovaću jedino informacijama koje se pojave na BUILD konferenciji, a glasine ne uzimam za ozbiljno uopšte, ali uopšte.

takodje nikada nije rekao da ce izaci u jesen 2012....

strpi se jos maolo, iznenadices se :D Windows 8 mora da izadje sto pre, android i ios zauzimaju lepe polozaju na trzistu tableta

Pa Sinofsky nikada i nigde nije tačno precizirao datuim izlaska Windowsa 8, a ne verujem da mogu da izbace RTM tako brzo jer ima još puno toga da se uradi u njemu. Samo idem zdravorazumskom logikom, a ni ti nemoj da veruješ u baš sve što pročitaš.

TI bi mogao malo da prodjes kroz svoje postove jer mi otezavas da ne postavim temu 'ustani sinko, da smestim kosti" ;)
U ovoj, kao i svim OS/PC_hardware temama, nisam video da si izneo i jednu jedinu korisnu cinjenicu, pola postova ti je "mi to ne znamo, videcemo" i tvoje misljenje o tome kako neke firme rade (a cesto pokazano kao totalno netacno).

Ne kazem da nisi u pravu oko tajminga W8, ali molim te... barem procitaj svoje postove. Ako ti nije cilj da delujes da sve znas, znaj da delujes tako. Imam utisak da imas dobre namere, ali da ih lose prenosis. /Friendly criticism

"Pronadji" build, videces da vrlo malo ima da se polira.

Poslednja izmena:
Hmmmm, uzeću u obzir to što si rekao, alfaunits. Hvala na mišljenju, cenim ga. Samo, nekako nešto u meni mi govori da je tajming za Windows 8 nekako ovakav kakav sam izneo gore, ne kažem da sam 100 % u pravu ali tako osećam.

Uostalom, videćemo šta će Microsoft objaviti za koji dan i šta će se, takođe, dešavati na Intel Developer Forumu koji traje u isto vreme kad i BUILD konferencija.

Pise na linku da je ovo booting iz hibernacije - sto ako ima ssd je vrlo brzo s obzirom da ceo posao radi hdd....
Nije pravi cold boot....

Ovo je brzina default startupa. Svaki win8 shutdown po defaultu ce storeovati system kernel session i aktivne drivere u hibernation file na hard disku [ali bez aktivnih aplikacija]. Pri paljenju win8 ce koristiti taj hibernation file za brzi startup, ali tu nastaje problem ako u medjuvremenu ubacis novi hardware u komp [load windowsa nece uzeti taj novi hardware u obzir]. Da bi se to izbeglo, bice prisutan opcioni "full" shutdown, i onda full initializacija sistema posle boot-a.

upravo tako :) nije "pravi" cold boot, koji se sad koristi, ima slika 2 stranice unazad, kojia objasnjava sta se koristi i koji redosled

sutra pocinje BUILD ! :p

Poslednja izmena:
U sustini to je hibernacija samo sto su je preimenovali u shutdown :p

Jel to oni pokusavaju da izbace shutdown samo da bi njihov proizvod izgledao efikasniji :)

Sta mu fali?

Vrh Dno